YER: SİVİL TOPLUM MERKEZİ 7 NO LU SALON
TARİH: 10.04.2015 saat 18:00-21:00
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1 / Uluslar arası Şeffaflık Derneği ( Damla Cihangir Tetik )
2 / İnsan Hakları Savunucuları Derneği (Behlül Metin – Üye )
3 / Marsiad ( Bahri Odabaş – Başkan)
4 / Kocaeli Turizm Derneği ( Soner Kılıç-Başkan)
5 / Mazlumder ( Medine Küçük- Başkan)
6 / Kocaeli Barış Platformu (Ömer Faruk Gergerlioğlu- Başkan)
7 / Umutder (İzzet Kazak)
8 / Kocaeli Korunmaya Muhtaç Çocuklara Yardım Derneği (İbrahim Sarı –Başkan)
9 / Kocaeli Barış Platformu ( Zekeriya Soydaş –Üye )
MESLEK ODALARI
1 / Katılım olmadı.
SENDİKALAR
1 / Katılım olmadı.
KANAAT ÖNDERİ VE BİREYLER
1 / Katılım olmadı.
GÖZLEMCİLER
1 / Selahattin Durum
2/ Esra Odabaş
KATILAN MİLLETVEKİLLERİ
1 / Katılım olmadı.
BELEDİYE BAŞKANLARI
1 / Katılım olmadı.
SİYASİ PARTİ TEMSİLCİLERİ
1/Meral Uçarı (DSP 1. Sıra Milletvekili Adayı )
2/Çiğdem Akıncıbaşı (DSP 5. Sıra Milletvekili Adayı)
3/ Tülin Altuğ (DSP Kadıköy İlçe Saymanı )
4/ Kezban Uzuntepe (DSP Kadıköy İlçe Sekreteri )
5/Ruhi Saner (DSP MKYK Üyesi)
6/Hayati Özzeren ( DSP Kocaeli İl Başkanı )
BASIN MENSUBU
1/Katılım olmadı.
DİĞER KATILIMCILAR
Toplamda 9 STÖ ve 2 izleyici toplantıyı izledi.
MODERATÖR
Bahri Odabaş –Kocaeli kMM Hamalı
KONULAR
GENEL KONU: ‘Siyasi partilerin seçim beyannameleri ,Temsil; Yaklaşan seçimlerde güvenlik ve şeffaflık ‘
YEREL KONU: ‘Kocaeli ‘ de siyaset sivil toplumu ne kadar önemsiyor ? ‘
KONUŞULANLAR
1 / Bahri Odabaş: Değerli arkadaşlar, Siyasi partilerin sivil Toplum kuruluşlarını ne kadar önemsediklerini buradaki katılımlarından(DSP yi ayrı tutarak) ve yıllardan beri takındıkları tutumlarından görüyoruz. Ayrıca Ak Partinin yaptığı temayül yoklaması sonucu sivil Toplumun görüşünün tam tersi gösterdiği aday listesinden görüyoruz, bu tutum sivil Toplumla dalga geçmek ve sivil topluma hakarettir.
Ancak Sivil Toplum olarak bizim de kendimize gelip sadece seçimden seçime bizi hatırlayıp dolgu malzemesi olarak kullanan siyasetçilere karşı birlik ve beraberliğimizi pekiştirerek önlem almak zorundayız, aksi halde gerek sivil tolum ve gerekse millet ve ülke olarak hepimiz kaybetmeye devam ederiz.
2 / Damla Cihangir Tetik : 105 ülkede faaliyet gösteren bir Derneğin temsilcisi olarak Türkiyede, Denge ve Denetleme ağı, oy ve ötesi gibi bir çok sivil toplum kuruluşları ile birlikte hareket ediyoruz, çıkardığımız haritalarda Türkiye’nin şeffaflık konusunda RUSYANIN ve bir çok ülkenin gerisinde yer alıyor, MİLLET VEKİLİ ADAYLARININ KENDİLERİNİN VE BİRİNCİ DERECE YAKINLARININ MAL VARLIKLARINI, SEÇİM KAMPANYALARI BÜTÇELERİNİ VE BÜTÇENİN KAYNAKLARINI KAMUOYUNA AÇIKLAMALARINI, AYRICA TÜM SİYASİ PARTİLERİN DE SEÇİM BÜTÇELERİNİ, BÜTÇENİN KAYNAKLARINI VE SEÇİM SONRASI DA BU KAYNAKLARI NERELERE HARCADIKLARINI açıklamalarını istiyoruz.
Türkiye’de yasa gereği Milletvekillerinin mal varlıklarını kapalı zarfla Meclis Başkanlığına veriyorlar,fakat bunu kendilerinden başka kimsenin bilmiyor. ayrıca Milletvekili adaylarının ve siyasi partilerin seçim bütçeleri ve kaynakları konusunda hiçbir kanun yok. Bu konuda partilerin Parti kararı almalarını istiyoruz
3/ Hayati Özzeren : Bu konuyu Genel Merkezimiz ile görüşüp bu konuda ilk karar alıp uygulayan bir parti olmaya çalışacağız.
Ayrıca Milletvekili adayı olabilmek için adaylar yaklaşık 50.000 TL civarı para harcıyor, aday olduktan sonra 200.000 TL civarı para harcamak zorunda, bir arkadaşımız aday olamadığı için intihar etti. Milletvekili olabilmek için BİR MİLYON TL mal varlığı gerekiyor, bu da toplumun %95 inin Milletvekili olamayacağını gösteriyor bu nasıl Demokrasi, bu işe bir çözüm getirilmesi lazım .
4/Ruhi Saner : 1956 yılından beri politikanın içindeyim, Demokrasi, Kararların alınması, uygulanması ve denetlenmesinde halkın müdahil olmasıdır. Temsilciler halktan kopuyor, her şeyi bildiğini zannediyor, boşa konuşuyor, Halkın Parayı kontrol etmesi lazım, Halk Ekonomik güce ortak olmuyorsa Demokrasi göstermeliktir.
ABD Ekonomik gücü ile Dünyayı yönetiyor, ABD de Demokrasi göstermeliktir. CENEDİ NEDEN ÖLDÜRÜLDÜ? ABD yi aslında Ekonomik gücü elinde tutanlar yönetiyor!
Almanya 100 Devletten kuruldu, ABD de her eyalet bir Devlettir, hepsinin ayrı Anayasası, Medeni Hukuku var, ABD de Bakanlık yoktur hepsi Obama’nın Sekreteridir, isterse bir gecede hepsini görevden alır, azaltır veya çoğaltır.
BAŞKANLIK sistemi Ülkelere göre değişir. Sistemin değişmesi lazım, Bir Milletvekili veya Belediye Başkan adayı görevi süresince alacağı maaşın toplamından fazla para harcıyorsa bu ülkede çok daha 17-25 ARALIKLAR olur.
5/ Behlül Metin : Halkın katılımı şart beyanların nasıl uygulandığını görmek istiyorum, ihaleler şeffaf bir şekilde internet ortamında yapılması lazım,17-25 Aralık sorgulamayı sağladı, İnsanlara eğitim çağından itibaren ALLAH korkusu anlatılması lazım aksi halde sadece yasalarla tam çözüme ulaşamazsınız.
6 / İbrahim Sarı : Yıllar önce Kent Kurultayı ve Mahalle Meclislerini oluşturmuştuk benim muhtar olduğum çukurbağda tüm yetkilerimi meclise devrettim, tüm sorunları orada dile getiriyor ve kararları birlikte alıyorduk, beni makamında yarım yamalak dinleyen Belediye Başkanı Mahalle meclisine ekibi ile birlikte geliyor ve alınan kararları anında uyguluyordu, ilk kanalizasyon problemi bizim mahallede çözüldü, elektrik hattı ilk bizim mahallede yer altına alındı vs. Biz Birleşmiş Milletlerden ödül aldık, şimdi her şey dağıldı burada yaşadığımız gibi hiçbir Belediye Başkanı veya Milletvekili Fikirlerin özgürce ifade edildiği bu meclislere gelmiyor, gelmek istemiyor fakat bedelini hep birlikte ödüyoruz, sivil toplum olarak bunu sonuç alıncaya kadar zorlamalıyız.
7/ Soner Kılıç : İbrahim beyin olayına şahit oldum, şimdi Kent Konseylerinin bütçeleri Belediyelerden karşılandığı için arka bahçe muamelesi görüyor, sivil Toplum taraf veya bertaraf olmakla karşı karşıya, her şey teolojik veya çıkar amaçlı olmuş acilen düzeltilmesi lazım bu da siviller olarak bize düşüyor.
8/ İzzet Kazak: Seçimlerde baraj oldukça temsilin sağlanması mümkün değil, ayrıca şeffaflığın olmadığını düşünüyorum, önceki seçimde Van da Hüdapar müşahidi olarak oy kullandım ve görev yaptım, silah zoru ile oylar devşiriliyor, seçime gelmeyenlerin oyları iki parti arasında pazarlık konusu oluyor, insanlar tek başına oy kullanamıyor, bütün bunlar jandarmanın gözü önünde oluyor, Ağrı ve Bitlis’te yeniden seçimde kim kazandı? Bu seçimde Hüdapar seçime girmediği için sonucu birlikte göreceğiz.
Siyaset seçimlerde sivil toplumu çok önemsiyor, kapı kapı dolaşıyor ancak sonrası malum, Siyaset sivil Toplumun emrinde olmalıdır.
9 / Ömer Faruk Gergerlioğlu: Seçim Beyannameleri gerçekleştirilseydi Türkiye Cennet olurdu, Temsil yok, barajlar çok aşağı çekilmesi lazım, Dünyada Demokrasi yok, herkes kendine demokrat, Demokrasi, Ahlaklı bir yönetimi öneriyor, Güvenlik ve Şeffaflık çok önemli, Şeffaflık Derneğine destek olmalıyız, herkesi uyarmalıyız, inanılmaz derecede her aşamada sahtekarlık yapılıyor, seçim odasında olmalıyız, 8 haziranda kıyamet kopacak, internet üzerinden oy kullanmalıyız, Bu bir Demokrasi mücadelesi devam etmeliyiz.
10/ Soner Kılıç: Eskiden sivil toplum bir araya gelebiliyordu, ortada sivil Toplum bırakmadılar.
11/ Medine Küçük: Ben seçimi kale almıyorum, benim için seçim arası icraat dönemi önemli, iki yüzlü yaşam var biri görünür, biri görünmez yüz, kanun içi, kanun dışı, Vergi içi, vergi dışı, Bireyler Şeffaflaşmadıkça siyaset şeffaflaşamaz, ben Adalet, özgürlük ve dürüst yaşam istiyorum.
12/ Meral Uçarı: Demokratik bir seçim beyannamemiz var, benim seçim bütçem oldukça kısıtlı, borç alarak seçime girip neden başkasına gebe kalayım ?, seçime giren partilere devlet yardımı olmalı, bu eşitlik sağlanmadıkça gerçek demokrasi olmaz, herkes seçimi muhtarlıktan seçim sonucu açıklanıncaya kadar seçimin takipçisi olmalıdır .
13 / Çiğdem Akıncıbaşı : Şeffaflık Derneğine teşekkür ediyorum, konuşulanlara katılıyorum.
14/ Kezban Uzuntepe: Tüm partiler seçim görevlisi olmalı, Anket yapan tüm kurumlar denetlenmeli.
15 / Tülin Altuğ: , Listelerde Soyadı sistemi değişmeli, kimse bir birini tanımıyor, eşim vefat ettiği halde hala seçmen gözüküyor, Kocaeli de 35.000 civarı kayıp seçmen var, seçimlerin asla güvenli ve şeffaf olacağına inanmıyorum
Bir saat gecikme ile 4 saatte toplantı sonlandırıldı.
Bahri ODABAŞ
KOCAELİ küçük MİLLET MECLİSİ