İL: Mersin
YER: İçel Sanat Kulubu
TARİH: 17 HAZİRAN 2017
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1 / Erkan AKTAŞ-Mezitli kent konseyi
2 / Zehra Korkmaz – Çevre Mühendisler odası
3/ Maryet Tanlı – Çagdaş Yaşamı Destekleme Dernegi
4/Mustafa Güler-Mesiad
5/Faik Burak Gazi – MTSO
6/Mürsel Çiftçi – TSD Mersin
KANAAT ÖNDERİ VE BİREYLER
1 / İhsan Kamalak- Öğretim Üyesi
2 / Ahmet Eroğlu- Egitimci
3/ Yusuf Zeren- Öğretim Üyesi
4/ Cengiz Sonmez – Gümrük Müşaviri
5/ Fatih Alkar – Ekonomist/Tv Prg Yapımcısı
6/ Ayşe Gül Yılgö – KHK Ögretim Üyesi
7/ Hamdi Kavanoz – Misafir
8/ Enver Küçükalıç – Mimar
9/ Ali Özpınar – Tece site yöneticisi
10/ Karani Sözen – Tece Amatör Balıkcılar Çevre Yöneticisi
11/
GOZLEMCİLER (TkMM toplantılarında partilerin il yöneticileri gözlemci oluyor)
1 / Fahri Ötlü – MHP Akdeniz Meclis Üyesi
2 / Asiye Erdener – CHP Mezitli Akdeniz Gönüllü evi Sorumlusu
KATILAN MİLLETVEKİLLERİ
1 /
BELEDİYE BAŞKANLARI
1 /
MESAJ YOLLAYANLAR
1/ Aytuğ ATICI – CHP Mersin Mv.
DİĞER KATILIMCILAR
Çeşitli sivil kuruluşlardan ve halktan toplam 20 izleyici/gözlemci katıldı.
MEDYA
1 / Kanal 33
2 / Gradi Ajans
3/ Sedat Yılmaz – İnovatif Haber
4/
MODERATÖR
Ayşe Gül Yılgö- Ögretim Üyesi (KHK)
KONULAR
GENEL KONU: Ohalde Yaşamak
YEREL KONU: Mezitli Tecede Denize Sıfır Spor alanına Yapılması Planlanan Toki Konut Projesi
KONUŞULANLAR
GENEL GÜNDEM:
OHAL’DE YAŞAMAK
Toplantının kolaylaştırıcılığını üstlenen Ayşegül Yılgör gündemle ilgili düşüncelerini anlattı.
Ayşegül Yılgör:
“Ben de bir KHK mağduruyum. Bu süreç, ‘keyfiyet’ ve ‘hukuksuzluk’ üzerinde yürütülüyor. Çok fazla görevlerine son verilen kamu görevlileri var. Bunların içinde yalnızca muhalif düşüncelerinden dolayı atılanlar çok! 216 gazeteci gözaltında, 28 TV kanalı, 5 haber ajansı, 66 gazete, 19 dergi, 36 radyo, 26 yayınevi ve 94 dernek, vakıf kapatıldı. 65 belediye kayyuma devredildi. 12 milletvekili tutuklandı. Gelecek zamanlarda bu kötü süreç çok tartışılacak. Bütün bu olumsuz koşullar ancak mücadele ile ortadan kaldırılabilir.”
Türkiye Küçük Millet Meclisi tarafından hazırlanmış olan “OHAL’de Yaşam” konulu bir video gösterisi izlendi.
Mustafa Güler;
“Bu durum, birinci cumhuriyetin yıkılarak yerine ikinci cumhuriyetin yapılanması ve inşasıdır. Kuvvetler ayrılığı yok edildi. Demokrasi yok edildi. Dolayısıyla hukuki bir mücadele zemini de ortadan kalktı. KHK ile işlerinde atılanlar açlığa ve ölüme terkedildi. Bunların yaşama yeniden kazandırılması ve temel ihtiyaçlarının karşılanması için ciddi çalışma ve dayanışmaya ihtiyaç var. Tunceli’nin Ovacık Belediyesi, bu mağdurlarla ilgili ciddi proje çalışmasını hayata geçiriyor.
Ortak paydalar yaratmada zorlanıyoruz. Siyaset kimlikler üzerinden yapılıyor. Herkes benim için hukuk, benim için hak, benim için adalet diyor. Siyaseti de bu anlayışla yapıyor. Böyle olursa sonuçta bu olur. Artık ortak kitlesel refleks geliştirilmelidir. Ganimet anlayışına dayanan siyasete son verilmelidir. Siyaset yapış tarzımızda yeni bir paradigma değişikliği gerekiyor.”
Yusuf Zeren:
“Gidişatı beğenmeyenlerin yeni bir yaşam kurmaları için, yeni bir ‘sivil itaatsizlik” yaratmaları ve bunun için de çaba sarf etmeleri gerekiyor. Mersin Üniversitesi tarihinde bu kadar büyük bir kıyım yaşamamıştı. Sıra dinamik üniversite öğrencilerine gelecek!
Hükümet erken bir seçimi OHAL şartlarında yapabilir.”
Maryet Tanlı:
“Benden önceki konuşmacı arkadaşların değindiği sorunları biliyoruz ve yaşıyoruz. Burada bence, bu sorunlara yönelik çözüm önerilerinin konuşulması ve ortaya konması gerekir.
Referandumdaki ‘hayır bloku’, ‘adalet’ yürüyüşüne evrilmelidir.”
Asiye Erdener:
“Ben % 90’ı okumuş ve aydın insanların yaşadığı bir sitede oturuyorum. Sitenin müteahhidi büyük ihtimalle haksız yere FETÖ’den tutuklanmış. Sitedeki kendi akrabaları bu haksızlığa karşı çıkamıyorlar ve akrabasını savunamıyorlar. Korku duygusu toplumu sindirmiş. Yani gidişat çok kötü. Artık korkmaya değil, yürekli olmaya ihtiyacımız var.”
Erkan Aktaş:
“Ülkemizde ekonomik değil, ciddi bir devlet yönetimi krizi var. Kurumsal kültür yok edildi. Korku imparatorluğu yaratıldı. Saldırının kime geleceği beklentisi içindeyiz. Üretim düştü. Açıklanan % 5 büyüme kesinlikle sürdürülebilir bir büyüme değil. Bu bağlamda halk büyük tehlikenin yeterince farkında değil.”
Faik Burakgazi:
“Cumhuriyet tarihinin en tehlikeli ve en sıkıntılı günlerini yaşıyoruz. Çok büyük bir mağdur kitlesi yaratıldı. Bu mağdur kitlesinden Fetöcüleri kastetmiyorum. Belirsizlik nereye kadar gidecek, bilinmiyor.”
İhsan Kamalak:
Hukuk yok edildi. Hukukun olmadığı yerde hukuksal mücadele olmaz. Toplumun bu sürece karşı olan kesimi ortak müşterekler yaratmalı ve ortak paydalar oluşturmalı. Kısır tartışmalara girilmemeli. Demokrasi kavramı yerine, hukuk devleti kavramı öne çıkarılmalıdır. Kılçtaroğlu’nun başlattığı ‘adalet’ yürüyüşü gerekli ve önemli. Yerel yönetimler yeni bir siyaset anlayışı, yeni bir siyaset yapış tarzı yaratmalılar. Ovacık Belediyesi bunu başarmış görünüyor.”
Fatih Alkar:
“Gelişen olayları sosyolojik boyutlarıyla değerlendirmeliyiz. Örneğin daha geçenlerde Mersin’de 70 ton uyuşturucu yakalandı. Demem o ki akıl sağlığımız elden gidiyor. Gelir dağılımında Avrupa’ya göre en altlardayız. Küresel Güven Endeksinde Suriye’den bile güvensiz durumdayız. Turizm çok sıkıntılı. Tüketim çılgınlığı almış başını gidiyor. 55 milyon kredi kartı ve 75 milyon telefon kullanıyoruz. Medyamız çok kötü durumda. % 70’i algı manipülasyonları yapmakla görevli.”
Ahmet Eroğlu:
“Bu süreç AKP’yi hızla ‘çoğunluk diktatöryasına’ sürüklüyor. Başkanlık bu süreci daha da tetikleyecek. OHAL ve KHK’ler, Nisan 1960’daki Demokrat Parti’nin, TBMM’nde kurdurduğu ve olağanüstü yetkilerle donattığı ‘Tahkikat Komisyonu’nu akla getiriyor. 15 DP milletvekilinden oluşan komisyon, şimdi olduğu gibi gazeteleri kapatmış, muhalefeti susturmaya ve muhalefet milletvekillerini hapse tıkmaya çalışmıştı. O günkü tehlikeli süreç, İsmet İnönü’ye, Adnan Menderes için “artık seni ben bile kurtaramam” ünlü sözünü söyletmişti. Ve hemen sonrasında da 27 Mayıs ihtilali yaşanmıştı… Bu tehlikeli süreci ‘hayır’ bloğunun ortak paydalarını yaratarak, örgütlü mücadele, dayanışma, sivil itaatsizlik gibi yöntemleri kullanarak aşabiliriz.”
Cengiz Sonuvar:
“Ne oluyor da demokrasi talebi yeterince yok! Ancak insanlarımız sorunun ucu kendisine dokunduğu zaman hareketleniyor. Bu durumu hala ümmet anlayışının var olduğuna bağlıyorum. Demokrasi talebi tabana yansıtılmadan, taban desteği alınmadan çözüm çok zor.”
Fahri Ütlü:
“Ülkemiz tehdit altında diyerek OHAL ve KHK’ler geldi. Şimdi meşrulaştırılmaya çalışılıyor. OHAL acilen kaldırılmalıdır.”
YEREL GÜNDEM:
TECE TOKİ PROJESİ
Erkan Aktaş, Mersin Mezitli İlçesinin Tece mahallesinde, denize sıfır, 70 dönümlük yeşil alana, TOKİ’nin konut yapma projesi ile ilgili görsel bir sunum yaptı.
Erkan Aktaş:
“Tarım alanları % 14 azaldı. Bu alanlara sürekli saldırı var. Gevşek zeminler üzerine konutlar üretiyoruz. Bu durum tehlike ve riskleri beraberinde getiriyor. Sera alanlarına, dere yataklarına imar izni veriliyor. Sel felaketleri yaşadık. Zarar 47 milyon, zararın çarpan etkisi 500 milyon. Müteahhitlere rantiye yaratmak için gereksiz ve çok fazla imar değişiklikleri yapılıyor. İnsanların mülki idareye ve yerel yönetimlere güvenleri azaldı. Mersin’de yaşayanların % 85’i kendi konutunda yaşıyor, % 15’i ise yakınlarının, akrabalarının yanında. Bu bağlamda Mersin’in konuta ihtiyacı yok. Bu nedenle TOKİ’nin Tece’de ki bu 70 dönümlük denize sıfır yeşil alana saldırması anlamsız! Sonuç olarak, verimli tarım topraklarına konut yapımı engellenmeli, yeşil alanlar korunmalı ve çoğaltılmalı, katılımcı ve saydam yerel yönetimler anlayışı hayata geçirilmelidir”
Erkan Akkoyuncu:
“Sorumluluğun yalnızca müteahhitlere yüklenmesi doğru olmaz. Örneğin bu konuyu Mersin küçük Millet Meclisi’nin gündemine öneren de, TOKİ projesine karşı çıkanda müteahhit. Konuya daha büyük ölçekli ve bütünsel bakmak gerekir.”
Mustafa Güler:
“Tece’de ki 70 dönümlük alan TOKİ’ye devredilmiş. TOKİ’nin kendisinin ayrıca plan yapma yetkisi var. Bu konuda sivil toplum yeterince tepki gösteremedi. TOKİ buraya girmemeli. Çevrecilik anlayışımız sorgulanmalı. ‘Yeşili komşu bahçesinde görmek isteyen’ bir çevre anlayışımız var. Meslek odalarının ve sivil toplumun tam da müdahil olma zamanı. 5000’lik plan gündemde. İş işten geçtikten sonra karşı çıkmanın anlamı kalmaz.
Zehra Korkmaz:
“Kentin planlı gelişmesi için ölçekli il ve bölge planları çok önemlidir. 1/5000’lik ve 1/100.000’lik planlarımız yok. Her şey 1/ 1000’lik planlar üzerinden yürüyor. Aslında yürümüyor! Çünkü sonuç ortada. 1/5000’lik planlara ulaşamıyoruz. Tece ile ilgili Mezitli Belediye Başkanı ve İmar Müdürü ile görüştük. Çevre Mühendisleri Odası olarak ilgileniyoruz. Belediye Tece’de ki bu 70 dönümlük TOKİ’nin konut yapmak istediği alana bir proje geliştirmeli ve hemen başlatmalıdır. Böylece belki TOKİ geri adım atabilir.”
Ali Özpınar:
“Tece’de ikamet eden bir site yöneticisiyim. Bu konuyu biz belediye başkanından öğrendik. 70 dönümlük alanın 30 dönümü denize sıfır alan. Denize sıfır yere 15-20 katlı konut dikilir mi? Sizden rica ediyorum, yardımcı olun bize. Yeşil alanımızı kurtaralım. Biz imza kampanyası başlattık. Kısa sürede Tece halkının %90’ının imzasını alacağız.”
Enver Küçükalıç:
“TOKİ Mersin’e tehlikeli bir şekilde el atıyor. Saldırı yalnızca Tece ile sınırlı değil. Bu alan belediyeye ait bir alan değil. O nedenle belediyenin karşı çıkması yetmez. Ciddi bir karşı duruş örgütlenmeli ve sergilenmelidir.”
Erkan Akkoyuncu: Teşekkür ve kapanış.
ORTAK SONUÇ (Yalnızca eğer varsa. Yoksa Ortak Payda yaratmak için uğraşmak amacımız değil. Yerel Forumlar, karar alma meclisi değil, en aykırı seslerin bile duyulma ve duyurulma olanağı bulduğu yerler olmalı. Nadiren de olsa bir konuda mutabakat sağlanmışsa, tabii bun u da duyururuz ama o ortak sonucu yaşama geçirmek için yapılacak aktivist çalışmaların yeri kendi platformlarıdır.)
DEĞERLENDİRME
İLETİŞİM
SİVİL TOPLUM İLE
17 sivil toplum kuruluşuna mail ve sms yoluyla davet yapıldı.Geri dönüş yapmamış olan kuruluşlar telefon yoluyla tekrar irtibat kurularak davet edildi.6 sivil toplum kuruluşun toplantıya katılımı gerçekleşti.
MİLLETVEKİLLERİ İLE
Hüseyin ÇAMAK, Fikri SAĞLAR, Aytuğ ATICI, Serdal KUYUCUOGLU, Oktay ÖZTÜRK, Baki ŞİMŞEK, Sadun DOĞAN, D.Mir Mehmet FIRAT, Lütfi ELVAN, Yılmaz TEZCAN, Ali Cumhur TAŞKIN, Hacı ÖZKAN toplantımıza davet edildi. Toplantıya Aytuğ ATICI mesaj göndermiştir.
MEDYA İLE
11 farklı basın mensubunun davet edildiği toplantıya 3ü katılım göstermiştir.
KATILIMCILARLA
Ohalde yaşamın ve Tecede spor alanı olarak belirlenmiş 70dönümlük denize sıfır arazinin toki porjesi yapılmasının olumlu olumsuz yönleri soruldu, tartışıldı.Gelecek ay yerel gündemin ne olacağı hakkında fikir alışverişlerinde bulunuldu.
SONUÇLAR
TkMM ilkelerimiz videosu ile genel konuya ilişkin haziran ayı sunum videosu gösterildi. Ohalde Ülke geneli ve Şehirde yaşama etkileri ele alındı.Verimli gecen toplantımız planlanan saatde sonlandırıldı.
DEĞERLENDİREN KİŞİ
Mersin kMM Hamalı Erkan AKKOYUNCU