Yer : Bitlis Belediyesi Meclis Toplantı Salonu
Tarih : 08.01.2011
Yerel Katılım:
Dernek, vakıf, girişimler
1- ASIBED (Bayram Tutgaç- Bedensel Engelliler Derneği Başkanı)
2- Kent Konseyi (Songül Kaya- Genel Sekreter)
3- Bitlis Bilişim Derneği (Maşallah Kaya)
4- Bitlis Gençlik Meclisi(İlyas İçyer- Başkan)
5- Bitlis Eren Üniversitesi Öğrenci Konseyi (Emrullah Sağlam- Başkan)
Milletvekilleri:Katılmadı.
Belediye Başkanları:Katılmadı
Medya:Katılmadı
Moderatör: Songül Kaya (Kent Konseyi genel Sekreteri)
Konular:
Genel Konu: İki Dillilik, Özerklik
Yerel Konu: Üniversite Kente Neler Katmalı
Konuşulanlar:
1- Bayram Tutgaç: Dil bir ifade ediş biçimi olduğundan tarzlar çok önemli değil önemli olan kişinin kendini anlatabilmesi ve karşıdakinin bunu anlayabilmesidir. Tabiî ki herkes kendi bildiği dilde konuşmak ister. Ama şunu da söyleyeyim ki mesela bize İngilizce eğitimi veriliyor neden, çünkü evrensel bir dil başkalarını araya kimse koymadan anlamamızı sağlıyor dilin temel amacı budur. Çok dilli olmak iyi bir şeydir kültür zenginliği katar.
2- İlyas İçyer: Yaşadığımız coğrafyada birçok dil konuşuluyor bu çok normal çünkü çok eski bir medeniyet toprakları üzerindeyiz. Ben de çok dilliliğin kültürümüze bir katkı olduğu fikrini ciddiyetle savunanlardanım. Ama resmi dil bir tane olmalıdır. Çünkü bu bir temsiliyet, karşı tarafa kendimizi anlatışımızdır. Aksi durumda ciddi karışıklıklar olur. Yani yazışmalar anlamında…
3- Maşallah Kaya: Ben birkaç dil biliyorum mesela bu bana çok şey kattı herkesin de çok dil bilmesi güzel değil midir? Ama şunu belirtmekte fayda var bir lisan bir insan diyoruz. Bir lisan bir devlet diyemeyiz ama ifade açısından baktığımızda yani bir devleti temsil eden dil olarak baktığımızda bir olması gerektiğine inanıyorum. Yani kamu dili olarak. Yoksa normal hayatta kim isterse istediği gibi konuşsun maksat anlaşma değil mi. Bence dil zenginliktir ve bu durumları olumlu yönde değerlendirmek gerekir. Mesel Kürtçe yayın yapan kanal bence yıllar önce kurulması gerekiyordu. Çünkü bu bayrak altında bu dili konuşan milyonlar var onlara devletin ulaşma şekli olmalı. Yoksa kimse tanıyamaz.
4- Emrullah Sağlam: Kötü amaçlı olmadığı müddetçe zenginlik olduğuna inanıyorum. Diller konuşmak anlaşmak içindir kargaşa için değildir. Bu durum dünyanın her yerinde böyledir.
5- İlyas İçyer: Yıllardır Üniversite özlemi çektik imzalar topladık yürüyüşler yaptık. İstedik ki bizler çok uzaklara gitmeden eğitimimizi tamamlayalım. Bu bize olan katkısı. Kente olan katkısına gelince şöyle düşünüyorum. Bir kere kişi nüfus olarak bir artış ekonomik canlılığı getirir, bu halka yansır yani alım satım artar refah artar. Bilimsel bir yerdir üniversite ufkumuzu açar ilimize bir danışmanlık yapar. Bence her kentin üniversitesi kesinlikle olmalıdır.
6- Maşallah Kaya: Öncelikle Üniversitenin ilimizde kurulmasında emeği geçen deyimi yerindeyse elini taşın altına koyan Eren ailesine teşekkür etmeliyiz. Israrcı tavırları kararın çıkmasını sağladı. Her ne kadar ilk başlarda uygun görülmese de bence şu an daha çok anlaşılır oldu. Çünkü gerçekten de ile katkıları çok. Canlı bir hayatı sağlıyor üniversite. İnsanların ufkunu açıyor.
7- Bayram Tutgaç: Ben de İlyas’a katılıyorum. Üniversiteden sonra ilde daha büyük canlılık oldu. Yeni şeylerle tanıştık mesela şenlikler ya da çalıştay forum gibi şeyler ama daha sık olmalı. Bir de üniversite de sinema televizyon bölümü olsa daha iyi olurdu umarım o da olur.
Öneriler:
TkMM toplantılarına katılımın daha fazla olabilmesi için toplantıya sürekli katılan STK’lar ortak çalışma önerdi.
Ortak sonuç:
Dil Zenginliktir. Fakat Kamu dili tek olmalıdır.
Değerlendirme:
1. İletişim
a. Sivil toplum ile
11Adet STK’ya haber verildi 23Adet Yerel gazeteye haber verildi. Mailler atıldı ve faks gönderildi.
b. Milletvekilleri ile
Faks ve mesaj gönderildi.
3. Medya
3 Adet yerel basın organıyla görüşüldü. Tatvan ilçesinde Program olduğundan katılamayacakları söylendi.
Değerlendirenler: Cevat KAYA Bitlis Girişimcisi
08.01.2011 Bitlis kMM Toplantı Tutanağı
previous post