Yer :Kocasinan Belediyesi Meclis Salonu
Tarih :09.11. 2013
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1- Millet Derneği (Mustafa TEMİZER – Başkan)
2- Anadolu Eğitim Bilim Kültür Vakfı ( Kahraman CALASIN – Başkan)
3- MAZLUMDER Kayseri Şubesi (Betül DOĞAN, Suzan IŞIK, Dilaver GÖĞTAŞ, Süleyman DİLBAZ – Üye)
4- Liberal Düşünce Topluluğu (Ferhat ÇAKIR)
5- MTTB ( Abdülsamet BAKIR, Muhammed Atıf BOZDAĞ, Ömer ÖZTIRPAN – Üye)
6- Kayseri Gönüllü Kültür Kuruluşları (Erol ÜNLÜ – Sekreter)
7- Enderun Kültür Derneği ( İsmail BİLLUR, Abdullah PAKIR – Üye)
8- Mirac Kültür Derneği (Doğan EKİCİ- Üye)
9- Fakir ve Muhtaçlara Yardım Derneği (Burhan KARAMUSTAFAOĞLU – 2.Başkan)
10- Jeoloji Mühendisler Odası (Adnan EVSEN – Başkan)
11- Mimar ve Mühendisler Grubu (Başak GÜLESER – Üye)
12- ASDER (Nuri KARAHANÇER – Üye)
13- Ribat Vakfı ( Habip KÜÇÜK – Üye)
14- Hayrat Vakfı ( Ali GÜNTER – Başkan)
15- Yediiklimder (Mekselina KÜRNE – Başkan)
SENDİKALAR
1- Eğitim Bir Sen ( Yasin KARAKAYA, Üye)
KANAAT ÖNDERİ: YOK
Çeşitli sivil kuruluşlardan ve halktan toplam 30 izleyici katıldı.
MEDYA
1.Tv Kayseri
2.A Haber
MODERATÖR: Mustafa DEMİRCİ ( Erciyes Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Öğretim Üyesi)
Konu: Yerel Seçimler ve Yerinden Yönetim
1/ Mustafa DEMİRCİ: Yerinden yönetimin esas ismi ademi merkeziyet, merkeziyetin zıddıdır. İster yerinden yönetim isterse ademi merkeziyet olsun her ikisinin de problemleri vardır. Bizde yönetim alanındaki değişiklikler 1864 yılında yani Osmanlının son döneminde başladı. Malum bu dönem Osmanlının parçalanma dönemidir. Bu dönemde Ademi merkeziyet mi? Yerinden yönetim mi diye? Tartışmalar olurken günümüzde yerinden yönetim’e ağırlık verilmiştir. Şu an ülkemizde Ak Parti, CHP ve MHP merkeziyeti savunurken BDP yerinden yönetimi tercih ediyor. Yakın zamanda 2004’te veto edilen daha sonra 2005’te yapılan kanunlarla il özel idarelerinde değişikliklere gidildi. Gelecekte ise il özel idareleri kapanma noktasına gelecek. Ayrıca 2004 yılında büyükşehir kanununda değişiklik yapıldı. Şu an yapılan o değişikliklerle sistem devam ediyor. Bazı yerlerde il özel idareleri kaldırılıyor. Şu anki sistem siyasi ademi merkeziyet yönetimi şeklinde yönlendirilmek isteniyor bu durumda BDP’ nin çıkarınadır. Ama esasında böyle bir durum yok sadece şekil olarak öyle gösteriliyor.
2 / Adnan EVSEN: Avrupa da uygulanan sistemle bizde uygulanan sistem arasında bazı koşulları baz alırsak uçurum var. Bizde yerinden yönetimin güçlendirilmesi durumunda ülkenin bölünebileceğine dair bir korku var. Bu korku hükümetimizde de var. Bu sebeple bizim sistem kör, topal yürüyor. Türkiye de isteklerden biriside federal eyalet sistemi. Benim kanaatimce Türkiye yerinden yönetimi tercih edecektir.
3/ Burhan KARAMUSTAFAOĞLU: Türkiye de tartışılmayan anayasa maddelerinin tartışılmasını hayal ediyorum. Özel dönemlerde anayasadaki maddelere dayanılarak irtica hoplayacak dendi. Bakıyoruz ne irtica hopladı nede Türkiye bölündü, Türkiye aynı Türkiye. Yıllardır PKK ile sürdürülen mücadelede kim kazandı kim kaybetti bilinmiyor. Bende istiyorum ki Türkistan’a gidip Türk bayrağı diksek. Ben 1960’lı yılları Menderes dönemini çok iyi hatırlıyorum lütfen tarihi biraz irdeleyelim. Yıllardır bizi hep böyle pompaladılar. Bence bizi biz idare etmiyoruz, bizi bizim seçtiklerimiz idare etmiyor.
4/ Ferhat ÇAKIR: ABD de federal sistem var ve ABD bölgeden bölgeye değişiyor. Bizde ise tek bir sistem var, tek mahkeme tek yargı var. Federal sistemde ise kesinlikle siyasi bir sistem vardır. Başkanlık sisteminin gelmesi federal sistem iledir. Başbakanın istediği başkanlık sistemi ABD de olan sistem gibi değildir. Çünkü Başbakan Obama’nın haline üzülüyorum demişti. O nedenle Türkiye de olacak başkanlık sistemi kesinlikle ABD de olan sistem olmayacaktır.
5/ Ali GÜNTER: İdari ademi merkeziyetçilik yani yerinden yönetim belediyelerde keyfiyet sistemi oluşturuyor. İl olmuş bazı yerlerimiz var ama belediyecilikle ilgisi yok, sadece tabela belediyeler. Hizmet adına hiçbir faaliyetleri yok bu durum bizi geriye götürüyor diye düşünüyorum.
6/ Erol ÜNLÜ: Bazı belediyeler yapmaları gereken hizmetler için para sıkıntısı çektiklerini belirtirken sözüm ona kültür sanat etkinliği adı altında yaptıkları bira festivallerine binlerce lira harcayabilmekteler. Örneğin Antalya Belediyesi. Yerinden yönetimde başkanın keyfi uygulamaları nasıl kontrol edilecek. Yerinden yönetim suistimale daha çok açık bir sistem.
7/ Başak GÜLESER: Belediye hizmetlerinde halkın görüşü yeterince alınmıyor. Kent konseyleri var ama buralarda önceden hazırlanmış projeler bizlerin önüne getiriliyor. Demokrasi deyince çeşitli demokrasiler var. Bizdeki de temsili demokrasi. Katılımcı demokraside otorite sıkıntısı olur. Ama otorite şarttır sonuç ancak bu şekilde alınabiliyor.
Ortak sonuç: YOK
Değerlendirme:
1. İletişim
Sivil toplum ile
30 STÖ ile telefonla görüştüm ve maille davet metnini gönderdim. 16 STÖ bu çağrıya olumlu cevap verdi ve toplantımıza katıldı. Ancak 14 STÖ temsilcisi katılmadı.
Değerlendirenler:
Ferhat ÇAKIR Kayseri kMM hamalı