7 Haziran genel seçimleri herkes için farklı bir anlam ifade ediyor. TkMM’ler için ise kesin bir anlamı var: “yeni bir parlamento yeni bir çalışma dönemi”.
7 Haziran 2015 genel seçimleri, Türkiye’nin siyaset tablosunu değiştirdi. Seçimin henüz kesin olmayan sonuçlarına göre, iktidardaki Ak Parti % 40.8 oy ve 258 milletvekiliyle meclis çoğunluğunu kaybederken, HDP % 13.1 oyla barajı aşarak 80 milletvekiliyle, meclise girdi. Oyunu % 16.4’e taşıyan MHP de 80 milletvekiline ulaştı. Ana muhalefet partisi CHP ise % 25 oyla 132 milletvekili çıkardı. Böylece, 13 yıllık tek parti hükümetleri dönemi sona ererken, koalisyon ya da azınlık hükümetleri dönemi için kapı açıldı.
TBMM’nin kesinleşmeyen bu bileşenine göre, kadın vekil sayısı 79’dan 96’ya yükselmiş görünüyor. Ayrıca Ermeni cemaatinden, üç partiden üç aday, bir Ezidi bir de Süryani aday yüksek olasılıkla TBMM üyeliğine seçildi.
Seçimler öncesi tüm hazırlığımızı, daha önceki seçimlerde de olduğu gibi, bu yalın gerçeğin üzerine kurduk.
Peki neler yapıldı?
Mayıs ayında iki toplantı
TkMM’lerin her ayın ilk haftası yapılması bir kural. Lakin seçimler nedeniyle Haziran toplantılarımızı bir hafta geriye çektik; mayıs ayının ilk haftasında ve son haftasında olmak üzere iki toplantı dizisi gerçekleştirdik.
Seçimler öncesi gerçekleşen bu son iki bloktaki toplam 33 toplantıya, 473 sivil toplum örgütü katıldı. Tüm toplantıların genel konusu aynıydı: “Sivil toplumun milletvekili adaylarından 10 İsteği”.
İsteyenin bir yüzü…
Her seçim öncesinde olduğu gibi, 7 Haziran genel seçimleri öncesinde de, bir anket çalışması yapmış ve sonuçlarını derlediğimiz Türkiye’nin 10 İsteğin raporunu bir önceki duyurumuzda sizlerle paylaşmıştık.
Peki adaylar bu isteklere ne cevap verdi?
Mayıs ayında gerçekleşen toplantı dizisine 69 Milletvekili adayı katıldı. Tüm toplantılarda bu istekler tartışıldı; adaylar, hemfikir oldukları istekleri imzaladı; katılmadıkları istekler hakkında çekincelerini ifade ettiler.
Tüm tartışmaların detaylarını, www.tkmm.net sitesinde, tutanaklar bölümünde bulabilirsiniz.
Türkiye’nin 7, illerinin 3 isteğininin tamamını imzalayan adaylar şu isimlerden oluştu:
Elazığ: Siracettin Sarı(Hak-Par), İbrahim Öcal(SP), Metin Bulut (Ak P.), İbrahim Bingöl(HDP),
Iğdır: Adil Aşırım(CHP), Seyfettin Artantaş(CHP), Mehmet Emin Adıyaman(HDP), Kıznas Türkali(HDP)
Eskişehir: Fesih Bingöl(SP), Mete Günay(HDP), Hasan Hüseyin Karabulut(HDP), Önder Artan(LDP), Mustafa Özkan(LDP)
Kocaeli: Sinan Odabaş(HDP), Meral Uçar(DSP), Günen Kizir(HDP)
Malatya: Aydın Erdoğan(HDP), Latif Ulutaş (HDP), Ahmet Akar(HDP), Betül Kurnaz Kılıç(HDP), Necdet Bali(HDP), Ali Yalçın (Bağımsız)
Mardin: Gönül Bekin Şahkulubey(Ak P.), Orhan Miroğlu(Ak P.), M. Vejdi Kahraman(Ak P.)
İzmir: Ertuğrul Kürkçü(HDP), Berin Esin Kaya(HDP)
Ankara: Songül Abdil Erol(HDP)
İstanbul: Batuhan Aydagül(Bağımsız), Emine Gülizar Emecan(CHP), Mehmet Ali Erdoğan(Hak-Par), Cihan Deniz Zarakolu(HDP)
Batman kMM adaylara sesini başka bir yolla duyurdu. Son iki toplantılarına milletvekili adaylarından katılım olmayan Batman kMM katılımcısı 42 kurum 10 İsteklerini Batman kamuoyuyla paylaştılar. Yerel basında önemli yer bulan bu açıklamadan, imzalamış olmasalar da, adayların haberdar olduğunu artık biliyoruz!
Diyarbakır kMM de benzer bir etkinlikle, HDP ve Ak Parti il başkanlıklarının katıldığı bir basın toplantısıyla, 10 İsteğini kamuoyu ve adaylarla paylaştı.
TkMM’nin Dostları
TBMM 24. Dönem çalışmaları sonlanırken, hızlıca bir imza metni oluşturduk; milletvekillerinin onayına açtık. Gerçeğin altını çizmek gerekir ki, tüm milletvekillerine zaman darlığı ve seçim çalışmalarının temposu nedeniyle ulaşmadık. ‘Ama benim haberim olmadı’ diyecek milletvekillerimizden şimdiden özür diliyoruz, e-postalarını düzenli control etmelerini önemle rica ediyoruz.
24. Dönem boyunca TkMM çalışmalarına katılan, sivil toplumla birlikte olmaktan, çalışmaktan imtina etmeyen tüm vekillerimize de teşekkür ediyoruz.
Beklentimiz, 25. Dönemde, TBMM- Sivil Toplum işbirliğinde gözle görülür mesafelerin alınması.
İmzaya açtığımız metnin can alıcı pasajı şöyle:
“Siyasetle sivil toplumun sürekli, düzenli, aracısız, önyargısız ve sansürsüz diyalogunu amaçlayan ve bunu sağlamak için 2008’den bu yana yılmadan çalışan TkMM (Türkiye küçük Millet Meclisleri) çalışmasını destekliyor ve tüm milletvekillerini, belediye başkanlarını ve her kademede siyasetçileri bu toplantılara katılarak ülkemizde kutuplaşma yerine diyalog geleneğinin oluşmasına katkıda bulunmaya davet ediyorum.”
24. Dönem milletvekillerimizden, TkMM’nin Dostu olarak kendilerini ilan eden isimler, imza sıralarına göre, şunlar:
Ömer Faruk Öz(Ak. P), Burhan Kayatürk(Ak P.), Rifat Sait(Ak P.), Hüseyin Aygün(CHP), Mesut Dedeoğlu(MHP), Muzaffer Yurttaş(Ak P.), Alev Dedegil(Ak P.), Refik Eryılmaz(CHP), Veli Ağbaba(CHP), Faik Tunay(CHP), Ayşe Eser Danışoğlu(CHP), Fatih Han Ünal(Ak P.), Hasip Kaplan(HDP), Haluk Eyidoğan(CHP), Pervin Buldan(HDP), Mehmet Ali Susam(CHP), Aytuğ Atıcı(CHP), Süleyman Çelebi(CHP), Ahmet Toptaş(CHP), Yahya Akman(Ak P.), İsmet Uçma(Ak P.), Zülfü Demirbağ(Ak P.), Ramazan Can(Ak P.), Harun Karaca(Ak P.), Sermin Balık(Ak P.), Mülkiye Birtane(HDP), Nursel Aydoğan(HDP), Ercan Cengiz(CHP), Özcan Yeniçeri(MHP), Necdet Ünüvar(Ak P.), Mehmet Hilal Kaplan(CHP), Musa Çam(CHP), Aykan Erdemir(CHP), Erdal Kalkan(Bağımsız), Binnaz Toprak(CHP), Sena Kaleli(CHP), Hülya Güven(CHP), Namık Havutça(CHP), Turgut Dibek(CHP), Mustafa Hamarat(Ak P.), İlhan Cihaner(CHP), Atilla Kart(CHP), Ali Şahin(Ak P.), Hasan Hüseyin Türkoğlu(MHP), Nevzat Korkmaz(MHP), Erkan Akçay(MHP), Cuma İçten(Ak P.), Durdu Özpolat(CHP), Erdal Aksünger(CHP), Bülent Kuşoğlu(CHP), Mustafa Bilici(Ak P.), Kemal Aktaş(HDP), Fatih Çiftçi(Ak P.), Ayhan Sefer Üstün(Ak P.), Abdürrahim Akdağ(Ak P.), Erol Dora(HDP), Levent Gök(CHP), Sakine Öz(CHP), Salim Uslu(Ak P.), Ali İhsan Yavuz(Ak P.), Orhan Atalay(Ak P.), Ali Özgündüz(CHP), Yıldırım Ramazanoğlu(Ak P.), Rıza Türmen(CHP), Msustafa Balbay(CHP), Melda Onur(CHP), Gürsoy Erol(Ak P.), Mustafa Moroğlu(CHP), Sebahat Tuncel(HDP), Faruk Septioğlu(Ak P.), İbrahim Ayhan(HDP), Demir Çelik(HDP), Şamil Tayyar(Ak P.), Osman Çakır(Ak P.), Mehmet Erdoğan(Ak P.), Müslim Sarı(CHP), Vahap Seçer(CHP), Altan Tan(HDP), Şafak Pavey(CHP), İdris Baluken(HDP), M. Galip Ensarioğlu(Ak