YER: Mardin Toplumsal Dayanışma Federasyonu (MTDF) Toplantı Salonu-Dunaysır İş Merkezi-Kızıltepe
TARİH: 11.04.2015
KATILIMCILARIN LİSTESİ
DERNEK-VAKIF VE GİRİŞİMCİLER
1-MTDF BaşkanıM. Şerif Öter
2-Mert Eğitim Dayanışma Derneği Bahar Yıldız
3-Mert Eğitim Dayanışma Derneği Hamit Ölçer
4-Çevre Gönüllüleri Derneği Menduh Çakar
5-Mazıdağı Kültür Dayanışma Derneği Mustafa Eriten
6-Kızıltepe Birikeçtiler Derneği Menduh Kavan
7-Kızıltepe Engelliler GücüFethullah Karaca
8-Star Kızıltepe Koop.Mustafa Omuk
12-Kızıltepe Toplumsal Dayanışma DerneğiMehmet Koçhan
13-Emlakçılar Dernek Başkanı M. Diyadin Seydaoğulları-
MESLEK ODALARI
Temsilci yok.
SENDİKALAR
Temsilci yok.
KANAAT ÖNDERLERİ VE AKADEMİSYENLER
Temsilci yok.
MİLLETVEKİLLERİ
Katılım yok.
BELEDİYE BAŞKANLARI
Katılım yok.
BASIN-MEDYA
1-Adnan Koçhan-Anadolu Ajansı Kızıltepe Temsilcisi
2-Mehmet Aslan-İlke Haber Ajansı
3-Yusuf Çakar-Kızıltepe Gündem
MODERATÖR: Hamit Ölçer
GENEL GÜNDEM: Siyasi Partilerin Seçim Beyannameleri, Temsil, Yaklaşan Seçimlerde Güvenlik ve Şeffaflık
YEREL GÜNDEM: Kızıltepe’nin Altyapı Sorunları
KATILIMCILARIN KONUŞMA METİNLERİ
M. Şerif Öter-MTDF Başkanı
Siyasi partilerin seçim beyannamesi ve yaklaşan seçimlerde güvenilirlik ve şeffaflık konuyu konuşacağız. bu toplantıların amacının yerel gündemlerin görüşmek ve Ankara’daki meclise göndermektir.
Siyasi görüş ne olursa olsun herkesin bu toplantılara katılmasını istiyoruz. herkes burada kendi görüşü ne ise bu toplantılara katılmalarını isterdik. Bu güne kadar Ak Parti, Hüda Par ve CHP’den katılım sağlandı.
Bir iki partimiz katılım sağlayamadı. HDP, DBP ve Mardin’den MHP katılım sağlamadı biz ayırım yapmadan herkesi davet ettik. Toplantılarımıza sivil toplum kuruluşları duyarlılık göstererek sürekli katılım sağlamıştır. Türkiye’de son yıllarda ve özellikle bölgemizde ciddi bir ilerleme ciddi bir gelişim kat etmiştir. Buda umut vericidir. Sivil toplumun ülkeye ve ülkenin sorunlarına sahip çıktığını gösteriyor.
Menduh Çakar
Bu aşamada adaylar hakkında konuşmak doğru değildir. Her gün Suriye’den 4-5 mülteci geliyor. Dolar yükseliyor. İşsizlik artıyor. Keşke gündem bu olmasa. HDP barajı geçerse huzur ve barışın geleceğini düşünüyorum. Aksi halde kötü bir duruma gireceğimizi düşünüyorum.
M. Diyadin Seydaoğulları
Başkanlık sistemini destekliyorum ve bunun olmasını temenni ediyorum. HDP barajı geçerse güzel olacaktır. Eğer geçmez ise yine başkanlık sistemi gelecektir.
Eyüp Kalkan
Arkadaşlar nerde, STK’lar nerde? Neden toplantılarımıza katılmıyorlar? Bakan, milletvekili gelince herkes geliyor ama bunlar gelmeyince katılım düşük oluyor. Neden?
Mustafa Eriten
Bizler sızlanmak, şikayet etmek yerine işimize bakalım.
Mustafa Omuk
Memleketin sıkıntılarını anlatmak ve bunu paylaşmamız gerek. Memleket hepimizin ve dert hepimizin.
Menduh Kavan
Bugün Başkanlık sistemi gelirse diktatörlük gelecektir. Erdoğan başkanlık sistemi için ne yaptı? Çözüm sürecinin bittiğini düşünüyorum. STK’lar dikkate alınmadı çözüm sürecinde.
Mahsum Erdoğan
Hiçbir şeyi samimi bulmuyorum. Şu ana kadar Mardin milletvekilleri hiçbir şey yapmadı. Milletvekilleri seçimleri kazandıktan sonra hep kendi menfaatlerini düşünürler.
Hamit Ölçer-Moderatör
Geçmişten bu yana bütün seçimler önemli bir yere sahip olmuştur. Ama önümüzdeki seçimin toplumsal ve siyasal kırılmalar açısından çok kritik bir yere sahip olduğunun farkındayız. İçinde yer aldığımız çatının demokratik, şeffaf, eleştirel ve mesafeli bakış açısının da bir gereği olarak ülkeyi yönetecek olan iktidardan en büyük beklentimiz, çok doğaldır ki her şeyin ötesinde tüm problemleri “ortak payda” temelinde çözüme kavuşturması ve değişime ivme kazandırmasıdır.
Herkesin ortak paydası, “ülkede demokrasinin ve temel hak ve özgürlüklerin genişletilmesi, korunması ve geliştirilmesi bağlamında başta Kürt sorununun çözüme kavuşturulması, farklı inanç ve mezheplerin sorunlarının giderilmesi, işsizliğin en asgari seviyelere indirgenmesi, gelir dağılımı dengesizliğinin giderilmesi, kadın cinayetlerinin, tecavüzlerin ve benzeri toplumsal hayatı parçalayan vahim olayların yaşanmaması adına gerek sosyolojik gerekse de hukuksal açıdan yapısal önlemlerin, birtakım geliştirici, rehabilite edici aktivite ve sistemlerin devreye sokulması ve bunun etkinliğinin sağlanması yönünde güçlü bir irade ortaya koymasıdır.” Bugün tam anlamıyla geldiğimiz nokta “toplumsal parçalanmanın/çözülme”nin eşiğidir.
Dahası gittikçe artan oranda toplumsal çözülmenin her alanda karşımıza çıktığını görmekteyiz. Ve açıkçası bütün problemlerden doğrudan “siyasal iktidarı” sorumlu tutmak akılcı olmayacaktır. Hiç kuşkusuz her şeyde hepimizin az veya çok, dolaylı veya dolaysız sorumluluğu vardır.
Ama pekala her türlü probleme sağlıklı ve bilimsel bir bakış açısıyla yönelmek için siyasal iktidarın bu yönde destekleyici, güçlü bir irade ortaya koyması ve bu yönde beklentilerimizin olması kadar daha doğal ne olabilir? Günümüz bilişim ve sosyal medya çağında her ne kadar bilgi kirliliği, manipülasyon ve çarpıtmalar olsa da ama elimizi vicdanımıza koyup da ülkemizde yaşanan siyasi skandalları, hukuksuzlukları, dejenerasyonu, parçalanmışlığı, yozlaşmayı görmezden gelmek mümkün müdür?
Daha özgür, daha şeffaf ve demokratik, insan temel hak ve özgürlüklerine saygılı, emekten, sevgiden yana bir YÖNETİM anlayışının ülkeye hakim olması arzusuyla…