Bugüne kadar Cumhurbaşkanı’nı doğrudan biz seçmiyorduk. Ancak 2007 referandumunda yaptığımız değişiklik sonucu artık Cumhurbaşkanı halk oyuyla seçilecek. Adaylar, yalnızca kendilerini destekleyen vatandaşlardan bağış ve yardım kabul edebilecek. Yani kamu kurum ve kuruluşlarından da, siyasi partiler dahil olmak üzere tüzel kişiliğe sahip olan kurumlardan da finansman desteği alamayacak.
Seçtiğimiz Cumhurbaşkanı adayının bağışlarını ve yardımlarını kimlerden topladığını ve nasıl harcadığını bilmemiz çok önemli. Böylece, Cumhurbaşkanı göreve geldiğinde kampanyasına bağış yapan nüfuz sahibi kişilerin çıkarlarına göre mi yoksa halkın ihtiyaçlarına göre mi karar verdiğini izleme imkanımız olacak.
Denge ve Denetleme Ağı olarak seçim yarışının adil, eşit ve hesap verebilir olması için, Cumhurbaşkanı adaylarından aşağıdaki 10 adımı kampanyalarında gönüllü olarak uygulamaya çağırıyoruz. Siz de bu taleplerde ortaklaşıyorsanız kampanyamızı imzalayın!
Sayın Cumhurbaşkanı adayları, seçim yarışının adil, eşit ve hesap verebilir olması için, sizleri aşağıdaki 10 adımı, kampanyalarınızda gönüllü olarak uygulamaya çağırıyoruz:
1) Aldığınız nakdi bağışları ve yardımları ve kampanya harcamalarınızı kamuoyu ile paylaşmak için bir internet sitesi oluşturun.
2) Bağışçılarınızın kimler olduğunu, mesleki statülerini, nerede çalıştıklarını ve yaptıkları bağış miktarlarını açık bir şekilde, günlük olarak internet sitenizde paylaşın.
3) Mal bildiriminizi, internet sitenizde paylaşın.
4) Mal bildiriminde bulunurken varsa, yurt içi, yurt dışı mallarınızı, hisse senetlerinizi ve ticari ortaklıklarınızı da internet sitenizde paylaşın.
5) Toplanan bağışları ve kampanya için yapılan harcamaları tablolar halinde günlük olarak internet sitenizde kamuoyuyla paylaşın.
6) Seçim hesapları ile harcamalarınıza ilişkin bilgi ve belgeleri yetkili kişiler veya avukatlar aracılığıyla kayda alın.
7) Seçim kampanyanız için kendi kişisel kaynaklarınızı kullanacaksanız, oluşturduğunuz bütçenin nerede, ne kadar ve nasıl kullanıldığına dair tutulan kayıtları kamuoyu ile internet sitenizde paylaşın.
8) Siyasi partilerin sizin için yaptığı her toplantıyı ve bu toplantıların maliyetlerini düzenli olarak internet sitenizde kamuoyu ile paylaşın. Merkezi ve yerel idarelerin mali kaynaklarını kampanyalarınızda kullanmayın.
9) Seçim kampanyasının harcamalarının tek bir hesaptan yapılmasını sağlayarak kayıt dışılığı önleyin.
10) İnternet siteniz vatandaşların soru sorabileceği ve bilgi talep edebilecekleri bir formatta olsun. Sorulara ve bilgi taleplerine 48 saat içinde cevap verin, bunları internet sitenizde yayınlayın.