YER: Sümerpark Gazeteciler Cemiyeti Salonu
TARİH: 29 Mayıs 2015, 10:00
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1 / KAMER (Nezahat Barutçuoğlu)
2 / Jin-Geh Ekoloji Kollektifi (Ferat Demiroğlu)
3 / Kadın Hareketi (Hayat Şerefhanoğlu)
4 / Azadi İnisiyatifi (Muhammed Dara)
5 / GAP Bedensel Engelliler Derneği (Kadri Topdemir)
6 / Mezopotampa Hukukçular Derneği (Hasan Yalçın)
7 / DES (Eyüphan Kaya)
8 / Dicle Fırat Diyalog Grubu (Muhittin Batmanlı)
9 / Mazlumder (Mehmet Hasan Alıcı)
10 / SOHRAM Çalışma Grubu (İbrahim Sert)
11 / (??) (Felat Yener)
ODALAR, SENDİKALAR
1 / Eğitim Sen (Cengiz Dündar)
2 / Memur Sen (Hasan Yosunkaya)
MİLLETVEKİLİ:
1 / HDP Milletvekili adayı Ziya Pir
2 / HDP Milletvekili ve milletvekili adayı Nursel Aydoğan
3 / CHP Milletvekili adayı Gürdoğan Mermut
4 / Sadet Partisi Milletvekili adayı Mehmet Dakak
BELEDİYE BAŞKANI:
1 /
İL BAŞKANI:
1 / Ak Parti İl Başkan Yardımcısı Mustafa Saruhan
GÖZLEMCİ:
TkMM Bölge Koordinatörü Muharrem Erbey
BASIN, MEDYA
1 /
DİĞER KATILIMCILAR
MODERATÖR
Mehmedi Aktoprak
GENEL KONU: “Seçim sürecinden adaylardan 10 istek”
KONUŞULANLAR
Haziran ayı toplantısı yoğun siyasilerin gündemi nedeniyle 29/05/2015 günü saat 10.00 da Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sümer park Gazeteciler Cemiyeti salonunda moderatör Mehmedi AKTOPRAK başkanlığında yapılmıştır. Toplantıya HDP Diyarbakır Milletvekili adayları Nursel AYDOĞAN, Ziya PİR , CHP milletvekili adayı Gürdoğan MERMUTLU, AKP milletvekili Netice ARSLAN VE İL başkan yard.Mustafa SARUHAN, SAADET partisi milletvekili adayı Mehmet DAKAK katılmışlardır.Toplantıya 8 STK yöneticisi 5 vakıf temsilcisi, 10 sivil yurttaş katılmıştır. Toplantı gündemi olan seçim sürecinden adaylardan 10 istek konusu toplantı da gündem yapılmıştır. Toplantıda ilgili görüşler aşağıda tutanaklaştırılmıştır.
GENEL GÜNDEM
Nezahat BARUTÇUOĞLU(KA-MER DİYARBAKIR) : Seçimin şiddetten uzak ve demokratik bir yarış içinde geçmesi için herkesin yoğun ve özverili bir çalışma yapması gerekiyor. Siyasiler gerginliği azaltacak bir noktadan seçim çalışması yapmalılar, bunun için siyasi olarak daha yumuşak bir dil kullanılmalıdır. TkMM çalışmaları sonucu ortaya çıkan 10 istek genel anlamda toplumun çoğunluk istekleridir. Bunları mutlaka merkezi yönetime ve parlementoya ulaştırmak gerekir. Bu noktada bölgede var olan başka sorunları da raporlamak çok önemlidir.Bir iş kadını olarak kadın istihdamı için daha fazla çaba harcanmalı,özel pozitif ayrımcılık yapılmalıdır.
CENGİZ DÜNDAR(EĞİTİM-SEN): Seçim sürecinin en önemli noktası genel anlamda yeni bir anayasa talebidir. Bu noktada toplumun tüm kesimleri anayasa sürecine mutlaka katkı sağlamaya davet edilmelidir.Hiç kimse dışlanmama,herkesin görüşü alınmalıdır.Bu konuda HDP barajı geçmesi oldukça önemlidir.Barajı geçen ve parlementoda belli bir ağırlığa ulaşmış olan HDP kesinlikle başta KÜRTLER olmak üzere toplumun ötekileştirilmiş tüm kesimlerinin sözcüsü olabilecektir.Bu yanında siyasete etkin katılımın daha fazla olması için herkesin yapabileceği bir şeyler vardır mutlaka,bu konuda sivil toplum üzerinde ki baskılar ortadan kaldırılmalı,emek dünyasının siyasette ağırlığı artırılmalıdır.Siyasette çoğunculuk daha fazla sağlanarak,toplumsal gerginlik azaltılabilir.Barış süreci oldukça önemlidir,bunun devam etmesi için siyasi partilerle diyalog devam etmelidir.
Ferat DEMİROĞLU( JİN-GEH EKOLOJİ KOLLEKTİFİ) : Arkadaşların ortaya koyduğu bu görüşlerin yanında bek kişisel olarak çoğu zaman göz ardı edilen bir konuyu konuşmak istiyorum. Bu konu ekolojik toplum ve çevre olgusudur. Aslında her şey günlük yaşamda siyasetler ilgilidir,ve siyaset bu noktada ekolojik yaşamı ve çevre hareketlerini de oldukça derinden etkilemektedir.Onun için çevre olmadan ve ekolojik yaşam kollektifleri oluşmadan yaşamı bir bütün olarak değerlendirmek,çok önemli bir toplum kesimine haksızlık olur.Çevre konusunda oldukça zor ve toplumun taleplerine cevap evermeyen bir durumu yaşıyoruz hep,merkezi yönetim olaylara kuşbakışı bir noktadan bakıyor ve etkili olan tüm talepleri ısrarla yasalaştırmaktan kaçınıyor,oysa merkezi anlamda çevre politikası artık büyük ölçüde iflas etmiştir tüm dünyada…Bu noktada yerel yönetimlerin olaylara bakışı daha gerçekçidir kesinlikle,ve bu anlamda yerel kaynaklar kullanılarak yapılan çalışmalar daha etkili ve değerlidir.Toplantıya katılan siyasilerden bu konuyu önemsemelerini istiyorum.Toplumun geleceği büyük ölçüde ekolojik yaşamdadır.
Muharrem ERBEY( TkMM Bölge Koordinatörü): Bu toplantıda doğrusu belli bir sınır yok, gündem kadar başka konularda konuşulabilinir,10 istekte büyük ölçüde sivil toplumun talepleri ile şekillendi, ama bunun yanında hala eksik kalan yada gözden kaçan bir nokta yada istek varsa konuşma gündemimize alınabilir.Çünkü önümüzde çok önemli bir seçim var, ve seçim sonrası yeni parlemento oluşacaktır.TkMM merkez yönetimi bu noktada farklılaşan tüm istekleri raporlayacak ve siyasi partilerle paylaşacaktır.Konu sınırı yok ama süre sınırı var,bu noktada arkadaşlar zamanı dikkatli kullanarak toplantıyı zenginleştirebilirler.
Felat YENER: Seçimler ve bu noktada ortaya çıkacak yeni siyasi durumlar konusunda ben Türkiye toplumunun büyük ölçüde barışı ve çözüm sürecini sahipleneceğini düşünüyorum,Seçimlerden sonra yeni bir takım çalışmalar yapılacak ve herkesin katkısı ile anayasa hazırlanacaktır. TkMM bu konuda sivil ve yeni anayasanın öncülüğünü yapabilir, bu noktada büyük kampanyalar yapılabilir. TkMM her ilde olmasa bile temsilciliğinin bulunduğu illerde bunu rahatlıkla yapabilir. Ayrıca çözüm süreci ile ilgili daha fazla çabaya ihtiyacın olduğu ısrarla dile getirilmeli.
Hayat ŞEREFHANOĞLU(KADIN HAREKETİ DÖNEM BAŞKANI) : 10 İSTEK noktasında oldukça önemli çalışmalar yapılmış, STK larla belli noktada önemli bir aşama kaydedilmiş, bunun yasama organına iletilmesi oldukça büyük bir etki yaratacaktır. .Zaten Avrupa demokrasilerin en önemli gücü büyük ölçüde bu lobicilikten gelmektedir.Sivil yapılar daha fazla her olguya dahil olmalıdır.Yerel yada merkezi tüm yönetim birimleri 10 istek noktasında bir ağ ile bilgilendirilmeli,izleme komisyonları meydana getirilmelidir.
Kadri TOPDEMİR(GAP BEDENSEL ENGELLİLER DERNEĞİ GENEL BAŞKANI): BU toplantıda birçok konu dile getirildi, bunları konuşmak çok önemli,hatta daha önemli olan tek şey bunları siyasilerin olduğu bir ortamda konuşmaktır.Çünkü siyasiler bizim konuştuklarımızı dinlediler kimi noktada not ettiler,birazdan onlarda kendi görüşlerini bizlere iletecekler.Bu toplantı çok verimli oldu,hele aylık rutin bu çabalar çoğu kişiye ve STK ya kendi sorunlarını ortaya koyma ve iletme fırsatı vermektedir.Bundan sevinç duymak gerekir.Bizim konuştuklarımızın dışında kalan konularda 10 istekle mutlaka siyasilere gönderilmelidir.Yazılı basım yapılarak bu görüşler tüm kamuoyu ile paylaşılmalıdır.Ayrıca Özürlüler konusunda toplumun duyarlılığını ve siyasilerin ilgisini artıracak bir yeni çalışma yapılabilir,bu konuda TkMM den destek beklediğimizi ifade etmek istiyorum.
Muhammed DARA( AZADİ İNSİYATİFİ): Biz Kürdistani bir hareket olarak bu seçimde HDP ile siyasi bir ittifak yaptık ve seçimde bu ittifakın adaylarını desteklemekteyiz. Seçimlerin adil olmayan bir ortamda geçtiğini ifade etmemiz gerekiyor, çoğu noktada çok büyük siyasi baskılar ve şiddet ile karşı karşıyayız.Bu konuda hiçbir etkin soruşturma yapılmaması ise asla bizleri yıldırmayacaktır.Çünkü siyasi ortam bu kadar kolay manipule olabiliyorsa,ortaya çıkan sonuçlar kimseyi mutlu etmeyecektir.Ayrıca bu seçimlerde bizlerde siyasi taleplerimizi ortaya koyduk,TkMM nin ortaya koyduğu 10 istekle örtüşen birçok nokta var,bunun yanında farklı isteklerde var.Israrla kendi isteklerimizi ortaya koymaya devam edeceğiz.Yeni bir anayasanın bizim taleplerimizi içermesini ve karşılamasını bekliyoruz.
Hasan YALÇIN(MEZOPOTAMYA HUKUKÇULAR DERNEĞİ) Seçim süreci ile birlikte bu türden toplantılar bizleri siyasi kimliklerle buluşturduğu için çok önemlidir. Birçok sorunu çok yönlü analiz etme imkanı yaratıyor ve bu noktada siyasilerle buluşma bir fırsata dönüşmektedir.Türkiyede yeni süreçte en büyük sorun ülkenin her yerinde ortaya çıkan hukuksuzluklardır.Bu hukuksuzluklar ülkede demokratik yaşamı tehdit eder bir noktaya gelmiştir.Bundan büyük ölçüde toplumun her kesimi büyük kaygı duymaktadır.Bunun önlenmesi konusunda siyasilere daha fazla görev düşmektedir.
EYÜPHAN KAYA( DES İL BAŞKANI) : Umutlu güzel çalışmalara yapan bir oluşum olan TkMM bugün yeniden siyasilerle halkı buluşturmuş,bu bize umut veren bir şeydir.Çünkü birçok noktada sorun var,Kürt sorunu inançlı insanların sorunu,haksızlıklar ve çalışanların sorunu var….Bu noktada milletvekili adaylarının huzurunda bu sorunları konuşmak bizlere birçok noktada siyasi olarak bir yeni umut vermektedir.Sorunları çözme yeri hep siyasettir,başka noktalarda siyasi çözümleri aramak zaman kaybetmektir.Onun için daha fazla siyasilerle çalışma yapılmalıdır.Siyasiler çoğu zaman zaman gerekçesi ile bu toplantılardan kaçmaktadırlar,ama bence ısrarla takip etmek gerek.
Muhittin BATMANLI(DİCLE FIRAT DİYALOG GRUBU): Siyasiler ve biz halk birlikte bu ülkede yaşanan tüm sorunları çözmeye çalışıyoruz,önemli olan bir diyalog platformunun hep olması ve siyasilerle ortak çalışmalardır.Bu noktada 10 istek çalışmaları çok isabetli olmuştur,bunların üzerinde çalışmak gerek…….
Mehmet Hasan ALICI( MAZLUMDER DİYARBAKIR): Bana göre bu ülkede ortaya çıkan birçok sorunun kaynağı siyasi iktidardır, çünkü bizlere büyük ölçüde kendi yaşamlarını dayatmaktadırlar. Bizler kendi dilimizi ve kültürümüzü yaşamak istiyoruz,bu noktada hala büyük ölçüde yasaklar var.Anadilde eğitim hakkının hala verilmeyişi büyük bir sorundur,bu sorunu aşmak gerek,ayrıca siyasi partiler kanunu büyük bir ayıpla ortada durmaktadır.Bu ayıbı buradaki siyasilerede iletiyorum.Bizler bu noktada ısrarala anadilde eğitimi istemekteyiz.Bölgede hutbeler Kürtçe okunmalıdır.Diyanet Kürt halkını asimile etmekten vazgeçmelidir.
İbrahim SERT( SOHRAM ÇALIŞMA GRUBU): 10 İSTEK VE TkMM çalışmaları toplumsal yaşama ve demokrasi kültürüne özgün bir katkı sunmaktadır. Bu katkı gün geçtikçe daha büyük önem kazanmaktadır.Biz daha çok siyasi çatışmalar ve bunların etkisi konusunda saha çalışması yapıyoruz.Bu noktada halkın istekleri ile sizin çalışmalarınız büyük ölçüde benzerlik göstermektedir.Bazı özel çalışmalar yapılabilir.Ayrıca sosyal yardım projeleriinin daha fazla yapılamsı konusunda STK işbirliği büyük önem taşımaktadır.
Hasan YOSUNKAYA(MEMURSEN İL BAŞKANI) : 10 İSTEK çalışmalarını daha çok yeni anayasa bağlamında çok önemli buluyorum.Bu toplumun yeni bir anayasaya ihtiyacı var.12 Eylül anayasası bu toplumun hiçbir ihtiyacına cevap vermemektedir.Onun için yeni bir anayasa çalışması yapılmalıdır.Çalışma hayatında çok büyük sorunlar var,hala bu ülkede sendikalar belli bir noktada tıkanmış kalmışlardır.Bunun yanında eğitimde çok büyük sorunlar devam etmektedir.Bunları çözmek için yeni anayasa diyoruz,bunu her anlamda destekliyoruz.Ayrıca Kürt sorunu konusunda şiddet dışı tüm yollar teşvik edilmeli,gerekiyorsa siyaset kanalları açılmalıdır.
Mustafa SARUHAN( AKP İL BAŞKAN YARD) : TkMM diyarbakır çalışmalarına ilk defa katılıyorum,doğru oldukça verimli olduğunu düşünüyorum.Herşeyden önce farklı siyasi görüşler ortaya konsada,demokratik bir ortamda zevkli bir toplantı yaptık bu bize mutluluk veren bir şeydir. AKP olarak bizde yeni anayasa konusunda istekli olduğumuzu ve toplumla benzer talepleri paylaştığımızı belirtmek isterim. Ayrıca tüm sorunlar siyasilerle birlikte çözülmelidir,kimse kimseyi dışlamadan daha fazla diyalog ile sorunların çözümüne katkı sunmalıdır.
ZİYA PİR(HDP DİYARBAKIR MİLLETVEKİLİ ADAYI): TkMM Diyarbakır ekibinin bu toplantısına katılarak 10 istek formunu imzaladım, zamanım oldukça bu çalışmaları destekleyeceğim,ayrıca dile getirilen sorunların parlementoda takipçisi olacağım.
Nursel AYDOĞAN(HDP DİYARBAKIR MİLLETVEKİLİ VE MİLLETVEKİLİ ADAYI) : Bende bu 10 istek formunu huzurlanızda imzalıyorum ve tüm tkmm çalışmalrını destekliyorum. Diyarbakırda bulundukça bu toplantılara devam edecek bu sorunları yasama organına taşımaya çalışacağım.
Gürdoğan MERMUT( CHP DİYARBAKIR MİLLETVEKİLİ ADAYI): Bende 10 istek formunu imzalıyor,bu görüşleri büyük ölçüde benimsediğimi ifade ediyorum.
Mehmet DAKAK( SAADET PARTİSİ DİYARBAKIR MİLLETVEKİLİ ADAYI) : TkMM diyarbakır ekibini 10 istek formunu imzalıyor, arkadaşların dile getirdiği görüşleri önemsediğimi ifade etmek istiyorum.Herkese başarılar diliyorum.Siyasi çalışmalar huzur ve barış içinde kavgadan uzak sürsün.