YER: MESİAD toplantı salonu
TARİH: 11.06.2016
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1 /MESİAD Mehmet Deniz Başkan
2 / Akdeniz Derneği Seyfettin Ülger Üye
3/ Adana Çukurova Sifed Ali Doğan Başkan
MESLEK ODALARI
1 /Mersin Barosu Alpay Antmen Başkan
SENDİKALAR
Katılım olmadı
KANAAT ÖNDERİ VE BİREYLER
1 /Prof.Dr. Yusuf Zeren Toros Ünv. Öğr. Üys.
2 /Prof.Dr. Süleyman Türkeli Toros Ünv.Öğr.Üys.
3/ Mustafa Güler Mesiad Başkanlar Krl. Bşk.
4/Bülent Tuğlu
5/ Yiğit Gökşen
BELEDİYE BAŞKANLARI
1 / Akdeniz belediye eş Bşk. Yrd. Bedrettin Gündeş
DİĞER KATILIMCILAR
Çeşitli sivil kuruluşlardan ve halktan toplam 5 izleyici/gözlemci katıldı.
MEDYA
1 / Mersin Medya Haber 2 kişi
MODERATÖR
Prof. Dr. Süleyman Türkeli Toros Ünv.
KONULAR
GENEL KONU: Neden Başkanlık, nasıl Başkanlık
YEREL KONU:Kent Konseylerinin etkileri nasıl arttırılabilir , ne yapmak lazım
ANAYASA (Genel konu ile ilişkili olarak)
KONUŞULANLAR
Moderatör :TkMM lerin genel toplantı kurallarını açıkladı ve sözü konuşmacı Alpay Antmen’e verdi.
1 / Alpay Antmen : Başkanlık sistemiyle Türkiye’nin ve Türk İnsanının kaderi değişecek ama kimsenin umurunda değil.Takım tutar gibi davranıp sorgulamıyor.Sorgulamazsanız bu bir dogmadır.
1-Tam Başkanlık ABD örneği.Hem yürütme organının başı hemde devlet başkanı olan başkan belirli bir süre için halk tarafından seçilir.Bu sistemde ne yasama yürütmeyi ne de yürütme yasamayı fesh edemez,güçlü bir kuvvetler ayrılığı ilkesi uygulanmaktadır.Yasama ve yürütmenin göreve gelişi ve işleyişinde bağımsızlık ilkesi geçerlidir.Her iki erkede kısmi kontrol yetkileri tanınmıştır.Yetkiler kaynağını fren-denge ilkesinden almaktadır.(ABD sisteminin işleyişi hakkında bilgilendirme)
Federal devlet ve federasyon sistemine göre federe devletler kendi içlerinde özerk bir yönetim sergilerken,temel norm olanABD anayasası sınırları içerisinde kendi anayasalarını oluşturmakta ve self destination ilkesi uyarınca yönetilmektedir.
2-Yarı başkanlık Fransa örneği: Başkan halk tarafından seçilir,yürütme yetkilerini başbakanla paylaşır.İki başlı otorite yapısı her biriminözerliği devam etmek koşuluyla yürütme içinde farklı dengelere sahiptir.Ama kuvvetler ayrılığı ilkesiyle teres düşmektedir.Yargı bağımsızlığının sağlanamadığı söylenmektedir.
Ülkemize gelince Türk tipi başkanlık diyerek ülkenin nereye sürüklendiği bilinmemektedir.Toplumun sosyolojik yapısı başkanlığa müsait değildir.Ülkenin yürütme ve yasama erkinin eşit güçte ve yargı erkinin tam bağımsız olduğu bir yönetim şekline ihtiyacı vardır.Anayasa daki seçim barajı tüm kesimlerin mecliste temsiline imkan tanımamaktadır.Taban hazırlanmadan çatı kurulmaya kalkılıyor.
Mustafa Güler:Değiştirilen yasayla Cumhurbaşkanını halk seçti diye Başkanlığa gidilmek zorundamı.Mevcut yasalara göre yetki aşımı var.Yasaları bana uydurun diyen bir Cumhurbaşkanı var.Bakanlar kuruluna başkanlık edilmesi olağanüstü halar için geçerlidir.
Ail Doğan : Cumhurbaşkanı sınırı aştı,hukuk nerede?Piyasalar bu durumdan zorlandı.Ekonomik dramlar yaşanıyor.Tekrar seçim yapılsa da değişim mümkün değil.
Alpay Antmen : Anayasayı ihlal olayı var.Bizler bir kahraman arıyoruz
Prof Dr Süleyman Türkeli : Şunuda unutmayalım demokratik uygulamalar hemen olmuyor.ABD 200 yılda bu noktaya gelebildi.Fransa 5 defa Cumhuriyet kurdu.
Yusuf Zeren : Başkanlık sistemini uygulayan 25 ülkeden sadece 5 inde demokrasi var.başkanlık yapay bir gündem.Kısmen var olan demokrasi de tehlikede.Başkanlık sistemi parlementer sisteme göre daha katıdır.Düsürülmesi neredeyse olanaksız.Halbuki parlementer sistemde gensoru ile hükümetin düşürülmesi olanağı vardır.başkan ve meclis çoğunluğu farklı siyasi partiden olursa sistem kilitlenebilir.Ülkemiz zaten uzlaşma kültürüne sahip değil.Başkanlık sistemi ülkede kutuplaşmayı getirir.Yürütme erki kişiselleşir.AKP nin ne istediğbelli olmadığından sağlıklı tartışma yapılamamaktadır.Cumhurbaşkanını halkın seçmesi yanlış olmuştur ve yetki karmaşası çıkarmıştır.Şu günlerde dokunulmazlıkların getirdiğ. Karmaşanın da sonu nereye varacak bilinmemektedir.
Alpay Antmen : Türkiye bu kadar sorunlara boğulmuşken hiç hazırlıksız gündem olan bir konuyu tartışıyoruz.demokratik siyaset tıkandı ve AKP nin karşılığı yok algısı yaratıldı.
Yusuf Zeren : terör AKP yi güçlendiriyor.
Ali Doğan : Öncelikle baraj sorunu çözülmeli
Bülent tuğku : Fiili başkanlık yaşanıyor.Özal ve Demirel dönemindede dillendirilmişti.STK lar konuyu tartışmalı.
Bedrettin Gündeş : Türkiye Orta Doğulu duygularıyla hareket eden bir toplum.Toplumun içinde olduğu yapıya göre nasıl bir demokrasi sorusu sorulmalı.Seçim sistemi ve partiler kanunun anayasanın bileşenidir.Şu ana tek bir adamı dinliyor ve onun kurmaya çalıştığı düzeni konuşuyoruz.
Mehmet Deniz : Sanırım azınlıkta ve farkında olan kesimiz.Muhalefet partileride bir öneri getirmiyor.Şu an ara geçiş yapılıyor ve bundan sonrasının baskıcı rejimine doğru gidiyoruz.
Seyfettin Ülger : Başkanlık konusunun az gelişmiş ülkelerde tartışılma neden istikrarın oluşması içindir.Bu yüzden başkanlık sistemi istenmektedir.Kısa vadede ülkemize olumlu kazanımlar getireceğini düşünmekteyim.Uzun vadede otoriterleşmenin olmaması için halkımızın bilinçlendirilmesi gerekmektedir.Siyasi partiler arasında empati yoksunluğu olduğunu düşünüyorum.Uzlaşı noktasını kimse yakalamak istemiyor gibi.İdeolojik ve sınıf odaklı siyaset yapıldığı için sadece hayır diyen zihniyet var.Sağlıklı ve hakkaniyet odaklı düşünmek zorundayız.
Yerel konu:
Mustafa Güler : Dünyada başlayan oluşum öncesinde yasasız olarak ülkemize gelmişti.artık yasası var.Toplumun sesi yükselince siyasallaştı,belediyeler yasasına monte edildi.Kent konseyleri sokaktaki vatandaşın sesi değil.Kentin barışının da sağlandığı bir yer olmalı.Tüm siyasi temsilciler bütün belediyeler kolektif hareket etmeli.Ayrıcamülki amirlerle de işbirliği yapılması gerekiyor.Bir mahallemizde ki uyuşturucu konusu emniyet işbirliği ile asgari düzeye indirebildi.Ortadan kaldıramadık ama en azından hızını kestik.Sportif çalışmalar ve spor alanlarıyla gençleri sokaktan kurtardık.Katılımcı demokrasinin kullanıldığı en önemli örnektir.Sorunun sahipleriyle direk görüşmeler sağlanabilir.
Yusuf Zeren : STK lar olarak bir araya gelinen platformlar daha çok konuşma aşamasında kalıyor.Hayata geçirmek için neler yapılmalıya kafa yormalıyız.Kent yönetimine aktarımlarda bulunmalıyız. Bu durumda yönetime halkın iradeside katılmış olur.
Mustafa Güler : Biz belediye meclislerinden karar çıkartarak projelere işlev kazandırma yolunu zamanında denedik ve başarılı olduk.
Bülent Gürda : yerelin aldığı kararlar aşağıdan yukarıya şekillenir.Belediye kadrolarını bu yapılanmanın dışında tutmak lazım.Zira statik davranıyorlar.Kent konseyleri İskandinav ülkelerinde başarılıdır. Belediyeden Ar-ge çalışması olarak bütçe aktarılmalı.
Süleyman Türkeli : Aktarımın nasıl olacağı finansal konular daha fazla sorun yaratmazmı.
Yusuf Zeren : Biz bazı şeyleri görmüyor ya da çözmek istemiyor gibiyiz. Önümüzde bu konuda örnek Eskişehir, Antep gibi şehirler var.
Mehmet Deniz : Katkı sağlayabilecekler bu tarz oluşumlardan dışlanıyor.Sentez ve analiz yetisi gelişmiş insanlar görev almalı.Yanyana gelip iyi örnekler vermek durumundayız.
Mustafa Güler : Kent konseyi talep edenler .yöntemini söyledim belediyede yapar.Zira bizim iht,yaçlarımızı yerine getirmek için varlar.
ÖNERİLER
Ortak öneri :
Bu tarz toplantılar devam etmesi,katılımcı ve çeşitliliği adına herkes gayret sarfetmeli
ORTAK SONUÇ
Ulusal konu için yeni Anayasa yapılması ve meclisin kollektif hareket etmesi gerekir
İLETİŞİM
Tüm iletişim kanalları denenmesine rağmen tlf iletişiminde gelmek isterim sözü var ama toplantı günü mutlaka bir başka etkinlik ya da mazeret söylenebiliyor
.Diğer illeri bilemiyorum ama Mersin için kafa yoran bir avuç kişiyi ikiye çıkarma gayretimiz hem ben hemde daimi katılımcılarda var.Akdeniz derneğinin aramızda olması renk adına çok önemli oldu.Vekillerimiz her yerde başrol olarak bulunmak istiyor.Sistemin dinleme odaklı olması gerektiğini bilen gelmiyor.
Her şeye rağmen yeni sezona umutla hazırlanacağız.
Mersin küçük Millet Meclisi
Hamalı Füsun Güven