YER: Bodrum Belediye Nikah Salonu
TARİH: 13 mayıs 2016
KONUKLAR:
Milletvekilleri ve STK temsilcileri
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1 /Baro İlçe temsilcisi Ercan Tatar
2/ Karaova-Der Başkanı Ali Öztürk(Belediye meclis üyesi)
3/ Bodrum Demokratik Anayasa Platformu (Güngör Sezgün)
4/ Bodrum Kadın Dayanışma Derneği (Figan Erozan)
5/ Bodrum Adanalılar Derneği(Sevim Gergin)
6/Cami yaptırma derneği başkanı M.Emin Orman
7/Bodrum Turizm Derneği(Ayhan Karahan)
MESLEK ODALARI
Yok
SENDİKALAR
Yok
KANAAT ÖNDERİ VE BİREYLER
yok
GOZLEMCİLER
1/ Elif Aytaç(HDP)
2/ Adil Ülgen AK Parti Yön.Kur.Üyesi
3/Mustafa Coşkun(CHP İl Yön. Kur. Üyesi)
4/Fikriye Duru(MHP)
KATILAN MİLLETVEKİLLERİ
yok
BELEDİYE BAŞKANLARI
yok
MESAJ YOLLAYANLAR
Mesaj yollayan olmadı.
DİĞER KATILIMCILAR
Çeşitli sivil kuruluşlardan ve halktan toplam 24 izleyici/gözlemci katıldı.
MEDYA
1 / Kent Tv Ali Ballı
2/ Muğla Şehir Gazetesi – Selda Öztürk
3/ TRT Selçuk Şimşek
MODERATÖR
Ayhan ongun – Gazeteci – Bodrum kMM Girişimcisi
KONULAR;
MİLLETVEKİLİ DOKUNULMAZLIKLARI VE SİYASİ ETİK YASASI
BODRUMA YAPILMASI PLANLANAN TOKİ KONUTLARI
AYHAN ONGUN :
Yaklaşık dört yıldır sürdürdüğümüz Bodrum Küçük Millet Meclisi toplantılarına katılımda nicel olarak artış olmasa da farklı kişi ve kuruluşların katılıyor olması bizleri mutlu ediyor. Söyleyecek sözü olan herkesi bu toplantılara davet edebilirsiniz.
MUSTAFA COŞKUN(CHP)
Aslında gündem çok hızlı değişiyor, bu gündemin de şimdi pek anlamı kalmadı. Dokunulmazlıkların kaldırılmasının ne yararı olacak? Önemli olan hukuk devleti olabilmenin koşullarının yaratılmasıdır.her milletvekili için ayrı ayrı olarak fezlekelerin değerlendirilmesinin daha doğru olacağını düşünüyorum.
FİGAN EROZAN(BODRUM KADIN DAYANIŞMA DERNEĞİ BŞK.)
Dokunulmazlıkların kaldırılması belli bir gruba yöneliktir.Benim vekilime dokunulmasını istemiyorum.Bu yasayı meclise getirenler samimi değildir.Bunu yapanlar yarın sokakta bana da dokunabilirler.Benim düşüncemi yasaklamak için vekile dokunuyorsanız bu daha tehlikeli bir durum.İfade özgürlüğüne yönelik bu girişim anayasaya da aykırıdır. CHP de bu duruma göz yummaktadır.
ALİ ÖZTÜRK(Belediye Meclis Üyesi)
Dokunulmazlık bir sonuç. Türkiye yönetilemiyor.Yakında bir sosyal patlama kaçınılmazdır.Yaşamın her alanında liyakata dikkat edilmiyor.Bir çoğu suçtan kurtulmak, ceza almamak için vekil oluyorlar.Kürsü dokunulmazlığı dışında herkes gibi vekile de dokunulabilmelidir.Sistemin temeli yanlış. Bu ülkenin vazgeçilmez gerçekleri var ve herkes tarafından bunun kabul edilmesi gerekir. Toplumsal barış için liyakat sahibi insanları göreve getirmeliyiz.
ERCAN TATAR(Avukat)
Aslında parlamenterler bu sistem içerisinde en masumları. Asıl suçlu ve sorumlu olanlar, bürokratlar.Memurları korumaya yönelik Napolyon dan kalma bir yasa olan Memuri muhakamet kanununu hala sürdürmek çağdışılıktır. Kimsenin dokunulmazlığı olmamalı diye düşünüyorum.
MEHMET BEKLİOĞLU(HDP)
Kürsü dokunulmazlığı dışında kaldırılabilir.Siyaset yapan vekilin her şeyi söyleme hakkı olmalıdır.meclise getirilen bu yasa önyargılıdır. Halkların Demokratik Partisini meclis dışına çıkarmak istiyorlar.
ERCAN TATAR(Avukat)
Konuyu yalnızca dokunulmazlık yönünyle ele almamak gerekiyor. Şu anda çok konuşulan 4 bakanın dokunulmazlığı yok, ne yapılıyor?
M:EMİN ORMAN(Cami-Der)
İradeye saygılı olmak gerekir. Çoğunluk azınlığın haklarını korumalı, azınlık da çoğunluğa uymalıdır.Dokunulmazlık konusunda sınırsız bir düzenleme var. Fikir açıklamanın dışındaki suçlardan yargılanabilmelidirler. Devlet şefkatini gösterdiği gibi gerektiğinde kudretini de göstermekten kaçınmamalıdır.
FİGAN EROZAN(BKDD)
Demokrasicilik oyunu oynanıyor.Belli bir kesim hedefleniyor.HDP ye yönelik bu uygulamada vekillere savunma hakkı bile tanınmıyor. Evrensel hukuka aykırı bir durumdur. İki yüzlü bir politika izleniyor.
ADİL ÜLGEN(AK PARTİ)
Türkiye yönetilemiyor diyenler, neden? Sorusuna da cevap vermelidir.Mevcut yasa teklifi doğrudur, gereklidir. Zamanın ruhunu yakalamak zorundayız.
GÜNGÖR SEZGUN(Bodrum Demokratik Düşünce Platformu)
Her fırsatta laiklik elden gidiyor, cumhuriyet değerlerine saldırı var diyenlere sormak gerek? Türkiye gerçekten laik bir ülke midir?
ALİ ÖZTÜRK(Belediye Meclis Üyesi)
TOKİ, İhtiyaç hasıl olduğunda devlet adına iş yapan bir kurumdur.Ancak 2004 yılından itibaren amacı dışına çıkan düzenlemeler yapılmıştır.Toplum yararı gözetilmiyor.Tokiye ücretsiz arsa tahsis ediliyor.Kenti imar planları yönetir, insanlar değil.Tokinin olduğu yerlerde halk iradesi yok sayılıyor. Ev ihtiyacı olduğu söyleniyor, peki bu ihtiyaca kim karar veriyor? Şu an da Bodrumun % 67 si bakanlıkların elindedir.TOKİ konut yapana kadar, çalışan kesime işletmeler lojman yapmalıdır.TOKİ konutlarının yapılmak istendiği karaova bölgesi yarımanın tek bakir alanıdır. Tarıma ve hayvancılığa uygun bir bölgedir. Buraya konut yapılması doğru değildir.
AYHAN KARAHAN(Bodrum Turizm Derneği)
Ben TOKİ nin varlığına karşıyım.TOKİ tümüyle ticari bir kuruluştur ve haksız rant yaratmaktadır. Doğrudan başbakanlığa bağlı olması da ona olan kaygıları daha çok artırmaktadır. TOKİ nin yalnızca Mumcular, Karaova bölgesinde değil, 5 değişik bölgede konut çalışması vardır.
EMİN ORMAN(Cami-Der)
Bodrum da evi olmayan işçi, memur ve küçük esnaf çok zor durumda.Bu insanların TOKİ dışında ev sahibi olmaları mümkün değildir.Bu nedenle Bodrum da TOKİ nin konut yapma projesini doğru buluyorum.
FİKRİYE DURU(MHP)
Amaç rant elde etmek diye düşünüyorum. Bir yandan da iktidar partisi Bodrum da seçmen dengesini bu yolla değiştirmek istiyor.hayvanların bile yaşam alanlarını gaspettik, sıra tarım alanlarına geldi.
ADİL ÜLGEN(AK PARTİ)
Bodrumun gelecek planlaması yapılmadan her şeye karşı çıkmanın pek bir anlamı yok.Bütüncül kent planı yok. Yıllardan beri talan yapılıyor.Buna itiraz etmeliyiz. Siyaset kurumu yalnızca karşı çıkmak değil, çözüm üretmeli.
MUSTAFA COŞKUN(CHP)
Devletin turizme bakış açısı değişmeli.Turizmi koruyacak, geliştirecek projeler yapmak yerine nüfus akışını teşvik etmek doğru değildir. Yarın bu TOKİ konutlarında oturanları nasıl istihdam edeceksiniz.