Yer: Ziraat Mühendisleri Odası Lokali
Tarih: 09 MAYIS 2009
Yerel Katılım:
1. TMMOB İl temsilcisi Fevzi Gündüz
2. Bakkallar ve bayiler odası başkanı Mehmet Altun
3. SES şubesi yönetim kurulu üyesi Hikmet Evin
4. Eğitim-Sen Şubesi yönetim kurulu üyesi Yasin Öztürk
5. Hak-Par
6. RUHA-DER Yönetim kurulu üyesi Salih Samak
7. Eğitim-Bir-Sen Şanlıurfa şubesi yönetim kurulu üyesi Sabri Pala
8. Büro Emekçileri Sendikası (BES) Şanlıurfa temsilcisi M. Emin Süzen
9. MAZLUMDER Yön. Kur. Üyesi Fethi Tapaç
10. ŞUGİYAD Bşk. Halil Doğan
11. Şehmus Ülek (Hukukçu- Aktivist)
Milletvekilleri:
11 milletvekilinden de katılım olmadı.
Medya:
1. Fethi Tapaç (GAP Haber & Radyo Medya)
2. Özgür Yel (Denge TV)
3. GTV Kameraman ve Muhabiri
4. ŞRT Kameraman ve Muhabiri
Not: Aynı gün ve saatte DTP İl örgütünün açlık grevi başlatması nedeniyle medya ilgi göstermedi. Haber, daha sonra medyaya servis edildi ve yayınlandı.
Moderatör: Mustafa Arısüt
Gündem:
Sivil anayasa; Bölgeye özgü sorunların (Koruculuk, Töre vb. ) şiddete dönüşmesi.
Değerlendirme:
1. İletişim
50 adet E-Posta, STK ve kişilere gönderildi. Ayrıca telefonla ulaşıldı. Toplantıdan önce ‘Hatırlatma” SMS’i gönderildi.
2. Medya
38 Adet E-Posta (Davetiye) gönderildi.
Şanlıurfa Gazeteciler Birliğine davetiye ve broşür gönderildi. Bir kısmı ile (6-7 çalışan ve yönetici) yüzyüze görüşüldü
Şanlıurfa’daki gazeteci ve televizyonculara, telefon ve SMS aracılığıyla ulaşıldı.
3.Toplantı yönetimi
Toplantıyı yöneten Mustafa Arısüt, daha önce yapılan toplantıların kısa bir değerlendirmesini yaptı. Önceki toplantılarda alınan kararlar doğrultusunda ve önceden belirlenen konulara herkesin katkı sunmasını, konuların özgürce tartışılmasını, herkesin fikrini paylaşmasını, istenirse bu konulara ileriki toplantılarda belli bir zaman ayrılarak devam edilebileceğini belirtti.
Anayasa konusunda daha çok iş yapmamız gerekiyor OÇG’de bunun için bir fırsat diyen Arısüt, “Demokratik anlamda gelişmiş ülkelere baktığımız zaman anayasa vatandaşın haklarını korumak için varken ülkemizde devleti vatandaştan korumak için var. Örneğin İngiltere’nin bizdeki gibi bir anayasası yok çünkü devleti vatandaştan koruyacak bir durum yok.” dedi.
Arısüt, Bu nedenle özellikle darbe ürünü olan mevcut anayasanın bölgede sorunları daha da derinleştirdiğini, özgürlükler ve farklılıkları geliştirmek yerine güvenlik politikasının geliştirildiğini bunun beraberinde katliama dönüşen sorunların ortaya çıktığını söyledi. OÇG’nin daha iyi desteklenmesi, milletvekilleriyle temas halinde olunması ve farklı sivil toplum kuruluşlarının da foruma katılım sağlaması durumunda sivil anayasa oluşturulurken çok etkin olabileceklerini, en azından Urfa’nın onayı olmadığını bilen MV’nin elinin titreyeceğini ifade etti.
Öneri:
Ortaya güzel çalışmaların çıkabilmesi ve MV’nin katılımını kolaylaştırma açısından STK’ları foruma davet etmek amacıyla bir çağrıcı grup kurularak ziyaret edilmesi önerildi ve kabul edildi.
Konuşmalar:
TMMOB İl temsilcisi Fevzi Gündüz: Bu forumlarla daha iyi anlaşılıyor ki milletvekilleri STK’ları hiçe sayıyor.
Meclis’e ve milletvekillerine önerilerde bulunmak amacıyla sivil anayasa ile ilgili TMMOB olarak hazırlık yaparak forumlara katılacağız.
Eğitim-Sen Şubesi yönetim kurulu üyesi Yasin Öztürk: Milletvekilleri ile tekrar görüşülsün. Her şeye rağmen davet etmeye devam edelim. Ama olmuyorsa da olmasın onlara endeksli değiliz. Biz çalışmalarımıza devam ederiz.
Sivil anayasa konusunda; Halka taşımak ve halk arasında tartışılıyor hale getirmek gerekiyor. Mevcut sivil anayasa tartışmalarına baktığımız zaman çokta sivil olarak tartışılmadığını görüyoruz. Demokratik ülkelerin anayasası birebir uymayabilir ama model olarak alınabilir. Sivil öneriler ortaya çıkaracaksak herkesime ulaşmamız ve önerilerini katmamız gerekiyor. Bu nedenle bu toplantının genişlemesinin ne kadar önemli olduğu bir kez daha anlaşılmaktadır.
RUHA-DER Salih Samak: Milletvekillerinin bu forumlarda katılımını önemsiyoruz. Katılım sağlarlarsa çok daha güzel çalışmalar ortaya çıkacaktır.
Anayasa konusunda; bundan böyle bize bildirilen gündem önerilerine bakarak belirlenen gündemler üzerinde hazırlık yaparak katkı sunacağız.
BES Şanlıurfa temsilcisi Mehmet Emin Süzen: Ortak sorunlar belli. Örneğin bir türban sorunu ortaklaştığımız bir sorundur. Sorunlarımızı çok iyi analiz ederek bunları tartışmamız ve ortak paydalarımızı bulmamız gerekir.
Şehmus Ülek (Hukukçu- Aktivist): Sivil anayasa konusunda; gerçek bir sivil anayasa için belki de yıllar süren bu ve benzeri çalışmalar yapmak gerekir. Buna zamanımız yok. Önerilerimiz gerçekçi ve geçerli olmalı. Çünkü sivil anayasa meclisin gündeminde bile. Bu gidişle ve bu durumda bu meclisten sivil bir anayasa çıkmayacağını da belirtmek istiyorum.
Eğitim-Sen Şubesi yönetim kurulu üyesi Yasin Öztürk: Çok ileriyi düşünerek anayasanın hazırlanması gerekiyor. Şuan hiç karşılaşmadığımız ve belki de çok uzun yıllar sonra karşılacağımız konuları bile ele almak gerekiyor. İdeal bir anayasa düşünelim. Urfa olarak alternatifimizi ortaya koyalım.
Şanlıurfa Forum OÇG adına
Mustafa Arısüt