Yer: Alsancak Kültür Merkezi
Tarih: 31 Ocak 2009, Cumartesi (4. İzmir FORUM OÇG Toplantısı)
Yerel Katılım:
1-Veteriner Hekimler Odası (Gülay Özkaynak, Yavuz Kızılöz)
2-Mimar Mühendisler Grubu (Nihal Özdemir, İzzet Alagöz, Musa Alcı)
3-Mülkiyeliler Birliği (Erdem Mağara)
4-Bağımsız Kadın İnisiyatifi (Özge Yolcu)
5-İzmir Romanlar Derneği (Abdullah Cıstır)
6-EGEÇEP (Erhan İçöz)
7-Türk-İş (Tuncay Kireçkaya)
8-İzmir Eczacı Odası (Tamer Cinsdemir)
9-Spina Bifido Derneği (Nurdan Anlı)
10-İzmir Kadın Dayanışma Derneği (Şenay Tavuz)
11-BEKEV (Nuran Benli)
12-İzmir Amargi Kadın Kooperatifi (Seda Ustabaş, Mürüvvet Cin)
13-İzmir Gazeteciler Cemiyeti (Aylin Süphandağlı)
14-Mazlum Der (Mustafa Kaylı)
15-İnsan Hakları Araştırma Derneği (Sıdıka Çetin)
16-Ziraat Mühendisleri Odası (Serpil Öndüçsav)
17-İnsan Hakları Gündemi Derneği (Özlem Yılmaz)
18-İnsan Hakları Derneği (Ahmet Alagöz)
19-OÇG Destek Çevresi (Zeki Gül)
Milletvekilleri:
Toplantıya milletvekili katılımı olmamıştır.
Yazılı mesaj gönderen milletvekili: Canan Arıtman (Telefon ile de yoğunluğu nedeniyle katılamayacağını bildirdi.)
Selçuk Ayhan: Telefon ile katılamayacağını bildirdi.
Belediye Başkan Adayları:
Yerel gündem dâhilinde toplantıya bütün partilerin başta büyükşehir olmak üzere belediye başka adayları davet edildi.
Belediye başkan adaylarından katılım olmadı.
CHP Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Aziz Kocaoğlu yazılı mesaj gönderdi.
Medya:
1.Cihan Haber Ajansı (İsmail Efe)
2.Yeni Asır (Erkan Doğan)
3.Doğan Haber Ajansı (Mustafa Oğuz)
Moderatör: Mustafa Kaylı
Konular:
Genel Konu: “Sağlık Reformu”
Yerel Konu: “Nasıl Bir Yerel Yönetim?”
Değerlendirme:
1. İletişim
a. Sivil toplum ile
78 sivil toplum kuruluşunun tümüne mail, bir bölümüne de telefon ve yüzyüze görüşmeler ile ulaşılarak toplantıya çağrı yapıldı.
b. Milletvekilleri ile
İzmir’in 24 milletvekili telefon, fax ve mail yolu ile davet edildi.
c. Girişim ile
Telefon ve e-mail ile sürekli iletişim halinde olundu.
2. Malzeme
“ ÖNYARGILAR GİREMEZ” afişi salon girişine asıldı. Sunum sırasında projektör ve bilgisayar kullanıldı.
3. Medya
Toplantıdan bir hafta önce basın kuruluşlarına ziyaretler gerçekleştirildi. Hafta içinde çeşitli basın organlarında toplantı hakkında haberler yer aldı. Ayrıca basın kuruluşlarına mail yoluyla ulaşıldı.
4. Toplantı yönetimi
Öneriler:
1-Milletvekillerinin tamamının adının yazılı olması ve katılmıyor oluşları moral bozucu olduğu için sadece geleceğini söyleyen milletvekillerinin adının bulunması daha iyi olur dendi.
2-Milletvekillerinin yoğunlukları da göz önüne alınarak, görüşülen konuların soru önergesi şeklinde formüle edilmesi daha iyi olur dendi.
3-Milletvekillerinin katılmamaları eleştirildi.
5. Özet
Sağlık Reformu:
TTB MYK Üyesi Dr. Zeki Gül’ün yaptığı sunum ile yeni düzenlemenin bizler için ne anlama geldiği, pratik süreçte nelerle karşılaşacağımızı, yaşanacak/yaşanmakta olan sorunlar üzerine ayrıntılı bir sunum gerçekleştirdi. Bu sunumun ardından söz alan kurumlar şu noktalara değindiler.
Mimar Mühendisler Grubu (İzzet Alagöz): “Anlattıklarınız bir facianın habercisi ama o kadar ‘tatlı’ anlattınız ki, fark edemedik. Bu uygulama devlet bütçesine gelir sağlamak için mi yapılıyor?
Mazlum Der (Mustafa Kaylı): “Bazı kesimler reform olarak görüyor. Yeni durumdan memnun olanlar da var. İyi niyetle başlayan işler bile işlemez ve olumsuz hale gelebiliyor.”
Nasıl Bir Yerel Yönetim?:
EGEÇEP (Erhan İçöz): “Yaşamın savunulmasına duyarlı olan bir yerel yönetim istiyoruz. Yerel yönetimlerden yol, su, elektrik gibi temel talepler vardır ama bunlar yeterli değildir. Halkla iç içe, halkla birlikte bir yönetim anlayışı olmalı. Kim seçilirse seçilsin, bizim sağlığımız ile oynanmasın. Ayrıca az önce konuştuğumuz sağlık konusunda da, sağlık hizmetlerinin mahallelere taşınmasında belediyeler aktif olmalı.”
Mimar Mühendisler Grubu (İzzet Alagöz): “Belediyeler su arıtma işlemlerine önem vermeli. Suyun kirliliğine yol açan arsenik, sanayi kuruluşlarından değil, doğadan kaynaklanıyor. Bu nedenle belediyeler arıtma konusunda duyarlı olmalı. Seçilen kişi hangi görüştense, o görüşe mensup kişiler tarafından destekleniyor, diğerleri tarafındansa sürekli eleştiriliyor. Oysa önemli olan verilen hizmet olmalı. Havaalanı ve garajdan Konak’a gelene kadar misafirlerimizin gözlerini kapatmamız gerekiyor. Bu güzergâhlarda gerekli düzenlemeler yapılmalı.”
İzmir Kadın Dayanışma Derneği (Şenay Tavuz): “Belediyelerin yasalarla belirlenmiş, yapmakla hükümlü oldukları görevleri var. Bunları hayata geçirmeleri gerekmektedir. Örneğin, kıyı şeritlerinde kurulan sitelerde artezyen kuyuları ile yer altı suları kullanılmakta ve belediyeler bu kuyuların açılması için çok büyük paralar istemektedirler. Kullanılan yer altı sularının yerine deniz suyu dolmakta ve yer altı suları çekilmektedir. Bunun önlenmesi gerekir.
Diğer bir konu, imar mevzuatı ile ilgili. Belediyeler otoparkı olmayan inşaatlara ruhsat vermiyor ancak, otopark olarak gösterilen yerler daha sonra yeterli denetim sağlanmadığı için, farklı amaçlarla kullanılmakta. Kaldırımlarda yürüyebilmek istiyoruz.
Ayrıca nüfusu 50 bini geçen belediyelerin şiddete uğrayan kadınlar için sığınmaevi açma zorunluluğu varken, şu anda İzmir’de biri SHÇEK’e bağlı olmak üzere dört sığınmaevi bulunuyor. Sadece sığınmaevleri değil, kadına yönelik şiddeti geriletmek için belediyelerin yapması gerekenleri yerine getirmesi gerekiyor. Örneğin, kadınlara iş olanağı sağlamanın yanı sıra, her mahallede ücretsiz kreş ve yaşlı bakım evleri olmalı ki, kadınların sorumluluğu olarak görülen bu işlerden uzaklaşıp, iş hayatına girebilsinler. Ayrıca kadın danışma merkezleri de belediyeler bünyesinde açılmalı.”
İnsan Hakları Derneği (Ahmet Alagöz): “Yerel yönetimler genel politikaların bir devamıdır. Sosyal devlet anlayışı varsa, gecekondu bile olsa insanların evleri yıkılıp, sokaklarda bırakılmamalıdır.”
İzmir Romanlar Derneği (Abdullah Cıstır): “Yerel yönetimler sivil toplum kuruluşları ile daha yakın ilişki içinde olmalılar. Dezavantajlı gruplar için masalar oluşturulmalı. Halkla ilişkiler birimleri var ama buralardan bizlere geri dönüş olmuyor. Belediye meclis üyeliklerinde parti gruplaşmaları var. Seçilenler kendilerine yakın isimlerle çalışmak istiyorlar.”
Değerlendiren:
Ferda Ülker (İzmir FORUM OÇG Girişimcisi)