Yer: Ağrı Barosu Toplantı Salonu
Tarih: 12.12.2009
Yerel Katılım:
1. Ağrı Barosu- Av. Abdullah Güzel (Temsilci)
2. Çıra Kültür Merkezi
3. Kümes Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği
4. Mazlum -Der
5. Ahmed-e Xani İlmi Araştırmalar Derneği
6. Ağrı Dağı Folklor ve Sanat Etkinlikleri Derneği- Cenap Elem (Başkan)
7. Ağrı Gazeteciler Cemiyeti
8. Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Öğrencileri Derneği
9. Ağrı Ticaret ve Sanayi Odası
Gözlemciler:
1. Levent Delikara- DSP
2. Fehmi Atmaca –Hak par
3. Ali Girgin- BBP
Milletvekilleri:Katılım olmadı
Mazeret bildiren vekiller:
1. Cemal Kaya mazeret bildirdi.
Belediye Başkanları:Katılım olmadı.
Medya:
1. Ağrı medya gazetesi
2. Maske Haber Dergisi
3. A-R-T- Kanal 04
4. İlkha Haber Ajansı
Moderatör: Mesut Gökçe (Ağrı kMM hamalı)
Konular:
1. Demokratik Açılım ve Sivil Anayasa
2. Ağrı’da Eğitim Sorunları
Konuşulanlar:
1. Av. Abdullah Güzel: Ben bu Toplantıya yeni katılıyorum ve bu gibi toplantılarında gereğine inanıyorum. Türkiye’de demokratik açılımın gerekli olduğunu, ancak açılımın, nasıl ve ne amaçla yapıldığının tek tek belirlenmesi gerektiğini belirterek. Çağdaş demokrasilerde bu tür düşünce kuruluşlarına ihtiyaç vardır. Türkiye'de barış, kardeşlik, huzur, demokrasi, insan hakları, hukuk ve hukukun üstünlüğü ile ilgili adım atılıyorsa Ağrı Baro Başkanlığının onu yadsıması mümkün değildir. Ağrı'nın birçok alanda geri kalmış iller arasında olduğu gerçektir. başta belirttiğim demokratik açılımın ilimiz açısından bir ekonomik açılım olacağını da düşünüyorum. Ayrıca Dtp'nin kapatılmasında Anayasa Mahkemesi Başkanının Açıkladığı ve dayandırdığı anayasa maddeleri de Hukuka Uygundur Ama İçinde bulunduğumuz yüzyıl şartlarına göre tartışılacak bir konudur dedi.Ağrı'daki eğitim öğretimin son yıllarda okullaşma oranının artmasıyla ilimizde bu alanda ciddi gelişmelerin olacağına inanıyorum dedi.
2. Levent Delikara: Tokat'ta 7 askerimizin şehit edilmesi ve olaydan 3-4 gün sonrada açıklamanın yapılması çok çelişkili olmuştur. Dağda yaşayanların geriye dönüşü ve terörün önlenmesi çok önemlidir. Bu konuda çok dikkatli olunmalı ve toplumun tümünü kapsayacak şekilde, özellikle şehit ailelerinin ve gazilerin hassasiyetini dikkate alacak şekilde, hareket edilmelidir. Bu toplumsal sorunun çözümü, kimseyi kırmadan incitmeden gerçekleştirilmelidir. Terörün sona erdirilmesi ülkenin huzuru ve güvenliğinin yanı sıra, bölge ekonomisi açsından çok önemli bir adım olacaktır. Özellikle CHP ve MHP’nin sürece katkı sağlamamalarını da eleştirmek istiyorum. İlimizdeki eğitim ve öğretimin kalitesinin arttırıldığını gözlemliyorum dedi.
3. Çıra Kültür Merkezi: Ayrıntılara girmeden ifade etmek gerekirse gelinen bu noktada Türkiye’de İslamcısından Laikçisine, Kürt’üne, Türküne kadar bir durum değerlendirmesi yapması gerekmekte. Bugünün dünyasını iyi okumak lazım. Dünya artık küçük bir köy haline geldi. Eskisi gibi insanlar arasında büyük mesafeler ve kalın duvarlar yok. Hatta isteseniz de artık mümkün değil. Çünkü birincisi bilginin dolaşımını artık engelleyemiyorsunuz. İkincisi, kültürlerin dolaşımını engelleyemiyorsunuz. Örneğin bir şarkı, müzik eseri, film, şiir, roman dünyanın bir ucunda ortaya çıktığı zaman çok kısa bir zamanda bütün dünya kullanıyor. Açılımı destekliyoruz.
4. Ağrı İbrahim: Açılıma inanmadığımız için Katılmıyoruz dediler. 5. Mazlum der: Demokratik açılımı destekliyorum. Ülkemiz de son günlerde, Ak Parti hükümeti tarafından başlatılan demokratikleşme süreciyle ilgili tavrımızı ve bu konudaki görüşlerimizi kamuoyuyla paylaşmak ve öncelikle yapılması gereken açılımları, bir insan hakları kurumu olarak; hükümet ve kamuoyuyla paylaşmak istiyoruz. Türkiye’de acil çözüm bekleyen sorunların başında, Kürtlere yönelik gerçekleştirilen haksızlıklar gelmektedir. Bu haksızlıklar, Türkiye’ de demokrasinin pekişmesi ve olgunlaşmasının, toplumsal uzlaşma ve barışın tesis edilmesinin önündeki en önemli ve en büyük engeldir. Tokat’taki asker ölümleri de buna yeni bir engel teşkil etmektedir. Eğitim seviyemizin yükseltilmesi için her birimizin bir eğitim gönüllüsü olarak çalışması lazım.
5. Ahmed-e Xani İlmi Araştırmalar Derneği: .Önce adı “Kürt açılımı” olan, sonra “demokratik açılım”a dönen açılıma “milli beraberlik açılımı” dedikten sonra “demokratik açılım”a dönüş yaptılar. Şimdi ise “Yapmayın, etmeyin!” açılımı başladı.
Yapılmayacak olan ne, edilmeyecek olan ne? Bir genç kızın molotofkokteyli atılarak tutuşturulan otobüste yanması, Tokat’ta 7 askerin şehit edilmesi, sokaklarda gösteriler.
Çok ürkütücü bir olay! Hâlbuki bu konuda İslam konularına baksalar Ahmed-i Xani Hazretlerinin bu konudaki kardeşlik mesajlarını bilseler bu gün bu sorunlar yaşanmazdı. Eğitim konusunda ise bildiğiniz gibi yüce kitabımız Kuran-ı Kerim'in ilk emri oku’dur. İlimizdeki eğitim öğretim çalışmalarında ciddi gelişmeler var.
6. Ağrı Dağı Folklor ve Sanat Etkinlikleri Derneği: Girişimi destekleyen Başkan ise katılımı çok yüksek olan bu yeni oluşumun kısa sürede büyük bir kamuoyu oluşturur. Süreci hala boş bir kutu olarak değerlendiriyoruz, özellikle geçtiğimiz günlerde yaşana ve tokat ilinde 7 askerimizin şehit olması ve bununda PKK’nın üstüne atılması kafalarda soru işareti bırakmıştır. Bu gibi meclislerin boş geçmemesi her kuruluşun desteklemesi gerekir. Eğitim öğretim konusunda Ağaç yaş iken eğrilir sözüyle özellikle günümüz teknolojisindeki imkânlardan yararlanılarak daha iyi bir seviyeyi yakalayabiliriz.
7. Fehmi Atmaca: Açılımı Kürt sorunun çözümü için tarihi bir fırsat olarak nitelendiriyoruz. Çözüm için tarihi bir sürece girilmiştir. Bu süreçte hükümetten cesur adımlar atması gerekir. Özellikle DTP'nin Kapatılma süreci Açılma Büyük darbe vurmuştur diyerek sözlerine şöyle devam etti, yapıcı, sivil toplum örgütleri odalar yani toplumun her kesimi bu toplantılara önem göstermesi sağduyulu, hükümete katkı sunması ve sorumlu davranmasını rica ediyorum. Özellikle sürecin toplumun hassasiyetleri dikkate alınarak yürütülmesi gerekir. Bu konuda Kürtlere düşen hükümetin işini güçleştirmemektir. Kamuoyunu tahrik eden bazı muhalif siyasi partiler ve çevreler var. Kürtlerin bunu dikkate alması lazım. DTP özellikle yaşanan son tecrübelerden ders çıkarmalı. Toplumun bu hassasiyetini dikkate alarak gelebilecek tepkilerden olabildiğince kaçınması lazım. Popülizme gelebilecek bir konu değil. Bütün toplumun geleceğini ilgilendiren bir konudur. Açılım konusu sadece Kürtleri ilgilendiren bir konu değildir dedi. Açılım konusu sadece Kürtler için olmalıdır çünkü Türkiye birçok etnik kökenden oluşmuş bir devlettir. Bu konuyu sadece Kürtler açısından değerlendirirsek yarın diğer etnik gruplar da ayaklanabilir dedi. Alında ilimizdeki eğitim öğretim Türkiye’nin diğer köşesindeki eğitim öğretim formatıyla aynı ama öğretmenlerimizin kalitesi tartışılmalıdır.
8. Ağrı Ticaret ve Sanayi Odası: Demokratik açılımı destekliyoruz. Türkiye’deki hassasiyetleri göz ardı ederek öz eleştiriyi zayıflık sayarak siyasi hesaplarla süreç tıkandı; artık bunların yerine çözüme odaklanma zamanıdır. Çözüm için inisiyatif almak, sorunla yaşamaya alışmış olan toplumlar için zordur. Ancak hep birlikte taşın altına elimizi koyarsak, empati koymaya çalışırsak ve hassasiyetimize saygı gösterirsek çözümün mükafatını birlikte almış oluruz. Sayın Cumhurbaşkanı ve Başbakanımız, bu sorunu çözmek için aldıkları inisiyatifi devam ettirmeleri en büyük temennimizdir. Toplum olarak artık daha müreffeh ve daha zengin bir ülkede yaşamayı hak ediyoruz. Fakat son yaşanan olaylar da gösteriyor ki bu süreci baltalamak isteyenler emellerine ulaşamayacaklardır. Bunun şartlarını birlikte, kırmadan ve dökmeden geliştirtmemiz lazım. Değişim rüzgârları estiğinde duvarları inşa edeceğimize, yel değirmenleri inşa edersek ortaya çıkacak enerjiden çocuklarımız ve torunlarımız yararlanır. Aksi taktirde kendi elimizle inşa ettiğimiz duvarların altında kalırız. Ak Parti hükümetinin demokratik açılım hamlesinin aynı kararlık ve samimiyetle devam etmesi gerekmektedir çünkü bu ilimiz ülkemiz için bir şanstır.
9. Ali Girgin: Her kesimin Herkesin bu sürece katkı sunması lazımdır. İlimizin ve dolayısıyla ülkemizin gelişmesi açısından tüm bireylerin elini taşın altına bırakarak yaşanılan sürece katkı sunması gerektiği kanaatindeyim. Eğitim sorununa gelince ilimizde bu kadar okul ve eğitim kurumlarının çoğalması gözü önündeyken neden Türkiye ortalamasında sonlardayız bununda yetkililerin cevaplaması gerektiğini düşünüyorum dedi.
Değerlendirme:
Toplantının 2.Yapılmış olmasına rağmen katılımın hala istenilen seviyede olmaması üzücü olmuştur ama yinede her şeye rağmen katılımın az da olsa nitelikli olması gelecek açısından TkMM toplantılarının devamı için son derece güçlü bir bilinç çalışmasına vesile olduğunu belirtmek gerekmektedir.
Dokümantasyon:
Sivil anayasa kitapçıkları dağıtılmıştır.
Değerlendirenler:
Mesut GÖKÇE (TkMM Ağrı Hamalı)