Küçükçekmece Anayasa Toplantısı-6
TARİH: 22 Haziran 2012
YER: Cennet Kültür Merkezi
EV SAHİBİ KURUM: Küçükçekmece Belediyesi
KONUŞMACILAR: Ahmet Mercan-Şanar Yurdatapan
MODERATÖR: Melis Tantan
KATILIMCI SAYISI: 3
GİRİŞ VE HOŞGELDİNİZ KONUŞMASI: Melis Tantan
Şanar Yurdatapan: Eğitimi nasıl yapacağız konusunda verdiğimiz karar gerçekten doğru mu? -Çocuk benim değil mi? Ben istediğim gibi eğitirim onu- demeye hiç birimizin hakkı yok. Ben ateistim çocuğumu da illa ateist yapacağım. Buna da hakkım yok. Din konusunda olsun diğer konularda olsun temel bilgileri genel görüşleri ona ulaşmasını sağlayacağım. Bilgilerin hepsini alsın ve kendi kararını kendisi versin.
Eğitim niçin bu kadar kalitesiz? Niçin çocuklarımız okula gittikten sonra birde kurslara gidiyorlar? Niye onları bu yarışa sokuyoruz? Niye silahlara bu kadar para yatırılıyor da eğitime yatırılmıyor?
Ahmet Mercan: Dayatmanın her türlüsüne karşı çıkmamız lazım. Doğru bildiğimiz bir şeyi bir başkasına dayatmak yanlış. İnsanlar varlık nedeniyle bir değerdir. Ona siz bir dayatma yaptığınız zaman onun iradesini hiçe saymış oluyorsunuz. İnsanlar hakikat bildiklerini kıymet verdiklerini bir başkasına teklif etmeliler.
Gülay Hanım: Sanatın üzerinde baskı olmamalı sanat özgür olmalı. Tiyatrocuların son olayında devletin o şekilde baskı yapmasını tasvip etmiyoruz. Din dersleri dayatılmamalı. Siyasilerin din üzerinde dayatmaları oluyor. Ben bunu istemiyorum. Dinin her şeyin üzerine kondurulmasını istemiyorum. İlkokullarda din eğitimi olmamalı.
Bekir Bey: Çocuklarımıza din eğitimi vermeliyiz. Dinden kime zara gelmiş. Okullarda zaten din eğitimi serbest bırakıldı.
Tülay Hanım: Fikirlerimizi rahatça söyleyemiyoruz. Toplumda kendini belli ettiğin zaman, okuduğun kitabı söylediğin zaman ya da memleketini söylediğin zaman dışlanıyorsun. Ben Diyarbakır doğumlu olduğumu söylediğim zaman Leyla Zana neyin olur diye soruyorlar. PKK kimliği gibi ben bunların olmasını istemiyorum. Artık özgür olmak ve bizlere insan gibi davranılmasını istiyoruz.
Benim çocuğum ortaokulda. İlahiler ve hutbeler ezberletiliyor.
Gülay Hanım: Okullarda yeterli eğitim alamadığı için çocuklarımızı kurslara göndermek zorunda kalıyoruz. Eğitimde eşitlik istiyorum.
Devlet bütün herkese eşit olarak ücretsiz eğitim vermeli.
Tülay Hanım: Üniversitelerden harçları kaldırsınlar. Eğitim baştan sona kadar parasız ve herkese açık olmalı.
Bekir Bey: Kursların dershanelerin vereceği eğitimi okulların kendisi vermesi lazım. Okullarda daha kaliteli eğitim olmalı. Resmi dilimiz Türkçe olmalı. Herkes kendi anadilinde eğitim görme hakkına sahip olmalı. Eğitimde kar güdülmemeli. Eğitimin parasız olmasını istiyorum.
Gülay Hanım: Bu nasıl olacak? A okul sırf Kürtçe eğitimi veriyor, B okul sırf Lazca eğitimi veriyor mu? Olacak.
Şanar Yurdatapan: Devlet sanat ve bilim çalışmaları için para vermeli ama içeriğine karışmamalı. Hangi meseleye destek oluyorsa onun ortamını sağlamalı, parasını sağlamalı fakat o konunun sahipleri tarafından yönetilmeli o iş. Aksi takdirde iktidara kim gelirse o borusunu öttürmeye çalışır.
Gülay Hanım: Devlet sanatçılığı kaldırılmalı.
Ahmet Mercan: Devlet, sanatı niye korur niye korumaz? Devletin koruduğu bir sanat halktan birilerini rahatsız ettiğinde bu sefer o devletin baskınlığının arkasına sığınmış oluyor sanat.
Kültürel hayat, ticaretle çok fazla yarışamaz. Burada teşvik edici taraflar olmalı Kültür Bakanlığı zaman zaman bunları yapıyor.
Kim devlet sanatçısı olacak kim olmayacak bunu da devlet belirliyor.
Kültürel faaliyetlerden devlet vergi almamalı.