YER: Batman Belediyesi Meclis Toplantı Salonu
TARİH: 11.03.2012
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1 / Aydın-Der Evren Arı ( Üye)
3 / Çevre Gönüllüleri Derneği- Hasan Argünağa ( Kurum Başkanı)
4 / İnsan Hakları Derneği- Osman Künteş (Başkan)
5 / Güney Doğu Kadınları-Der Remziye Saknuk ( Dernek Başkanı)
8/ Meral Tunç ( Kamer)
9/ Mekiye Güzel ( Batman Belediyesi )
10/ Gurbet Naz ( Kadın Atölyesi)
BELEDİYE BAŞKANLARI
1 / Gülistan Akel ( Batman Belediye Başkanı Vekili- Sosyolog)
KATILAN MİLLETVEKİLLERİ
Yok
GÖZLEMCİLER
1/ Aydın-Der Mahir Bekleyiş ( Üye Aktivist)
2/ Mahir Bekleyiş ( Aydın-Der)
3 / Güney Doğu Kadınları-Der Zeynebe Akın ( Dernek Temsilcisi)
4/ Nezahat Kapuci ( Kamer)
DİĞER KATILIMCILAR
1 / Adile Gürbüz (Hukukçu- Avukat)
2 / Ayşe Acar (Hukukçu- Avukat)
3 / Emel Terece(Hukukçu- Avukat)
4 / Pınar Bulut (Hukukçu- Avukat)
5 / Sefa Demir (Hukukçu- Avukat)
6 / Ömer Gökdemir (Hukukçu- Avukat)
7 / Erman İlbasan ( TkMM)
8 / Hayrettin Suçin (Hukukçu- Avukat)
9/ Remziye Tural ( Umut Atölyesi)
10/ Faysal Yaman ( Eğitimci)
11/ Fethullah Sakar ( Eğitimci)
MEDYA
1/ Veysi Rüzgar ( İlke Haber Ajansı)
2 / M. Kemal Çelik(Batman Postası)
MODERATÖR
Menekşe Toprak (Yazar)
KONULAR
GENEL KONU: Kadın Hakları, Kadına Karşı Şiddet
YEREL KONU: Yerel ve Merkezi Yönetimlerin Kadın Konulu Çalışmaları ve Batman’da Kadın Olmak
KONUŞULANLAR
1 / Erman İlbasan : Açılış konuşması yapıldıktan sonra, bu ayki konu ile ilgili olarak açıklamalarda bulundum. kMM toplantılarının amacının ne olduğu ile ilgili katılımcıları bilgilendirdim. Sözü moderatör Menekşe Toprak’a bıraktım.
2 / Menekşe Toprak : Bugün burada kadın hakları ve kadına şiddet konularında konuşacağız. Ben onbir senedir Berlin’de yaşamaktayım. Bir radyoda program yapmaktayım. Geçenlerde, göçmenler ve göçmen kadınların sorunları üzerine bir program yaptım. Bu programdan sonra utanç duyduğum konular arasında olan kadına karşı şiddetle karşılaştım. Berlin’de işlenen bir kadın cinayeti konusu konuşuldu. Güneydoğudan Berlin’e gelen Hatun Sürücü Aile çevresinden bir kişi ile evlendirilip İstanbul’a yollandı. Çalıştığı şirkette Alman birine aşık oldu ve bu ilişkisinin duyulması üzerine, aile meclisince alınan kararla onbir yaşındaki kardeşi tarafından kurşunla öldürüldü. Bu benim öfke ve utanç duymama neden oldu. Ailede kızlarını kaybetmenin acısının yaşanmaması benim utanç duyma nedenimdi. Bu benim gözümde bir insanlık utancıydı. Bu olayı anlatış sebebim Hatun Sürücü cinayetinin Türkiye’deki cinayetlerin aynısı olduğunu düşünüyorum. Bugün Türkiye’de yaşanan kadın cinayetlerinin temel sebebi de kadının tek başına hayata tutunması çabası olduğu görüşündeyim. Yine Batman’da politikacılar kadın sorununa eğilmiyorlar mı? Sorusu benim de merak ettiğim bir konudur.
3/ Gülistan Akel : Kadın açısından burada erkeklerle beraber oturup kadın konusu üzerine konuşup çözüm yolları aramak bizim için oldukça sevindirici bir durumdur. Modern sistemlerin temel iddiası demokrasi ve modern eğitimdir. Az önce gerçekleştirilen kadın paneline katılmıştık, orada da açıkladığım gibi cinsiyet sorununun tek bir alanla sınırlandırılması doğru değildir. Kadınların tek başlarına karşılaştığı sorunlarla mücadele etmesi hiçbir anlam ifade etmiyor. Esaslı çözümler getirilebilmesi için yerel yönetimlerle beraber kadının karşılaştığı şiddet ve sorunlara beraberce bir çözüm yolu alınmalı ve mücadele edilmelidir. Kadın sorunu ve kadına şiddet sorununa yerel ve merkezi politikaların,önümüzdeki zaman dilimlerinde kadına şiddet konusunda daha etkin çözümler sunacaktır.
4/ Osman Künteş : Kadın dediğimiz zaman ilk olarak kadın anadır. Kadın yaşamımızın bir parçası olmasına rağmen bir şekilde şiddete maruz kalıyor veya diğer sebeplerle intihara zorlanıyorlar. Kadınların temel hak ve özgürlüklerinin yeterince sağlanmadığı kanısındayım. Batmandaki intiharlarının büyük çoğunluğunun kadın olması düşündürücüdür. Biz kadını hep hor gördük. Türkiye’de yasalar kadını koruyucu nitelikte değildir.
5/ Mahir Bekleyiş : Kürtlerin tamamı müdafaadan fırsat buldukları sürece kadın hakları üzerinde çalışmalar yapmışlardır. Kadın toplumun bir bireyi olarak toplumdan farklı algılanmamalıdır. Yaşam sistematiği ile kadın arasında bir problem vardır. Hatun Sürücü’nün yaşadığı olay sosyolojiktir ve kadın cinayete toplumun kendisi ile alakalıdır. Bu noktada kadının bireyselleşmesi ana olduğundan dolayı mümkün değildir. Kadın toplumdan koptuğundan toplum devamlılık arz etmez. Bence yaşam sistematiği kadına göre şekillenmelidir.
6/ Evren Arı : Biz öncelikle genel geçer bir kadın tanımlaması yapmalıyız. Ayrıca kadının varlığı dolayısıyla sahip olması gereken hakları ele almalıyız. Hukuksal çözümler meseleyi nihayete erdirmez. Kadınlar cinsel obje olarak görünmektedir. Kadınlar kendilerine anlam yükleyemedikleri için sorunlar çözülememektedir.
7/ Remziye Saknuk : Anayasal olarak kadın hakları yeterince düzenlenmemiştir. Kadına karşı yapılan şiddete karşı yeterince yaptırım yoktur. Kadına şiddet gösterenlere empati yapabilmeyi öğretmeliyiz. Mecliste kadına yönelik istihdam konusuna yeterli önem verilmemektedir. Bu konuda kadın örgütlerinin önü açılmalıdır. Kadının toplumdaki yeri hakkında faaliyetlerin artırılması gerek.
8/ Adile Gürbüz : Kadın haklarının sebebi toplumsal cinsiyet ayrımıdır. Kadın üretkendir. Kadın sorunları kadına toplumda doğuran ve toplumu oluşturan bireyleri büyütme görevi atfedildiğine bu sorunlar ortaya çıkmaktadır. Kadın sorunun çözümünde öncelikli çıkış noktası toplumsal cinsiyet ayrımcılığının ortadan kaldırılması gerektiğidir.
9/ Nezahat Kapuci : Aile içi şiddet yoğunlukla devam etmektedir. Kadınlar şiddet görüyor. Bu şiddetin aşılması konusunda kendilerine destek oluyoruz. Kadına karşı pozitif ayrımcılığın getirilmesini savunuyoruz. Kadına yönelik istihdam alanları yaratılmalıdır. Kadın ayrımcılığı vahim durumdadır. Kadının sosyal hayatta yer edinmesi için çalışmalarımızı sürdürmekteyiz.
10/ Remziye Tural : Kadın çalışmaları yapan tüm sivil toplum örgütlerinin faaliyetleri aynı yöndedir. Bizi bu çalışmalara iten sebepler kadının toplumda maruz kaldığı baskı ve şiddettir. Batmandaki kadın intiharları ile ilgili bir projede görev aldım ve bu çalışmada 12-50 yaş arasındaki annelerin sosyo-ekonomik veya farklı kültürlerle uyum sağlayamama aile içi şiddet ve cinsel istismarlar olduğunu gördük. Sivil toplum örgütleri yeterli değildir.
11/ Hayrettin Suçin : Ben avukatlık yaptığım dosyalarda kadının acizliğinden yaralanıp şiddet gösterme eylemlerine başvuran erkeklere rastladım. Kadına şiddeti ve cinsiyet ayrımını kınamaktayım.
12/ Ayşe Acar : Kanunları uygulayan kamu idaresinin şiddet ile ilgili olarak yapılması gerekenler hususunda eğitimden geçirilmesi görüşündeyim böylece sorunun çözümüne inilebilecektir.
13/ Mekiye Güzel : Aydın-Der’e teşekkür ederim. Sorunun iktidar sorunu olduğunu ortaya koydular iktidar tarafından kadının istihdam alanında tutulabilmesi için gerekli çözümler sunulamamaktadır. Bölgede bir çatışma halinin var olduğu aşikardır. Bu sorun devlet tarından devam ettirilmektedir. Ülkemizde erkek egemen sistem devam ettiği sürece kadın konusunda ne derece sağlam çözümler sunulacağı belli değildir.
14/ Faysal Yaman : Kadına şiddet konusunda olaya samimiyetle yaklaşılmalıdır. Şiddet sadece kadına değil toplumun her kesimine uygulanıyor. Bizler bir sorun söz konusu olduğunda şiddete başvurmadan çözüm yollarına ulaşamıyoruz. İntihar olaylarında bizim bölgemizin ön sıralarda gösterilip bir karalama olayına girişilmesi yanlıştır. Bölgemizde intihar olaylarının olduğu bir gerçektir ancak diğer bölgelerden fazla değildir. Bir komisyon kurulup ihtisaslı şahısların çözüm üretmesi gerekmektedir. Olayı gerçek boyutlarıyla irdelemek gerekir. Toplumunu bilmek önemlidir. Bizler de toplumun yapısına göre kadın erkek ilişkisini ele alıp tartışırsak daha yaralı çözümlere kavuşacağımız görüşündeyim
15/ Gurbet Naz : Bazı gerçeklerle yüzleşmeden ülkemizdeki kadın sorunu çözülemez. 21.yy’da gelişim çağında toplumda öyle bir ötekileştirme var ki bunun sonucu olarak her tartışma zemininde kadın zarar görmektedir. Her şeyden önce iktidar çatışması sona erdirilerek kadının topluma entegre edilmesini sağlayacak çalışmalar yapılıp ve gerekiyorsa bu konuda sivil toplum örgütleri kurulmalıdır. Hükümette var olan ötekileştirme zihniyeti değişmediği süreci değişmedikçe kadına şiddet devam edecektir.
16/ Hasan Argünağa : Erkeklerin varlık nedeni kadınlardır. Kadın insanlığın devamının sebebidir. Benim fikrim kadın sorununda ideolojilerin ışığı altında hareket edilmemesi gerekir. Sorunun temelini egemen kapitalist sistem oluşturmaktadır. Bu kapitalist sistemde çalışma hakları ve eğitim haklarında kadın ikinci planda tutulmaktadır. Bölgemizde kadınların ciddi bir şekilde baskı ve şiddete maruz kaldığı bir gerçektir. Bu durumu ideolojik olarak değerlendirip tartışma herhangi bir çözüm getirmeyecektir.
17/ Fethullah Sakar : Kadın sorunun kaynağına bakmak gerekir. İlk olarak toplumsallık kadın çerçevesinde gelişim gösterir. Toplum üretime geçerek kadının ikinci plana geçmesine neden olmuştur.
ÖNERİLER
ORTAK SONUÇ
Kanunlarla bir çok düzenleme yapılsa bile kamu idaresinin temelden uygulamaya yönelik çözümler ve eğitim süreçlerinden geçerek ve zihniyetin de değiştirilmesine yönelik çalışmalar yapılarak sorunlara yönelik çözümlere daha kolay ulaşılabilineceği hususunda ortak payda oluşturuldu.
DEĞERLENDİRME
İLETİŞİM
SİVİL TOPLUM İLE
Batmanda aktif 57 sivil toplum kuruluşuna mail ve telefon aracılığıyla ulaşıldı.
MİLLETVEKİLLERİ İLE
Milletvekili Ayla Akat Ata ve Ziver Özdemir’e mail ve telefonla ulaşıldı.
MEDYA İLE
Basına haber verildi ancak katılım olmadı. Bir daha ki toplantıya daha dikkat edip birebir davet edilmeleri gerekir.
KATILIMCILARLA
SONUÇLAR
DEĞERLENDİREN KİŞİ
Erman İlbasan
kMM Hamalı
11.03.2012 Batman kMM Toplantı Tutanağı
previous post