YER: Batman Belediyesi Meclis Toplantı Salonu
TARİH: 08.10.2011
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1 / Aydınlık-Der / Ömer Coşkun ( Kurum Temsilcisi)
2 / Göç-Der / Mehmet Erol ( Kurum Temsilcisi)
3 / Mazlum-Der / Murat Çiçek ( Şube Başkanı)
4 / Özgür-Der / Bünyamin Sevim ( Kurum Temsilcisi)
5 / Güneydoğu Kadınları Yardımlaşma ve Dayanışma-Der / Zeynebe Akın ( Kurum Başkanı)
6 / Çevre Gönüllüleri Derneği- Hasan Argünağa ( Kurum Başkanı)
7 / İnsan Hakları Derneği- Ahmet Türkan ( Kurum Temsilcisi)
8 / B-art Barış Eviz ( Yönetim Kurulu Başkanı)
9 / T.Ü.E.D. Türkiye Emekliler Derneği Mehmet Emin Aydın ( Denetleme Kurulu Başkanı)
MESLEK ODALARI
SENDİKALAR
1 / Kültür Sanat Sendikası- Aziz Demir ( Kurum Temsilcisi)
2 / Eğitim-Sen- E. Onur Künteş
3 / Özgür Eğitim Sendikası- Mustafa Sevinçer (Kurum İl Temsilcisi)
KANAAT ÖNDERİ VE BİREYLER
GÖZLEMCİLER
1 / Güneydoğu Kadınları Yardımlaşma ve Dayanışma-Der / Remziye Saknak ( Kurum Temsilcisi)
2 / T.Ü.E.D. Türkiye Emekliler Derneği Remzi Çekmen ( Eğitim ve Teşkilatlandırma Sekreteri)
3 / Kültür Sanat Sendikası- M. Selim Platin ( Kurum Üyesi)
4 / Eğitim-Sen- Devrim Atalay
5 / Eğitim-Sen- Sidar Şahin
6 / Özgür Eğitim Sendikası- Mehmet Soysal ( Kurum Üyesi)
KATILAN MİLLETVEKİLLERİ
BELEDİYE BAŞKANLARI
1 / Serhat Temel ( Batman Belediye Başkanı Vekili- Makine Mühendisi)
MESAJ YOLLAYANLAR
DİĞER KATILIMCILAR
1 / Cuma Gülcü ( küçük Millet Meclis)
2 / Abdullah Sevgili ( Batman Lisesi Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni)
3 / Erkan Şenses ( Hukukçu)
4 / Mehmet Şarman ( Yazar)
MEDYA
1 / Ubeyd Baş ( Haberci-Haberler.com)
MODERATÖR
Yavuz Ekinci ( Yazar, Edebiyatçı, Öğretmen )
KONULAR
GENEL KONU:
TBMM'Yİ 24. Dönemde Ne Bekliyor? TkMM'Yİ 2. Dönemde Ne Bekliyor? TBMM'DEN 24.Dönemde Ne Bekleniyor? TkMM'DEN 2. Dönemde Ne Bekleniyor?
YEREL KONU:
10 istek ( Kürt Sorunu, Yeni Anayasa çalışmaları, Gergin ortamın Ne Zaman Son Bulacağı v.b.) Anayasa (Genel konu ile ilişkili olarak)
KONUŞULANLAR
1 / Erman İlbasan : Bu ayki videolar ve PPs’lerin sunumu yapıldıktan sonra yeni kMM girişimcisi olarak kendimi tanıttım. Bu ayki konu ile ilgili olarak açıklamalarda bulundum. kMM toplantılarının amacının ne olduğu ile ilgili katılımcıları bilgilendirdim. Sözü moderatör Yavuz Ekinci’ye bıraktım.
2 / Abdullah Sevgili: Birey olarak özel hukukta talepler ve inançları içeren, kamu hukukunda ise seçmenlerin isteklerini samimi olarak vurgulayan bir anayasa istiyorum. Meclis çalışmalarında özerklik ve inançlara uygun hareket edilmediğine inanıyorum. Barışı İslami bir anayasa sağlayabilir. Eğer Müslüman aydınlar bunu samimi bir şekilde ortaya koyarlarsa çok iyi bir anayasa hazırlanabilir. Tüm Türkiye için barış ancak böyle bir konsensüsle sağlanabilir. Kamu hukukunda hâkim düzenin şeriat olması gerekir. Bu durum Kuran’ın ruhu ve sistemi kaynak alınarak sağlanabilir. Seküler bir yaklaşım ve Kuran’ı tanımadan, kabul etmeden düzen kurulamaz. Anayasa Müslüman halkın talepleriyle yapılmalıdır. Yine peygamber efendimizin isteği de bu yöndedir ve zemin İslam olacak ancak herkes etnik kimliğini ve inançlarını yaşayabilecek. Kürt sorunu ile ilgili olarak; Kürtlerin Müslüman olmak ve Kürt olmak olarak iki sorunları vardır. Anadilde eğitim Kuranda ayet olarak bir hak olarak verilmiştir. Devlet denetimlim olarak sivil toplum örgütlerince okullarda din eğitimi verilmelidir.
3 / Hasan Argünağa: 10 istek başlığındaki her konuyu aslında saatlerce konuşabiliriz. İvedilikle bir anayasa yapımı çalışmalarına başlanılmalıdır. En önemli husus hepimizi ilgilendiren kanayan yara Kürt sorunudur. Dört bine yakın köy boşaltılmış ve insanlar mağdur durumdalar. Biz tüm kesimleri rahatlatacak beşeri bir anayasa talep ediyoruz. Bu anaya tüm farklılıkları savunan, anadil ve inanç özgürlüğü sağlayan asgari bir anayasa olmalıdır. Hem ülke içinde hem ülke dışındaki politikalar ve çekinceler düzenlenmelidir bakış açıları değişmelidir. Bu noktada biz STK’lara düşen yeni bakış açıları ve fikirler üretmektir. TBMM’ye büyük iş düşmektedir zira meclis başkanı yeni süreç başlarken çıkıp görüş beyan ediyor ve değiştirilemez maddeler değişmeyecek diyor, bu gibi yaklaşımlar bizim meclise olan inancımızı zedeliyor.
4 / Ömer Coşkun: Konuşmama başlarken kMM’ye birkaç sorum olacak. Sunumlarda düzenlemiş olduğunuz bazı hususlarla ilgili olarak;
1- İkinci dil ifadesi ne anlama gelmektedir.
2- Gereksiz dersler ifadesi neye ve kime göre gereksizdir.
3- kMM siyasilere ne kadar baskı yapabiliyor ve sesini ne kadar duyurabiliyor, etkinliği nedir.
Yeni anayasa öncelikle, tüm maddeleriyle tamamen kaldırılmalıdır. Kürtçenin her alanda ikinci dil olarak kullandırılması düzenlenmelidir. İnsan hakları çıtası daha da yükseltilmelidir. Üniter yapı olabildiğince yumuşatılmalıdır. Benim temel sorunum dil ve insanların kendini tanımladığı bir şekilde bir yaşam alanı sağlanmalıdır. Ayrıca YÖK ve Diyanet İşleri Başkanlığı kaldırılmalıdır. Yine okullarda okutulan Milli Güvenlik Dersleri kaldırılmalıdır. Son olarak yamalarla dolu yasalar düzeltilmelidir.
5 / Erkan Şensen: Anayasa önemli çünkü en üst yapıdır. Meclis açılırken anayasa çalışmaları için bir danışma kurulu oluşturuldu ancak mutabakat sağlanamadı. Anayasa, tüm kamu kurumlarının sadakatle bağlı olması gereken bir husustur ancak kamu idaresi Türkiye’de bunu sağlayamamaktadır. İdarei pratiğin ortadan kaldırılması gerekir. Örneğin 1982 Anayasasında da birçok konu ve hak düzenleniyor ancak uygulayıcılar buna sadık kalmıyor. Anayasada düzenlenen bir takım çekirdek hakların savaş halinde bile uygulaması durdurulamazken en basit durumlarda bile buna riayet edilmiyor. Türkiye de hakların ortaya konmasıyla ilgili bir sorun yok aslında bitin sorun bu hakları uygulayan kamu idaresinin sadık olmaması bunu uygulamamsıdır. Ayrıca Milli Güvenlik Dersi kaldırılmalıdır.
6 / Ahmet Türkan: 12 Eylül anayasası Berlin duvarı gibi duruyor AKP bunu yıkmak istiyor ancak bunun sebebi hak ve hürriyetleri güvence altına almak değil kendi varlığını sürdürme ve garanti altına alma arayışıdır. Benim tek sıkıntım AKP’nin kendi anayasasını oluşturmak istemesidir.
7 / E. Onur Künteş: Anayasa kavram olarak ve yine anayasal terimler ve deyimler bizi korkutan, ürküten tabirlerdir. Anayasa bu kavram karmaşasından sıyrılmalı bize güven veren bizi korkutmayan her kesimi doyuran ve ismi ne olursa olsun içeriği ve getirdikleriyle bireyi ön plana çıkaran, kapsayıcı bir anayasa olmalıdır. Yeni anayasa Kürt sorununun çözümünde temel bir husustur. Anayasa anadili güvence altına almalı, eğitimde özgürlükçü olmalı, başörtüsü güvence altına alınmalı, din dersi kaldırılmalıdır. Son olarak biz STK’lar ve kMM çok önemlidir yine ülke içinde çabalayan insanlar var hatta şu an KESK,TMMOB,DİSK genel bir miting düzenlemekte ayrıca BDP il başkanları yürüyüş düzenlemektedir bunun gibi ülke içinde çabalayan ve sorunların çözümüne katkı sağlayan bütün insanları selamlıyorum.
8 / Mehmet Şarman: Aslında hepimizin demokrasiyi istemesi bir yanılsamadır demokrasiyi çok da istemiyoruz çünkü gerçekten isteseydik şimdiye kadar nihai bir sonuca erişmiştik. Öncelikle neyi ne kadar istediğimizi tam olarak bilmemiz lazım. Dile getirdiklerimizi uygulamaya geçiremiyoruz. Kanunların ruhunu okuyan hukukçular ve entelektüeller yeni anayasa sürecinde etkin olmaları gerekir. İnsanlar kanunlar için değil kanunlar insanlar içindir, insan fikrini ve duygularını kullanmadan kanunları uygulamak insana ve topluma hizmet edemez. Aydın kesimin eleğinden geçmeden yapılacak bir anayasa toplumu yansıtmaz.
9 / Murat Çiçek: Türkiye’de anayasa süreci ile ilgili olarak ciddi çalıştaylar yapıldı ve geniş bir envanter elde edildi gerçekten samimi bir anayasa yapılacaksa yararlanılacak ciddi kaynaklar oluşturuldu. Anayasanın dili anlaşılır olmalıdır. Anayasa ile birçok özgürlük düzenlenebilir ancak bu özgürlükler devlet denen aygıtın sınırlandırılmasıyla ve o özgürlüklerin uluslar arası sözleşmelerce desteklenmesiyle etkin bir şekilde uygulanabilir ve böylece hiçbir tartışmaya girmeksizin bütün hususlar kendiliğinden sağlanmış olur. Anayasa da bazı olmazsa olmaz hususlar açık bir şekilde yer almalıdır. 12 Eylül 2010 değişikliklerinde yetmez ama evet dedik ancak gördük ki devlet aygıtı sabit durdukça hiçbir şey değişmedi. Anayasanın öncelikli işlevi devleti işletmektir. Anadilde eğitim düzenlenmelidir. Kimliklerdeki din hanesi, müfredattan din dersleri kaldırılmalıdır, devlet dini şekillendirmekten vazgeçmelidir çünkü devlet bu konuda adaleti sağlayamaz.
10 / Mustafa Sevinçer: Bütün konular konuşuldu artık uygulamaya geçmek gerek. Yazılı metinlerin varlığı yetersizidir örneğin İngiltere’de yazılı bir anayasa yoktur ancak işleyen bir demokrasi vardır çünkü devlet yapısı ve kamu idaresi sistemli ve değişime açık yazılı bir metne bağlı kalmadan hareket edilebiliniyor. Bizim ülkemizde öncelikle üç temel husus anayasada yer almalıdır. Bunlar;
1- Kürt sorunu cumhuriyetin kuruluşundan beri temel sorundur.
2- Başörtüsü sorunu gayriinsanî ve ahlak dışıdır. Yine alevi vatandaşlar için hukuki düzenleme gerekmekte ayrıca cem evleri de ibadethane sayılmalıdır.
3- Eğitim devlet tekerinden çıkartılıp, sivil sisteme bırakılmalıdır. Devlet elindeki eğitim sisteminde yetişen bireyler sorunların kaynağını oluşturmaktadırlar.
Ayrıca uygulayıcılar hukuka bağlı olmalıdır, haksız tutuklamalar son bulmalıdır, zorunlu din dersi kaldırılmalıdır ve uluslar arası sözleşmelere bağlı kalınmalıdır. Laik bir devletin çocuğuma din dersi vermesi bir çelişkidir, çocuğuma din dersini kendim vermeliyim.
11 / Mehmet Soysal: Şu an Osmanlı ve Selçuklu devletlerine bakacak olursak çağın çok gerisinde olduğumuzu görürüz. Bizim öncelikle eyalet birliği sistemini oluşturmalıyız kalıtı bir birlikteliğin ilk şartı budur. Maddeleri değişerek kanun değişmez bireyi temel alarak ruhun değişmesi gerekir. Tüm kurumlar düzenlenmeli ortak ve yerel olarak ülke genelinde teşkilatlanılmalıdır.
12 / Selim Platin: Şu an meşru bir Kürt hareketi sorunun çözümü için çaba sarf etmektedir. Sevr antlaşmasında çözülen sorunlar tekrar sorun haline getirilmiştir. Yeni anayasada en önemli konu Kürtlerdir. Her millet tabi bir hak olarak kendi bölgesinin yönetimini hem sosyolojik hem hukuki hem de dini açıdan yönetmelidir.
13 / Cuma Gülcü: anayasa ilgili olarak aslında iki temel sorun var, bunlar nasıl olmalıdır ve nasıl yapılmalıdır şeklindedir. Sivil anayasa örgütlü ve örgütsüz katılımlarla mümkündür. Bu katılımlar şeffaflık, kapsayıcılık ve denetimle desteklenmelidir. Toplumdaki tüm kesimlerin tüzel veya gerçek kişilerin katılımının sağlanması ve ifade özgürlüğünün önünün açılması gerek. Yerel ve ulusal ağlarla görüşmeye geçilmeli. Yine dil çeşitliliği ve cinsiyet eşitliği önemle düzenlenmesi gerekli konulardandır. Yeni anayasa için önemli bir bütçe ayrılmalı ve bu bütçe sağlam bir kaynak olarak toplumun her kesiminin devamlılığını ve katılımını sağlamaya yönelik işler için harcanmalıdır.
14 / Devrim Atalay: Anayasa devletin varlığını değil vatandaşın varlığını korumaya yönelik bir toplum sözleşmesi olmalıdır. Okullarda zorunlu din dersi olmamalıdır çünkü kişiler bu durumu mezhep ve din savaşına çevirebiliyorlar ben bir alevi vatandaşım ve bunun mağduriyetini birebir yaşadım ve yaşıyorum. Sonuç olarak insan temelli bir anayasa talep ediyorum.
15 / Remziye Saknak: Öncelikle sivil ölümlerin durdurulması gerekiyor meclisin bunu derhal sağlaması gerekir. Yine çok önemli bir husus kadın cinayetleri ve taciz için önleyici tedbirler alınmalıdır. İşsizlik konusu ve kadın istihdamı konusunda çözümler üretilmelidir. Anayasa yapımı için geniş katılımlı bir danışma kurulu oluşturulmalı, bu kurul STK ve kMM gibi toplum örgütlerinden oluşmalıdır.
16 / Serhat Temel: Biz birçok platformda ve kendi çalıştaylarımızın sonuçlarını rapor edip dile getirdik ve şimdi de etkin bir şekilde anayasaya ilişkin süreci bekliyoruz. Bu ülke için demokratik anayasa değil demokratik zihniyetler gerekiyor. Devlet ve iktidar sahipleri anayasa ile ilgili olarak hukuk devleti mi, kanun devleti mi düşünüp değerlendirerek ve bireyi toplumsal bazda değerlendirerek sorunların temelinde net araçlar kullanılarak sağlanmalıdır. Şu an Kürt sorunu başlı başı bir sorundur. Yeni anayasa sorunları çözmezse örneğin TCK, TMK, CMK gibi ceza normlarını düzeltmezse kendinden bir yarar beklenemeyecektir.
ÖNERİLER
ORTAK SONUÇ
Tüm katılımcıların üzerinde mutabık oldukları husus meclisin yeni dönemde anayasa çalışmalarına öncelik verip, öncelikli sorunlar olan Kürt sorunu, ifade özgürlüğü, kadın cinayetleri, zorunlu din dersi, işsizlik gibi konuların bir an önce çözüme kavuşturulması gerekmektedir. Bütün toplumu temel alan bir anayasa ve bireye değer veren bir meclis ve iktidar olması gerektiği konusunda konuşuldu. Ayrıca kMM toplantılarına milletvekillerinin devamlılığı ile ilgili olarak kendilerine daha fazla baskı yapılması gerektiği hususu tartışıldı.
DEĞERLENDİRME
İLETİŞİM
SİVİL TOPLUM İLE
Batmanda aktif 57 sivil toplum kuruluşuna mail ve telefon aracılığıyla ulaşıldı.
MİLLETVEKİLLERİ İLE
Milletvekili Ayla Akat Ata ve Ziver Özdemir’e mail ve telefonla ulaşıldı.
MEDYA İLE
Basına haber verildi ancak katılım olmadı. Bir daha ki toplantıya daha dikkat edip birebir davet edilmeleri gerekir.
KATILIMCILARLA
SONUÇLAR
Bu ayki videolar ve PPs’lerin sunumu yapıldıktan sonra yeni kMM girişimcisi olarak kendimi tanıttım. Bu ayki konu ile ilgili olarak açıklamalarda bulundum. kMM toplantılarının amacının ne olduğu ile ilgili katılımcıları bilgilendirdim. Sözü moderatör Yavuz Ekinci’ye bıraktım. Toplantı gayet neşeli ve düşüncelerin saygı ile paylaşıldığı bir ortamda gerçekleştirildi, toplantı sonunda hep birlikte çay içilip sohbet edildi.
DEĞERLENDİREN KİŞİ
Erman İlbasan
kMM Hamalı
08.10.2011 Batman kMM Toplantı Tutanağı
previous post