Yer: İl Genel Meclisi Salonu
Tarih: 08.05.2010
Katılımcılar:
a. Dernek, Vakıf ve Girişimler:
1- İnsanca Yaşam Derneği (Yücel İskenderoğlu- Başkan)
2- Bedensel Engelliler Derneği (Fatma Erdem)
3- Ünidağ (Seher Acar- Genel Bşk. Yrd.)
4- Sevgi- Der (Faika Bilgiç Erol)
b. Meslek Odaları
c. Sendikalar
1- Memur-Sen (Sefahattin Çiloğlu)
d. Kanaat önderi bireyler
1- Cüneyt Ozan
2- Mustafa Erol
3- Kaan Tonga
Katılan Milletvekilleri:Katılım olmadı.
Belediye Başkanları:Belediye Başkan Vekili Rüştü Artvin
Moderatör: Kaan Tonga
Gözlemciler:Siyasi partilerden katılım olmadı.
Medya:
1- Kanal 17
2- Boğaz Gazetesi
3- Burası Çanakkale
Konular:
Genel konu: Anayasa Değişikliği Paketinde Anayasa Mahkemesi
Yerel konu: Çanakkale'de Yol Çalışmaları
Genel Konu Üzerine Konuşulanlar:
1- Cüneyt Ozan: Şimdi ben anayasanın geneli üzerinde bir fikir belirtmek istiyorum. 82. anayasası askeri darbenin arkasından getirilen bir anayasadır. Bunun üzerinde yıllardır birçok kez değişiklikler yapıldı. 1982 anayasasına baktığımızda, kurulduğu günden beri 24 maddesinde değişiklik yapılmış. Bence en önemli değişikliklerden birisi de bu. Toplu sözleşme memurlarla ilgili bir madde var. Buradaki temel problem bir güvensizlik var. Kendisi için bir rahatlama amacında. Fakat bu Türkiye’deki demokratik temsille ilgili bir şey. Genel başkanlara bağımlı milletvekilleri yaratıyoruz. Simdi mesela anayasa mahkemesi HSYK ile ilgili düzenlemelerde Yar-sav bir çalışma yapmış. Fakat meclis başkanlığı gerekçe dahi düzeltmeksizin reddetti. Şimdi kuralların yazılısında sorun değil uygulanışında sorun var. şimdi tabi 2911 sayılı yasa çok uzun zamandır aslında normlara uymuş vazıyette. Herkesin bu fikirlerini açıklamak için sendikalarsa işte üyelerinin haklarını yapmaya basın açıklaması yapmaya kamuyu bilgilendirmeye hakkı var.
2- Faika Bilgiç Erol: Çok mutlu oldum burada olduğum için. Fakat şahsı kanatın bir avukat olarak değil normal bir vatandaş olarak anayasanın değişmesini istiyorum. Anayasamız şimdiki anayasamız miladını doldurmuştur bence. Yanı tabi ki kısım kısım değişiklikler zaman zaman yapıldı. 82. anayasasının ilk halı şuan birçok maddede yok. Madde madde değişmesi değil bir paket halinde değiştirilmesini istiyorum. Gerçek akılcı sağlam çözümler getiren maddeler bir paket hazırlanmasından yanayım. Bilmiyorum referandum olayı bilmiyorum Türk milletinin ne gibi bir tepki vereceğini bilmiyorum.
3- Rüştü Artvin: Anayasanın özellikle bugünkü konusu yargıyla ilgili hükümleri. Ben bu anayasanın hazırlanmasının uygun olmadığını düşünüyorum. Eğer anayasa ile ilgili bir sıkıntı vardı ise daha uygun bir zamanda yapılmasından yanaydım. Anayasanın belirli bir maddelerinin değiştirilerek geçici bir çözüm olmasını uygun bulmuyorum. 12 Eylül’ün sıkıntılarını bizler yakından yasadık. 12 Eylül genelde siyasete karsı yapılmış bir darbedir. Zaten darbeler bunlardır. Demokrasinin seçimle gelen ayağını ortadan kaldırmak içindir. Bugüne kadar anayasayla ilgili birçok değişiklik yapılmıştır. 2010 yılında Türkiye’nin ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir performansı yakalayabilecek bir zaman gerekiyor. Olması gereken bir uzlaşma diye düşünüyorum. Tabi dolayısıyla da şu madde doğru mu bu madde yanlış mı diye çok mantılı gelmiyor. Bazı şeyler özellikle çok ilginç. Örneğin bir toplu sözleşme hakkı. Simdi grevi olmayan bir toplu sözleşme hakkı olmaz. Uzlaşma kurulunun kararına itiraz mümkün mü değil. Şimdi demokratikleşmeyi sağlayanlar neler yapıyor bir de ona bakmak lazım. Türk milleti demokrasinin en üst şeklinde yönetilmeye hakkı olan bir millettir. Ama demokratikleşme adı altında kendisi zihniyetindeki insanların tek eline almaya çalışmayı bize demokratikleşme diye yutturulursa buna gülünür. Tekel işçilerine yapılan müdahale ortada. Adamlara yapmadıkları kalmadı. Adamlar tamamen kendi isleriyle ilgili grev yaptılar. Adamların karşılaştığı tavır neydi? Ankara meydanlarında meydan savasına dondu ortalık. Hukukta kurallar vardır. Gözaltı en son uygulanacak kurallardan birisidir. Bir de benim gibi ciddi bir süresini hapiste yatan insanlar için. Hukuku yönlendirme vasıtasıyla yaptırıyorsun. Bunun için anayasa çok önemli bir metindir. Anayasa sana göre bana göre olmaz. Anayasa birilerinin isteği gibi olmaz. Böyle hazırlanacak anayasalarla çok mümkün bir yere varacağını düşünmüyorum. Yargı hem bağımsız olmalı hem tarafsız olmalı. Ama sure verilir işte 17 üye atılacaksa bu 17 üyenin aynı anda atanması doğru değil. Şuandaki sisteme hakim olan siyasal güç istediği isimleri anayasa mahkemesine atayacak sıkıntıları giderecek diye düşünce var. yani 3 de birini atar döneminde 3 de birini de sonuna doğru atar. Yani Türkiye’nin şuanda güncel çok daha büyük sıkıntılarının olduğunu biliyorum. Zaman asımı denen bir kural var.
4- Sefahattin Çiloğlu: Biz anayasa değişikliği noktasında kamu çalışanları açısından yargıdaki değişiklik noktasında çok fazla bir şey söylemek durumunda değiliz ama bazı gelişmelerimiz var başkanımızdan da söylediği gibi. Burada gerçekten biz anayasanın bize yapmış olduğu değişikliklerden bir kazanım görüyoruz. Mutlaka değişiklikler yapılmalı. Anayasamızın değiştirilemez hükümleri hariç buna biz memur-sen olarak geçtiğimiz Ocak ayı içerisinde uluslararası demokrasi kongresinde de değinmiştik. Şunu söylemişti KESK başkanımız. Milletin değiştiremeyeceği hiç bir hüküm olmamalı millet her şeyi değiştirebilmeli. Bir başkaları vesayetiyle değiştirilemez konuma getiriliyor. Bazı şeyleri söylememizi gerekiyor da bunları da dile getirmemiz gerekiyor. Anayasa mahkemesinden 411 kişinin yapmış olduğu bir karar geri çevrilemez. Türk milleti tarafından seçilmiş bir meclisin kararı bu. 411 milletvekilinin önünde kimsenin olmaması gerekmektedir. Şuan itibariyle bu iktidarın sona ereceği yüce divana gidileceği yüce divanın da bunlar tarafından yargılanacağı vs… Biz değişikliklerin yerinde olduğunu biz daha geniş platformlu toplantıların düzenleneceğini istiyoruz. Eğer birileri dinlenmediyse sızın istekleriniz bize gelmediyse bu da çok büyük bir gaftır.
5- Fatma Erdem: ben insanların yanı toplumun rahat edebileceği kendilerine bir şeyler bulabileceği bir yasanın olabilmesini isterim. Mesela kadınlarımız engellilerimiz. İnsanların faydalanabileceği. Uygun olabileceğini bir yasanın olmasını isterim ben. Kadınlarımız şiddete uğruyorlar. Erkekler kadını aldığı zaman kadını tapulu malı olarak görüyor. Ve bunlara her turlu kaba kuvvet her şey yapılıyor. Yani kadınlarımızın korunmasını isterim. Ben bu konulara çok duyarlıyımdır. Kadınlar eziliyorlar. Kadınlarımızı özgürlükleri yok. Hatta böyle eğitimli kadınların bile özgürlükleri yok. Engelliler için yasalar düzenlenmesini isterim. Ben engelliler için çalışan kişiyim. Projeler istedim. Taslaklara belirlendi. Yasaya takıldı. Ne olduğunu da bilmiyorum. İşte engellilerimizi için kadınlarımız için koruyan bir yasa istiyoruz.
6- Cüneyt Ozan: Anayasa mahkemesi şuanda ana muhalefet mahkemesi gibi çalışıyor. Anayasa mahkemesi üye sayısını çoğaltarak oraya bir şekilde nüfus etmeye çalışıyorlar. Ondan sonra da işte toplumsal uzlaşmayı da yakalayamazsınız. Mesela ne kadar çoğunlukla oluşturabileceğimiz. Ama böyle yapıldığı için insan bıkar. Grev hakkı olmadığı sürece düzenlemeler boş acıkacak. Böyle olduğu zaman hiçbir şey konuşulmadan direkt olarak muhalefetle karşılaşıyorsunuz.
Değerlendirme:
İletişim:
a. Sivil toplum ile
Sivil toplum kuruluşları, e-posta, telefon ve yüz yüze yöntemle davet edildi.
b. Milletvekilleri ile
Mail ile ve cep telefonlarına kısa mesajla ulaşıldı.
c. Medya ile
Ulusal basın temsilcileri ve yerel basın mensupları davet edildi.
Değerlendirenler: Yücel İskenderoğlu