YER: MAZLUM-DER DİYARBAKIR ŞUBE TOPLANTI SALONU
TARIH: 12.03.2017 saat: 10- 00- 12:45
KATILIMCILAR:
DERNEK VAKIF VE GIRISIMCILER:
1- Zeytin Dalı Diyalog Grubu Mustafa YALÇINKAYA
2- Genç Beyinler Diyarbakır Engin ÖZMEN
3- Akil gençler Sıddık AYCIL
5- İnsan Hakları Cemiyeti Eyüphan KAYA
6- Mazlum-der Mehmet BALIK
7- Sohram Diyalog grubu Yaşar SÜREN
8- Azadi hareketi Sedat DOĞAN
9- Diyarbakır Yazarlar Birliği Süleyman AYDIN
10- Yazarlar ve düşünürler derneği M.Hasan ALICI
11- Beritanlılar Oluşumu Musa YEŞİLTAŞ
SENDİKALAR
1- Memur sen Diyarbakır Hasan YOSUNKAYA
2- Sine-sen Diyarbakır Şermin ŞEKER
3- Özgür eğitimciler sendikası Feyzullah TAN
ODALAR:
1- Diyarbakır Tabip Odası Dr. Atalay ŞAHİN
Milletvekili Katılımı: Yok
Belediye Başkanı: Yok
Siyasi Parti Temsilcileri:
1- HDP 25.DÖNEM ERZURUM MİLLETVEKİLİ: SEHER AKÇINAR BAYAR
GOZLEMCI: 4
MODERATÖR: YAKUP KADRİ KARABACAK
GENEL GÜNDEM: ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ-1 ( YARGI VE YASAMA)
KONUŞULANLAR:
Diyarbakır kMM MART ayı toplantısı 12.03.2017 saat: 10.00 da Mazlum-der şube toplantı salonunda kahvaltılı olarak başladı. Toplantıda önceden hazırlanan görsel materyal sunumu yapıldı, toplantıya geçilmiştir. STK temsilcileri görüşlerini ifade etmişlerdir.
Moderatör Yakup Kadri KARABACAK, toplantıya katılan katılımcıları selamladıktan sonra açılış konuşması yaptıktan sonra, TkMM çalışmaları hakkında katılımcıları bilgilendirerek, çalışmalarımız hakkında açıklamada bulundu. TkMM çalışma prensiplerini ve bugüne değin yaptıklarını anlatarak toplantıyı açtı. İlgili katılımcılar görüşlerini paylaştılar.
Hasan YOSUNKAYA( Memur-sen eski il başkanı) : Bu yeni düzenleme genç arkadaşlara milletvekili yolunu açacağı için, bir enerji yaratmıştır, ama galiba her zaman ki gibi istenilen olgunlukta bir tartışma ortamı oluşmadı. Keşke bu değişiklikler yasamı organı olan mecliste gerçekleşseydi, o zaman farklı olurdu. Bu noktada yasama ve yargı ile ilgili herkesin itirazının da kabulünün de olacağı maddeler var. Yargıya bu kadar kişiyi seçmek bir noktada fazlaca kuşku yarattı. Onun için haklı eleştiriler var. Anayasa yapılırken sivil topluma yeterince önem verilmedi. Türkiye’de STK siyaset ilişkisi oldukça kötü ve hep anayasa yapılırken bu noktada olumsuz durumlar doğuyor.
Sedat DOĞAN ( Azadi Hareketi Sözcüsü): Bu ülkenin ve coğrafyanın en büyük talihsizliği hoşgörüsüzlüktür. Bu noktada hepimizin yaşadığı büyük travmalar var. Yasama bu noktada çok kötü bir sınav verdi, bize sormadı görüşlerimizi, onun için mesela Kürtler ne istiyor bilen yok. Yasama organı kendi içinde büyük bölünme yaşadı, bizleri OHAL koşullarında referanduma götürdüler. Bütün göçler batıya doğru gidiyor, bunun bir nedeni var. Çünkü batıda demokratik değerler var, cumhurbaşkanlığını 2 dönem yapan biri tüm anayasa mahkemesi üyelerini belirliyor, bu sakıncalıdır.
Süleyman AYDIN( Diyarbakır Yazarlar Birliği) : Olaya batı yada doğu ekseninde bakmak yanlıştır. Bu noktada 18 madde ile ilgili halkın ne dediği önemlidir. Şimdi belki dünya diktatörlük suçlaması yapıyordur. Ama ben bu tüm yaşananların toplumsal olayların, gezinin hatta sokak eylemlerini çok büyük ölçüde enerji ve doğal gazla ilgili olduğunu düşünüyorum. Çünkü boru hatları üzerinde her devlet güç sahibi olmak istiyor.
Mustafa YALÇINKAYA( Zeytin Dalı barış grubu) : Biz Kürtler bu noktada çok büyük sıkıntılar yaşadık, OHAL ve Sıkıyönetimler hep bizi ezdi. Bana göre askeri yargının kaldırılması önemlidir, diğer noktada eleştiriler keşke önemsense, ve mutabakatla anayasa çıkarılsa……
Eyüphan KAYA( İnsan Hakları Cemiyeti başk Yard) : Ben bu anayasa değişikliğini madde madde okudum , ve hayır diyeceğim bir maddede yoktur onun için evet diyorum.18 yaş değişikliği ve yargı üyelerinin seçimi üzerinden bir yaygara koparılıyor. Dünyanın 57 ülkesinde 18 yaşında vekil seçilme var. Bu halk yanlışı cezalandırır, onun için seçimde yanlış yapanı sandıkta ikaz eder. Anayasa mahkemesine üye seçimi çok farklı yorumlanıyor, onun için hiçbir cumhurbaşkanı zaten tüm üyeleri seçemiyor, buna gücü yok. Bu anayasa değişikliği ile yasama daha güçlü hale geliyor.
Engin ÖZMEN( Genç Beyinler Diyarbakır) : Kişisel olarak ben bu anayasa değişikliğine evet diyor, ve bunun için sahada çalışma yapıyorum. Bana göre 18 yaşında olan biri milletvekili olabilmelidir, çünkü bu kişi o yaşa gelince vergi ödüyor, askerlik yapıyor, ehliyet alıyor, tapu kaydı alabiliyor, o halde neden vekil olamasın, onun için çok olumlu değişimlerdir.
Mehmet BALIK( MAZLUM-DER DİYARBAKIR ÜYESİ) : Bir tek bölgesel rapor yayınlayan insan hakları kuruluşlarını hükümet kolayca sık boğaz ediyor, bu noktada barış diyen öğretmenleri görevden atıyor ve büyük sıkıntılar yaşatıyor onun için Kürtlere bu referandumda fazlaca bir şey yoktur. Ama daha fazla baskı olmasın diye Hayır diyeceğim.
Seher AKÇINAR BAYAR( HDP 25.ÖNEM ERZURUM MİLLETVEKİLİ) : Her şeyden önce Tkmm çalışmalarını ilgi ile izliyor takdir ediyorum. Güncel bir tartışma olan anayasa değişikliği konusunda, toplumun bilgilenme hakkının kısıtlandığını düşünüyorum. Demokrasilerin en önemli özelliği, güçler ayrılığı prensibidir. Yani yürütme, yasama ve yargı, kendi bağımsızlıkları ile çalışmalıdır. Ama bu referandumda değişikliğe sunulan 18 madde ile bunun hedeflenmediğini, daha fazla baskıcı ve otoriter bir yönetim kurulmasının hedeflendiğini görüyorum. Cumhurbaşkanı bakan seçiyor, başkan yardımcısı seçiyor, sonra istediği zaman azil edebiliyor. Bu noktada çok büyük bir sorun var. Meclisin denetim yetkisi kaldırılıyor ve kısıtlanıyor. Cumhurbaşkanı bir siyasi partinin üyesi olabiliyor. Bu ülkede yeni kamplaşmalar doğuracaktır. Yargıya büyük ölçüde üye seçiyor, bir bakıma yargılanacağı mahkemelerin üyelerini o seçiyor.
Bu noktada karşı çıkışımızın temeli ilkeseldir, Erdoğan değil de, bu yetkiler Selahattin DEMİRTAŞA verilse yine karşı çıkarız. Bu bizim gelecek nesillere karşı bir borcumuzdur. Onun için kamplaşma olgusunu ortadan kaldırmak istiyorsan mutlak kudret sahibi bir güce teslim olmamalıyız.
Dr. Atalay ŞAHİN ( Diyarbakır Tabip Odası Üyesi) : Bu anayasa değişikliği tümüyle muktedirin arzusuna göre yapılmaktadır. Onun için toplumun ihtiyacından çok bir kişinin isteği üzerine anayasa değişikliği yapılmaz. Hukuk olmadığı için binlerce insan işten atılmaktadır.
Yaşar SÜREN ( Sohram diyalog grubu) : Bu anayasa metnini incelerken, sadece askeri yargının kaldırılması maddesini doğru buldum. Onun dışında diğer maddelerde çok büyük demokrasi açısından eksiklikler var. Bu anayasa değişikliği ile yargı büyük ölçüde partileşecek, bunun yanında particiliğin her şeyi kuşatması riski var.
M. Hasan ALICI ( Yazarlar ve düşünürler derneği): içim dolmuş, bu anayasa ile ne yapılmak isteniyor ben bilmiyorum. Çünkü hükümet her şeyi ile Kürtlere büyük baskı yapıyor. Kuranda hep insan onurunu öne çıkaran ayetler ama biz bu ülkede hep dışlanıyoruz. Bu konuda ben anayasa değişikliğinin sonrasında çok büyük sıkıntıların yaşanacağını düşünüyorum. Televizyonlar her gün halka küfrediyor, bizleri dışlıyorlar.