Yer : Kamer Toplantı Salonu
Tarih : 08.05.2010
Yerel Katılım:
Kamer (Nadide Doğmaz – Kamer Temsilcisi.)
Tunceli Gazeteciler Derneği (Ercan Topaç – Dernek Başkanı.)
Tunceli Bedensel Engelliler Derneği (Bedri Es – Dernek Başkanı.)
Anafatma Kadın Dayanışma Derneği (Fatma Çiçek – Dernek Başkanı.)
ZMO ( Haydar Evcin – ZMO Temsilcisi)
Milletvekili: Milletvekilikatılımı olmadı
Belediye Başkanları: Belediye Başkanı katılımı olmadı
Medya:
Tuncelinin Sesi Gazetesi
Halkın Sesi Gazetesi
Moderatör: Nadide Doğmaz (Kamer Temsilcisi)
Konular:
Genel konu: Anayasa Değişiklik Paketindeki Yargı ile İlgili Maddeler
Konuşulanlar:
Ercan Topaç: AKP’nin önündeki tek engel olan yargıya müdahale derdinde olduğu açıktır. Ancak bu mevcut anayasanın değişmesi noktasındaki fikirlerimi etkilemeyecektir. Herkes bu anayasanın nasıl ne şekilde değişmesi gerektiği konusunda nerdeyse hemfikirdir. Sonuçta sivil bir anayasa olacaksa STÖ’lerden bağımsız bir sivil anayasa düşünülürse ayakları yere basmayan söylemler olur.
Bedri Es: Ben en başından beri söylüyorum AKP’nin anayasa değişikliği demokratikleşme veya sivilleşme ile ilgili değildir. İşte çok açık bir şekilde yine görüyoruz ki AKP yargıyı da ele geçirmeye çalışıyor. Ordu engelini kaldırmayı başardı. Devletin diğer kademelerinde tamamen egemen oldu. Bugün devlet kurumlarındaki AKP kadrolaşmasını görmezden gelemeyiz. Şimdide sırada yargı veya asıl hedef olan Anayasa Mahkemesi kaldı. Allahın izniyle oraya da gerekeni yapacaklar diye düşünüyorum.
Haydar Evcin: Sunumda izledik AKP’nin Anayasa mahkemesinin nasıl oluştuğunu ve AKP’nin nasıl bir değişiklik istediğini. Burada muhalefete katılmamak işten bile değildir. Ancak Yeni bir Anayasa’ya Doğru Sivil Önermeler adlı kitapta baktığımızda sayfa 226 da hükümetin yapmak istediği düzenlemelerin 82 anayasasından daha iyi olduğu gerçeği de düşünülmesi gerekir. Elbette amaç kötünün iyisini seçmek değildir. Zaten hep savunduk anayasanın bu şekilde değişmesinin demokratikleşme noktasında sorunlar yaratacağı kesindir. Demokrasiden bahsetmek için demokratik bir anayasa gerekmektedir. Buda tamamen sivil anayasa olmazsa olmaz.
Fatma Çiçek: Aslında kafam çok karışık. Yani bir tarafta 82 anayasası diğer tarafta yeni anayasa. Yargı ile ilgili olan düzenlemeleri çıkardığımızda ortaya farklı bir portre çıkıyor. Çünkü 82 anayasası değişmek zorunda ve AKP’nin istediği değişikliklerin çoğu olumlu. Ama iş yargıya geldiğinde yapılmak isteneni niyetten bağımsız düşünmek yanlış olur. AKP kadrolaşacak. Yargıyı ele geçirecek. Bu kesindir. Yargı bağımsız ve tarafsız olmak zorundadır. Oysa artık eğer bu anayasa kabul edilirse ne bağımsız nede tarafsız bir yargıdan söz edilebilecek. Ve işin kötüsü tablo bu şekildeyken korkarım AKP’nin istediği olacak. Benim kişisel fikrim bu iş bir sonraki seçime bırakılmalıdır.
Öneriler:
Ortak sonuç:
Değerlendirme:
1. İletişim
a. Sivil toplum ile
7 sivil toplum kuruluşuna haber verildi. TkMM broşürleri dağıtıldı.
b. Milletvekilleri ile
Telefon, faks ve mail ile 2 vekilimize ulaştık, milletvekili katılımı olmadığı gibi mazeret bildiren milletvekili de olmadı.
c. Medya
5 tane ulusal basın temsilcileri ve yerel basın mensupları davet edildi. Bir gazeteci katıldı.
Değerlendirenler: Nazım Arslan (Tunceli kMM Girişimcisi)