YER: Türkan Saylan Kültür Merkezi –Kat: 4 – Alsancak/İzmir
TARİH: 08.05.2015, Cuma
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1/ S. Nazik Işık – Eşit Yaşam Derneği
2/ Hülya Uslu – Ege Yerel Yönetimleri İzleme Derneği
3/ Serap Keleş – İzgider
4/ Göknur Yazıcı – KYD – YTD
5/ Özlem Zıngıl – Şeffaflık Derneği
6/ Serdar Gündoğdu – Onbeşliler Derneği
7/ İpek Kostak – Konak Kent Konseyi Meclis Üyesi
8/ Talat Özmen – DDDD Bşk. (Demokrasi Dostluk Dayanışma Derneği)
9/ Mine Topçu – Yarımada Ortak Yaşam ve AKKOY Derneği Bşk.
10/ Sema Ongun – Kader
11/ Talat Ulusoy – Yüzleşme Atölyesi
12/ Mete Hüsünbeyi –Mülteciler Derneği
MESLEK ODALARI YOK!
SENDİKALAR YOK!
KANAAT ÖNDERİ VE BİREYLER
1/ A. Rıza Avcan – İbexes Group
2/ Şevki Figen – Emekli CEO/Yük. Müh.
3/ Z. Vezan Karabulut – YSGP
4/ A. Rahmi Akış – Basın Takip Merkezi
5/ Gülin Er – Kuyumcu
6/ Şakir Kadan – Yazar
7/ Ali Bilgiç – CHP
8/ Özge Dicle
9/ Semra Arıcan
10/ M. Sami Akalın – Demokrasi Dostluk Dayanışma Derneği
11/ Nuri Karahan – Doktor
12/ Arif Ali Cangı – Avukat
13/ Ercüment Zıngıl
14/ Nuran Zıngıl
15/ Nilgün Güney – Kültür Mah. Muhtarı
16/ Bora Er – Milletvekili Danışmanı
17/ Ezgi Gürdal – CHP
18/ Erol Gürman – CHP Konak İlçe
19/ Yasemin Menokan – CHP Konak İlçe
20/ Mercan Koç – CHP
21/ Türkan Ugan – CHP
22/ Perihan Kaplan
23/ Ayşegül Menemenli – CHP
24/ Burak Oğuz
25/ Hürriyet Mısırlıoğlu
KATILAN MİLLETVEKİLİ
1/ Ali Yiğit – CHP İzmir Milletvekili Adayı
2/ Berrin Esin Kaya – HDP İzmir Milletvekili Adayı
3/ Ferhan Ademhan – HDP İzmir Milletvekili Adayı
BELEDİYE BAŞKANLARI Yok!
BÜROKRAT Yok!
AKADEMİSYEN Yok!
MESAJ YOLLAYANLAR!
Yok
DİĞER KATILIMCILAR
1/ E. Şennur Barutçu – CHP Konak İlçe
2/ Süleyman Eryılmaz – HDP Yön. Kurulu
MEDYA
1/ Okran İştar – Yeni Ekonomi
2/ Mazlum Vesek – Gazeteci
3/ Şerif Erdikici – HC Life
MODERATÖR
Pervin Mısırlıoğlu
KONULAR
GENEL ve YEREL KONU: "Sivil toplumun Adaylardan 10 İsteği ve siyasi partilerin seçim beyannameleri"
Başlama: 14:15
Bitiş: 17:00
Toplantı başlamadan hemen önce CHP İzmir Milletvekili Adayı olduğunu söyleyen ve şu anda da sadece bu toplantıyı protesto edip dönmek amacıyla geldiğini söyleyen Ali Yiğit geldi. Yüksek bir ses ve suçlayıcı bir tonla kendisine haber verilmediğini, başka bir toplantıda başka bir adaydan (Murat Bakan) haberi olduğunu ve o toplantıdan ayrılarak buraya geldiğini, üstelik davet mektubuna da HDP’li adayların isminin yazılarak onların reklamının yapıldığını belirtti.
PM: Biz 3 hamalız. Üstelik hiç gocunmadan CHP’li birinin yani Burak Oğuz’un bizimle birlikte bu toplantılarda kolaylaştırıcı olması, hamallık yapmasını biz canı gönülden istedik ve buradayız. Yine Ak Partili çok sevgili dostlarımız var. Çünkü burası herhangi bir yere hizmet etmiyor, burası tüm siyasilerin diyalog platformu. Bu toplantının sahibi biz değil sizsiniz. Ancak hepinize ulaşmamız çok zor. Nazik Işık’a dedik ki; biz adayları bilmiyoruz, tanımıyoruz, sizler bizim toplantılarımıza katılmaları için yardımcı olun dedik ve ön tarafta sadece onların oturmasını rica ediyoruz. Bu sözler üzerine Ali Yiğit özür diledi. Burada yazan tüm maddeleri kabul etmemem mümkün değil diyerek kendisini anlatmaya başladı ancak PM konuşmasını keserek bu konuşma şekli formatımıza uygun değil, sizlere zaten kendinizi tanıtmanız için söz vereceğiz dedi. Konuşması sürerken telefonla görüşmek üzere dışarıya çıkan HDP milletvekili adayı Ferhan Ademhan’dan “Oğlum kaza geçirmiş, çıkmak zorundayım” yazılı bir mesaj geldi. PM, Ertuğrul Kürkçü’nün de katılamayacağının haberinin geldiği bilgisini verdi.
14:30- TkMM Nisan sunumu izlemeye geçildi.
Özlem Zıngıl/Uluslararası Şeffaflık Derneği Koordinatörü: Derneğimiz daha çok yolsuzlukla mücadele alanında çalışıyor olsa da temel ilkelerimiz hesap verilebilirlik ve şeffaflıktır. Bu konuda farklı alanlarda çalışıyoruz. Bunlardan biri de siyaset. CB seçimleriyle başlayan bir kampanyamızı sivil toplum kuruluşları genelinde genişleterek farklı katılımcılarla daha güçlü olduğuna inandığımız şekilde devam ediyoruz. 16 katılımcıyı temsilen buradayım. Diyarbakır, Van Barosu, Düşünce Suçuna Karşı Girişim, Eşit Haklar için İzleme Derneği, Eşit Yaşam Derneği, Genç Avrupalılar Derneği, İzmir Romanlar Derneği, Kadın Adayları Destekleme Derneği, Kürt Demokrasisi Kültür ve Dayanışma Derneği, Ortak Gelecek için Diyalog Derneği, Pembe Hayat ve LGBBT, Sodep, İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, Yerel Katılımı Destekleme Derneği ve Yuva Derneği bizim destekçilerimiz bu projemizde. Projemiz açıklık projesi. Siyaset alanındaki şeffaflık da en büyük sorunun siyasi partilerin ve siyasetçilerin kamuoyuna hesap vermesi ve kamuoyunca denetlenmesi olduğunu düşünüyoruz. Bu konuda yaptığımız çalışmada, uluslararası örnekleri de incelediğimizde, Türkiye’nin durumunun çok kötü olduğunu görüyoruz.
– Mal varlıklarının açıklanması (Gizli tutulması, kamu görevlilerinin 5 yılda bir açıklanıyor olması, şeffaflığın olmadığının göstergesi) Kendilerinin ve 1. dereceden yakınlarının mal varlıklarını açıklamalarını istiyoruz. Bu konuda milletvekili adaylarımızla iletişim halindeyiz. Adaylarımızdan daha seçilmeden bunu açıklamalarını istiyoruz. Bunun için çok basit bir form hazırladık. Bu konuda da en çok adayın açıkladığı ili şeffaf il olarak Van açıkladı. Tüm HDP adayları imzaladı, Figen hnm da dahil olmak üzere. İzmir’den de istiyoruz. Formlarımız yanımızda, internetten de indirebiliyorsunuz. Sadece kaynak ve tutar istiyoruz.
– Siyasetin finansmanındaki şeffaflığın en önemli başlangıç noktası ve temini.
PM: CHP İzmir Milletvekili Adayı Ali Yiğit beye, bugün adaylarımız az olduğu için herkesin konuştuğu süre kadar bir süre yani 5 dakika yerine ayrımcılık yaparak 7-8 dakikalık bir süre veriyoruz, buyrun Ali bey.
Ali Bilgiç /CHP İzmir Milletvekili Adayı: Değerli arkadaşlar toplantının başındaki konuşmam nedeniyle özür diliyorum. Kıbrıs Şehitleri bölgesini ben üstlenmiştim. Toplantınızın olduğu haberini verdiler. Bu yüzden bu toplantıya geldim. Aslında bu toplantıya gelmeden önce bir çalışma yapılması gerektiğini söylediler ancak buna rağmen ben geldim. Davet mektubunda HDP’li arkadaşın adı vardı, olsun, onlar da bu ülkenin gerçeği ve seçim bildirgeleri bizimkinden de pek farklı değil.
➢ Ben hep bireyin özgürlüğünü sonuna kadar savundum.
➢ Bazı arkadaşlarımız ayrıldı, onlar biraz daha fazla radikalleştiler.
➢ Biz her zaman Kürt sorunu olduğunu düşündük ülkemizde.
➢ Parlamenter sistemden hiçbir zaman taviz vermeyiz, hiçbir zaman başkancılık sistemine geçmek gibi bir niyetimiz yok.
➢ Yargı bağımsız olacak diyoruz. Hukukun üstünlüğünü savunuyoruz. Siz herkese eşit mesafedeyiz demişsiniz. Öyle de olmayın. Çünkü hukuku istismar edenler var. Hukukun üstünlüğünü savunanlar burada olmalı.
➢ Cinsel kimlikle ilgili; kadın konusunda: Bizim evde karı koca çalışıyoruz. Evimizde 2 başkan yok, tek başkan var, o da karım. Hep başkan o oldu, ben eş başkan bile olamadım. Hep başkan o oldu.
Berrin Esin Kaya /HDP İzmir Milletvekili: Şu anda işsizim. Gelirim de yok. Hiçbir taşınamaz mal varlığım yok. Kredi kartım da yok. Dolayısıyla bunu açıklamaktan da çekinmiyorum. Türkiye İnsan Hakları İzmir şubesinde çalıştım yıllarca. İnsan hakları savunucusuyum. İşkence gören insanların tedavisinde çalıştım. Çağdaş Hukukçular Derneği’ndeyim. Tabii ki örgütlenmenin önündeki bütün engellerin kaldırılmasından yanayım. 2005 yılından beri Egeçep’in aktivistiyim. Ekolojistim. Ekolojiye en çok önem veren partideyim. Diğer partilerde maalesef ki bu kadar ekolojik bir program göremedim. O yüzden de HDP’deyim. İzmirliyim. Avukatım, hukukun üstünlüğünü savunuyorum. Savcılar, hakimler hiçbirinin bir hukuki garantisi yok, hepimiz başımıza neler geleceğini biliyoruz. O yüzden HDP’deyim. Vekil adayı olmaya karar verdiğimde işsizdim. HDP’de 7 sıradayım. Seçilme şansım az olmasına rağmen HDP’den aday oldum. Tariş Pamuk Birliği’nde 6 yıl görev yaptım. Tariş Pamuk Birliği, Tarım Satış Kooperatifleri Birliğidir. Orada maalesef ki tarımla ilgili politikaların ne kadar yetersiz olduğunu gördüm. İnsanların hızla üretimden ve kendi topraklarından uzaklaştırıldıklarını gördüm. İlerdeki gıda ihtiyacımızın karşılanamayacak hale geldiğini gördüm ve buna ilişkin en iyi politikaların HDP’de olduğunu gördüm. Bunun için HDP’deyim. Türkiye’de Kürtlerle yapılan savaş dışında bir savaş daha var. Doğayı mahfediyoruz. O yüzden HDP’deyim. Kadınım. Kadınların sayısıyla ve tüm politikaları itibariyle kadınlara en çok değer veren parti olduğunu gösterdiği için, eş başkanlık sistemi dolayısıyla HDP’de olmanın en uygun yer olduğunu düşündüğüm için HDP’deyim.
PM: İzmir CHP kadın aday açısından sınıfta kaldı. Belki Hülya hocam bu konuda bir şeyler söyler bize…
Sema Ongun/Kader: Kadın Adayları Eğitme ve Destekleme Derneği İzmir şubesiyiz. Kadınların karar mekanizmalarında olmalarına, etki ve yetkiyi kullanmalarına yönelik çalışmalar yapıyoruz. Yerel, kamusal STK’larla işbirliği içerisindeyiz. En çok da siyasi partilerdeki kadınlarla birlikte çalışıyoruz. Kadınların mutlaka seçilmelerine yönelik çalışmalar yapıyoruz. Öncelikle 2015, 7 Haziran seçimlerinde aday olmaları için yüreklendirdik, çalıştık, efor sarf ettik. Hem siyasi partilerdeki hem STK’lardaki kadınlarla, kadın hareketiyle birlikte çalışıyoruz. Kader, bu konudaki tek hareket olduğu için Türkiye’de başı çekiyor. Biz her partiye eşit uzaklıktayız. Çok üzgünüz çünkü İzmir demokrasinin beşiği, gelişmiş, çağdaş bir kent. Bu kentte teşviklerle bir sürü kadın aday adayı çıktı ve kadınların emeklerinin görünür olmasını istediler, aday oldular. Çok güzel bir tesadüf oldu. Her iki muhalefet ve iktidar partisinde de aynı sayıda, 36’şar kişi aday adayı çıktı. Onları basına tanıtmak için bir toplantı düzenledik. Pervin gibi 5’er dk. söz verdik. Fazla olanlara mikrofonu kapatsak da konuşuldu. Çünkü hepsi doluydu, kendilerini göstermek istiyorlardı. Partilerin en alt tabakalarından çalışarak gelmişler, çok emek ve zaman vermişlerdi. Liyakatları da vardı ve seçilmemeleri için hiç bir neden yoktu. CHP’de çok güzel bir şey oldu; ön seçim yapıldı. Bu iki dudak demokrasisi kırıldı artık dedik fakat kadınların lehine olmadı, aleyhine oldu. Hazırlıksız yakalandılar, bunun da farkındaydık. Ama sonuçta hiçbiri listelere giremedi. AK Parti’de de 36 kişi aday adayıydı. Ve oradakiler de diğerleri gibiydi. Biz 2 gruba ayrıldık, çünkü zaman yetmeyecekti. HDP’ye çağrıda bulunduk, henüz hazırlıksızız dediler. 2. toplantıya katılsınlar istemiştim, o da olamadı. Sonuçta kadınların hiçbiri giremedi ve çok üzüldüler. Psikolojik ve maddi sıkıntılara girdiler. Kimisi kredi aldı, bazıları akıllılık edip kocalarına aldırtmıştı. 2,5 milyar liralık üyelik parası ödediler. Eski parayla 7,5 milyar adaylık parası ödediler. Bizler üzgünüz; İzmir’den bu kadarını ummuyorduk. İlk defa böyle oldu. Biz ithal aday istemiyoruz demiştik, o da geldi. Bir de Hürriyet’te baş sayfada kocaman bir manşet: “Herkesi kucaklayacak kadını İzmir’e getirdik” diye… İzmir’de hiç kucaklayacak kadın yok muydu 36 aday içinden? Bu, kadınlara da, İzmirlilere de üzücü geldi. Şimdi Kadın Koalisyonu tarafından bugün itibariyle internetten “Kadınlara yer vermeyenlere oy vermeyin” deniliyor. (Ki bu da Kader’in eski bir sloganıdır.) Ama tabii ki ülkenin bir gidişatı var, vermemek de mümkün değil. Bunun için; partiler de, siyaset de kirlendi, herkes kendine gelsin, etik ve ahlaki değerler üste çıksın diye bir söylem, çalışma var. Bunu sadece STK’lar değil, üniversiteler de yapıyor. Çünkü siyasetin artık temizlenmesi lazım. Kişisel çıkar, egoların tatmini, siyasette üzülen, geri kalan kadınlar derneklere geliyor, oradaki STK’larla çatışmalar, kutuplaşmalar oluyor. Bu da toplum için iyi bir hareket değil. Öncelikle; kadın kadını tutmalı. 36 kadından 6 kadın aday olmalıydı. Denizli buna güzel bir örnek; 1, 2 ve 3. sırada kadın adaylar vardı. Ev kadınları onları destekliyormuş. Yerel seçimler var sırada… Kadınların daha da bilinçlenerek, yerel seçimlerde yerelimize sahip çıkarak aday olmalarını istiyoruz. Sorumuz; siyasi parti ve seçim yasalarını değiştirmek istiyor musunuz? İnsan hakları bağlamında toplumsal cinsiyet eşitliği için neler yapacaksınız?
Talat Ulusoy/Yüzleşme Atölyesi: CHP Milletvekili Adayımız Ali beye 2 sorum var: Özgürlükleri tarif ederken pek güzel bir ifade kullandı. Herkes kendi dilini kullanabiliyorsa özgürdür, dedi. Ama sanıyorum insanlar hep kendi dilini konuşur. Mesele kendi dilinde eğitim görebilmek.
1- Herkesin kendi dilini konuşması, nasıl varız, ne kadar varız? Açıklamasını isterim.
2- Madem İzmirliyiz, 8 Ekim 1927 tarihine kadar 95 bin Ortodoks Hıristiyan, Ermeni, 80 bin Müslüman İslam millet, kalan toplam 30 bin Levanten vs İzmirliler yaşıyordu. Biliyorsunuz şimdi artık yaşamıyorlar. Adaylarımız bunu nasıl açıklıyorlar? Bu vesile ile ülke çapında 60 bine düşmüş bir Ermeni sayısı var ve yüzüncü yılda dün de cumhurbaşkanı “daha önceki cumhurbaşkanı futbol maçına gitmekle o takımın elini güçlendirdi” demiş. Adaylarımız bu konuda neler düşünüyorlar, merak ediyorum.
Hülya Uslu/Ege Yerel Yönetimleri İzleme Derneği: Önümüzdeki süreçte koalisyon söz konusu olursa milletvekili adaylarının görüşleri…
Göknur Yazıcı/Kadın Yazarlar Derneği: Sorum CHP’ye…
1- Balçova ve Narlıdere’de gizli bir yoksulluk var. Oturanların çoğu emekli insanlar. Karşılarında dizi dizi AVM’ler var. Bu konuda ne yapmayı düşünüyorsunuz?
2- Kürt sorununu CHP kabul ediyor mu? Özür dileyecek mi?
3- Tarım ülkesi değiliz artık. Aç insan hiçbir şey yapamaz. Türkiye’nin şu anda bu konuda geldiği yer çok önemli.
HDP’li arkadaşımız da bu konuda katkıda bulunabilir.
Mine Topçu/Yarımada Ortak Yaşam Derneği (15:20): Eğitmenlerin eğitilmesini bekliyorum. Tarım alanlarını yok etmeyin diyorlar ama kendileri yok ediyorlar. TV’lerden de gözümüzün içine baka baka tarım arazilerimizi yok etmeyin diye kamu spotları yayınlıyorlar…
Nazik Işık/Eşit Yaşam Derneği (15:21): İzmir’den 4 kadın çıkacak. 2 CHP, ‘ AKP. Bu İzmir’e hiç yakışmadı. 2 adaya da soruyorum: 1- Önümüzdeki dönem için kendi partilerinde kadın adayları arttırmak için ne yapacaklar? 2- Kooperatifler konusunda, kadın ya da ayrımcılığa uğrayanlar için ne yapacaklar? 3- Kadın bakanlığı kurulmasını istiyorum.
Mete Hüsünbeyi/Mülteci-Der (15:30): Mülteciler konusunda önerilerini sormak istiyorum. AKP’nin eleştirilmesi normaldir. CHP’nin Suriyelileri eleştirmesini çok tehlikeli buluyorum.
Suriyeli mültecilere sadece yük olarak bakmamak gerekiyor. Onlar asalak değillerdir. Türkiye bu konuda uluslar arası sözleşmelere imza da atmıştır. Asıl olan insandır.
On binlerce insanımızın 12 Eylül’de yurt dışına kaçmasını hatırlayalım…
CHP buna çok sert karşı çıkıyor. Bizim vatandaşımız onları 19. yy köle düzenine göre çalıştırıyorlar. Çok düşük ücretlerle çalıştırıldıkları için çocuklar da çalışıyor. Yani aileden pek çok kişi çalışıyor. Böyle olunca da bizler işsiz kalıyoruz deniyor…
PM: Saha çalışması burasıdır…
YANITLAR:
Ali Yiğit/CHP Mv. Adayı (15:38)
> Ana dilde eğitim olmalı; Bireyin özgürlüğü esastır.
> Ermeni, azınlıklar sorunu; Ermeni adayımız da var. İnsan insandır. Her Ermeni’nin acısı yüreğimizdedir. Dersim’i de öyle kabul ediyorum. Özürse, özür de dilenir diye düşünüyorum.
> Seçim barajı; % 5’e düşsün hatta hiç olmasın dedik. İndirilmesinden rahatsız olmadık, olmayacağız. Ama HDP/BDP bizim yanımızda değil, AKP’nin yanında oldu.
> Koalisyon olursa azınlık hükümeti kurulabilir. İlkelerimizi koyarak o ülkeyi yönetiriz.
> Balçova ve Narlıdere konusu; Emekli ağırlıklı semtler. Seçim bildirgemizde emekli ve yoksullar için yapılacakları anlattık. Kurban ve Ramazan bayramında 1’er maaş ikramiye vereceğiz. Hukukun üstünlüğü ve demokratik sorunlara ilaveten ilk kez ekonomik sorunlara da değindik bu seçim bildirgemizde. İlk kez tüm insanlara dokunuyoruz.
> Şeffaflık konusu; Denetlenmek ve şeffaflıktan asla kaçmayacağız. Bu konuyu sonuna kadar destekliyoruz. Denetim komisyonu muhalefetten olacak.
> Tarım, tohum konusu; Kendimiz üreteceğiz…
> Kadın kotası; Bizde cinsiyet kotası var. % 33…
> Mülteci konusu;
Mete Hüsünbeyi/Mülteci-Der: 2 milyon mültecinin % 10’u kamplarda, diğerleri dışarıda…
M. Sami Akalın/DDDD: 1- Ayrımcılık konusu, 2- Kadınlar konusu (Kendilerini anlatamadılar, dediniz…)
Ali Yiğit/CHP Mv. Adayı: 1- Bu bir eğitim işidir. Kadınlar kendilerini iyi anlatabilselerdi ön sıralara gelebilirlerdi. Kendilerine güvenleri tam olmalı.
2- Katledilen Ermenilerin de acısını yüreğimizde hissediyoruz. Ama ölen Türklerin de acısını hissediyoruz. İnsanlık acısıdır bu.
Özlem Zıngıl/Şeffaflık Derneği: 1- Niçin bugün beyanda bulunmuyorsunuz? 2- Ana dilde eğitim bir hak mıdır? 3- Ermeniler konusunda yaşanmış bir isyan varsa, politika hak olmalı mıdır?
Ali Rıza Avcan: (Şeffaflık Derneği’ne katkıda bulundu) Ön seçimlerde de şeffaflık olmasını öneriyorum.
Ali Yiğit/CHP Mv. Adayı: Ön seçim ve genel seçimlerdeki masrafım en fazla 120-130 bin liradır. Bu iş parayla olmuyor…
Ermeni konusunu çok da abartmayalım. Herkesten özür diliyorum.
Talat Özmen/DDDD (Demokrasi Dostluk Dayanışma Derneği Bşk): Emek konusunda hiçbir şey söylemediniz… Soma’ya gelecek misiniz?
Ali Yiğit/CHP Mv. Adayı: CHP’de emek en yüce değerdir.
Berrin Esin Kaya/HDP İzmir Mv. Adayı: Nazik Işık’ın 10 İstek’ini okudu.
➢ Kadın konusu; Ali Yiğit’e hitaben; söylediklerinizden dolayı çok kaygılandım, dedi.
➢ Türkiye’nin her yerinde HDP’de eşbaşkanlık sistemi var.
➢ Nazik hnm. adaylık için 7500 TL verdim, helali hoş olsun dedi. Ben tek kuruş vermedim. Aday olmak için 4 kere kent kartla gittim seçim çalışmalarına, 13 ya da 15 lira harcadım.
➢ Ana dilde eğitim konusu; çocukların ana dilde eğitim yapması ana sütü gibi helaldir onlara. Barış ve uyum içinde bir nesil yetiştirebilmemiz için şarttır.
➢ Ayrımcılık konusu; Mozaik gibiyiz. Çok zenginliği olan bir ülkeyiz. “Benden selam söyle Anadolu’ya” kitabını okuduktan sonra hayatım değişti. Türklere bakış açım değişti. Azınlıkların hepsinden özür diliyorum.
➢ Mete beyin az önce söylediği (mültecilerle ilgili) her şeye katılıyorum. İnsanlar onları neden istemiyorlar; çünkü adaletli bir dağılım yok.
➢ Seçim barajını elbette aşacağız. Selahattin Demirtaş, “koalisyon konusunda kimseyle yan yana gelmek gibi bir amacımız yoktur” dedi. Aşamazsak ne olacağı belli; başkanlık sistemi gelecek. İç Güvenlik Yasası’nın seçimden sonra nasıl uygulandığını çok daha iyi göreceğiz.
➢ Eğitim ve gençlik konusu; Gençlerin, ev kadınlarının, tüm işsizlerin iş güvenliğine kavuşmasını sağlayacağız.
➢ Kooperatifçilik yılı ilan edildi bu yıl. Bir strateji belgesi hazırlandı. Bunların hepsi kağıt üzerinde kalıyor. AKP’nin buna ilişkin ciddi bir programı yok. Bizde var.
➢ Yerel yönetimlerin güçlendirilmesi konusu; İnsanların kendi yaşadıkları yerlerle ilgili söz hakkının olması gerekiyor. Bu nedenle yerel yönetimlerin güçlendirilmesi gerekiyor, bu da parti programımızda var.
Ali Rıza Avcan: Uzun uzun yazılan, hazırlanan seçim bildirgelerini 4 yıllık sürede yerine getirebileceğinize inanıyor musunuz?
Süleyman Eryılmaz/HDP (16:31): 1- Türkiye’ye başka bir rejim öneriyoruz. Bu cumhuriyetin demokratikleştirilmesini öneriyoruz. 2- Kadın Bakanlığı konusunda Nazik hanımın isteğini paylaşmıyorum. Bizim iktidarımızda yerelden yönetileceği için o kadar süreye de ihtiyacımız yok.
Ali Yiğit/CHP MV Adayı: HDP’nin propaganda yaptığını ve kendisine az söz verildiğini söyledi, bir daha gelmeyeceğim diyerek toplantıyı terk etti. (16:37)
Şerif Erdikici/HC Life (16:42): Ali Yiğit’in 140.000 TL harcamasını eleştirerek bu olağan değil dedi. Ali Yiğit’in “Kadınlar kendini anlatamıyor” sözünün yanı sıra Ermenilerle ilgili söylemlerini de eleştirdi ve sorunu görmezden geldiğini söyledi.
Basın: HDP’ye soru: Başkanlık konusundaki düşünceleri?
Süleyman Eryılmaz/HDP (16:45): 1- Koalisyon konusunda; Barajı geçeceğiz, bu belli oldu. AKP’nin hırçınlaşmasının nedeninin bu olduğunu düşünüyoruz. Ama CHP’nin bizi hedef almasını da anlamıyorum. CHP’de de durum neredeyse böyle. Biz ana muhalefet olmaya aday bir partiyiz. 2- Başkanlık sistemine karşı çıkmamız ise; RTE’nin ve AKP’nin başkanlık sistemine karşı çıkıyoruz.
Talat Ulusoy/Yüzleşme Atölyesi (16:47): Süleyman Eryılmaz eksik söyledi; sadece Ermeni konusunda değil, başka konularda da birleşiyorlar.
Göknur Yazıcı/Kadın Yazarlar Derneği (16:48): Ali beyin aday olması büyük bir talihsizlik bence. Kadın konusuna bakışı…
Nuri Karahan/Doktor: Nazik Işık gibi insanları görünce o insanlara yaklaştığımı düşünüyorum. Bence böyle insanlar her partide yer alabilir.
İpek Kozdak/CHP Konak Kadın Meclisi Üyesi, Eşit Yaşam Derneği Kurucu Üyesi: Çevre mühendisiyim. Eşit Yaşam Derneği olarak, kadınlar olarak güçlü olduğumuzu biliyorum. Biz korurken zaten bozmaya karar veriyoruz. Hem yerel yönetimlerde hem devlet, sanayi kuruluşlarında… İyi yönetebilmeyi, şeffaf biçimde paylaşabilmeyi başarmalıyız. Burada gençler yolda!..
Şakir Kadan/Yazar: Kadınlarla ilgili bir dörtlük okudu: “Sen gözyaşlarında sevgiyi öğreten… Hamdolsun, aşk olsun sana kadın…”
PM: 29 Mayıs Cuma günü 14:00-17:00 saatleri arasında tekrar aynı salonda buluşmak dileğiyle hepinize katıldığınız için çok teşekkür ediyoruz.