YER: Malatya Belediyesi Fırat Toplantı Salonu
TARİH: 08 Şubat 2014
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1 / Toplumsal Dayanışma Derneği (Hasan Kaya)
2 / Zeynel Abidin Vakfı (Erdoğan Ünverdi)
3 / Kamer Vakfı (Nilüfer Kısak)
4 / Sakatlar Derneği (Ali Haydar Koyun)
5 / Toplum Gönüllüleri Birliği (Sinan Oral)
6 / İnsan Hakları Derneği (Ramazan Kuzu)
7 / Meşale Der (Necip Cengil)
8 / Uluslar arası Af Örgütü (Ferman Salmış)
9 / Mazlum Der (Fikri Aksoy)
10 / Ekoloji Der (Hasan Buran)
SENDİKALAR
11 / Eğitim Bir Sen (Nazım Gümüş)
KANAAT ÖNDERİ VE BİREYLER
1 / Kadir Akgüneş
2 / Enver Bakır
3 / Mustafa Baştürk
4 / Asım Demirkök
5 / Hamza Doğuç
6 / Hakkı Yiğit
7 / Hasan Dündar
8 / Abdulkadir Artan
9 / Sami Cengil
10 / İsmail Demir (ÖSP)
11/ İhsan Gencer
12 / Enver Kiraz (CHP İl Başkanı)
13 / Hasan Kara (Milletvekili Danışmanı)
14 / Hakan İnci (CHP Malatya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı)
15 / Hasan Şahin (HDP Malatya Büyükşehir Başkan Adayı)
16 / Ayten Polat (HDP Malatya Büyükşehir Eş Başkan Adayı)
17 / Hasan Doğan (HDP Yazıhan Belediye Başkan Adayı)
18 / Selahattin Gürkan (Ak Parti Merkez Battalgazi Belediye Başkan Adayı)
19 / İbrahim Ulutaş (Radyocu)
KATILAN MİLLETVEKİLLERİ Katılan Olmadı.
MESAJ YOLLAYANLAR Yok.
MEDYA
1 / Güneş Tv, İHA
MODERATÖR Doç.Dr. Recep Karabulut
KONULAR
GENEL KONU: Sivil Toplum Belediye Başkan Adaylarıyla Buluşuyor
KONUŞULANLAR
1 / Hasan Buran Geçmişte Mücelli caddesi ana arterdi. Şu an bir araç zor geçiyor. Malatya’nın dokusuyla o zaman oynanmaya başlandı. Biz insan odaklı mı yoksa rant usulümü yapacağız? Kuzey-güney çevreyolunun yapımında da aynı durum yaşandı. İnsan odaklı, Malatya’nın kültürel dokusunu da ortaya çıkaran bir belediyecilik anlayışı olacak mı? Malatya’da yaşayan Ermeniler’i, Kürtleri, Alevileri temsil etme konusunda nasıl yaklaşacaksınız?
2 / Hamza Doğuç Malatya alan olarak Türkiye’nin on dördüncü büyük ilidir. Yetişmiş insan potansiyeliyle ve diğer değerleriyle Türkiye haritasıyla Malatya haritasını örtüştürdüğünüzde çok büyük benzerlikler var. Yeni büyükşehir statüsüyle belediye başkanları büyük bir sorumluluk üstleniyorlar. İlde daha önce vali, valinin seçtiği il sekreteri ve ona bağlı olan bürokratlar yapıyordu. Şimdi iş size düşüyor. Nasıl bir yönetim yapacaksınız? 49 tane meclis üyesi var. Çoğunluk sizdeyse sorun yaşamazsınız. Çoğunluk sizde değilse alacağınız kararları nasıl uygulayacaksınız? Yıllardır süren yönetme anlayışı nasıl değişecek? Günümüzde en ekonomik taşıma demiryolu taşımacılığıdır. Hızlı tren sorunumuz var, eğitimde, sağlıkta sorunlarımız var. Bu sorunların öncelik sırasını tespit etmemiz gerekir. Bana göre en büyük sorun iyi yönetim sorunudur. Bana göre Türkiye’yi iyi yönetemiyoruz.
3 / Asım Demirkök Malatya’nın yeni çıkan 1/25000 lik haritasını incelediniz mi? Çevre düzeni planını incelediniz mi bilmiyorum. Kuzey ve güney çevre yolları ile kuzey ve güney kuşak yollarını birbirine karıştırıyoruz. Bu yollar nerelerden geçiyor ve sizin itirazlarınız nereye? Trafik sorunu ertelenecek bir sorun değil ve ivedilikle yapılması gerekir. Master planı ile ilgili görüşlerinizi almak isterim.
4 / Kadir Akgüneş Malatya’nın kendine özgü bir kültürü var. Birçok mahallenin, sokağın ve semtin ismi değiştirilmiş. Geçmiş belediye başkanlarından biri ideolojik ve siyasi görüşlerine göre bazı isimler buldu. Ergenekon bulvarı, ötügen bulvarı gibi. Bu isimlerin Malatya’nın kültürel dokusuyla hiçbir alakası yoktur. Belediye başkan adaylarımız bu isimleri değiştirecekler mi?
5 / Fikri Aksoy Malatya’daki elektrikli otobüs projesini destekliyor musunuz? Desteklemiyorsanız alternatifiniz nedir? Hdp’de eş başkanlık nasıl olacak?
6 / Erdoğan Ünverdi Malatya’da büyük bir alevi kitlesi var. Ancak ibadethaneleri yoktur. Alevilerin ibadetlerini yapabilmeleri için cemevlerine arsa ayıracak mısınız? Bu konuda ne düşünüyorsunuz?
7 / Hasan Kaya Malatya çok dilli, çok kültürlü, çok inançlı bir yapıya sahip. Malatya’da bunlara yönelik bir belediyecilik uygulaması yapacaklar mı? Bunun örnekleri ülkemizde ve dünyada mevcuttur. Farkllıklarımız zenginlik olarak kabul edilecek mi? Yazıhan’da da çok farklı kimlikler var. Oradan geçen ipekyolunu yeniden hayata geçirebilmek için çalışmalarınız var mı?
8 / Nilüfer Kısak her gelen belediye başkanı yolları yeniden söküp yaptı, biz yine aynı şeylerle karşılaşacak mıyız? Kışla caddesindeki binalar çok eski yıkılması gereken çok bina var belediye bunları görebilecek mi?
9 / Abdulkadir Artan Alevi vatandaşlarımızın talepleri karşılanacak mı? Dünkü Malatya’da ulu cami yeterliydi bugünkü Malatya için bir Ulu camii projeleri var mı?
10 / Necip Cengil Herhangi bir bölgeden yol geçirdiğinizde herhangi bir arsa spekülatörünün gizliden gizliye bilgi alan ve arsa alan kişilerin bu göz açıklığına müsaade edecek misiniz? Yoldan dolayı oluşan rantı yine kamuya aktaracak mısınız?
11 / Nazım Gümüş Biliyorsunuz 2015’te dersaneler kapatılacak. Malatya’da yirmi beş bin dersane öğrencisi var. Bu dersaneler kapandıktan sonra bu öğrencilerin bir yerlere gitmesi lazım gitmese bile dışarıda birilerinin elinin altına girecek. Bu çocukların sosyal alanlara girmesi için belediye başkanı seçilirseniz ne gibi tedbir alacaksınız?
12 / İbrahim Ulutaş Malatya’da belediye başkan adaylarının projelerinden ziyade hangi partiden girdiğine bakılıyor. Algıyı değiştirecek nasıl adımlar atılacak. Çünkü şöyle bir şey var; aleviler Chp’ye suniler Ak partiye oy veriyor. Bu şehirde aleviler hiçbir zaman yönetmemiştir, sol da hiçbir zaman yönetmedi. Bu algıyı vereceğiniz mesajlarla nasıl değiştireceksiniz? Belediye’nin bütçesi açık olacak mı? Şeffaf olacak mısınız? Mahalle meclisleri oluşturacak mısınz?
13 / İsmail Demir Hdp’nin kadın adayına soracağım;erkek gibi bir kadın olarak mı kentinizi yöneteceksiniz yoksa kadın gibi kadın olarak mı yöneteceksiniz? Kadın gözüyle Malatya’yı nasıl yönetmeyi düşünüyorsunuz?
14 / Ali Haydar Koyun Türkiye nüfusunun 12.9’ u engellilerden oluşmaktadır. Bunun yanında aslında herkes birer engelli adayıdır. İlimizde 69.000 civarında engelli yaşamaktadır. Buna aileleri de katarsak 350.000 kişiyi düşünebiliriz. Göreve gelecek olduğunuz takdirde engelli bireylere yönelik yaşamış olduğu eğitim,sağlık, istihdam, ulaşım, sosyal, sportif ve kültürel etkinliklerle ilgili yaşadıkları sorunlara çözüm getirmek amacıyla yapacağınız ciddi projeleriniz var mı? Varsa nelerdir? Bu çalışmaları yaparken de bizi mi düşünerek yapıyorsunuz yoksa kendinizi düşünerek mi yapıyorsunuz?
15 / Sinan Oral Yerel yönetim deyince adaylarımızdan bir yorum dinlemek istiyorum. Cumhuriyet tarihi boyunca bugüne kadar yerelden hak alıp da yerele hizmet eden bir belediyecilik anlayışı olmuş mudur? Yoksa yerelden oy aldıktan sonra genel merkezine bağlı kalmaksızın yerel yönetim yapmak mümkün müdür?
16 / Mustafa Baştürk Belediyelerde birçok çalışan var ve bunların bağlı olduğu taşeron şirketler var. Malatya’da bir de belediyeye bağlı Esenlik şirketi var. Buralarda çalışanlar ciddi bir örgütlenme sorunu var. Bunlar örgütlendiğinde ya işlerinden oluyorlar ya da başka bir taşeron şirkete devrediliyorlar. Siz işçi ve çalışanların örgütlenme açısından bakış açınızı bize izah edebilir misiniz?
17 / Ramazan Kuzu Yerel yönetimlerin özerkleşmesi için ne yapacaksınız? Bizim doğal alanlarımıza dokunmayın, betonlaştırmayın. İnsan ve çevre derneklerinin kurulması ve destek verilmesi gerekir. Halk için belediyecilik yaparlarsa daha memnun olacağım.
18 / Ayten Polat Kentlerin mimarisi kadını yok sayan bir mimaridir. Bizler kadını var eden bir mimariyi benimsiyoruz. 7/24 saat yaşayacak olan sokakları ve parkları kent yaratma iddiasındayız. Herhangi bir zaman diliminden herhangi bir yere güvenlik içinde gidebileceğimiz bir kent yaratmak istiyoruz. Kadınların önündeki engelleri kaldırmak için de pozitif ayrımcılık yapacağız. Bunun somut örneği eş başkanlık sistemidir. Belediyecilikte şeffaf bir yönetimi hedefliyoruz.
19 / Hakan İnci Malatya’daki ulaşım ve trafik sorununa biz şöyle bakıyoruz; üç kademeli bir çevre yolu öngörüyoruz. Yeni bir Avm yapılmış, belediye binası ve hastane yapılmış, emniyet müdürlüğü yapılıyor, organize sanayi bölgesi yapılıyor. Buların tümü aynı hattan besleniyor ve ciddi bir plansızlık var. Trafik konusunda esas mesele şu; biz bir merkez ilçe olarak mı kalacağız yoksa gerçekten büyükşehir mi olacağız? Daha önce planlanan kuzey kuşak yolu var. Bu yolları yapmak için irade ortaya koyacağız. Daha önce yapılan master planın uygulanması mümkün değildir, master planından öte acil eylem planı olarak görmek mümkün. Tespit ettiğimize göre 75.000 metre kare park yapılacak alan var. Bu parklar temalı parklar olacak. Bölgede benzeri olmayan bir eğlence merkezi yapmayı planlıyoruz. O bölgeyi de çekim merkezi haline getirmek düşüncesindeyiz. İstihdamın çözülebilmesi için işçilerimizin kalifiye hale getirilmesi gerekir. İşsizlik sorununa öncelikle alt yapıdan başlayacağız. Turizm ve hizmet sektöründe ara elemanımız yok. Önce bu ara elemanları yetiştireceğiz. Malatya için revize bir imar planı yapacağız. İmarda ilgili sivil toplum örgütlerinin görüşünü konu meclise gelmeden alacağız. Bizim aktarım hattımız kuzey ve güney yönündedir. Dolayısıyla o yolların planlanması gerekiyor. Güney ve kuzey kuşak yollarının acilen hayata geçirilmeleri gerekiyor. Resmi dil neyse o dilde hizmet vereceğiz. Kışla caddesindeki binalarla ilgili mülk sahiplerine farkındalık kazandırarak güçlendirilmesi gerekiyorsa güçlendirmelerini sağlayacağız. Kaldırımlarda engelliler için bordür yok. Camilerin de yetersiz olduğunu biliyorum bunun sebebi de iyi planlamanın yapılmamasından kaynaklanıyor. Bir imar planı yaparken orda tapunun ne zaman el değiştirdiğini görebiliriz. Eğer bir rant varsa buna engel olacağız. Belediye meclisinde Malatya’nın geçmişinde yer alan mahalle ve sokak adlarını tekrar vereceğiz. Trambüs ihalesinin acilen durdurulması gerekir. Tramvay sistemi daha uygun bir sistemdir. Her ilçeden ve ilçeye bağlı köylerden sorumlu olan belediye başkan yardımcısı olacak. Açacağımız gençlik eğitim merkezlerinde gençlerin zamanlarını geçirecekleri faaliyetler düzenleyeceğiz. Engelli yaşam merkezini açmak göreve ilk geldiğimizde yapacağımız işlerin başında geliyor. Belediye çalışanlarının bir kısmı taşeron şirketler üzerinden asgari ücretle çalışıyor. Tümünün sendika hakkı olacak. Belediye olarak proje üretim merkezi kuracağız. Yapılacak işlerde ilgili odalar ve sivil toplum örgütlerinin görüşleri alındıktan sonra mecliste görüşeceğiz. Kuşak yollarını acilen hayata geçireceğiz.
20 / Hasan Şahin Malatya kentten çok büyük bir köye benziyor. Kentiniz göç alıyorsa buna göre projelerinizi yaparsınız. Malatya’yı sadece şehir merkezi olarak görmemek lazım. Doğu Anadolu Bölgesinde en çok taşıtın olduğu il Malatya’dır. 125.000 aracın olduğu şehirde trafik ciddi bir problemdir. Ana merkezdeki caddelere insanlar sığmıyor. Şehrin gelişmesini ve nüfus artışını dikkate alarak yollar yapmak zorundasınız. İnsanı yönetmek yönünde ele alırsak trafik sorunu çözebiliriz. Parti programımızda yaşam alanları ile ilgili açıklamalar var. Yaşam alanlarını yaşadığınız il merkezindeki insanların sosyal yaşam koşullarını ortaya çıkarıp, kadınlar, engelliler, çocuklar için ortak yaşam alanları oluşturacağız. Bir kesimin yaşam alanını kısıtlayarak yaşam alanı oluşturulamaz. Şehrimizde ciddi bir görüntü kirliliği var. Türkiye’de eş başkanlık sistemi bir tek bizde var. Kadını hayata katmayan bir sistemin yaşama şansı yoktur. Kadını topluma katarak şeffaf bir belediyecilik örneği göstereceğiz. Tek başına karar verme mekanizması yerine işletilmeyecektir. Halka hesap verebilir bir belediye anlayışıyla geleceğiz. Malatya’nın merkezinin imara kapatılması lazım ve binalarının elden geçirilmesi gerekir. Bu ilin insanı bu yıl 8 kilo kaysıyı satıp bir litre su alabildi. Böyle özel bir ürüne sahipsiniz ama tarım politikanız yok. Malatya’nın tarımsal sanayiye yönelik yatırımlar yapması gerekir. Çok kültürlü, çok dilli bir yapımız varsa ona göre hizmet edeceğiz. Ortaklaştırarak birçok şeyi çözebiliriz. Biz geldiğimizde betonlaşma olmayacak. Bu ülkede alevi vali yok, alevi emniyet müdürü yok. Cem evleriyle Alevileri kandırıyorlar. Alevilerin temel sorunu temsil edilememeleridir. En büyük öncelik Alevileri kabullenmektir. Bu sistem bir öteki yarattı. Mahalle meclislerinin istek ve istemleri doğrultusunda işlerimizi yapacağız. İnsanların ibadetlerini yapabilecekleri ihtiyaca uygun camiler de inşa edeceğiz. Halkın parasını çarçur etmeyeceğiz ve şeffaf bir uygulayacağız. Vatandaş harcanan paradan haberdar olmalıdır. Sosyal devlet kendi kurumlarını en iyi idare eden devlettir. Devletin okulunda eğitimi iyi verirsen dersanelere ihtiyaç olmaz. Engelli vatandaşların sorunlarının çözümü için rehabilitasyon merkezleri, eğitim merkezleri ve sosyal alana katma merkezleri oluşturacağız.
21 / Hasan Doğan Malatya Kuzey-güney, doğu-batı yol kavşağında olan bir şehirdir. Kuzey-güney çevreyolu tartışmaları tamamen bürokratik bir karardır. Bu ne trafik sorunun çözer ne de gelişir. Kervan yolunun kavşak yolu burası, dolayısıyla planlaması buna göre yapılması gerekir. Ekolojik yapıyı göz önüne alıp düzenleme yapacağız. Yazıhan’ın her tarafı baraj olmasına rağmen hiçbir yerinde suya girilemiyor ve yaşam alanına çevrilemiyor. Şeffaflığın esas yönü meclislerdir. Yerel meclisleri oluşturursak şeffalığı sağlayabiliriz. Katılım, müzakere, diyalog ve ortak iradenin oluşturulması için gereklidir. Yazıhan, Fırat nehri ile Tohma çayı arasındadır; imarın oraya taşınması, üniversitenin oraya taşınması konusunda projelerimiz var. Çok dilliliği çok kültürlülüğü belediyemizde yaşatmaya çalışacağız.
22 / Selahattin Gürkan Şehir nedir, belediye nedir kavramlarına bakmak lazım. Belediye; milli sınırlar içinde kanunla belirlenmiş sınırların içinde yaşayan insanların ihtiyaçlarına cevap vermek anlamında yerel anlamda kurulmuş teşekküllere diyoruz. İnsan biyo, sosyal ve kültürel bir varlıktır. Maslow insanın ihtiyaçlar hiyerarşisini belirlemiş. Birinci basamakta yeme,içme,üreme gibi birincil ihtiyaçlar, ikinci basamakta güvenlik ihtiyacı, üçüncü basamakta ait olma ihtiyacı, dördüncü basamakta sevme-sevilme ihtiyacı, beşinci basamakta kendini gerçekleştirme ihtiyacı var. Şehrin sakini değil, sahibi olma duygusunun temelini oluşturmaya çalışacağız. İnsana uygun şehri yaratmak istiyoruz. Bu şehirde yaşayan insanların temel olarak şehrin değerleriyle, sivil toplum örgütleri ile, odalar, dernekler, sendikaların fikrini alarak şehri yönetmek istiyoruz. Ortak akıl ve istişare ile yapılan iş ve işlemler yapacağız ve bu anlayışla yöneteceğiz. Malatya’da problem; sosyal entegrasyon problemidir, aidiyet problemidir, kimlik kaybolması problemidir, kent hafızasının yitirilmesi problemidir, kültürel değerlerin heba edilmesi problemidir. Şehri mahallelik bilinci üzerine oturtmak gerekir. Malatya’da yaşayan alevi, kürt, sunni vatandaşlarımız var, çevre illerden yoğun göç almış bir kenttir aynı zamanda. Belediye başkanı, seçildikten sonra parti rozetini çıkarır ve kendisine oy veren veya vermeyenin de başkanıdır. Aidiyet duygusunun oluşturulması belediyenin yapacağı hizmetlerle ancak mümkündür. Sosyal belediyecilik hizmetleri çok önemlidir. Belediyenin kapısından giren kişi bu belediye bana ait duygusunu hissedebilmelidir.
DEĞERLENDİRME
İLETİŞİM
SİVİL TOPLUM İLE
Görüşme, email ve sms çağrı yaptık.
MİLLETVEKİLLERİ İLE
Mail, sms davet edildiler.
MEDYA İLE
30 civarında tv, gazete ve internet sitesine çağrıda bulunduk.
KATILIMCILARLA
Email ve sms davet ettik.
SONUÇLAR
DEĞERLENDİREN KİŞİ
Semine Dengeşik
Malatya kMM Girişimcisi