YER: Marsiad Konferans Salonu
TARİH: 08.04.2011
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1 / Türk-Macar Dostluk Derneği ( İbrahim Sarı- Üye )
2 / Yahya Kaptan Toplu Yapı Koop.( Abdurrahman Subaşı – Başkan )
3 / MAZLUMDER ( Behlül Metin – Üye )
4 / Kocaeli Kızılay Şubesi ( Muzaffer Şişmanoğlu- Başkan )
5 / Yerel Gündem21 ( Nilgün Doğanay – Üye )
6 / ÇEKÜL ( Numan Gülşah – Kocaeli Sorumlusu )
7 / Kocaeli TEMA Vakfı ( Nejdet Kurumanoğlu- Üye )
8 / Bağımsız katılımcı ( Havva Nur Tekin)
MESLEK ODALARI
1 / KSMMMO ( Mehmet Toker )
SENDİKALAR
KANAAT ÖNDERİ VE BİREYLER
GOZLEMCİLER
1 / BBP İl Başkanı ( Rıza Güven Usta)
2/ Has Parti İl Teşkilat Yardımcısı ( Hayrettin Ünlü)
KATILAN MİLLETVEKİLİ ADAY ADAYLARI
1 / BBP Adayı Sn. Bayram Kurtaran
2 / BBP Adayı Sn. Ali Rıza Ayman
3 / BBP Adayı Sn. Hasan Cebeci
4 / Has Parti Adayı Sn. Tülay Çırak
5 / Has Parti Adayı Sn. Emre Bağce
6 / Has Parti Adayı Sn. Sami Çakar
7 / Has Parti Adayı Sn. Atilla Ertuğrıl
BELEDİYE BAŞKANLARI
MESAJ YOLLAYANLAR
1/ Kocaeli AKP Milletvekili Sn. Eyüp Ayar
DİĞER KATILIMCILAR
Çeşitli sivil kuruluşlardan ve halktan toplam 19 izleyici/gözlemci katıldı.
MEDYA
MODERATÖR Bahri Odabaş / İş Adamı / KkMM Hamalı
KONULAR
GENEL KONU: —–
YEREL KONU: ‘Milletvekili Aday Adayları ile 10 İstek’ Konusu görüşülecek
ANAYASA : —–
KONUŞULANLAR
1 / Nejdet Kurumanoğlu: Havanın, suyun ve toprağımızın korunmasını istiyoruz. Tarım politikalrınız nelerdir.? Bunları öğrenmek istiyoruz.
2 / Behlül Metin: Her zaman olduğu gibi seçim öncesi vaatler verilir. Ve sonrasında unutulur. Örneğin başörtüsü sorunu, çözmek için yola çıkanlar çözmemiştir. Başörtülülere ayrımcılık uygulanıyor. Sizler Başörtülü kadın aday gösterecek misiniz? İlk sıralarda mı olacaklar? Bir sorum daha olacak şehriçi trafiği malum Kocaeli’de toplu taşımacılığa geçilecek mi?
3 / Muzaffer Şişmanoğlu: Seçim vaatleri arasında iyiyi, kötüyü ayırt edemiyoruz. Adayların %30 unun tercih edileceği bir sistem içerisinde seçim yapılmaktadır. Tepeden inme değil parti üyelerine dayalı bir aday seçimi yapılmalıdır. Vekillerin her şeyin hakimi olması önlenmelidir. Vekillerin yetkileri kısıtlanmalıdır. Kürsü dokunulmazlığı dışındakiler, vekiller belediyelere müdahil olmalıdır.(denetlemelidir) STK ların protokoldeki yeri bankoların arkasında olmamalıdır. Vekiller seçimden sonra sadece parti toplantılarında değil, geniş katılımlı toplantılara katılmalıdır.
4 / Mehmet Toker: Muzaffer Bey’in söylediği her şeyi bende söylüyorum, katılıyorum. Çağdaş yeni bir anayasa inşa edilmeli. Toplumun kendi arasındaki diyaloğu seçimden önemli, partilerin ve inançların küçüğü, büyüğü olmaz. İnsanların birbirleri ile olan ilişkileri kıyafetleri ile değil, beyinleri ile ilişkili olmalıdır. Her yerde taban var. Farklılıkları bir zenginlik olarak göreceğiz ve ilgili yerlere yapılması gerekenleri söylemeli ve bunu söylemekten bıkmadan usanmadan tekrarlamalıyız.
5 / Abdurrahman Subaşı: Konuşulanlara katılıyorum. Siyasilerin partizanca tutumlarından vazgeçmesini istiyorum. İl başkanından randevu istedim. Akşam beşten sonraya verildi. Neyse gittim. Sizi yemsilcimiz zannettim, size ayıracak zamanım yok dedi. Şimdi nasıl oy vereceğim. Siyasilerin halkla bütünleşmesini istiyorum. Şuan için oyum belli değil, sizlere sorularım ise şöyle olacak, enerji sorununu nasıl çözeceksiniz? Güneydoğu sorunu hakkında çözüm önerileriniz var mı? Şehrimizdeki trafik ve çevre kirliliği hakkında neler yapmayı düşünüyorsunuz?
6 / Numan Gülşah: Görüşlere katıldığımı söyleyerek başlamak istiyorum. Bugünkü yapı içindemi olmalıyız. Yoksa farklı bir tarzmı denemeliyiz, bilmiyorum. Ama vekiller, liderlerin hegomanyası altında bulunuyorlar. Bana bu durum itici geliyor. Bu hep böyle oldu, özgürce etrafını dinlemeyen liderler aşağı doğru düşmeye mahkum oldular. İzmitte 128 adet liman talebi var. Bu limanlar yapılırsa coğrafyamız değişecek, dağlar inecek, denizler dolacak bu gidişle… Rantın en çok olduğu şehirlerin başında geliyor, İzmit’e şimdide posco geliyor. Dünyanın kovduğu, danışmanlar dünyayı dolaşıyormuş. Tehlike arz etmiyormuş. Bizde mücadelemiz için mahkeme mahkeme dolaşıyoruz. İçerisinde bulunduğumuz toplantıya mevcut milletvekillerinden CHP Milletvekili Hikmet Erenkaya ve MHP Milletvekili Cumali Durmuş katılım göstermiştir. Seçilenleri bu toplantılarda görmek istiyoruz.
7 / Ali Rıza Ayman: Bu gibi toplantılar olmalı, halkla STK larla iç içe olmalıyız. Ama ne yazık ki bugün en çok baskı görenler olarak buradayız sanırım. Has Parti ve BBP olarak, ama ne basın mensupları ne de diğer partiler bu toplantıya iştirak etmemişlerdir. Ama bizler buradayız. Toplantının kayda alınması ve dağıtılması en doğrusudur. Çünkü insanlara sesimizi duyurmak ve kendimizi anlatmak istiyoruz. Söz verildiğinde Daha detaylı konuşmak isterim.
8 / Bayram Kurtaran: Bizde demokrasi yok, vekiller ellerini indirip, kaldırıyorlar. Biz seçilirsek , şuan vekillere eğiliyoruz. Ama biz halkın önünde eğileceğiz, milletvekili halkın içinde olmalıdır. Memleket yetimdir. Basın bizim konuştuklarımızı yazmıyor. Ama aynı şeyleri CHP veya başka parti söylediğinde yazılıyor. Bizde aynılarını söylüyoruz. 85 yıldır, yanlış tarım politikaları sebebi ile topraklarımız değerinden az işlenmiş ve çiftçimizin boynu bükülmüştür. Kentimizde bulunan Dilovasında bulunan sanayi kalkmalıdır. Yerleşimle iç içe girmiş durumdadır. Birde kent kart var. Kart 7 TL ama kartın maliyeti 1 TL, kartla 1.5 TL ye giderken, kartsız 2 TL ye ulaşım yapmak zorundasınız. İnsanları bazı şeylere zorlayamazsınız. Halk özgür iradesi ile kendi karar vermelidir. Başörtüsü meselesi ise halkın sorunu değildir. İktidarın sorunudur. Çözülmek istenseydi, çözülürdü.
9 / Hasan Yenice: En büyük sorun İzmit için Dilovası halkı kaldırsanız. Fabrikalar ne olacak, 2 saat durdum, ben zehirlendim. Aslen Giresunluyum. Ama İzmit’i çok seviyorum. Bize çalışmayın diyorlar, dilovasındaki fabrikalar orada yaşayanları işe bile almazken, belediyelerde 500 bürokrat görev yaparken, beyaz plakalı siyah camlı ciplere binerlerken ve hatta iki maaş alırken kimin umrunda dilovasında yaşayanlar, çevre kirliliği… ama bizim umrumuzda bunları düzeltmek istiyoruz. Trrör sorunun çözümü kalkıp insanlarımızın ayağına giderek çözülebilir ancak, Türk’ün Türk’ten başka dostu yok. Bunu unutmayalım.
10 / Atilla Ertuğrul: Bizler 2 sorun tesbit ettik. Ama tabi ki sizin sormuş olduklarınıza da cevap vermeye çalışacağız. 1. Sivil Anayasa 2. Çevre Kirliliğidir. İzmit sanayiye doymuştur. Buraya yapılan yatırımların biz kısmı Anadolu’ya yapılmalıdır. Ben esnafım. Halka en kaliteli malı, en ucuza sunmalıyım. Siyasilerde öyle yapmalıdır. Başörtüsü tüm her yerde kullanılabilir bir statiye getirilmelidir. 3 G projesinde iktidar sınıfta kalmıştır. Yoksulluk, yolsuzluk, başörtüsü ve sendikalarla ilgili yasaklar devam ediyor. Bugün açlık sınırının altında %13 oranında, açlık sınırında %33-46 oranında insanımız yaşamaktadır. Hatırlarsınız yurt dışından ithal ekonomi modeli getirildi. Milli ekonomik modelimizi geliştirmek için, bunun sonunda tüketici toplum kanunu getirmiştir.
11 / Sami Çakar: Adaylarımızı tüm üyelerimiz ile birlikte oy kullanarak belirledik. Belediye Başkanlarını ve Milletvekillerimizi üyelerimiz belirleyecek. 12 Eylül yasağı olan baraj yasağını iktidar devam ettirmektedir. İki başlı yargı vardır. Bir kurum terfi ettirirken, diğeri yargılamaktadır. Anayasayı %10 seçim barajı olan meclis yapamaz. Herkesin görüşü alınmalıdır. Hz. Oy değil, Hz. İnsan diyen bir başkanımız var. Millete bunları anlatmak için orada olmak, hakkı, adaleti getirmek için görevimizin başındayız. Düşünün Libyalılar Türk Konsolosluğunu bastılar. Ama basanlar Hristiyan ya da Musevi değiller, Müslümanlar, buda bizim dış politikadaki yanlışımızı göstermektedir. Kürt sorunu ile ilgili olarak ise iş durumu olmaması ve diğer hususlar nedeni ile bir türlü çözülemiyor. Çözüm aslında basit gönüllü birliktelikdir. Gerçekten halkın sesi olmaya çalışıyoruz. Dış politikada ve ekonomide iflas ettik. Bir düşünün 170.000 bin aile boşanmış, kart borçlusu insanımız bugün öğünerek yaptıkları köprülerden intihar ediyor, ya da intihara teşebbüs ediyorlar. Bu da demek oluyor ki? Bir yerde bir sorun var. Hani Recep Tayip Erdoğan Muhtar bile olamazdı. Ama şuanda Başbakanlık yapıyor. Biz ülkemiz ve güzel ideallerimiz için siyaset yapıyoruz.
12 / Emre Bağce: Siyasetin içeriğini yanlış anlıyor ve uyguluyoruz. Siyasetin rekabetçi ve çatışmacı bir şey olduğu düşünülüyor. “Bir arada nasıl yaşarız?” Siyaset bu soruya cevap verir. Siyasetin amacı insanların bir arada onurlu ve mutlu yaşayacakları bir yaşam alanını birlikte inşa ettiği bir faaliyettir. Siyasi partiler demokrasinin vazgeçilmez unsurudur, ancak insan ve vatandaş daha önceliklidir. Günümüzde temsili demokrasi dünyada ve ülkemizde insanların beklentilerini, talep ve ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Sorunların kalıcı biçimde çözümü için katılımcı demokrasinin gelişmesi ve kurumsallaşması gerekir. Seçenler seçtiklerini görevden alabilmeli, bir tür güvenoylaması niteliği taşıyan azil sistemi kullanılabilmelidir. Vekillere yargıdan önce vatandaş dokunabilmelidir. Kürsü dokunulmazlığı dışında dokunulmazlık kaldırılmalıdır. Hatta, siyasal yapıları daha şeffaf, hesap verebilir hale getirebilmek için iktidara hangi parti gelirse gelsin, bakanları arasına muhalefetten isimleri de katabilmelidir. Böylece siyasi rant paylaşımı dışına çıkılabilecek, yapılar daha şeffaflaşabilecektir. Halkın duası alınırsa, iktidar payidar olur. Bir de başörtüsü ile ilgili sorularımız var. İnsanların doğuştan gelen haklarını ve giyim kuşam gibi hususları kimse sorgulamamalıdır. Bu tür konuları şu ana dek aşmış olmamız gerekirdi. Anayasa yapımı ile ilgili sorunlarımız da var; yöntem olarak farklılıklardan başlanıyor. Halbuki öncelikle ortak noktalardan başlamak, herkesin üzerinde uzlaştığı, hemfikir olduğu hususlardan başlamak daha makuldür. Bu aynı zamanda daha ılımlı ve uzlaşmacı bir ortam oluşturacaktır. Anayasa, toplum sözleşmesi olduğu için, herkesin üzerinde hemfikir olduğu hususları öncelikle ele almak gerekir. Bu ortak paydaları da artıracak, farklılıkların üzerine inşa edileceği ortak bir anlayışı geliştirecektir.
ÖNERİLER
ORTAK SONUÇ
DEĞERLENDİRME
İLETİŞİM
SİVİL TOPLUM İLE
78 sivil toplum kuruluşuna duyuru yapıldı. (E-mail? Faks? Yazı ile? Sözlü? Telefonla? )
MİLLETVEKİLLERİ İLE
Faks ve mail ile vekillere ulaştık.
MEDYA İLE
2 Yerel Televizyon ve 50 kadar ulusal basın temsilcileri ve yerel basın mensupları davet edildi.
KATILIMCILARLA
E-mail ile tüm katılımcılardan konu istedik, yanıt gelmedi, sonuç olarak genel ve yerel konular belirlendi.
SONUÇLAR
TkMM ilkelerimiz videosu ile genel konuya ilişkin videolar gösterildi.
DEĞERLENDİREN KİŞİ Kocaeli kMM Hamalı Bahri Odabaş
08.04.2011 Kocaeli kMM Toplantı Tutanağı
previous post