Yer : Ticaret Odası
Tarih : 09.11.2013
Katılımcılar:
a. Dernek, Vakıf ve Girişimler:
1- Muş Kadın Çatısı Derneği ( Nurcan Çetinbaş)
2- Muş Kadın Çatısı Derneği ( Gül Özdemir)
3-İHD (Saim Atılgan-Muş Şube Başk.)
4-Genç Birikim Derneği (Salih Yüce-Başkan)
5-Genç Çaba Derneği (Serkan Demir-Başkan)
6- Tutuklu Aileler Derneği (Ömer Özün-Başkan)
7-Muş Tütüncüler Koop. ( Şehmuz Solgun-Başkan)
b. Meslek Odalar:
1-Muş Ticaret Odası ( Mustafa Şentürk-Üye)
2-Teknikerler Birliği (Mehmet Işık-Temsilci)
3-Ziraat Odası (Muzaffer Sonduk-Üye)
c. Sendikalar:
1- Eğitim-Sen Sendikası (Necmi Erol- Başkan)
2- Emeklisen (Şeref Işık-Başkan)
Milletvekiller: –
Belediye Başkanları: Necmettin Dede
Ak Parti Belediye Başkanı Aday Adayı Feyyat Asya
Gözlemci: Cemal Gündüz Sosyal Hizmet Uzmanı
Moderatör: Nurcan Çetinbaş
Medya:
1- TRT 1 Bedretin Çakmak
Konular:
1. Genel konu: Yerel Seçimler ve Yerinden Yönetim
2. Yerel konu: Belediye Başkanları ve Adaylık Süreçleri
Genel Konu Üzerine Konuşulanlar Yerel Seçimler ve Yerinden Yönetim
1-Salih Yüce: Bize gelen aday adaylarinın hepsinden mutlaka ama mutlaka kendi kontenjanlarından bir engelli ve bir kadin meclis üyesi olmasını özellikle talep ediyorum. Bu yönden talebimiz artacak bu tür eşitsizlikleri gidermek önemlidir.
2-Necmi Erol: Öcelikle AB üyeliği oluşum şekli ile ilgili bilgilendirme yapmak istiyorum AB birliği bir kac devletin arasinda demir celik ile ligili bir ortak birlik olarak kuruluyor. Daha sonra üye olan devletler arasında ortak bir kültür dil ve yönetim kapsamına dönüşüyor. Bizi ilgilendiren nokta ise AB'nin özellikle yerellere taninmiş olduğu inisiyatiflerin çoğunu üye başvurusunda bulunan devletlerin halen yerine getirmemesidir. Bu durum Türkiye içinde geçerlidir Türkiye’nin çabasına rağmen bu üyelik statüsüne kavuşamamıştır. Bunun sorunlarından biride içinde bulunduğu Kürt sorunudur AB yerel yönetimlerinde özerklik şartı vardir. Türkiye’de bu sisteme karşı 12 tane çekince vardır. Kürt sorunu kaynaklı bu çekinceler kaldırılırsa yerel yönetimlerde bölgesel yönetime geçme kaygısı taşımaktadır ancak önümüzdeki yıllarda bu özerklik gerçekleşebilir 21.yy. AB ve Türkiye’de merkezi yönetim geçerliliğini kaydederek yerini yerel yönetimlere devredecektir.
3- Saim Atilgan: Türkiye’nin Avrupa standartlarını yakalaması bizler acısından ya da herhangi bir toplum açısından kötü bir şey değil Avrupa Birliği'ne Türkiye girsin yada girmesin insan hakları acısından ülkemiz için iyi bir durum çünkü çevre ekonomi vs olarak hayat standartlarındaki iyileşme ülkemiz yararına olacaktır. Yerel seçim ve yerinde yönetim konusuna bakacak olursak diyebiliriz ki Muş'ta yeşil alan mantığın dışına çıkılmıyor. Biz Muş ile ilgili 5-10 projeyi gerçekleştirmeleri karsısında aday adaylarına oyumuzu sunabilir.
4-Mehmet Işık Avrupa Birliği yerel yönetimi özerklik şartı Kürt özgürlük mücadelesinin başarıya ulaşmamasının bir engelidir ve engel bakanlar kurulu kararı ile kaldırılmalıdır. Muş Belediyesi iki dönemdir iktidar partisinde olduğu halde bir sey yapılmamıştır. Muş 1.derece deprem bölgesi olduğu halde buna yönelik yeterli çalışma yapılmamıştır Muş Türkiye’deki 81 ilden çevre altyapı eğitim vs. sorunların hepsinde il olarak tarihe geçmiştir.
5-Şeref Işık: 32 yıldır Mus’ta yaşayan biri olarak bütün arkadaşların sıkıntılarına bizati şahit oldum. Muş u yaşanılacak bir hale getirmek için adım atılması lazım buna dair hiç girişimde bulunulma mistir. Üniversite yolunda durak sistemi yok öğrenciler yağmur altında bekliyorlar bu soruları çözecek yerel yönetimlerin bu konuda daha fazla özverili olmaya çağırıyoruz.
6-Necmettin Dede: Muş’un bir çok sorunu var peki bu sorunlar neden çözümlenmiyor öncelikle bunların tartışılması gerekiyor. 2 dönem dir belediye başkanlığı yapıyorum. İktidar partisindenim ama iktidar bir fiil senin emrinde değil. En önemli sorunlardan biri imar planının olmaması idi artık Muş’un imarı var.. Bu plan için belediye bütçesi yeterli olmamaktadır. 2 donemdir belediye başkanıyım, 5 yıllık bir donemin 3 yılını sadece imar planı çıkarmakla uğraşırsak ne olur. Tasarlanan projenin gerçekleşmesi için çeşitli kalkınma Ajanslarından yârdim alınır ya da ihalelere girilir. Ancak bu süreçte proje sekteye uğrayabilir yanlış yapılabilir ya da vazgeçilebilir. Bu durumda beklenen 3 yılık surece mi yanmalı yoksa yapılan hatalı çalışmalara mi. İktidar partinin belediye başkanlığını yapmak her şeyi yapabilirsin anlamına gelmez. Muş’un çözülmesi gereken çok sorunu var. Muş’lular olarak el ele verirsek bişeyler yapabiliriz. Eleştiri ile bir yere varılmaz.
7-Cemal Gündüz ; AB Birliği ve çekinceler hakkında bilgi değerlendirmesi yaptı. Eğitim Sen Muş Şube Başkanı Necmi Erol, bu çekincelere katılmakla birlikte, çekincelerin Kürt sorunu ile ilgili olan yerel yönetimlerle doğrudan ilişkili olduğunu düşünüyorum dedi. İkinci husus ise Belediyelerde özürlü kadrosu var, bunlar için Muş Belediyesinde bir iyileştirme yok. Özürlü vatandaş ya da çalışan üçüncü kata nasıl çıkacak. Asansör yok bu insanları topluma nasıl kazandıracağız. Bununla ilgili Belediyenin ciddi sorunları mevcuttur. Kadınlara yönelikte aynı sorunlar söz konusu kadınları sosyal hayata katılmaları, yeşil alan sağlayacak koşullar var mı? Ben de bu bölgenin insanıyım. Sorunları az çok biliyorum ve bunları aşmamız lazım. Buna yönelik adımlar atmamız gerektiğini düşünüyorum.
8-Serkan Demir: Türkiye büyük bir ülke Projeler için Avrupa ülkelerine sık sık gitmekteyiz. Oradaki eğitimden tutun, trafiğe kadar yereldeki çevre düzeninde aramızdaki o uçurumu görebiliyoruz. Yerelde ki insanların görüşüne başvurulmazsa tepeden sorunların çözümü olmaz.
9- Feyat Asya: Ben yönetim değil yönetişim yapacağım, ekip işi yapacağım. Ben Muş Küçük Millet Meclislerinin çalışmalarının ve STK’nın içinde bulunan ve Muş’un sorunlarını iyi bilen biri olarak inşallah sorunları hep beraber çözmek nasip olur.
Öneriler:
Salih Yüce: Belediye başkanlığına aday olan kişiler ve STK’larla halka açık panel yapılması.
Ortak sonuç:
Değerlendirme:
a Sivil toplum ile
STK ve belediyeler ile toplam 115 kişiye SMS yolu ile bilgi verildi
b. Milletvekilleri ile
Önce bilgilendirme mesajı gönderildi sonrasında telefonla 4 milletvekili ile görüşüldü.
c. Katılımcılarla
Daha önceden STK ile yapmış olduğumuz toplantıda yerel gündemimizi belirlemiştik.
d. Medya ile 2 ulusal 6 yerel gazetelere mail ve sms yolu ile bilgilendirme yapıldı. Gazetecilerden sadece TRT 1 katıldı.
Sonuçlar: Sivil Toplum Kuruluşları ve katılımcılar birbirlerini dinledi. Toplantı düzenine uygun bir katılım gerçekleştirildi. M. Vekilleriyle tek tek görüşülmesine rağmen kimsenin katılmaması STK’lar tarafından hoş karşılanmadı. Mutfaktan milletvekillerinin katılımlarını sağlamaları konusunda çalışmalara devam etmeli.
Değerlendiren: Gül Özdemir-Nurcan Çetinbaş