Türkiye küçük Millet Meclisleri, Aralık ayında 12 ilde vekil ve müvekkilleri buluşturdu. Ortak payda raporumuzu 28 Aralık Perşembe günü Yeni Halkla İlişkiler Binası’nda 13:00’te HDP Van milletvekili Bedia Özgökçe Ertan ile birlikte düzenlediğimiz basın toplantısıyla kamuoyuna açıkladık.
“Türkiye-Avrupa Birliği ilişkiler, nereden nereye” genel gündemiyle buluşan katılımcılar tek bir ortak paydada uzlaştı.
97 sivil toplum örgütünün koltuklarını boş bırakmadığı toplantılarda, milletvekili katılımı olmadı.
Katılımcıların tek ortak paydası: “AB-Türkiye ilişkilerinde her iki taraf da samimi değil”
2016 yılının son toplantılarında katılımcıların konuşmalarının üç başlıkta yoğunlaştığını söyleyebiliriz: Avrupa Birliği’nin yapısı ve amacına dair görüşler, Türkiye’nin Avrupa Birliği sürecine dair görüşler, Avrupa Birliği’nin vaz geçilmezliği ve alternatiflerine dair görüşler.
İktidara yakın kesimi de içine alan katılımcılara ait görüşlerde; AB, kuruluş ve yapı olarak dini açıdan değerlendiriliyor. Muhalefeti de içine alan ikinci bir kesimse, AB’yi hem ekonomi hem hukuki anlamda rehber olarak niteliyor.
Türkiye’nin AB üyeliği sürecine dair görüşlerle ise en çok telaffuz edilen kelime “samimiyet”. İktidara yakın kesimin daha çok Avrupa Birliği’ni samimiyetsiz bulduğu, muhalefetin de sadece AB değil, Türkiye’nin de samimiyetsiz olduğu görüşlerinin odaklandığı kırılma noktaları, 15 Temmuz Darbe Girişimi ve Suriyeli mülteciler. Katılımcıların Türkiye’nin AB üyeliği macerasına dair yaptığı eleştirilerin, sosyal-kültürel, evrensel ya da ekonomik değerler açısından değil de, iç ve dış menfaatlerin çatıştığı-çakıştığı düzlem üzerinden şekillendiği söyleyebiliriz.
Diğer katılımcı ve özel konuk bilgileriyle, toplantılarda ortaya konan tüm görüşlere detaylı ulaşabilmek için ortak payda raporunun tamamını tıklayarak okuyabilirsiniz.