Yer: Şanlıurfa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Konferans Salonu
Tarih: 12 Nisan 2009
Yerel Katılım:
1. TMMOB İl temsilcisi Fevzi Gündüz
2. Şanlıurfa Barosu Yönetim Kurulu üyesi Av. Velat Karahan
3. KESK dönem sözcüsü ve SES şubesi başkanı İsmet Karadağ
4. ESDER ve Terziler odası başkanı Numan Tuğbay
5. Öncüler Derneği Başkanı Perihan Taylı
6. MÜSİAD Şubesi başkanı Haluk Akçal
7. Tefekkür Dergisi Şükran Taşdelen
8. BES Şanlıurfa temsilcisi M. Emin Süzen
9. MAZLUMDER Yön. Kur. Üyesi Mehmet Kılıç
10. AYPİDER başkanı N. Hakan Aydın
11. Lokantacılar ve Tatlıcılar Odası Başkanı Mehmet Kaçak
12. Şehmus Ülek (Hukukçu- Aktivist)
13. Gül San (Aktivist-Yazar)
Milletvekilleri:
11 Milletvekilinden Ramazan Başak telgraf gönderdi.
Medya:
1. Fethi Tapaç (GAP Haber & Radyo Medya)
2. Özgür Yel (Denge TV)
3. GTV Kameraman ve Muhabiri
4. ŞRT Kameraman ve Muhabiri
5. Kanal Urfa Kameraman ve Muhabiri
Moderatör: Mustafa Arısüt
Şanlıurfa Forum OÇG, Nisan toplantısı gündemi, “STK-MV İlişkisi”, “MV-Yerel Yönetim İlişkisi”ydi. Milletvekilleri katılmadığı için STK-MV İlişkisi ele alındı.
Değerlendirme:
1. İletişim
50 adet E-Posta, STK ve bireylere gönderildi.
25 adet Davetiye ve Broşür gönderildi.
Telefonla ulaşıldı, ayrıca toplantıdan önce ‘Hatırlatma SMS’i gönderildi.
2. Medya
38 Adet E-Posta (Davetiye ve Broşür) gönderildi.
Şanlıurfa Gazeteciler Birliğine Davetiye ve Broşür gönderildi.
Şanlıurfa’daki gazeteci ve Televizyonculara, Telefon ve SMS aracılığıyla ulaşıldı.
4. Toplantı yönetimi
Toplantıyı yöneten Mustafa Arısüt, Forum toplantısının asıl amacının bağcıyı dövmek değil ‘üzüm yemek’ olduğunu, bu nedenle bir adının da ‘ÖNYARGILAR GİREMEZ’ olan toplantılara, hangi kesimden, hangi düşünceden olursa olsun tüm kurumların/bireylerin katılabileceğini belirterek söze başladı. Giderek STK temsilcilerinin de katılımının düşmeye başladığını böyle giderse 11 Urfa milletvekilinin katılımını sağlamanın zor olduğunu söyledi. STK’ların bu forumun güçlenmesini isteyip-istemediklerini iyi muhasebe etmeleri gerektiğini söyleyerek bu konuda önerilerini sunmalarını istedi.
Öneri:
Bir mail grubu oluşturarak forum girişimcileri arasındaki iletişimin daha sağlıklı olması önerildi.
Değerlendirenler:
TMMOB İl temsilcisi Fevzi Gündü: Bu toplantıya Milletvekillerinin de, Belediye başkanlarının da ilgi göstermesi gerekiyor. Özellikle Urfa’nın buna çok ihtiyacı var. Durumumuz ortada. Organize batmış, işsizlik tavan yapmış. Hala halktan ve bu gerçeklikten uzaklar. Bize Ankara’dan mazeret üretilmesin. Bir an önce Milletvekilleri ve tüm sivil toplum kuruluşları ile ortak çözüm arayışına girmemiz lazım. Bunun için de Milletvekillerinin mutlaka bu toplantılara katılım sağlaması gerekiyor.
Şanlıurfa Barosu Yönetim Kurulu üyesi Av. Velat Karahan: TBMM’ye kadar sesimizi duyurabilmemiz gerekiyor. Bunun içinde bu toplantıların sürekliliği, STK’ların ilgisi ve katılımı çok önemli.
SES şubesi başkanı İsmet Karadağ: Milletvekillerinin hakla iletişimi kopuk. Biz STK temsilcilerinin önemli işleri olmasına rağmen bu toplantıları halka olan sorumluluğumuz gereği önemsiyor ve geliyoruz. Milletvekilleri de aynı sorumluluğu üstlenmesi gerekirken buraya gelmeyerek bu sorumluluktan kaçıyorlar. Oysa bu toplantıya onlar katılmayınca bir ayak boşlukta kalıyor ve sorunların çözümü konusunda mesafe kat edilemiyor.
‘Ceket’ meselesi ülke gündeminde bile tartışıldı. Milletvekilleri bugün göstermiş oldukları ilgisizliklerinin cevabını seçimde aldılar aslında. Burada olsalardı onlarla paylaşacağımız bir çok konu vardı. Partilerin krallık benzeri sistemle yöneltilme şeklini de belki konuşabilirdik. Yerel seçim öncesi iktidar partisinin adayları Urfa halkının karşısına çıkarken; hep Başbakan’ın ismini ve fotoğrafını kullanma gereği duydular. Yerel seçim ve yerel aday olmalarına rağmen, adayların fotoğraflarına baktığımız zaman hep başbakanla çekilmiş fotoğraflardı. Buradan iktidar partisinde siyaset yapanlara sormak istiyorum; kendilerinin hiç mi bir fonksiyonu yok? Neden hep başbakanı konuşuyorlar? Kendilerinin Urfa’ya vereceği bir şey yok mu?
Fakıbaba’yı kahramanlaştıran aslında Milletvekilleri. ‘Ceket’ konusunu STK’ların sorgulaması gerekiyordu. Basının tavrı, Vali’nin tutumu tüm bunlar bir araya gelince yerel seçimlerde ortaya bir kahraman(!) çıktı. Bu konuyu enine boyuna konuşabilmeliydik.
Biz bu toplantıları fırsat bilerek, STK’lar olarak birbirimizi daha iyi tanımalı ve sorunlarımızı paylaşmalıyız. Bir sendikacı olarak örneğin bakkallar odasının sorunlarını ve beraberinde neler yaşadığını bilemezsek çözümler bulamayız. Bakkallar odasının yaşamış olduğu sorun hepimizin karşısında problem olarak çıkabilir. Biz burada bir birliktelik oluşturmalıyız. Ancak o zaman birlikte her şeyi başarabiliriz.
BES Şanlıurfa temsilcisi Mehmet Emin Süzen: Bizler hak hukuk peşinde olan kurumların temsilcileriyiz. Konunun muhataplarıyla bir araya gelemediğimiz zaman taleplerimiz ve konuların takibi askıda kalıyor. Beraber çözüm üretilmesi gereken o kadar konu var ki, İşsizlik, Töre, Aşiret, Eğitim, Sağlık gibi sorunların yanı sıra birde kriz var. Tüm bu sorunlar karşısında hala çözüm üretilemiyor ve Milletvekilleri tarafından bu toplantıya ilgi gösterilmiyor. Urfa bu kadar sorunla karşı karşıya iken merak ediyoruz, şuanda Milletvekillerinin daha önemli işleri nedir acaba. Aslında katılmayan STK’ların da bu toplantıya ilgi göstermesi gerekiyor çünkü Urfa’nın sorunları karşısında güç birliği şart.
ESDER ve Terziler odası başkanı Numan Tuğbay: Bu toplantı vesilesiyle sendikacı arkadaşları vermiş oldukları mücadele nedeniyle tebrik etmek istiyorum. Bugün bu toplantıya gösterdikleri ilgi bile bunun göstergesi. Konunun muhatapları burada olmuş olsa, iletilmesi gereken o kadar çok sorun var ki, ben inanıyorum ki; tüm oda temsilcileri sorunların çözümü için bugün burada bulunurlardı. Örneğin 12 bin esnafımızın ruhsatı yok. Bu çok büyük ve ciddi bir problem… Sorunların çözümünü bulmak açısından esnafla iletişimi kopuk bir belediye başkanı düşünüyorum. Milletvekilleri konusunda şunu merak ediyorum; bizim mi onları kazanmamız gerekiyor, yoksa onların mı bizi kazanması gerekiyor?
Şehmus Ülek (Hukukçu- Aktivist): Bu toplantı sistemi belki de ileri demokrasilerde gerçekleşebilecek bir mekanizma. Bu nedenle onların bu toplantının değerini bilmeleri zaman alabilir. Biz bu arada boş durmamalıyız veya bu gibi toplantıları çok iyi değerlendirmeliyiz. Bu toplantılarda sorunlu konuları ortaklaştırarak üzerinde yoğunlaşmalı ve çözümler üretilmesini sağlamalıyız.
Gül San (Aktivist-Yazar): Milletvekillerinin hakla iletişimsizliği nedeniyle ülke gündemine gelen ceket meselesi ortaya çıktı. Milletvekillerinin bunun gibi toplantılara ilgi göstermesi gerekiyor.
Öncüler Derneği Başkanı Perihan Taylı : Devlet politikaları karşısında tavır alabilecek tek güç sivil toplum kuruluşlarıdır. Bu toplantıya tüm sivil toplum kuruluşları gelerek daha güçlü bir oluşum ortaya çıkarılmalıdır. En azından birbirimizi tanıyarak hangi sivil toplum kuruluşuyla partner olabileceğimizi de anlamış olabiliriz.
MÜSİAD Şanlıurfa şubesi başkanı Haluk Akçal: Milletvekillerinin katılımlarını sağlama konusunda çözümler üretebilmeliyiz. Onlarla paylaşmamız gereken o kadar çok sorun var ki oturup bunları konuşmamız lazım. Gerektiği zaman sorunlarla ilgili rapor hazırlayarak bu forumu temsilen bir heyet Ankara’ya gidebilir. Ancak onların bu toplantılara her ay ilgi göstererek gelmeleri en ideal olanı. Hem onların sorunu takibi hem bizim çözümü takibi daha kolay olur.
AYPİDER başkanı N. Hakan Aydın: STK’lar olarak sesimizi daha gür çıkarabilmeli ve milletvekillerinin katılmayışlarını gerekirse gidip Ankara’da öğrenmeliyiz. Bugün milletvekilleri burada olmuş olsalardı; onlara hangi konular üzerinde çalıştıklarını soracaktım. Örneğin ben STK temsilcisi olarak bu ara su ürünleri konusunda çalışıyorum.
Mustafa Arısüt: Toplantıya katılım sağlayan tüm STK temsilcileri ve aktivistlere teşekkür eden Arısüt, “Milletvekillerini anlamakta güçlük çekiyorum. Nasıl olur bu toplantıya ilgi göstermezler. Urfa’nın en aktif STK temsilcileri burada. Acaba bu STK temsilcileri ile yüzleşmekten mi çekiniyorlar? Acaba söyleyecek bir şeyleri mi yok? Ama bugün burada bulunan STK’ların kararlılığından anlıyorum ki, Milletvekilleri bu toplantıdan daha fazla kaçamayacaklar. Kaçsalar bile en fazla genel seçimlere kadar kaçabilecekler. Onların yerinde olsam genel seçimler yaklaşmadan bu toplantılara katılırım sağlarım. Yoksa genel seçimlere yakın bu toplantılara katılıp ne diyecekler? STK temsilcileri onlara ‘şimdiye kadar neredeydiniz’ demeyecek mi?
Urfa forum girişiminin daha güçlenmesi için forum girişimcilerinin, basının, vekillerin, STK’ların, kanaat önderlerinin, yazarların ve aktivistlerin toplantıya olan ilgisini arttırmak için ellerinden geleni yapmasını rica ederek bu oluşumun bir başkanı yok, sözcüsü yok, ben sadece sekretaryasını yürütüyorum, herkes burada eşit olarak bir forum girişimcisi; bu nedenle ortak bir güçbirliği yaparak hepimizin üzerine düşeni yapması gerekiyor. Hepimizin amacı aynı Urfa’nın karşılaşmış olduğu sorunları aşmak için çözüm üretmek ve parlamentoda bulunan vekillerin Urfa’nın sorunlarından haberdar edilmesini sağlamak ve onları takip etmek” dedi.
Arısüt bir daha ki buluşmalarının bundan böyle her ayın ilk cumartesi günleri olduğunu belirterek, “buradan Urfa’da bulunan tüm STK’ları, aydınları, yazarları, kanaat önderlerini, aktivistleri bu foruma davet ediyorum. Aile fotoğrafının ortaya çıkması için bu şart. Bu nedenle herkesi bekliyoruz.” dedi.
Şanlıurfa Forum OÇG adına Mustafa Arısüt