Yer : ATAUM
Tarih : 08.11.2011
Yerel Katılım:
a) Dernek, vakıf, girişim
Özev (Yelda Ahmetoğlu – Uzman, Bülent Avcılar – Uzman)
İlk-Der (Hadiye Kılıç –Eğitimci)
Üzyeçde (Sümeyra Ağaoğlu- Çocuk gelişimi uzmanı, Ezgi Erdoğan – Psikolog)
Güçsüzler Yurdu Derneği (İsmihan Gökçül – Sosyolog, Ayfer Er- Sosyal Hizmetler Uzmanı, Asude Erdoğan- Psikolog)
AEGEE Ankara ( Burcu Ünlütürk – Uluslararası Politika Çalışma Grubu Koordinatörü)
INETD ( Mustafa Akgül- Dernek Başkanı)
Başkent Kadın Platformu ( Nesrin Semiz- Başkan Yardımcısı)
Kozadan İpeğe Kadın Kooperatifi ( Naciye Şafak- Ev eksenli, Devrim Filiz Esenyel- Ev eksenli)
İHOP ( Feray Salman-Genel Koordinatör)
TACSO ( Ayça Haykır – Koordinatör)
Pembe Hayat ( Kemal Ördek – Genel Sekreter)
Mazlum-der (Fatma Göktaş- Ankara Şubesi Başkan Yardımcısı)
MDDT ( Mehmet Düğmeci- Başkan Yardımcısı)
b) Meslek Odaları
katılım olmadı.
c) Sendikalar: Öz Gıda-iş ( Tuğba Balcı- Dış ilişkiler Uzmanı)
Milletvekilleri:Milletvekili katılımı olmadı.
Belediye Başkanları:Belediye Başkanı katılımı olmadı.
Medya:Medya katılımı olmadı.
Moderatör:
Oya Özden- TkMM -Ankara TBMM hamalı
Konular:
“24. Dönem’inde TBMM’yi ne bekliyor, 2. Dönem’inde TkMM’yi ne bekliyor? 24. Dönem’inde TBMM’den ne bekleniyor, 2.Dönem’inde TkMM’den ne bekleniyor?”
Konuşulanlar:
Nesrin Semiz: Her şeyden önce yeni bir anayasa yapım süreci bekliyor. Geçen dönem yaptığımız pek çok çalışmanın konusunu oluşturan, demokratik açılım, kalıcı bir iç barış için neler yapılmalı, ayrımcılıkla mücadele yasa tasarısı, insan hakları kurumu kanunu gibi aslında toplumun huzurunu sağlayacak olan tüm çabaların somut karşılığı toplumun tüm kesimlerini memnun edecek gerçekten sivil, demokratik bir anayasa olmalıdır diye düşünüyoruz.
Mesut İzgili- TBMM genel başkanların meclisi olmaktan çıkarılmalı, milletvekillerinin meclisi olmalıdır. Kimlerin seçileceğini partilerin genel başkanları değil halk belirlemelidir. Kürt sorunun çözümü için gerçek taraflar dinlenmelidir.
Hadiye Kılıç: Terör, ekonomik sorunlar, ordu- yargı- hükümet ilişkileri yapılacak yeni anayasanın genel konuları olmalıdır. Yeni anayasa kapsayıcı olmalı ve keyfi uygulamalara da izin vermeyecek özellikte olmalıdır. Örneğin başörtüsü ile ilgili anayasada bir madde yok ama yaptırım uygulanıyor. Yapılacak yeni anayasa için öncelikli çalışmalardan biri de meclis iç tüzüğünün değiştirilmesi üzerine olmalıdır çünkü bu tüzükle işler durumdaki meclisin yapacağı anayasa da çok sağlıklı olmayacaktır.
Feray Salman: İnsan hakları dernekleri yıllardır Türkiye’nin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunu söylemektedir. Ancak yapılacak bu yeni anayasa, tüm siyasi partilerin katılımının olduğu kapsayıcı bir anayasa olmalıdır. En önemlisi de anayasa yapılırken insan hakları konusunda genel değerlere sahip çıkılmalıdır.
Ayça Haykır: Bir vatandaş olarak söyleyebileceğim TBMM’den beklentim yeniden doğmaları. Bizlerin de beklediğimiz değişim için çok net isteklerimiz olmalı çünkü biz net olmazsak sistem kendi yanlışlarını desteklemeye devam ediyor.
Şimdiye kadar yapılan çalışmalar hiç gerçekçi sonuçlar ortaya koymuyor bu yüzden TBMM’den bir şeyler bekleyip oturmak yerine TkMM’nin ucunda kulağından tutunarak işe girmek gerekiyor.
Kemal Ördek: Aslında bu anayasa sürecinde STÖ’leri bekleyen sorunları görmemiz gerekiyor. STÖ’ler savundukları şeyler adına ağır şekilde cezalandırılırken, meclise bir not bile ulaştıramazken STÖ’lerin anayasa için özgürce fikir beyan etmesi son derece zor gözüküyor. Cinsel yönelimi ve cinsiyet kimliği farklı olanlar her gün sokaklarda nefret cinayetleriyle öldürülmektedir ve buna karşı ne yazık ki hala bir şey yapılmamaktadır. Bu insanların fikir beyan etmesi için yaşaması gerekir ki bu yüzden devlet her şeyden önce yaşama hakkını korumalıdır, sağlamalıdır. Çünkü katılımlı, çoğulcu bir anayasadan bahsederken bu soruna sırt çevirmek de son derece samimiyetsizdir.
Burcu Ünlütürk: Yeni anayasanın gençlik kavramı üzerine daha çok düşünülmüş, gençlerin öznesi oldukları olaylarda insiyatif alabilmelerinin ve haklarını savunabilmelerinin desteklendiği bir anayasa olmasının hem gençler, hem de yarınlarının gençler olduğunu her seferinde dile getiren sizler için en doğrusu olduğunu düşünmekteyiz. Bu değişimleri kapsayacak yeni bir anayasanın gençlerin aktif katılımı olmadan oluşturulamayacağı kanaatindeyiz.
Sümeyra Ağaoğlu: Eğitim sahasında üstün zekalı ve özel yetenekli çocuklar için yeterli araştırmalar, çalışmalar yok ve bu çocukların potansiyellerini değerlendirebilecekleri gelişmiş, alternatif, orijinal merkezlere çok ihtiyaç var. Ülkemiz için geçerliliği olan, uyumlu testlerin olmaması ve alandaki bilgi, tecrübe yetersizliği, tanılamada da yetersizliğe neden olmakta.Yasada gerekli düzenlemelerin yapılması gerekmekte.
Mustafa Akgül: Türkiye yapılacak yeni anayasaya odaklanmış durumda. Bu anayasanın samimiyetle yapılabilmesi için ifade özgürlüğü her şeyin özünü oluşturuyor. Bunu internet yasaklarında da görüyoruz. Anayasanın yapılma sürecinde katılım sağlanmalı ve süreç demokratik olmalı. Süreç aceleye getirilmemeli ve katılım sağlama yolları oluşturulmalı.
Tuğba Balcı: Katılımın sağlanması için seçim barajının düşürülmesi gerekli.87-95 sözleşmeleri imzalanmasına rağmen uygulanmıyor. Bunun uygulanması konusunda bir talebimiz var.
Naciye Şafak: Ev işçileri ağır koşullarda çalışıyor, kadına yönelik şiddet artarak devam ediyor. Bunlar için ciddi taleplerimiz var ama dikkate alınmıyor. Bu konularda, özellikle kadına yönelik şiddet konusunda ağır yaptırımlar uygulanması gerektiğini düşünüyoruz.
Celal Topkan: Milletvekillerinin çalışmasını, fikir üretmesini engelleyen bir sistem var. Öncelikle bu sistem değişmelidir. Milletvekillerini seçtiren genel başkanlar olduğu için milletvekilleri onların sözünden çıkamamaktadır bu yüzden de meclis 3-4 kişinin meclisi olmaktadır.
Yeni anayasa çoğulcu, katılımcı bir anayasa olamayacaksa bunun sebebi oluşturulan kuruldur. Bu sistemle oluşturulan kuruldaki milletvekilleri genel başkanları temsil etmekten öteye gidememektedir.
Kürt sorunu, bu ülkenin en büyük sorunudur, ancak henüz sorun tanımlanamamıştır ki çözüm üretilsin. Bilgi çağında olmamıza rağmen bilgiyi yok sayarak çözüm üretiyoruz.
Eşcinseller konusunda, toplumdaki algı sisteminin değiştirilmesi gerekmektedir.
Tüm bunların değişebilmesi için de ilk önce eğitim sisteminde kökten bir değişim gerekmektedir.
13.Ayfer Er: Her şeyden önce insana insan gibi davranacak siyasetçiler istiyorum.
14.Bülent Avcılar: Başbakan ve CHP anayasa yapım süreci ile ilgili farklı tarihler ortaya koymaktadır. Başbakan 6 ay kadar bir süreyi, CHP ise 1 yıl kadar bir süreyi öngörmektedir. Bana kalırsa ve Avrupa pratiklerine baktığımızda bu sürenin 1 yıldan bile fazla olması gerekmektedir. 1 yıl ve daha kısa süreler, yeni anayasayı biz yapacağız, kamuoyu ve sivil toplum tartışmayacak demek anlamına da geldiği için sakıncalı buluyorum.
Öneriler:
Hadiye Kılıç: Üniversitelileri de TkMM içerisine katabiliriz. Bunun için üniversitelere birkaç afiş asılabilir.
Kemal Ördek: STÖ olarak bizlerin size ulaşabilmesi için bir milletvekili görevlendirilebilir. Özellikle eşcinseller, biseksüeller ve translara yönelik önyargıları kırmak için bu milletvekili kendi partisini uyarabilir, çalışmaları aktarabilir.
Mustafa Akgül: CHP, STÖ’lerini desteklemek için onlara en azında birer dolap tahsis etmeli ve çalışmalarını desteklemelidir.
Nesrin Semiz: Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu daha önce yapılan ve üzerine çalışmaya devam eden Anayasa taslaklarını gözden geçirerek tüm kesimlerin ortaklaştığı noktalar belirlenmeli ve bunlar yeni Anayasada öncelikli olarak yer almalıdır. Bu çalışma zaman açısından da oldukça faydalı olacaktır.
Ayrıca TkMM’lerde farklı kesimlere ulaşılarak Anayasa’da da istediğimiz temsil adaleti sağlanmalıdır.
Ortak sonuç:
Yeni Anayasanın gerçek anlamda çoğulcu, katılımcı olabilmesinin yolları aranmalıdır.
Yeni Anayasa, herkesin içerisinde kendine yer bulabileceği kapsayıcı bir anayasa olmalıdır.
Değerlendirme:
1. İletişim
a. Sivil toplum ile
124 STÖ ile telefonla görüştüm ve maille çağrı metnini, ilkelerimizi ve TkMM 3 yaşında broşürünü yolladım. 24 STÖ bu çağrıya olumlu cevap verdi. Ancak 14 STÖ temsilcisi katıldı.
Değerlendirenler:
Oya ÖZDEN – Ankara kMM- TBMM hamalı
Esin ALP – TkMM Ankara girişimcisi