YER: BodruMola Kafe
TARİH: 9 Aralık 2017
KONUKLAR:
Milletvekilleri ve STK temsilcileri
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1 /Türsab (Süha Öncü)
2/ Bodrum Adanalılar Derneği (Sevim Gergin)
3/ Bodrum Demokratik Anayasa Platformu (Güngör Sezgün)
4/ Bodrum Kadın Dayanışma Derneği(Figan Erozan)
5/ Birleşik Haziran Hareketi Mehmet Çilsal
MESLEK ODALARI
1/ Ziraat Odası (Süleyman Tümen)
2/ Muğla Gazeteciler Cemiyeti(A.Kadir Sevindik)
GOZLEMCİLER
1/ Ayşen Soydan(CHP )
2/ Adil Ülgen(AK Parti İlçe Yön..
3/ Meyil Delen(HDP)
KATILAN MİLLETVEKİLLERİ
yok
BELEDİYE BAŞKANLARI
yok
MESAJ YOLLAYANLAR
MEDYA
1 / Kent Tv Hamdi Yörür
2/ Aktif Haber(Rezzan Şebin)
3/Arena Gazetesi Kadir Sevindik
MODERATÖR
Ayhan ongun – Gazeteci – Bodrum kMM Girişimcisi
KONULAR;
NATO-TÜRKİYE İLİŞKİLERİNİN DÜNÜ, BUGÜNÜ, YARINI
KONUŞMACILAR:
YUSUF BULUÇ(Emekli Büyükelçi-AGİT Müsteşar Yrd.sı.
Türkiye’nin veto hakkı bulunduğu tek örgüt Nato’dur. Nato hükümetler üstü bir örgüt değil. Hiçbir ülke yetkilerini ve egemenlik haklarını Nato’ya devretmiş değil. 29 üyeli Nato, temel olarak bir ABD girişimidir. Varşova Paktına karşı kurulmuştur. Caydırıcı güç olarak ABD silahlı gücünün Avrupa’da konuşlandırılması amaçlanmıştır. Nato’nun amacı savunma değildir. Türkiye kendi güvenliği için 1952 yılında bu örgüte üye olmuştur. Ancak Nato’ya üye olmak onun güvenliğini azaltmamıştır. Nato üyesi olmak Türkiye’nin gücünü ve pazarlık gücünü artırmıştır. Nato üyeliği, başka ülkelerle ilişki kurulması ve işbirliğine engel değildir.
Norveç tatbikatı sahada değil, masa başında yapılmıştır. Türkiye’yi tahrik etmeye çalışan bir oyuncu tarafından senaryoya enjekte edilmiştir. Gösterilen tepkinin biçimi yanlıştır, Türkiye’yi yalnızlaştırır. Yüksek irtifa hava savunmasında sorunumuz vardır. S-400 sisteminin Nato savunma sistemiyle birlikte çalışması mümkün değildir. Kaldı ki; Rusya bu sistemin programını Türkiye’ye vermez.Türkiye Nato’dan beklediklerini almıştır. Nato diye gizli bir örgüt ya da Nato casusu yoktur.
ADİL ÜLGEN:
NATO nun bir ABD projesi olduğu fikrine katılmıyorum. Nato, o dönem emperyalist güçleri tarafından olası bir Sovyet tehlikesine, komünizm riskine karşına oluşturulmuş bir soğuk savaş dönemi örgütüdür.Türkiye ‘de Silahlı Kuvvetlerin yaptığı her şeyden haberlidir ve hiçbir dönem samimi davranmamıştır.
GÜNGÖR SEZGÜN:
Nato 16 üyesi varken bu 29 açıktı. Eğer Sovyet tehdidi kalktıysa Nato’nun işlevi nedir ve niye üye sayısı artmaktadır. Nato’nun varlığını üye ülkeler istemiştir. Tüm uluslararası örgütlerde olduğu gibi Nato’da da ABD nin etkisi ve gücü tartışılamaz.
MUSTAFA BAYAR:
Türkiye Nato’nun kurucu ülkelerinden biri olmasına karşın Türkiye’nin güvenliği söz konusu olduğunda Nato ülkelerinden alınan silahların yedek parçaları verilmemiş, kimi zaman silah ambargosu uygulanmıştır. Bu yönüyle baktığımızda Türkiye nin Nato da bulunmasının hiçbir anlamı kalmamıştır.
SÜHA ÖNCÜ:
Nato, kağıt üzerinde ve masa başında yönetilen bir örgüttür. Bizim askerlerimiz de sürekli istihdam edilmediği gibi ancak ihtiyaç duyulduğunda göreve çağrılırlar. Bu nedenle Nato’nun bizim üzerimizde kaldıramayacağımız bir yükü yoktur.
OĞUZ ÖZTAŞ:
Nato, müttefiki olduğumuz halde bizim varlığımıza yönelik tehdit oluşturan terör örgütlerine karşı Silahlı Kuvvetlerin yürüttüğü mücadeleye zarar verecek şekilde kimi Nato ülkelerinin bu örgütlere silah yardımı yapmasına göz yummuştur. Bu ortaklık hukukuna aykırı olduğu gibi Nato’nun kuruluş felsefesine de aykırıdır.
FİGAN EROZAN:
Nato, her ne kadar bir savunma paktı gibi görünse de üye ülkelerin saldırgan politikalarına karşı sessiz kalarak aslında bir anlamda barışçıl politikalara ters bir konuma sürüklendiği de olmuştur. Türkiye de mevcut hükümet de çoğu zaman Nato’nun bu barışçıl olmayan politikalarında yanında saf tutmuştur.
SÜLEYMAN TÜMEN:
Değişen dünya koşullarında Nato kuruluş amaçlarından uzaklaşmış ve işlevsiz hale gelmiştir. Nato üyesi olmanın bundan sonra Türkiye ye sağlayacağı bir yarar yoktur.