Yer: Kocasinan Belediyesi Meclis Salonu
Tarih: 12.11.2011
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1. Tüketiciler Birliği (Ferhat ÇAKIR )
2. Kayseri Gönüllü Kültür Kuruluşları (Ahmet TAŞ- Sözcü )
3. Türkiye Yazarlar Birliği (Ahmet İLHAN-Kayseri Şube Başkanı)
4. Mazlum der (Atalay ŞAHİN-Kayseri Şube Başkanı, Mürşide ARSLAN –Üye)
5. Kayseri Strateji Derneği (Mustafa İLHAN – Dernek Başkanı)
6. Hilal Eğitim Kültür Derneği (İbrahim AVCIÜye)
7. Veren el Derneği (Osman ÖZENÇ-Üye, Mustafa DİRİCAN-Üye)
8. Anadolu Kültür Eğitim Vakfı ( Mustafa TEMİZER-Üye )
9. Millet Derneği (Osman İKİNCİ-Üye)
10. Mazlum der (Hasan SARIKURT-Üye, Hüseyin SOYLU-Üye )
11. Anadolu Radyo Televizyoncuları Derneği (Ahmet Biçer CEYLAN -Başkan )
12. KİMDER (Kayseri İmam hatip Mezunları Derneği) (Mehmet OSMANBAŞOĞLU-Üye)
13. Kayseri Umut Der ( Edip GÜLTEKİN-Üye, Emrullah ŞAVLİ -Üye)
14. Üvey Evlatlar Platformu (Sinan DEMİRDÖVEN-Üye)
15. Fakir ve Muhtaçlara Yardım Derneği (Burhan KARAMUSTAFAOĞLU -Üye)
16. Enderun Vakfı (Ömer ÇAKIR-Üye)
17. Kocasinan Yurdu (Kahraman CALASIN-Üye)
18. Dershaneler Birliği (Sinan YELKEN-Üye)
MESLEK ODALARI
1. Jeoloji Mühendisleri Odası (Adnan EVSEN- Başkan)
SENDİKALAR
1. Eğitim-Bir-Sen ( Rıza BOZDAĞ )
2. Diyanet Sen ( İrfan KAŞIKÇIOĞLU-Şube Başkanı)
KATILAN MİLLETVEKİLLERİ Yok
BELEDİYE BAŞKANLARI Yok
MEDYA
1. Tv Kayseri
2. Tv 1
3. Erciyes tv
4. Tv 38
5. Elif tv
6. Kayseri Gündem Gazetesi
7. Kayseri Anadolu Haber Gazetesi
8. Kent Haber Gazetesi
9. Kayseri Haber Gazetesi
10. Kayseri Star Gazetesi
11. Büyük Kayseri Gazetesi
12. Yeni Akit Gazetesi
13. Kent Vizyon Gazetesi
MODERATÖR
Bekir Berat ÖZİPEK ( İstanbul Ticaret Üniversitesi-Uluslar arası ilişkiler Bölüm Başkanı)
KONULAR
Genel Konu: Türkiye “DEPREM”lere ne kadar hazır?
Yerel konu: Van Depremi (7.2) Kayseri de olsaydı neler olurdu?
Konuşulanlar:
Adnan EVSEN : Kayseri kMM’nin,bu ayki konusu Van ilimiz ve çevresinde yaşanan deprem ve Kayseri’de yaşanacak muhtemel bir depreme karşı ne kadar hazırlıklı olduğumuzdur. Bu ayki, toplantı moderatörümüz İstanbul Ticaret Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Bekir Berat ÖZİPEK hocamızdır. Kayseri jeoloji mühendisleri odası başkanı Adnan EVSEN, deprem, yeraltında biriken enerjinin yeryüzünün en zayıf olduğu noktadan kırılarak yeryüzüne çıkması olayıdır. Depremin büyüklüğü 5 den büyük ise yıkıcı olur. Büyüklüğü ve yeryüzüne yakınlığı arttıkça yıkım gücüde artar. Ayrıca yüzeydeki yapı, yüzeydeki yapının kalitesi, denetim mekanizması gibi faktörlerde yıkımda etkili olan unsurlardır. Van da meydana gelen depremde yerleşim yerlerinin kurulduğu yerlerin zemini depreme dayanıklı olan zemin olmadığından, yapı denetimi yeterince yapılmadığından, yeterli ve kaliteli
Ahmet TAŞ: Van ve çevresinde yaşanan depremden sonra bölgeye Kayseri STK’larından oluşan 10 kişilik bir ekiple 28.11.2011 tarihinde bir gezi düzenledik. Bu minvalde, gezide amacımız depremin etkisini ve yıkıcılığını bizzat yerinde görmek, ilimizde böyle bir deprem olması halinde önceden yapılması gerekli hazırlıkların yanında yardım kuruluşlarının faaliyetlerini bizzat yerinde görmek ve bazı yardımları bölgeye ulaştırmak. Ayrıca depremin hemen ardından Kayseri’de iki önemli toplantı yaptık ve bu toplantılarda şu kararları aldık.
1. Deprem bölgesine ulaştırmak üzere giysi, battaniye, katalitik soba, çocuk maması ve kuru gıda toplama kampanyası başlatıldı ve toplanan yardım malzemeleri deprem bölgesine gönderilmesine kara verildi.
2. 2 gün sonra yapılan toplantıda 3 tır dolusu insani yardım malzemesinin veren el derneği , ihh ve yardım eli derneğinin görevlilerinin nezaretinde deprem bölgesine gönderilmesine karar verildi.
3. Kayseri de meydana gelebilecek herhangi bir deprem durumunda nelerin yapılabileceğini tesbit etmek amacıyla 10 kişilik bir inceleme heyeti gönderilmesine karar verildi.
4. İnceleme heyetinin 28 ekim Cuma akşamı yola çıkıp 30 ekim Pazar günün kayseriye dönmesine ve inceleme sonuçlarını kamuoyuyla paylaşmasına karar verildi.
Mustafa DİRİCAN: Verene l Derneği olarak depremden hemen sonra Van’a ulaştık. Bölgeye çok sayıda gıda maddesi, çocuk maması, çocuk bezi, battaniye gibi ihtiyaçlar ve bol miktarda su gönderdik. Erciş’te büyük bir yardım çadırı ile aşevi kurduk. Ekiplerimiz kurban bayramına kadar orada kaldılar, yurt içinde kesilen kurbanların etlerini beş kiloluk poşetlere koyup bayramdan on gün sonra depremzedelere dağıttık. Buradaki faaliyetlerin daha iyi yürütülmesinde Kayseri STK’larından yardım bekliyoruz.
İbrahim AVCI: Derneğimiz kurban bayramında oradaydı. 46 adet büyükbaş hayvan kesip etlerini depremzedelere dağıttık. Depremin hemen arkasından kamyon ve tırlarla yardım ulaştırdık. Diyarbakır şubemiz hâlâ orada ve hizmete devam ediyor. Ayrıca derneğimiz deprem bölgesinde yaşayan ailelerle diğer bölgelerdeki aileler arasında kardeş aile uygulaması da başlattı. Bu uygulama kapsamında ilk kafile ilimize ulaştı ve kardeş ailesiyle buluşturuldu.
A. Biçer CEYLAN: Bölgeye yaptığımız gezide depremde yıkılan binalarda proje, zemin etüdü çalışması ve inşaat malzemesi konusunda eksikliklerin yıkımın ana unsuru olduğunu gözlemledik, bunun önlenmesi için ülkenin tüm bölgelerinde yapılan binaların yetkili kurumlar tarafında sıkı denetlenmesi gerekmektedir, denetimsizlik ummadık zamanda gelen depremler sonucu büyük can ve mal kaybına sebep olmaktadır. Bu konuda belediyeler yapı denetim şirketleri şehircilik ve iskan bakanlığına büyük görevler düşmektedir.
İrfan KAŞIKÇIOĞLU: Deprem sonucu Van bölgesinde din hizmeti veren görevliler aileleriyle birlikte psikolojik travma geçirmektedirler bu sebeple bölgedeki din görevlilerinin ailelerinin hayat normale dönünceye kadar başka bölgelerde barındırılması büyük yararlar sağlayacaktır.
Atalay ŞAHİN: Bölgede mağdur duruma düşmüş depremzedeleri çetin kış şartlarında orada bırakmanın doğru olmamaktadır. Bu sebeple depremzedeleri başka illerdeki aileler ve kamuya bağlı misafirhanelerde barındırmak daha doğru olacaktır. Bunların çocuklarının eğitimi dahil her türlü ihtiyaçlarının kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarıyla insanlarımız tarafından karşılanması mümkün olacaktır. Bunun acilen yapılması durumunda büyük bir insanlık örneğini ve kardeşliği sergilenmiş olacak.
Ortak sonuç:
1. Türkiye devleti ülkenin deprem kuşağında olduğunu asla unutmayıp şehirler ve köyler dahil tüm yerleşim planlarını bu duruma göre ayarlamalı.
2. Acilen yeni yerleşim planı kanunu çıkarılmalı hiçbir yerde kanuni şartlara uymayan yapılara izin verilmemeli.
3. Belediyeler ile imar ve iskan bakanlığı sıkı bir işbirliği içinde yeni yapıları ve yapılaşmaları kontrol altına almalı denetim dışı hiçbir yapılaşmaya izin verilmemeli.
4. Yapı denetim kanunu yeniden gözden geçirilmeli yapı denetim şirketleri kontrol altına alınmalı standartlara uymayan yapılar yıkılmalı gerekirse uzun vadeli kredilerle yeniden yapılmaları temin edilmeli.
5. Her an deprem olacağı varsayılarak Kızılay başta olmak üzere resmi ve özel tüm acil yardım kurumları gerekli olan her türlü iklim şartlarına haiz tüm yardım malzemelerinin üretilerek depolarda hazır bekletilmesi sağlanmalı.
6. Daha önceki deneyimlerden de istifade ederek devlet kurumlarına bağlı arama kurtarma birimleri oluşturulmalı belediyeler ve sivil toplum kuruluşları da bu konuda teşvik edilmeli.
DEĞERLENDİRME
İLETİŞİM
SİVİL TOPLUM İLE
30 STÖ ile telefonla görüştüm ve maille davet metnini gönderdim. 20 STÖ bu çağrıya olumlu cevap verdi ve toplantımıza katıldı. Ancak 10 STÖ temsilcisi katılmadı.
Değerlendirenler:
Ahmet TAŞ KAYSERİ kMM hamalı