Yer : Türkan Saylan Kültür Merkezi
Tarih : 08.05.2010
Katılımcılar:
a. Dernek, Vakıf ve Girişimler:
1- İzmir Romanlar Derneği (Abdullah Çıstır-Başkan)
2- Mazlumder (Kadir Tiril- Yönetim Kurulu Üyesi)
3- Dikili için El Ele Derneği (Kezban Ekmekçi- Başkan)
4- Mülteci-Der (Talat Ulusoy- Yönetici)
Katılan Milletvekilleri: Katılım olmadı.
Belediye Başkanları: Katılım olmadı.
Moderatör: Nergis Öztürk
Gözlemciler: Ak Parti İl Başkanı Ömür Kabak
Medya: Katılım olmadı
Konular:
Genel konu: Anayasa Değişikliği Paketinde Anayasa Mahkemesi
Genel Konu Üzerine Konuşulanlar:
1- Kezban Emekçi: Benim alanım daha sosyal bu hukuki bir boyut o yüzden pek fazla konuşamayacağım. Ama biz özürlülerle ilgili değişiklikten memnunuz. Pozitif ayrımcılık dezavantajlı gruplara yeterli değil. Daha belirleyici ilkelerin olması gerekiyor. Yasada korunan şeyler bir yönetmelikle yok sayılabiliyor.
2- Abdullah Çıstır: Kamuoyunda bilgilendirildiğimiz kadarıyla sivil toplum olarak ilgili olmalıyız. Özellikle ilk 3 maddedeki temel hak ve özgürlükler noktasında. Bu coğrafyada statükocu anlayışın gereksinimlerini tartışmak lazım. İktidar anayasayı çok kısa zamana yaydı mahalle baskısı gibi hissettik bu bizi rahatsız etti. Paket olarak oylanması da. sivil toplum tartışmalara katılmıyor bakın salonumuz bomboş. İyi şeyler yapılıyor. Ezber bozuluyor. Ama binanın yapısını da değiştirmek lazım.
3- Kadir Tiril: Kendi ülkemde bulunduğum bölgede bu ülkenin kırmızı çizgilerini çizenlerin ortak payda olarak yargının yapısının değişmesi gerektiğini söyleyebiliriz.
4- Ömür Kabak: Anayasa ile yatıp kalkıyoruz bir aydır. Birçok soru var akıllarda cevapları bilinmeyen. Bu durum anayasa mahkemesinin yapısının, hukukun açık olmadığını gösteriyor. Anayasa tarihimiz 150-200 yıllık bir geçmişi var.1921 Anayasası kuvvetler birliğine dayanırdı ve tüm yetki meclisteydi. Savaş yıllarında bu durum elbette olağan karşılanırdı. Ardından 24 Anayasasında da kuvvetler ayrılığından çok birliği var. Bir anayasa mahkemesi yok. 27 Mayısla birlikte 61 Anayasası askeri bir darbeden sonra hazırlanmasına rağmen daha demokratik bir anayasa. Ama unutmayalım bozuk saat bile günde 2 kere doğru gösterir. 61 Anayasasını değerlendiremedik. Biz muhafazakar kesim böyle düşünmeyiz aslında ama ben böyle düşünüyorum. En son 82 Anayasası, bir paragrafta hak verilirken alttaki 5 paragrafta hak kısıtlanıyordu. Bütün halk kesimleri bu anayasanın değiştirilmesini istedi kısmen değiştirildi de. 16 defada 80 küsur madde değiştirildi. Biz 2007 seçimlerinden sonra hemen halka söz verdiğimiz şeyi yapmaya koyulduk. Kahretsin böyle bir huyumuz var. Bu iş yalnızca Ak Parti’nin işi olmasın dedik. Anaysa profesörleriyle özgürlükçü sivil bir anayasa yapalım dedik. Ama hemen ardından sen misin sivil anayasa yapan dercesine parti kapatma kararı girdi.
5- Taha Ulusoy: Anayasanın ilk üç maddesinin değiştirilemez olmasını demokrasi adına kabullenemiyorum. Biz çocuklarımıza değiştirilemez şeyler bırakamayız.
Değerlendirme:
İletişim:
a. Sivil toplum ile
Sivil toplum örgütlerinin bir kısmına e-posta ile bir kısmına ise telefonla ve ziyaret edilerek ulaşıldı.
b. Milletvekilleri ile
Mail ile ve cep telefonlarına kısa mesajla ulaşıldı.
c. Medya ile
31 yerel medya mensubuna e-posta ile bir kısmına ise sms ile ulaşıldı. Toplantıyı izleyen olmadı.
Sonuçlar:
Özel olarak anayasa değişikliğinde yargıyı tartışmayı umuyorduk. Ancak katılımcılar toplantı sonunda, bu konuların oldukça hukuki ve teknik kaldığını, kendi bilgi düzeylerinin bu konuyu tartışmaya yeterli olmadığını ve yargıyı özel olarak tartışamadıklarını belirttiler. Öneri olarak da hukukçu bir akademisyenin yada İzmir barosundan birilerinin mutlaka katılması gerektiğini belirttiler.
Değerlendirenler: Nergis Öztürk