Türkiye küçük Millet Meclisleri, Kasım 2016’da 12 ilde toplandı. Hiç bir milletvekilinin katılmadığı toplantılarda, 108 sivil toplum örgütü ve 3 özel konuk “OHAL’de İfade Özgürlüğü ve Medyanın Durumu” genel gündemini konuşmak üzere bir araya geldi. Katılımcılar herhangi bir ortak paydada buluşamadı.
Ortaya koyulan görüşlere baktığımızda ise, OHAL uygulamalarından rahatsızlık duyan ve hükümet politikalarına eleştirel yaklaşan katılımcılar, görüşlerini ifade ederken tedirginlik duyduklarını ve başlarına ne geleceğini bilmediklerini söylüyor. Aynı katılımcılar, düşünce ve ifade özgürlüğünde Türkiye’nin “dip noktasını” yaşadığı görüşündeler.
OHAL uygulamalarından –kayda düşülen bir kaç detayın dışında- rahatsızlık duyulmaması gerektiğinde ortaklaşan katılımcılar ise, suça bulaşmayan hiç bir yurttaşın görüş ve ifadelerini dile getirirken baskı altına alınmadığını ifade ediyorlar.
Oldukça fazla sayıda katılımcı, Türkiye’de ve dünyada özellikle basın kuruluşlarının mutlak anlamda “tarafsız ve bağımsız gazetecilik” yapamayacaklarına inanıyor. Medyanın ve medya sahiplerinin ekonomi ve siyasetle olan ilişkilerine çok sayıda katılımcımız kuşku ile yaklaşırken, merkez medya eğiliminin her dönem güçlüye yakın olduğunu düşünüyor. Az sayıda katılımcı da Türkiye’de -kim olursa olsun- iktidarı ele geçirenin tüm imkanlarıyla kendinden olmayana saldırdığı ve bundan ancak tam demokrasiyle çıkılabiliceği fikrinde.
Raporun tamamını okumak için tıklayınız.