YER: ÇEVRE GÖNÜLLÜLERİ DERNEĞİ
TARİH: 13.10.2018
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1/ Çevre Gönüllüleri Derneği (Recep KAVUŞ – Başkan)
2/ Türkiye Kardeşlik Birliği (Şehmus TEMİZ – İl Başkanı)
3/ İnsan Hakları Derneği Batman Şubesi (Zeki TANGÜNER- Yönetici)
4/ Türkiye Gençlik Konseyi (Veysi MERCİMEKÇİ- İl Başkanı)
MESLEK ODALARI
1 /
SENDİKALAR
1 /
KANAAT ÖNDERİ VE BİREYLER
1 /
GÖZLEMCİLER
1/ Aziz ÖZDEMİR (Partiya Azadiya Kürdistan(Kürdistan Özgürlük Partisi)PAK- İl Başkanı)
2/ Dr. Mehmet Nuri KAYA (Çevre Gönüllüleri Derneği–Onursal Başkan)
3/ Hüseyin ELÇİ (İnsan Hakları Derneği- Üst Kurul Delegesi)
4/ Hasan ARGUNAĞA (Çevre Gönüllüleri Derneği– Yönetim Kurulu Üyesi)
5/ Nizam Avcı (Çevre Gönüllüleri Derneği – Yönetim Kurulu Üyesi)
6/ Hakim ONATLI (Çevre Gönüllüleri Derneği – Yönetim Kurulu Üyesi)
7/ Fatih DEMİR(Türkiye Gençlik Konsey Batman Şubesi- Ar-ge Birim Başkanı)
8/Ercan TİRKİ (Türkiye Gençlik Konsey Batman Şubesi- Asil Üye)
KATILAN MİLLETVEKİLLERİ
1 /Milletvekili katılımı olmadı.
BELEDİYE BAŞKANLARI
1 / Belediye başkanı katılımı olmadı.
MESAJ YOLLAYANLAR
1/ Saadet BECERİKLİ ( 26. Dönem HDP Batman Milletvekili)
2/ Necdet İPEKYÜZ (HDP Batman Milletvekili)
3/Ziver ÖZDEMİR (AKPARTİ Batman Milletvekili)
DİĞER KATILIMCILAR
MEDYA
1 / Yusuf KAVAK (Batman Sonsöz Gazetesi-Muhabir)
MODERATÖR
İzzettin ETE
KONULAR
GENEL KONU: Türkiye'nin Ekonomik Görünümü
YEREL KONU: TÜPRAŞ'ın Batman'a Katkıları
İzzettin ETE: Batman küçük Millet Meclisi Mayıs 2018 Toplantısına hepiniz hoş geldiniz. Bu ay genel konu olarak “Türkiye'nin Ekonomik Görünümü", yerel konu olarak da " TÜPRAŞ'ın Batman'a Katkıları" konularını ele alacağız.Mutfağın hazırlamış olduğu sunumu izledikten sonra sözü kMM katılımcılarına bırakacağız.
KONUŞULANLAR (GENEL)
1/ Recep KAVUŞ (Çevre Gönüllüleri Derneği): Bu süreçte sadece bir yere odaklanıldı. Brunson serbest bırakıldıktan sonra dolar silahıyla tehdit edildiğimiz söylendi.Kendi iç barışını sağlamış, kendi halkıyla barışık bir ülke yönetimi kendi ekonomisini güçlendirebilir. Bu ülkenin yanlış ekonomik politikaları, üretimde izlenen metotlar krize neden olmuştur. Sorunlara bugünden bakarak değerlendirmek yanlış olur. Suriye savaşından sonra gelen mültecilerin oluşturduğu ek mali yükler, savaş ortamı vb. gibi durumlar krizin diğer etkenleridir. Duygusal çıkışlar, tutarsız davranışlar, ekonomiyi yönetenlerin bakış açısı ile sıkıntılar devam ediyor. Dolar bazlı görmemek lazım. Dolar düşerse sıkıntılar biter demek yanlış olur. Biz gerçekleri görmezsek, teşhis koymazsak, sorunları tespit etmezsek sıkıntılar devam eder. Rusya'ya düne kadar komünist diyenler bugün kurtarıcı olarak bakarken, ABD ye müttefik diyenler şimdi şeytan diyorlar.Yurttaşı kandırmasınlar. Halka milli geliri eşit bir şekilde dağıtsınlar. Lüks tüketim yerine, fabrikaların açılması lazım. Yerel müteşebbisler neden üretim için yatırımlar yapmıyorlar. Batman'daki iş adamları neden yatırım yapmıyor kente. Biz insanlar olarak köyden çıkmışız, üretimi bırakmışız. Tarımda kendi kendine yeten bir ülke konumunda, bugün samanı bile ithal eden bir ülke olmuşuz.Görünmeyen bir borçlanma var.3. Havalimanı'nı yapan firmalar hazine garantisi ile iş yapıyorlar. Büyük yatırımlarda hep izlenen bu yöntemden dolayı hazine ciddi yükümlülükler altına giriyor. Bu yüzden ülke borçlanıyor. Devlet kendi eliyle vatandaşa iş imkanı yaratmadığı sürece bu sıkıntılar devam eder.
2/ Zeki TANGÜNER(İnsan Hakları Derneği Batman Şubesi): Ekonomi sorunu basit bir sorun değildir. Varını yoğunu bu ülke betona yatırdı. Tarım bitirildi. Eskiden Kars ve Erzurum bölgesinde hayvancılık çok iyiydi. Suudi Arabistan başta olmak üzere bir çok ülkeye hayvan ihraç ediyorduk. Bugün diğer ülkelerden et ithal eder duruma geldik. Gübreye fahiş oranlarda zam geldi bu durumu diğer ürünlere de zam olarak görmeye başladı. Mazot yat sahiplerine 1,5 liraya satılırken , çiftçiye 6 liraya satılıyor. El insaf. Bu zulümdür. Yerel esnafa destek yok. Betona değil, iş imkanı yaratacak fabrikalara yatırım yapılmalı. Ülkede sürekli yapılan seçimler ekonomik alanda güvensizlik ortamına zemin hazırlamıştır. Başka alanlarda da iş imkanları yaratılmalı Esnaf iflas ediyor. Günlük iflaslar yaşanıyor. Sanayi tesisleri, üretim tesisleri yapılmalı. Birilerine peşkeş çekiliyor. Ekonomi kötü gidiyor diyen bakana görevden el çektirildi. Kağıt fabrikasını satarsanız, kağıt fiyatı artar. Şeker fabrikaları satıldı. Çiftçi perişan.
3/ Aziz ÖZDEMİR (PAK Batman İl Başkanlığı): Birincisi bu işin ekonomik boyutundan ziyade siyasete bakmak lazım. Komşularla sıfır sorun politikası döneminde ekonomik anlamda ülke çok iyi durumdaydı. Bugün ise dünyada neredeyse sorunumuzun olmadığı ülke kalmadı. Bu durum ekonomik anlamda da sıkıntılara sebep oldu. Ekonomik politikası olan bir ülke ancak talan politikası ile kendini düzlüğe çıkarma yoluna gider. Türkiye maalesef ekonomik olan sıkıntıda. Kendi problemine kendi çözebilen bir ülke ekonomisini de güçlendirebilir. Türkiye'nin izlediği güvenlik politikası ekonomiye de yansımaktadır. Bu durum devam ederse 2 yıl içinde ülke iflas eder. Ekonomik problemler bir an önce çözülmelidir.
4/ Şehmus TEMİZ (Türkiye Kardeşlik Birliği): Ekonomiyi ayakta tutan tarım ve hayvancılığı başkalarına devrederek bu sıkıntılar yaşandı. Türkiye Cumhuriyeti kurulduğu zaman kırılgan bir yapı üzerine kuruldu. Bu yapı kendi kendine yetmeyen bir yapı olarak dizayn edildi. Bu yapıya karşı çıkanlara karşı darbe yapıldı. Biz bu topraklarda refah ve huzur istiyorsak birlik olmalıyız. Bu ekonomik sıkıntılar devam ediyor. Bu sistem değişmeli. Savaşlar devam ediyor. Masa başında da oyun kartları dağıtıldı. Önemli olan doğru kartları kullanıp bu süreçten en az zararla çıkmaktır.
5/ Fatih DEMİR(Türkiye Gençlik Konseyi Batman İl Başkanlığı): Söylenecek çok şey var aslında Bilgi değil cehalet kaosu yarattık. İşsizlikten dolayı gençler farklı yollara yöneliyor. Ortada bir gerçek varsa kimse inkar edemez. Sorunları inkar eden bir kafayla çözüm bulunmaz. İnsanlar olaylara ideolojik olarak yaklaştığı için çözüm bulamıyorlar. Biz gençler olarak var olan sorunlara çözüm olmak için elimizden ne geliyorsa yapmaya hazırız.
6/ Nizam AVCI(Çevre Gönüllüleri Derneği): Tarımda dışa bağımlı hale geldik. 1980 li yıllarda dünyada kendi kendine yeten 7 ülkeden biriydik. Enerjide de yenilenebilir enerjiye yönelmeli bu konuda etkin çalışmalar yapılmalıdır.
7/ Hüseyin ELÇİ(İnsan Hakları Derneği Batman Şubesi): Ev ekonomisi konusuna biraz eğilmek istiyorum. Evdeki bir çok kavganın sebebi ekonomiye bağlı oluyor. Eskiden 100 liraya yapılan ev alışverişini bugün 200 liraya yapamıyoruz. Çocuğumun istediği bir çok şeyi alamıyorum. Bir emekli olarak emeklilerin ne durumda olduğu, asgari ücretlinin ne kadar ezildiğini biliyorum. 30 yılını çalışma hayatına vermiş bir insanın alım gücünün olmaması acı veriyor. Bilinmesini isteriz.S
8/ Hasan ARGUNAĞA(Çevre Gönüllüleri Derneği): Türkiye'nin ekonomisi aslında bu krizle ilgili sinyal veriyordu. Ekonomik görünümler iyi değildi. Ülkenin dış borcu artmıştı. Özelleştirmeden dolayı satılmadık kurum kalmadı. Bu özelleştirilmelerden elde edilen gelirler planlı bir şekilde harcanmadı. İşçinin iş güvencesi başta olmak üzere sosyal güvenceleri yetersizdi. Eğitimde yaşanan gelişmelere bağlı olarak öğretmen atamalarında yeteri kadar istihdam sağlanmaması da üniversiteli işsiz sayısını artırdı.Yüz binlerce işsiz öğretmen var.İç ve dış borç arttı. Aşırı bir savurganlık var.Bir bakanın veya bürokratik kente geliş gidişinde en az 500 insan yemekli toplantıya çağrılıyor ve aşırı bir israf oluyor. Hemen hemen her ilde dev afişler asılacağına yatırımlar yapılsın. Yapılan yatırımlarda devletin garanti rakamlar vermesi uygulaması da yanlıştır. Bu kriz sürecinde nasıl birileri milyar dolarlar kazanabiliyor? Birileri de nasıl açlıkla mücadele etmek zorunda kalıyor anlayamıyorum.Sistem bu şekilde oldukça sıkıntılar devam edecektir. Eğer bir değişim yaşanmazsa sıkıntılar daha da büyüyecektir.
9/ Dr. Mehmet Nuri KAYA(Çevre Gönüllüleri Derneği): 10 yıllık süreçte bu hükümet yüz yıllık yatırımları düşünerek çalışmalar yaptı.2007 yılında iç dış borcumuz 154 Milyar $ iken bugün 600 Milyar $ seviyesine yükselmiştir. Üretimden çok tüketim var. Turizm çökertildi. Dış politikadan dolayı sıkıntılar vardı. Araba ve ev kredisi borç miktarı 328 Milyar lira seviyesinde. 150 Milyar $ civarında bir özelleştirme yapıldı. Devlet garantisi olan borçlar var. Yap İşlet Devret mantığıyla yapılan projelerde devlet ihaleyi alan firmalara garanti verdi. İşsizlik almış başını gidiyor. Enflasyon oranı ile 4 Milyon TL borcu vardı, bu borç bugün 100 Milyar TL civarında. SGK 1995-2005 yılları arasında 50 Milyar TL harcamışken, 2005 -2015 arasında bu rakam 500 Milyar TL civarında. Suriye'den kaçanlar bize yük edildi.30 Milyar $ harcadık göçmenler için. Üretim ekonomisine geçmeliyiz. Tasarruf etmeliyiz. Barış ve huzurlu bir ülke için çalışmalıyız.
KONUŞULANLAR (YEREL)
1/ Recep KAVUŞ (Çevre Gönüllüleri Derneği): TÜPRAŞ Türkiye'nin ilk rafinerisini 1957 yılında Batman'da kurdu. En hantal, en demode, en az üreten ve bulunduğu şehre en az katkı veren rafineridir şu anda. 450 çalışanı var. İzmit rafinerisinde 1900 kişi çalışıyor. Demode olduğu için hava kalitesi açısından sıkıntılıydı. Özelleştikten sonra düzelmeler oldu. Ancak akşamları yaşanan koku yüzünden şikayetler alıyoruz. Buradaki petrolden büyük kazanç ediliyor. Bu rafineri en çok kazanan kurumlardan biriymiş. Ürün almak için kurumlar ve firmalar sıra bekliyormuş. Giderleri de azaldı. Buna rağmen şehre katkısı çok azalmış durumda. Batman Petrolspor'a sponsor olmayan TÜPRAŞ, Fenerbahçe'ye sponsor olmuş. TÜPRAŞ Batman Rafinerisi vergi kaydında Kocaeli Vergi Dairesi'ne kayıtlı. TPAO ve TÜPRAŞ'ın genel müdürlükleri Batman dışında. Bu durumlardan dolayı milli gelire katkımız en az gözüken iller arasında gözüküyoruz. Batman'ın sanki ekonomiye katkısı yokmuş gibi algılanıyor.
2/ Şehmus TEMİZ (Türkiye Kardeşlik Birliği): Batmanda profesyonel anlamda çalışan bir şirket olan TÜPRAŞ'ın ciddi bir insana değer veren vizyonu var. İş güvenliği, meslek hastalıkları olsun verimlilik olsun profesyonel çalışıyorlar. Koç grubunun TEMA Vakfı'na ciddi katkısı oluyor. Bu noktada Batman için çevre anlamında katkıları olur.Tanıtım noktasında Batman’a katkıları olsun istiyorsak çalışmalar yapmalıyız. Fenerbahçe bir maça "TÜPRAŞ Batman" yazısı ile çıkabilir mesela. İşini yapan insanlar hakkını alır
3/ Zeki TANGÜNER(İnsan Hakları Derneği Batman Şubesi): Bu kentte petrolün bulunmasıyla yaklaşık 60 yıllık bir geçmişi olan bu kurumun kente katkılarının bu denli azalması şaşırtıcı. Geçmiş yıllarda insan sağlığına verdiği zararlar bugün azalmış olmakla beraber halen etkisini gösteriyor. İnsan sağlığına etkileri minimalize edilmelidir.
4/ Hasan ARGUNAĞA(Çevre Gönüllüleri Derneği): Binlerce insanımız bu kurumdan ekmek yemiş. Bu kente katkıları vardır. Eskiye nazaran düzelme var. Pis kokuları protesto ettik, bu konuda çözüm önerileri aradık. Bu kokunun kaynağı kendileri değilmiş şeklinde cevap yazmışlardır. Kenti zehirleyen bir boyutu var. TÜPRAŞ'ın atık su arıtma tesisini gördük.Asbestli malzemeler değiştirildi. TÜPRAŞ çevreye duyarlı olmak için çalışmalar yapmalıdır. 2004 yılında yaşanan bir patlama var. Hiçbir kurum kendine ait olmadığını söylüyordu. TÜPRAŞ bu kentin önemli bir kurumudur. Patlamadan sonra kente gelen bir profesörün verdiği bu bilgi çok ilginç ve vahimdir "Dünyada saf benzin üzerinde gezen tek kent Batman".
5/ Dr. Mehmet Nuri KAYA(Çevre Gönüllüleri Derneği): Batman Türkiye’nin ilk petrol bulunan yeridir. Petrolün yan sanayi katkısını göremedik. 2006 yılında özelleştirildi, çalışan sayısı azaldı. Atık sahalarında kirlilik vardı. Kendi içinde termik santrali vardı. Kendisini düzeltti, Allah var hakkını veriyorlar. Hava kirliliği azalmıştı. Halen sıkıntılar var. TÜPRAŞ bir okul yaptı ve bir spor kulübü var Batman'da. Batman'da hava kirliliği insan sağlığı boyutuyla geçmişte sıkıntılar yaşadı. Bu kentten %90 alıyorsa, %10 veriyordur. Batmanda petrolün yan sanayi kuruluşları yapılmalı. TÜPRAŞ'ın katkılarını artırmak için yönetimi ile görüşebiliriz. TÜPRAŞ'ın Batman’a katkılarını artırmak için çalışmalıyız.
6/ Nizam AVCI(Çevre Gönüllüleri Derneği): TÜPRAŞ'ın ceremesini Batman çekiyor. TÜPRAŞ'ın Batman'da olmasını avantaja çevirebiliriz. STK'lar bu konuda çalışmalar yapabilir. Batman’a katkısını arttırabiliriz.
ÖNERİLER
1 /
ORTAK SONUÇ
1 / TÜPRAŞ'ın kente katkılarının artırılması için çalışmalar yapılmalıdır.
DEĞERLENDİRME
İLETİŞİM
SİVİL TOPLUM İLE
150 civarı sivil toplum kuruluşu ile iletişime geçildi. E-mail ve telefonlarla bilgilendirmeler yapıldı.
MİLLETVEKİLLERİ İLE
Vekiller ile telefon ve mail yoluyla iletişime geçildi.
MEDYA İLE
13 Basın Kuruluşu davet edildi. 1 basın mensubu katılımı oldu.
KATILIMCILARLA
E-mail ve telefon ile katılımcılarla iletişim kuruldu. TÜPRAŞ'ın Batman'a katkıları konusu önerildi.
SONUÇLAR
Genel konuya ilişkin videolar gösterildi. Toplantı aile fotoğrafı çekilmesi ile son buldu.
DEĞERLENDİREN KİŞİ
Batman kMM Hamalı İzzettin ETE
Raporlama: İzzettin ETE