YER: BATMAN ÇEVRE GÖNÜLLÜLERİ DERNEĞİ
TARİH: 08.10.2017
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1 / Çevre Gönüllüleri Derneği (Recep KAVUŞ –Yönetim Kurulu Başkanı)
2 / Türkiye Gençlik Konseyi (Veysi MERCİMEKÇİ –İl Başkanı)
3 / Batman Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği(Nimetullah DURMAZ-Yönetim Kurulu Başkanı)
4/ HAYKONFED- Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu (Hazal KARAASLAN – İl Temsilcisi)
MESLEK ODALARI
1 /
SENDİKALAR
1 /
KANAAT ÖNDERİ VE BİREYLER
1 /
GÖZLEMCİLER
1 / Hasan ARGUNAĞA (Çevre Gönüllüleri Derneği-Üye)
2/ Siraç SOYVURAL (Türkiye Gençlik Konseyi- Üye)
3/Fatih DEMİR (Türkiye Gençlik Konseyi- Üye)
4/ Hakim ORAN ( TBMM – Danışman)
5/ Fırat BAYDAR (Türkiye Gençlik Konseyi- İl Başkan Yardımcısı )
6/ Müjdat ÇAKAR ( Türkiye Gençlik Konseyi- Üye)
KATILAN MİLLETVEKİLLERİ
1 / Mehmet Ali ASLAN (HDP Batman Milletvekili)
BELEDİYE BAŞKANLARI
1 / Belediye başkanı katılımı olmadı
MESAJ YOLLAYANLAR
1/ Saadet BECERİKLİ(HDP Batman Milletvekili)
2/
DİĞER KATILIMCILAR
MEDYA
1 / Batman Sonsöz Gazetesi (Necdet ÇAKIR – Muhabir)
2/ Batman Medya Gazetesi(Recep AKIN – Muhabir)
MODERATÖR
İzzettin ETE
KONULAR
GENEL KONU: Değişen Dünyada Yeni Bağımsızlık Talepleri
YEREL KONU: Batman'da Hayvan Hakları
KONUŞULANLAR (GENEL)
İzzettin ETE: Değerli kMM katılımcıları yeni yasama yılının başlaması ile biz de yeni dönemin ilk toplantısını yapıyoruz. Bu yıl TkMM nin 11. çalışma yılı. Geride kalana yıllarda yaptığı çalışmalar ile diyalog zeminini güçlendiren kMM bundan sonra da aynı doğrultuda çalışmalarına devam edecektir. Bu ay genel konu olarak “Değişen Dünyada Yeni Bağımsızlık Talepleri ”ni, yerel konu olarak da “Batman'da Hayvan Hakları" nı ele alacağız.Mutfağın hazırlamış olduğu sunumu izledikten sonra sözü kMM katılımcılarına bırakacağız.
1 / Recep KAVUŞ(Çevre Gönüllüleri Derneği): Sıcak bir gündem. Ülkemizin de yakından ilgilendiği bir durum. İspanya'dan esen rüzgar sınırlarımızda da hissediliyor. IKBY nin referandumuna Türkiye, İran, Irak , Suriye'nin gösterdiği tepkiler bizi de endişelendiriyor. Gerek İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi gerek kutsal kitaplarda insanın kendi iradesiyle kendini yönetebileceğine dair hükümler var. Tabi çıkarlar söz konusu olunca da bu hükümlere kimse bakmıyor. İnsanın doğuştan gelen haklarını sanki bir lütufmuş gibi insanlara yansıtılıyor. Tabi zamanlama da yanlış olabilir. Ben bu hakların analarının sütü gibi helal olduğuna inanıyorum. Dünyanın neresinde olursa olsun bu hakkı insanlara vermek lazım. Farklılıklar, inançlar, diller arasında yaşanan çatışma ortamları yaratmaktadır ve bu durum büyük bir sıkıntıdır. Eğer birbirlerinin kutsallarına saldıracaksa bu insanların ayrılmaları daha iyi. Irak'ta bir gün Şii camisinde, diğer gün Sünni camisinde patlamalar meydana gelmektedir.İnsanlar nasıl yönetilmek istiyorsa o şekilde davranmak lazım. Türklerin, Kürlerle en çok vücut bulduğu yerlerden biri de Hasankeyf'tir. Eyyûbiler ve Artuklular kardeşçe yaşamışlardır. Türkiye'yi güçlendirecek daha barışık bir yönetim kurulmalı. Temennimiz bu sürecin diplomasi yoluyla çözülmesidir.
2 / Nimetullah DURMAZ (Batman Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği): Bardağın dolu tarafından da bakmak lazım olaylara. Türkiye bu süreçte çok hissiyatlı davranmıştır. Hislerini bir kenara bırakarak aklı selimle hareket etmesi Türkiye'nin yararınadır. Diplomatik yollarla olaylara kalıcı çözümler getirilmelidir.
3 / Hasan ARGUNAĞA(Çevre Gönüllüleri Derneği): Ulus devletler süreci başladıktan bu yana iç savaşlar, kaoslar yaşanmıştır. Osmanlı İmparatorluğu bünyesinde onlarca etnik dil,mezhep vb. gibi farklılıklar vardı. Osmanlı İmparatorluğu dağıldıktan sonra da ulus devletler oluşmaya başladı. Emperyal güçler kendi çizgilerini çizip bu coğrafyayı bu hale getirdiler. Süleyman DEMİREL "Osmanlı dağıldıktan sonra devlet kuramayan bir tek Kürtler kaldı" demiştir. Tarih boyunca ulus devletler varsa bugünde olmalı. Birleşmiş Milletler'in self-determinasyon hakkı vardır. Bu hakla ulusların kendi kaderlerini tayin edebilecekleri belirtilmiştir. Ortadoğu da ve dünyanın bir çok yerinde bu tarz sorunlar vardır. Ben bir insan hakları savunucusu olarak yeryüzünde sınırların olmaması gerektiğini inanıyorum ve savunuyorum. Adaletin hakim olduğu her yeri ülkem olarak görüyorum. Söz konusu bir halk olunca bazı şeyler unutuluyor. %92 ile iradelerini beyan eden bu halkların iradelerine saygı duymak gerekir. Söz konusu Kürtler olunca biz ümmetiz diyorlar. Ya hiçbir topluluk için ulus devlet modelini savunmayacaksınız ya da iradelerini beyan eden bu halkların haklarına saygı duyacaksınız.
4 / Siraç SOYVURAL(Türkiye Gençlik Konseyi): Şimdiye kadar söylenen her şeye katılıyoruz. Bu taleplere neden karşı çıkılmaktadır. Birden o taraftan da olaya bakmak gerekir.
5/ Mehmet Ali ASLAN(HDP Batman Milletvekili): Hem kişisel hem partim adına düşüncelerim olacak. İnsan kişisel olarak aile, toplum ve çevreden etkileniyor. Olaya dini olarak bakacak olursak , Allah Kuran- ı Kerim'de hiçbir devletin sınırlarından ya da bayrağından bahsetmemiştir. "Sizi kabileler ve halklar olarak yarattık ki birbirinizi tanımanız için" ayetinde de geçer. Biz bu perspektiften bakarsak olaya en iyisini Allah bilir. En iyi reçetede onun yazdığı reçetedir. Allah bizi yarattığına göre onun verdiği haklar da herkes içindir. Türk, Kürt, Katalan, İskoç, İngiliz için değil tüm insanlık için var bu haklar .Madem sen ulus devletçiliğini benimsemişsin, senin istediğin bu hakları başkaları da isteyebilir. Osmanlı ümmetçilik ile yönetiliyordu. Gayrimüslimlerin de hukuku korunmuştu. Kuran-ı Kerim'de çoklu hukuk sistemini savunmuştur. Günümüzde maalesef bu yok. Ben belki inancımın şartlarına göre yargılanmak istiyorum. deyince "bölücü" oluyorum ya da diğer insani hakları istiyorum deyince de "bölücü" oluyorum. 64 İslam ülkesi var dünyada "fitne, bölünme" olmadı da, 65. ülke olarak Kürtler devlet kurunca bu "fitne, bölünme" oluyor.Irkçılık haramdır. Saddam'ın Enfal, Halepçe katliamlarını nasıl basından öğrendiysek; Roboski katliamını da basından öğrendik. Sen bu halka bu zulmü reva göremezsin. Dünyadaki tüm halkların kendi hakları vardır. "Ne Mutlu Türküm Diyene" diye bir söz var. Türkiye de bir çok ırk var. Siz tüm ırklara bu sözü dayatamazsınız. İç Anadolu'da ki Türkler hariç orada ki halkın bir çoğu göçmendir. Çok uluslu bir yerde tekçiliği savunursan halklarda isyan eder. Barzani'ye karşı yetkililerin yaptığı açıklamalar, yönelimler Kürt'lere yönelik tavrın en somut yansımasıdır. Birliğe değil ayrıştırmaya götürür bu dil. Beni Allah yaratmış. Sen de kalkıp bu tür dayatmalarda bana bulunamazsın çünkü seni de Allah yarattı. Medeniyete de saygısızlıktır. Bu siyaset tamamıyla ayrıştırmaya götürür bizleri.
KONUŞULANLAR(YEREL)
1 / Recep KAVUŞ(Çevre Gönüllüleri Derneği): Daha önce bu çatı altında bu konuyu konuşmuştuk. Kamuoyunun bu konuda daha duyarlı davrandığını görüyoruz. Allah'ın yarattığı tüm canlılar değerlidir. Onların yaşam haklarının korunması gerekiyor. İnsan kendisini gölgeleyen ağacı neden kesmek ister. Toplumsal bir anlayış eksikliği var. Sanki tabiatın sadece insan için yaratıldığını düşünüyorlar. Allah'ın can verdiği her yaratık bu ekosistemin parçasıdır. Her canlı birbirinin denge unsuru olarak yaratılmıştır. Geçmişten bugüne kadar anlayış farklılıkları oldu. Hayvan haklarını bile gündeme getiremiyoruz. Gazetelerde yazıldığı zaman bize gülecekler. Bu kadar sorun varken siz hayvanları konuşuyorsunuz diyecekler. Dilsiz yaratıkların dili olmamız gerekiyor. Hayvanların açık alanlarda kesilmesi insanlarda şiddete eğilimini arttırıyor. Hayvana yaklaşım da önemlidir. Bakımevleri yapılabilir. Kendi yaşam alanlarımıza hayvanlara yardımcı olmalıyız.
2/ Hazal KARAASLAN(HAYKONFED): Geçen toplantıda konuştuğumuz bir çok sorun çözülmüştür. Yerine getirmeye çalışıyoruz. Daha da iyi olacağına inanıyoruz. Belediye veterinerlik müdürlüğü çalışmalarını yapıyor. Bizlerde gördüğümüz olumsuzlukları bildiriyoruz kendilerine. Röntgen cihazının ihalesi 10 Ekim de yapılacaktır. Umarım önümüzdeki süreçlerde hayvan hakları konusunda daha da ilerleyeceğiz. Batman Belediyesi bünyesinde bir bakımevi ve rehabilitasyon merkezi açılması için yer tahsisi yapıldı. Önümüzde ki haziran da açılması planlanıyor. Batman merkezde ki parklara kedi evleri yerleştirildi. Okullarda hayvanlarla doğru iletişim konulu seminerler veriliyor.
3/ Nimetullah DURMAZ (Batman Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği): Hayvancılık ile iç içeyim. 20 yıldır veterinerlik yapıyorum. Yeni Hasankeyf oluşturulmuş hayvanların beslenmesi için hiçbir çalışma yapılmamıştır. Hasankeyf Kaymakamlığı'na ve Belediyesi'ne yazı yazdık. Bu yapılanlar Hasankeyf'te hayvancılığı bitirmeye yöneliktir. Cevap bile alamadık. Halihazırda bir şey yok. Şehirde bulunan hayvan sahiplerinin yeni taşınacak alanı belirlenmelidir.Köy evi yapmayı düşünüyoruz, tarım kent projesi çalışmamız var. Hayvancılık Batman'da biterse ,Batman'da biter. On binlerce insanın geçim kaynağıdır. Hayvancılık biterse insanlar neler yapacağını bilmezler. Kaçak kesim denetimi artmıştır. TARSİM hayvan katliamı yapmaktadır. TARSİM yönetmeliğine göre hayvanlar kesim yapılmadan ölüyorlar.Bölge hayvancılığına büyük kalktı yapmaktayız. Hayvanat bahçesi kurulsun diye müracaatta bulunmuş.
4/ Veysi MERCİMEKÇİ(Türkiye Gençlik Konseyi): Bizler nasıl ki doğada yaşıyorsak bu doğayı beraber paylaştığımız canlılar da var. Bize verilmiş haklar olduğu gibi onların da hakları var. Bunları unutmamamız gerekmektedir. Veterinerlerin de kendini geliştirmesi gerektiğini inanıyorum. Hayvan hakları ihlallerini en aza indirgemek için çalışmalar yapılmalı.
4/ Hasan ARGUNAĞA(Çevre Gönüllüleri Derneği): 27 yıldır yazı yazıyorum hayvan hakları için belki yüzlerce yazı yazmışımdır. Kamuoyuna şöyle bir mesaj vermek isterdim. "İnsanlık nereye gidiyor hayvan resimleri yok oluyor Neden insanoğlu bu kadar gaddar." Denizin ortasında vahşice avlanıyorlar.Ormanları talan ediliyorlar. Bizim için sanki her şey mubah hayvanlara her şey yapılabilir anlayışı hakim.Toplumun her kesiminin kafasında takke, elinde tespih var ama hayvan hakları konusunda geriyiz. Gelişi güzel hayvanları vuramayız.Geçen yıl yaptığımız yürüyüşte "Her avcı potansiyel bir katildir." pankartını taşımıştım.Hakikatten de bu avcılara da bir dur denilmesi lazım. Barbarlık da sınır tanımıyoruz . Helkıs Dağının eteğine giderken kuşlar, keklikler kalmamış. Müthiş bir hayvan kıyımı var. İnsanlık felakete doğru gidiyor. Barajlar ılıman iklim getiriyor, doğanın dengesi değişiyor. Su kalmıyor şu anda, su bitiyor küresel ısınma var. Avcılara karşı köyde konuşmalar yapıyordum Doğada bir denge vardır Batman Çevre Gönüllüleri olarak bir duyarlılık yaratmaya çalışıyoruz. Daha büyük bir bilinç oluşturmaya çalışıyoruz bizi eleştiriyorlar hayvan haklarına duyarlı olmayan insan haklarına duyarlı olmaz. Hayvan bakım merkezine kurulması için belediye yönetimlerine daha önce yazılar yazdık. Hayvanların tedavi edilmesi için yeteri kadar imkan yok. Bir farkındalık yaratmamız gerekiyor.Hayvanlarda ümmettir unutmayalım.
5/ Mehmet Ali ASLAN(HDP Batman Milletvekili): Arkadaşlara teşekkür ediyorum. Paylaştıkları bilgiler önemliydi. Ders kitaplarında hayvan sevgisi ile ilgili pek yer yok. Sadece kitaplarla olacak bir şey değil. İnsana sevdirilmesi lazım. Ben köyde yaşadım. Köylerde evlerin üst katı oturma yeri, alt katı ahırdı. Dedem hayvanları severdi. Büyüklerimiz hayvanlara" yade" " yabo" derdi yani "annem" ve "babam". hayvanları severken böyle davranırlardı. Dini anlamda da hayvanları korunması gerektiği ile ilgili olaylar var. Sahabelerden birine hayvan sevgisinden dolayı Ebu Hureyre yani kedilerin babası lakabı verilmişti. Hayvanları çok severdi Peygamber Efendimiz. Bir kuş için beraber mezar kazıp gömmüştür. Sefere giderken çocuklarını emziren bir köpek için ordunun yönünü değiştirmiştir. Biz çocuklarımıza bunu anlatabilirsek çocuklarımız da duyarlılık yaratırız. Bizimde yaratıcımız birdir. Bizler yaratılandan dolayı sevmemiz lazım hayvanları. Avlanma yasağı getirilmelidir. Zaten yeteri kadar hayvan kalmamış. Keklik sesleri yok,tavşanlar yok doğa bomboş. Aeşli silahlarda uygun değil avcılık için. Hasankeyf te birçok endemik hayvan ve bitki türü Ilısu Barajı sebebiyle yok olacaktır. Sosyal medyada hayvana işkence görüntülerine erişim engeli getirilmesi gerekiyor. Okullarda eğitimler verilmeli. Biz kendi bildiğimiz dalı kesiyoruz. Hayvanlar için güçlü bir yasa çıkarılmalı.
ÖNERİLER
1 / Hayvan Bakım Merkezi'nin bir an önce kurulması gerekmektedir.
ORTAK SONUÇ
1
DEĞERLENDİRME
İLETİŞİM
SİVİL TOPLUM İLE
110 civarı sivil toplum kuruluşu ile iletişime geçildi. E-mail ve telefonlarla bilgilendirmeler yapıldı.
MİLLETVEKİLLERİ İLE
Vekiller ile telefon ve mail yoluyla iletişime geçtik.
MEDYA İLE
13 Basın Kuruluşu davet edildi. 2 Basın mensubu geldi.
KATILIMCILARLA
E-mail ve telefon ile katılımcılarla iletişim kuruldu. Batman'da Hayvan Hakları konusu önerildi.
SONUÇLAR
Genel konuya ilişkin video gösterildi.
DEĞERLENDİREN KİŞİ
Batman kMM Hamalı İzzettin ETE
Raporlama: İzzettin ETE