YER: BATMAN BELEDİYESİ MECLİS TOPLANTI SALONU
TARİH: 31 MAYIS 2015
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1 / BÜ Mezopotamya Çok Kültürlülük Topluluğu (İzzettin Ete – Başkanvekili)
2 / Çevre Gönüllüleri Derneği ( Recep Kavuş – Başkan)
3 / Baçet-Der ( Veysi Mercimekçi – Genel Sekreter)
4 / Emekliler Derneği (Seyfettin Ülgey – 2. Başkan)
5 / Müsiad (Ümit Şen – YKÜ)
MESLEK ODALARI
1 / Gazeteciler ve Yayıncılar Cemiyeti Kadın Komisyonu (Melek Barış – Komisyon Başkanı)
2 / Baro ( Erkan Şenses – Genel Sekreter)
3 / TMMOB (Hüseyin Oğuzcan – İKK Sekreteri)
4 / Esnaf Odaları Birliği ( Süleyman Güneş – Genel Sekreter)
SENDİKALAR
1 / Kültür Sanat – Sen ( Selim Pilatin – İl Temsilcisi)
2 / Özgür Eğitim-Sen (Mustafa Sevinçer – Başkan)
3 / Sağlık-Sen ( Zahir Seven – Şube Başkanı)
KANAAT ÖNDERİ VE BİREYLER
1 / Hüseyin Mercimekçi (Eğitimci)
GOZLEMCİLER
1 / Batman Ekoloji Meclisi Girişimi
KATILAN MİLLETVEKİLİ ADAYI
1 / Ferit Tunç (Bağımsız Milletvekili Adayı)
2 / Adile Gürbüz ( Ak Parti Milletvekili Adayı)
BELEDİYE BAŞKANLARI
1 / Belediye başkanı katılımı olmadı.
MESAJ YOLLAYANLAR
DİĞER KATILIMCILAR
MEDYA
1 /
MODERATÖR
Cuma Gülcü (kMM Girişimcisi)
KONUŞULANLAR
Cuma GÜLCÜ: Geçen ay aldığımız karar doğrultusunda Haziran Ayı Toplantısı’nı bugün yapıyoruz. Bugünkü toplantımızda Seçim Beyannameleri ve 10 İstek çalışmasını konuşacağız. Öncelikli olarak 10 istekten bahsedeceğiz. 41 STK bu çalışmaya katkı sundu/imza attı. Aramızda Batman Ekoloji Meclisi’nden 2 arkadaşımız var. Onların da bir sunumu olacaktır. Bu yıl Batman kMM olarak 8 toplantı yaptık. Bu toplantılarıma 121 STK katıldı. Toplantı başına ortalama 15.02 STK katılmış bulunmaktadır. Bu oran Batman şartlarında iyi bir orandır. Seçilmişler % 0 lık bir katılım oranı gösterdiler. Seçimler sonucunda yeni bir meclis oluşacak ve yeni vekiller seçilecek. Umarım yeni dönemde vekillerin katılımı sürekli olur. 10 istek çalışmamızı Bağımsız adaylar Ferit TUNÇ, Aydın GÖK ile AKPARTİ adayı Av. Adile GÜRBÜZ 10 istek çalışmamızın tamamının altına imza attılar. AKPARTİ adayı Ziver ÖZDEMİR 1. , 6. ve 7. maddelere şerh koyup kalan maddelerin altına imza attı.
İzzettin Ete (BÜ Mezopotamya Çok Kültürlülük Topluluğu): Seçim beyannamelerinden umutlu olsak da, seçimlerden sonra bunların uygulanması noktasında tereddütlerimiz var. Seçilecek olan milletvekillerinden talebimiz seçildikten sonra verdikleri sözleri unutmasınlar, beyannamelerin takipçisi olsunlar. Halkın içerisinde yer alsınlar, sadece kendilerine oy verenlerin değil diğer kesimlerin de seslerini dinlesinler. kMM’ye katılımları sürekli olsun.
Melek BARIŞ(Gazeteciler Cemiyeti): Seçim Beyannamelerini partilerin değil STK lar tarafından belirlenmesini doğru buluyorum. STK’ların ortak bir akılla hazırlaması en mantıklı olanıdır.
Zahir SEVEN(Sağlık-Sen): Kadın Bakanlığı kurulacağı söyleniyor HDP nin beyannamesinde. Tek başına kadının yaşadığı bir toplum olacaksa bu bakanlık kurulsun. Sorunun tespiti önemlidir. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı kuruldu. Ne kadar etkili oldu. Sorunlara yaklaşımı ve çözümleri hep tartışma yarattı. % 6 büyütme hedefi konulmuş. Bu hedef iyi midir? AKPARTİ ile ilgili bir husus var. Toplumun mağdur, dar gelirli kesimleri üzerinden seçim çalışmalarında söylemler var. Vekiller parti başkanları tarafından seçildiği için bağımsız olarak çalışmalarını bekleyemeyiz.
Hüseyin Oğuzcan (TMMOB): Siyasi partiler yasası sıkıntılı. Cumhuriyet tarihi aynı zamanda darbeler tarihidir. Parlamenter demokrasi ne kadar yapılmış, ne kadar çalıştırılmış bu önemli. Ulus devletin yaratmış olduğu hezeyanlar buna sebep olmuştur. Cumhuriyet tarihi boyunca temsilde adaletsizlik sorunu var. %10’luk baraj çok ciddi bir sorun problem, sıkıntıdır. Temennimiz temsilde adaletin sağlandığı, devletin tüm inançlara, etnisitelere, renklere yer verildiği demokratik bir ülke.
Erkan ŞENSES(Baro): Seçim Beyannamelerinin yasal bir bağlayıcılığı yoktur. Bu konuda kimseyi hiçbir şekilde bir yere şikâyet edemeyiz. AKPARTİ iktidara gelmeden önce karşı geldiği birçok durumu devam ettiriyor. YÖK, MGK, anadilde eğitim gibi kurumları veya durumları düzelteceğini söylemesine rağmen hiçbir çalışma yapmadı. Seçim Kanunu’na göre seçimler ile ilgili bir madde 1 yıl boyunca uygulanmamaktadır. Hükümet şöyle bir adım atmış olsaydı daha iyi olurdu. % 10 luk seçim barajını kaldırsaydı halkın gözünde daha iyi bir intiba oluştururdu. Toplumun talepkar olması lazım. Bu durum Türkiye’nin yakın tarihi ile ilgili bir durumdur. Başkanlık sistemi ülkeyi ileri götürmeyecek bir sistemdir. Yasama, yürütme ve yargı birbirinden bağımsız değildir bu sistemde. Bugün Anayasa bile uygulanmıyor. Hakların durdurulması olağanüstü durumlarda olur. Kobane olaylarında bu durumu gördük ve Anayasa’nın ilgili maddesi ihlal edildi. Demokratik toplum düzeninde bir siyaset yok.
Mustafa SEVİNÇER(Özgür-Eğitim-Sen): Bizim için seçim beyannamelerinde anadil önemli. Anadil’de eğitim tüm etnik unsurların en tabii hakkıdır. % 10 luk seçim barajı demokratik sistemde olmaması gereken bir durumdur. Seçim barajının düşürüleceği konusunda muhalefetin de samimiyetine inanmıyorum. HDP nin seçim beyannamesinde LGBTİ lerle ilgili bu maddeye karşıyız. Genel anlamada iktidar partisini birçok konuda eleştiriyoruz ama yerelde iktidar olan partileri eleştirmiyoruz. Başkanlık sistemi Türkiye’ye uygun değildir.
Cuma GÜLCÜ: Şimdi de sözü adaylara bırakıyoruz. Alfabetik olarak söz hakkı vereceğiz adaylara.
Adile GÜRBÜZ(Ak Parti Milletvekili Adayı): 8 yıllık avukatım. STK lar da aktif olarak çalıştım. Sivil Toplumun ne kadar önemli olduğunu 10 istek çalışmasında görüyorum. Sivil toplumda çalıştığım dönemlerde savunduğumuz ve uğraşını verdiğimiz çalışmaların 10 istek çalışmasında olduğunu görüyorum. Seçim Beyannamesi hakkında konuşmak istiyorum. Her parti kendine göre bir süreçle bu beyannameleri hazırlamaktadır. Memleket için en iyisini dilemekten başka düşüncemiz yok. Seçildiğim takdirde bu makam, mevkiye kapılmadan halkımız için çalışacağız. Bize bunlar öğretildi. Sorunları dile getireceğiz. Çözüm önerilerine arayacağız.
Ferit TUNÇ(Bağımsız Milletvekili Adayı): Gazeteciyim ama şimdide siyasetçiyim. Seçim beyannamelerine bakarsak yerel sorunlara pek değinilmemesi üzüntü vericidir. Seçim sürecinde sorunları çözeceğim deyip, daha sonra çözdüklerini göremedik. Bu memleketin sorunlarını tartışmıyoruz. Adayların böyle önemli bir toplantıya gelmemesi de bir samimiyetsizlik göstergesidir. İluh Deresi sadece yerel yönetimin sorunu değildir. Bugün hiçbir sorun konuşulmuyor, konuşulan tek şey HDP’nin barajı aşıp aşmayacağıdır.
Cuma GÜLCÜ: Şimdi de soru cevap kısmına geçiyoruz. Soru süresi 15 saniye, cevap süresi 2 dakikadır.
TMMOB: HDP’nin barajı aşmaması durumunda vekil olursanız ne hissedersiniz?
Adile GÜRBÜZ: Konu daha önce konuşuldu ve kapatıldı. Geçmişte iktidar olanlar baraj altında kaldı. Bununla alakalı meclise gidersek yeni anayasa ile bu sorun çözülecek. Seçilirsem ilk olarak Belediye’yi ve HDP’ yi ziyaret edeceğim.
İzzettin ETE: Gençlerin yönetişim mekanizmalarına katılımı için yapacağınız çalışmalar olacak mı?
Adile GÜRBÜZ: Seçilme yaşı 18 e indi. Gençleri eğitimde ve sağlıkta önemli alanlarda eğiteceğiz. Rol modelleri bu kentte çıkaracağız.
Mustafa SEVİNÇER: İluh dersi konusunda neler yapılacaktır? Yerel yönetimler ile ilgili bu çalışma da ilişkiniz nasıl olacaktır?
Adile GÜRBÜZ: Belediyeye ziyaretlerim olacaktır. Meclise gittikten sonra bu konuların çözümü için çalışacağız.
Melek BARIŞ: Mikrofonu çok sevdiğinizi söylediniz. Batman ile ilgili neleri dile getireceksiniz?
Adile GÜRBÜZ: İş, istihdam, sanat, kültür anlamında doğuyu ve batıyı kucaklayacak bir çalışma planlıyorum. Batmanla ilgili çalışmalarda kurumlar ile işbirliği yapacağız. Hoşgörü, sevgi ve saygı ortamı var. Diğer illerde Batman’daki gibi bir diyalog ortamı fazla yok
Seyfettin Ülgey: Seçildikten sonra size rahatlıkla ulaşabilecek miyiz?
Adile GÜRBÜZ: Telefonlarımız açık. Buradan da herkese veriyorum telefon numaramı.
Cuma GÜLCÜ: 10 istek ile ilgili parti politikalarınız bu maddelerden birini veya birkaçını yapmaya engel teşkil ederse tutumunuz nasıl olacak?
Adile GÜRBÜZ: Bu maddelerde partimizin karşı olduğu hiçbir madde yoktur. Bu maddeler dışında bir istek olursa tabi bunu değerlendireceğiz.
Zahir SEVEN: Başkanlık sistemi ısrarı neden?
Adile GÜRBÜZ: Bürokrasinin ne kadar geciktiğini görüyoruz. Tüm karmaşanın sona ermesi için başkanlık sisteminin gelmesi şarttır. Bir diktatörlük sistemi değildir. Milletin iradesi ile seçilecek bir başkan ve meclis olacak. Türkiye’nin hızlı kalkınması sağlanacak.
Melek BARIŞ: Mevcut adaylardan hangi noktalarda ayrışıyorsunuz? Onlardan daha iyi yapabilirim dediğiniz ne var?
Ferit TUNÇ: Elektrik sorunu yaşıyoruz. Batman sahipsiz göründüğü için kesintileri yapıyorlar. Üniversite aile çiftliğine dönüşmüş durumda. Yolsuzluklar, etik olmayan durumlar var üniversitede. Sahipsiz kent imajını kaldıracağız.
Melek BARIŞ: Kürtçenin kamusal alanda kullanılması ile ilgili düşünceleriniz nelerdir?
Adile GÜRBÜZ: Bu konuyla ilgili özgürlükçü adımlar atılacak.
ÖNERİLER
1 /
ORTAK SONUÇ
1 /
DEĞERLENDİRME
İLETİŞİM
SİVİL TOPLUM İLE
100 civarı sivil toplum kuruluşu ile iletişime geçildi. E-mail ve telefonlarla bilgilendirmeler yapıldı.
MİLLETVEKİLLERİ İLE
Adaylar ile telefon ve partileri aracılığıyla iletişime geçtik.
MEDYA İLE
30 civarı basın temsilcisi ile e- mail yolu ile iletişime geçildi. Toplantımız öncesi ve sonrasıyla yerel medyada haberleştirildi.
KATILIMCILARLA
E-mail ve telefon ile katılımcılarla iletişim kuruldu.
SONUÇLAR
DEĞERLENDİREN KİŞİ
Batman kMM Hamalı Cuma Gülcü
Raporlama : Cuma Gülcü, İzzettin Ete