YER: BELEDİYE MECLİS SALONU
TARİH: 10 KASIM 2013
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1 / MAZLUMDER (Hasan Argünaga –Başkan Nebahat Doğu Kurt – YKÜ)
2 / Kurdi-Der (Fırat Kanat – YKÜ)
3 / Çevre Gönüllüleri Derneği (Recep Kavuş – Başkan)
4 / BEY-DER (Nusrettin Oğurgül – YKÜ)
5 / BAT-DER (M.Emin Bulut – Başkan)
6 / Başkent Kadın Platformu (Suzan Yıldırım – Üye)
MESLEK ODALARI
1 / Ticaret ve Sanayi Odası (Arif Dinçer – Meclis Başkan Yrd.)
2 / Gazeteciler ve Yayımcılar Cemiyeti (Melek Barış – Üye)
3 / MÜSİAD (Serkan Kılıçaslan – YKÜ)
SENDİKALAR
1 / DİVES (Selim Yılmaz – MYK Üyesi)
KANAAT ÖNDERİ VE BİREYLER
1 /
GOZLEMCİLER
1 / Gözlemci katılımı olmadı.
KATILAN MİLLETVEKİLLERİ
1 / Milletvekili katılımı olmadı.
BELEDİYE BAŞKANLARI
1 / Belediye başkanı katılımı olmadı.
MESAJ YOLLAYANLAR
1/ Ayla Akat Ata (BDP)
DİĞER KATILIMCILAR
MEDYA
1 / İlkha Haber Ajansı
MODERATÖR
Cuma Gülcü (kMM Girişimcisi)
KONULAR
GENEL KONU: Yerel Seçimler ve Yerinden Yönetim
YEREL KONU: Nasıl Bir Başkan İstiyorum?
KONUŞULANLAR
Birbiriyle ilişkili olması nedeniyle iki konunun birleştirilerek konuşulması ortak kararı alındı.
1 / M. Emin Bulut: Bu memlekette ahlak ve kişilikten ziyade, güce ve iktidara değer verilir. Roma imparatorunun “Lahana mı iktidar mı?” hikayesi bu konuda örnek alınması gereken çok önemli ve anlamlı bir hikayedir diye düşünüyorum. Bizim için en önemli kıstaslardan biri de Batman’ın yaşanabilir bir şehir olmasıdır. Belediye başkanını seçeceğiz ama en az onun kadar önemli olan muhtar ve il genel meclisi seçimlerinde ne kadar duyarlıyız veya kimi seçtiğimizi biliyor muyuz?
2 / Melek Barış: Başkan öncelikle yerelden olmalıdır. Benim kadar bu şehri bilen, burada yaşayan, eksikleri bilen, bundan rahatsızlık duyan ve bunu yaşayan biri olmalıdır.
3 / Fırat Kanat: Öncelikle seçilecek başkan koltuğa oturunca değişmemelidir. Halkın temsiliyeti ve kararlara katılımı çok önemlidir. Bugün Rojava’da oluşturulan yönetim modelinin çok iyi incelenmesi gerekir. Orada 36 kişiden meydana gelen bir halk meclisi oluşturulmuş. Bu 36 kişinin içinde her kesimden temsilciler var. Başkan tek başına kararlar alamıyor. Bu şekilde oluşturulacak yerinden yönetim modeli elbette çok çok daha iyidir. Bir de önümüzde bir Salih Gök ve Hüseyin Kalkan örneği vardır. Burada yaşayan biri mi, yoksa vizyonu geniş Avrupa görmüş biri mi? Hangisi daha önemli acaba?
4 / Suzan Yıldırım: Öncelikle başkan olacak kişi partiler üstü düşünüp tüm halkı kucaklayabilmeli. Kimseye bağımlı olmayan bir başkan istiyorum. Kendisine oy vermeyene de hizmet verebilmeli. Vizyonu geniş, çevreye önem verecek, Batman’ı ileriye götürecek bir başkan olmalı. Merkeziyetçi bir yönetim olmamalıdır. Yerelin sorununu ancak yerel bilir ve yerel çözer. O nedenle yerinden yönetim daha iyi olur.
5 / Arif Dinçer: Başkanın en önemli özellikleri çalışkan, dürüst ve adil olmalıdır. Kendi menfaatini değil şehrin menfaatini düşünmelidir. Bu şehirde ikamet eden, şehrin bütününü düşünen, iyi bir yönetim sergileyebilen biri olmalıdır.
6 / Selim Yılmaz: Öncelikle ithal başkan istemiyoruz. Batman’ı bilen biri olmalı. Çevreye duyarlı olmalı. Parti baskısı altında kalmadan hareket edebilmeli. Başkan kendi çalışanına söz geçirebilmeli. Personeline söz geçiremeyen başkan hizmet üretemez. Tarafsız olabilmeli, herkese hizmet götürmeli. Yerinden yönetim merkezi yönetimden çok daha iyidir. İl sınırları içindeki bütün kararları belediye almalıdır. Merkezi yönetimin bu kararlara müdahale etmemesi gerekir.
7 / Recep Kavuş: Mevcut yerel yönetimler yasası ülkenin yapısına ters bir yasadır. Yerel yönetimler reformu merkezi zayıflatma değil, merkezi rahatlatmadır. Bunun yapılmamasının tek nedeni de Kürt Sorunu’dur. Bölünme korkusudur. Birçok ülkede bölgesel yönetimler vardır. Hiçbir sorun da yaratmamaktadır. Tam tersi çok fazla olumlu yanları vardır. Bu yönetim tarzı aslında Türkiye’nin temel sorunlarını da çözecek ve ortadan kaldıracaktır. Çünkü her bölgenin, her ilin yereldeki sorunları birbirinden farklıdır ve bu bir merkezden idare edilebilecek bir şey değildir. Nasıl bir başkan sorusuna gelince, her şeyden önce çevreci bir başkan istiyoruz. Adaylar her şeyden bahsediyor ama çevreden bahseden yok. Batman çok kozmopolit bir yerdir. Seçilecek başkanın herkesi kucaklayabilmesi gerekiyor. Ötekileştirmeye gitmeden ve en önemlisi de belediyecilikten ödün vermemesi gerekmektedir.
8 / Nusrettin Oğurgül : Bir insan bir konu hakkında bir düşüncesini belirtirken, ya da önerilen bir şeyi doğru bulduğunda ille de o insanı bir kategoriye sokmamız gerekmiyor. Eğer yerinden yönetim hizmet, huzur ve mutluluk getirecekse neden bunun karşısında durulsun ki? Nasıl bir başkan konusuna gelince öncelikle seçilecek başkan özgür olabilecek mi? Seçilecek kişi vizyon sahibi olmalı, tecrübeli olmalı, buranın sorunlarını bilmeli ve sorumluluk almalı. Bu konuda aslında hepimiz sorumluluk almalıyız.
9 / Nebahat Doğu Kurt: Şu ana kadar Batman’a vizyon sahibi bir belediye başkanı gelmemiştir. Otuz yıl sonrasını düşünen olmamıştır. Belediyecilik sadece yol ve kaldırım değildir. Dışa bağımlı bir il olmaktan çıkmalıyız. İldeki hizmet anlayışı sadece tek bir cadde üzerinden gitmemelidir. Şehirde görmezden gelinen birçok mahalle, sokak ve cadde vardır. İleriye yönelik tek bir proje yok. Yapılaşmalar halen uygun yapılmamaktadır. Yerinden yönetim konusuna gelince, yerinden yönetim elbette daha iyi ama eğer yerelde de dışlanan kesimler olmayacaksa yerinden yönetim olmalıdır.
10 / Hasan Argunaga: Türkiye uzun zamandır AB’ye üye olma peşindedir. Oraya üye olmanın da bazı şartları var. Bu yeni açılan fasıl önemli ve gerekli bir fasıldır. Türkiye bu konuda ödevlerini yerine getirmemektedir. Yerinden yönetim merkezi yönetimden çok çok daha iyi ve gereklidir. Bir kere kurumlar arasındaki koordinasyon eksikliğini ortadan kaldıracaktır. Yerelde özerklik AB’nin bir gereği, yetki paylaşımının yapılması gerekmektedir. Nasıl bir başkan sorusuna gelince, öncelikle herkesin düşüncelerine katılıyorum. Dürüst ve irade sahibi olmalıdır.
ÖNERİLER
1 / STK katılımının azlığı nedeni ile bu ay içerisinde yeniden bütün STK’larla irtibata geçilip, görüşmelerin yapılması kararı alındı. Gelmeyen STK’lar Meclis içinden birkaç katılımcı ile beraber ziyaret edilip toplantılara katılımları noktasında kendileri ile görüşülecek. Ayrıca daha önce olduğu gibi yine her ay dışarıdan bir moderatör getirmenin etkili olabileceği vurgulandı.
ORTAK SONUÇ
1 /
DEĞERLENDİRME
İLETİŞİM
SİVİL TOPLUM İLE
100 civarı sivil toplum kuruluşu ile iletişime geçildi. E-mail ve telefonlarla bilgilendirmeler yapıldı.
MİLLETVEKİLLERİ İLE
Telefon ve fax yolu ile 4 milletvekili ile de iletişime geçtik. Vekillerden Ayla Akat Ata’dan geri dönüş aldık. Sekreteri aracılığı ile katılamama nedenini belirtti. Ama vekil katılımı olmadı.
MEDYA İLE
30 civarı basın temsilcisi ile e- mail yolu ile iletişime geçildi. Toplantımız öncesi ve sonrasıyla yerel medyada haberleştirildi.
KATILIMCILARLA
E-mail ile tüm katılımcılardan konu istedik. 1 yanıt geldi. Yanıt doğrultusunda konu seçimi gerçekleşti.
SONUÇLAR
DEĞERLENDİREN KİŞİ
Batman kMM Hamalı Cuma Gülcü