YER: BATMAN BELEDİYESİ MECLİS TOPLANTI SALONU
TARİH: 12 NİSAN 2015
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1 / BEY-DER (Şerif Doğan – Başkan)
2 / Mezopotamya Çok Kültürlülük Topluluğu (İzzettin Ete – Başkanvekili)
3 / Aydın– Der ( Evren Arı – Başkan)
4 / Ahmede Xani Derneği (Nuri Mehmetoğlu – Başkan)
5 / Mazlumder (Hasan Argunağa – Başkan)
6 / Petrolkent Girişimci Kadınlar Derneği (Perinaz Yaman – Başkan)
7 / İHD ( Vedat Tunç – YKÜ)
8 / Çevre Gönüllüleri Derneği ( Recep Kavuş – Başkan)
9 / Midyatlılar Derneği (Selim Altunkaynak – Başkan Yardımcısı)
10 / Baçet-Der ( Veysi Mercimekçi – Genel Sekreter)
MESLEK ODALARI
1 / Batso Girişimci Kadınlar (Medine Eren – Başkan)
2 / Makine Mühendisleri Odası ( Mecit Tamar – Sekreter)
3 / Esnaf Kefalet Kooperatifi (Şevki Taş – Başkan)
4 / Baro (Erkan Şenses – Genel Sekreter )
5 / Esnaf Sanatkarları Odaları Birliği (Talat Kara – Başkan)
SENDİKALAR
1 / Özgür Eğitim – Sen ( Haydar Dirici – Başkan Yardımcısı)
2 / Kültür Sanat – Sen ( Selim Pilatin – İl Temsilcisi)
3 / Dives (Bayram Diril – İl Temsilcisi)
KANAAT ÖNDERİ VE BİREYLER
1 / Feyzullah Arslan (Öğretmen)
2 / Bülent Baran ( Çevre Gönüllüleri Derneği Muhasip Üye)
GOZLEMCİLER
1 /
KATILAN MİLLETVEKİLİ ADAYI
1 / Ferit Tunç (Bağımsız Milletvekili Adayı)
BELEDİYE BAŞKANLARI
1 / Belediye başkanı katılımı olmadı.
MESAJ YOLLAYANLAR
Ak Parti Milletvekili Adayları arayarak önceden belirlenen programları nedeniyle katılamayacaklarını belirttiler.
DİĞER KATILIMCILAR
MEDYA
1 /
MODERATÖR
Cuma Gülcü (kMM Girişimcisi)
KONUŞULANLAR
YEREL KONU: 10 İSTEK
Sivil Toplum Örgütleri’nden gelen isteklerden oluşan 10 İstek oluşturuldu. Katılımcıların tamamı tarafından onaylandı.
7 Haziran 2015 genel seçimlerine katılacak milletvekili adaylarına sunulacak 10 İSTEK listesi aşağıdaki gibidir:
1. istek: Seçildikten sonra sadece kendisine oy verenlerin değil tüm kesimlerin vekili olacak, toplumsal olaylarda duruma siyaset üstü yaklaşacak ve halkın menfaatlerini gözetecek şekilde hareket edecek, ilimizi ilgilendiren ve halkımızın menfaatine olan konularda diğer vekillerle görüşmekten bir araya gelmekten çekinmeyecek, gerektiğinde işbirliği yapacağım.
2. istek: Ana dilde eğitimin önünü açacak düzenlemelerin gerçekleşmesi için gerekli çabayı sarf edecek, bu anlamda atılacak adımların destekçisi olacağım.
3. istek: Eşit yurttaşlık temelinde yapılacak yeni bir anayasa için çalışmalar yürütecek, yapılacak çalışmalara destek olacağım. Toplumun bütün kesimlerini kapsayacak, kimseyi ötekileştirmeyecek, tüm inanç ve kültürlerin önünde engel olmayacak bir anayasa talebinde bulunacak, bunun destekçisi olacağım.
4. istek: Çözüm sürecinin barışçıl yollarla sürdürülmesi, sonlandırılması için gerekli çabayı gösterecek, bu anlamda toplumun bütün kesimlerinin fikirlerini önemseyecek ve bu sürecin olumlu bir şekilde neticelendirilmesi için sorumluluk alacağım.
5. istek: Siyasi partiler yasasının yeniden düzenlenmesi, seçim barajının kaldırılması, örgütlenme ve toplanma özgürlüklerinin önündeki engellerin kaldırılması ve çağdaş bir düzenlemeye kavuşması yönünde çalışmalar yapacak ve bu tür çalışmaların destekçisi olacağım.
6. istek: Şehirde büyük sorun olan işsizliğin azaltılması için gerekli istihdam alanlarının sağlanmasında destek olucu ve teşvik edici bir politika izleyecek, gerekli çalışmaları yapacak, bunun için başta belediye olmak üzere tüm kurumlarla irtibat kurmaktan kaçınmayacağım.
7. istek: Yerel sorunlarla ilgili tüm kurum ve kuruluşlarla diyalog halinde olacak, kentin sorunlarının çözümünde belediye ile irtibat halinde olacak halkın menfaatine olan her konuda destek sunacağım. Özellikle “İluh Deresi ve Batman Çayı’nın Islahı” konularında somut gelişmelerin olması için çaba harcayacağım.
8. istek: Milletin vekili olarak, gerek yasama faaliyetlerini yürütürken mecliste, gerekse toplum içerisinde halkla diyalog halindeyken, halka örnek olacak davranışlarda bulunacak, gerginliğin tarafı olmayacak, kişisel çıkarlardan ziyade toplumsal çıkarları gözeteceğim.
9. istek: Vekilliğim süresince şeffaflıktan yana olacak, yasama faaliyetlerinde bulunurken sivil toplum örgütleri ile sürekli irtibat halinde olacak, onları bilgilendirecek, onların görüşlerini dikkate alacak, bu anlamda buna katkı sunan, vekil müvekkil buluşmalarını sağlamaya çalışan küçük Millet Meclis’ne (bu amacı doğrultusunda hareket ettikçe) toplantılarına düzenli olarak katılacağım.
10. istek: Vekilliğim süresince gerek yasama faaliyetlerinde, gerekse diğer alanlardaki çalışmalarımda çevreci bir anlayışla hareket edeceğim.
GENEL KONU
Evren ARI(Aydın-Der): Milletvekili adayı belirleme sürecinde CHP önseçim, AKP STK lara danışarak ve temayül yoklaması ve de Genel Merkez’in kararı, HDP atamalarla, MHP ise gelenekçi bir şekilde yöntemlerini izlemiştir. Seçim şeffaflığı ciddi anlamda önemlidir. 90 yıllık süreçte sözde kararlarla siyaset yapılmasını kabul etmiyoruz. Binlerce derin güç seçim şeffaflığını tehlikeye düşürüyor. Bizim bu konuda hükümete güvenimiz yoktur. Ağrıdaki olaylarda bunun bir göstergesidir. Bizim umudumuz daha bilgili, daha çevreci, daha herkesi kapsayıcı bir aday profilidir. Bizim kurum olarak kMM ne sunduğumuz 10 istek listesi belli. Adayların bu çalışmayı ne kadar uygulayacakları önemlidir. Anadil ile ilgili maddeye eleştirimiz var. Bir insanın dilini istemesi 2015 e yakışmıyor. İşsizlik ile ilgili istihdam sağlayacak kurumlar bellidir. İbarelerin daha fazla özelleştirilmemesi ve daha kapsayıcı olması gerekir.
Şerif DOĞAN(Bey-Der): Her şeyden önce biraz gerçekçi bir tavır ortaya koymak lazım. Oy verdiğimiz partiler bizi temsil etmiyor. Bir tespite göre halk darbe tehlikesine karşı hırsızlık ve yolsuzluk yapmış bir partiye sahip çıkıyor. STK lar olarak kendimizi bir dev aynasında görmememiz lazım. STK lar olarak bir güç birliği oluşturan çalışmalar yapmamız önemlidir. Seçim beyannameleri seçimlerden sonra pek uygulanmamaktadır. Tüm STK ların güç birliği yaparak basın ve medyayı da arkamıza almamız lazım. Hak, hukuk, adalet, eşitlik kavramlarını unutmaktadırlar. Bizi temsil eden insanların durumu bizi temsil etmektedir. Toplumsal bir değişim lazım. Vekil adaylarının toplantıya katılmamalarını da eleştirmek istiyorum.
Recep KAVUŞ(Çevre Gönüllüleri): Biz siyasilere kapılarımızı kapattık. Biz siyasi partilere bir mesaj verdik. Biz dernek olarak İl Seçim Kurulu’na seçimler ile ilgili 7 maddelik bir dilekçe ile başvurduk. Halkı rahatsız edecek, gürültü, görüntü kirliliği olmadan bir seçim kampanyası yapılmasını talep ettik. Seçim güvenliğine gelecek olursak, polis daha önceki seçimlerde bağımsız gözlemci olarak görev yapmamızı engelledi. Propaganda dönemlerinde olaylar olduğunu görüyoruz. Gücü olan güçlü olduğu yerlere diğer partilerin seçim çalışmalarını engellemeye çalışmaktadırlar. Bizim temennilerimizle bazı sorunların kısa sürede değişmesi zordur. Seçim beyannamelerini sorgulayan, araştıran bir toplumsal dinamik yok. 10 istek çalışması, her dönem imzalayanların uygulamadığı ama bizim üzerinde çalıştığımız bir çalışmadır.
Hasan ARGUNAĞA(Mazlumder): Seçim yaklaşıyor. 2 konuya dikkat çekeceği. Dün seçim güvenliğini tehlikeye sokan bir durum yaşandı. Cumhurbaşkanı bu seçim döneminde bir mitingde hem seçime müdahale hem de seçim güvenliğine zarar verecek açıklamalar yaptı. Genelkurmay Başkanlığı’nın böyle bir dönemde açıklama yapması düşündürücüdür. Bu ülkede herkes izleniyor. Bu seçim sürecinde ısrarla neden bu saldırgan konsept devreye giriyor. Seçim güvenliğini tehlikeye sokacak hükümet, TSK ve muhalefettir. Herkes yanlışlarını eleştirmelidir. Ülkeyi kaos ortamına götürecek hareketlerden vazgeçilmelidir. Bu halk hangi partinin seçmeniyse o partiye oy verir. Görüntü, çevre, gürültü kirliliği yaratmamalıdırlar. Şeffaflığı denetlememiz lazım. Bu halkın bu konuda bilinçlenmesi için STK ların çalışması lazım.
Erkan ŞENSES(Baro): Bu seçimi izleyen birçok dernek var. Siyasette şeffaflık olması için çalışan oluşumlar var. Asgari müştereklerin sağlandığı 10 istek çalışması olmuş. Çeşitli demokratik kanallarla bu 10 isteği ne kadar gerçekleştirdiklerini denetleyebiliriz. Farklılıklar olacak ki demokratik toplum olsun. Seçim güvenliği için Barolara çok büyük bir görev düşüyor. Seçim günü sandık etrafında oluşabilecek ihlaller konusunda baroların bilgilendirilmesi gerekir. Dün yaşanan olay seçim güvenliğinden ziyade üst politik aklın yapmış olduğu bir manipüle olayıdır. Yurttaşların seçeneklerini sandığa yansıtması gerekir.
Haydar DİRİCİ(Özgür Eğitim-Sen): Temsili seçim konusunda partilerin ağırlığı çok etkili. Halkı fikirleri önemsenmeli. Seçimde harcanan paralar halkın cebinden çıkmaktadır. Meclis bir zenginler kulübüne dönüşmektedir. STK lar bu konuda biraz daha baskı oluşturmalı. Millet ile vekili arasında bir bağ oluşturulmalıdır. Teknolojik altyapı sağlandığı halde seçimlerin daha güvenli olacağını düşünüyorum. Batman için bir tramvay olması gerektiğini düşünüyorum.
Bayram DİRİL(Dives): Paraları üç parti almaktadır. Bu durum şaşırtıcıdır. Vekillerin gelmemesi kabul edilemez. Birlik olursak, baskı aracı olarak basını kullanırsak vekiller gelir. Batman hepimizindir. Adaylar bilge olmalıdır. Önce Allah’ı tanımalıdırlar.
Ferit TUNÇ(Bağımsız Aday): Gazeteciyim. BEKA – DER başkanlığını seçim sürecinde etik olmayacağını düşündüğüm için bırakacağım. Maalesef partiler Batman halkının görüşünü pek kaile almamaktadırlar. Benim adaylık başvurum bu duruma bir tepkidir. Yıllardır bu memleket için bir şeyler yapaya çalıştık. Öğrencilik dönemimde birçok çalışma yaparken neden bir siyasetçi bu tür çalışmalar yapmıyor diye düşündüm. Böyle bir sorumluluk aldım. Her seçim öncesi “oylar” konusunda düşünceler olmuştur. Halkın görüşünü almadan çalışmalar yapmaktadırlar. Sonuç itibariyle biz sesimizi duyurabilmeyi düşünüyoruz.
Toplantı Soru-cevap kısmıyla tamamlandı.
ÖNERİLER
1 /
ORTAK SONUÇ
1 /
DEĞERLENDİRME
İLETİŞİM
SİVİL TOPLUM İLE
100 civarı sivil toplum kuruluşu ile iletişime geçildi. E-mail ve telefonlarla bilgilendirmeler yapıldı.
MİLLETVEKİLLERİ İLE
Adaylar telefon ve partileri aracılığıyla iletişime geçtik.
MEDYA İLE
30 civarı basın temsilcisi ile e- mail yolu ile iletişime geçildi. Toplantımız öncesi ve sonrasıyla yerel medyada haberleştirildi.
KATILIMCILARLA
E-mail ve telefon ile katılımcılarla iletişim kuruldu.
SONUÇLAR
DEĞERLENDİREN KİŞİ
Batman kMM Hamalı Cuma Gülcü
Raporlama : Cuma Gülcü, İzzettin Ete