Yer: MARSİAD Konferans Salonu
Tarih: 08.01.2010
Katılımcılar:
Dernek, Vakıf ve Girişimler:
1-MARSİAD (Bahri Odabaş)
2- Yerel Gündem21 (Nilgün Doğanay)
3- İzeyap Derneği (Ahmet Akgüner)
4-5 Nolu Minibüscüler Kooperatif Başkanı ( Mustafa Kurt )
5-Ordulular Derneği ( Mehmet Çun)
6-İzmit Genç İşadamları Derneği (İsmail Çoruh )
7-MAG-DER ( Ahmet Var )
8-Kocaeli Sivil İnsiyatif Platformu ( Numan Gülşah)
9-ÇYDD Yönetim Kurulu Üyesi (Türkan Uysal )
10-Mazlumder (Behlül Metin)
11-13 Nolu Halk Otobüsleri (Osman Acar )
12-Türkiye Sakatlar Derneği (İsmet Arguç)
13-Kostaş (Salih Cankan)
14-HSÇ Platformu (Hayri Altınok)
15-TEMA Gönüllüsü ( Emin Aşıkoğlu)
16-ASKON (Kemal Alpay)
17-Yahya Kaptan Toplu Yapı (Abdurrahman Subaşı)
Meslek Odaları
1-Kocaeli Kocaeli Sanayi Odası (Onur Ergüney)
2-Makine Mühendisleri Odası ( Çınar Ulusoy )
3-KSMMMO ( Ender Şenol )
Sendikalar
1-Sağlık-Sen (Selahattin Mengül)
2-Memur-Sen ( Harun Yaşar Aliş)
Bireysel
1-Kocaeli Üniversitesi (Yrd. Doç. Dr. Hıdır Akpınar )
2-Kocaeli Üniversitesi (Öğretim Üyesi Dr. Murat Uluğ)
3-Kocaeli Üniversitesi (Tekin Yeken)
4-Kocaeli Üniversitesi (Dr. Kemal Şahin)
5-Salih Cankan (Destek çevresi)
Gözlemciler
1-MHP (Adnan Metin)
2-Demokrat Parti (Mustafa Aydemir)
Basın
1- HaberTurk
2- Bizim Kocaeli Gazetesi
3- TV41
Katılan Milletvekilleri: Katılım olmadı.
Belediye Başkanları: Büyükşehir Belediye Başkanı Nevzat Doğan mazeret bildirdi.
Mesaj Yollayanlar:
1-Eyüp Ayar
Konular:
1.Genel Konu:Parti Kapatma Anayasa mahkemesi ve DTP
2.Yerel Konu:Kentin ulaşım sorunu
Genel Konu Üzerine Konuşulanlar:
1- Dr. Kemal Şahin (KOÜ): Demokratik sistemlerin olmazsa olması siyasi partilerdir. 1940 Bonn Anayasası Nazilerin dehşetini engellemek için çıkarılmıştır ve komünist parti kapanmıştır. Venedik Komisyonu kararlarına göre iki tip parti kapanır. 1- Irkçılığı amaç edinen 2- Şiddeti tahrik eden parti kapanır.İspanya’nın Batasuna hakkında verdiği kararı; terörü kınamıyorsa veya teşvik eden parti kapanır. Kanaatim siyasi partiler kapatılmamalı, eylem ve davranışlar cezalandırılmalıdır. Aksi taktirde demokratik sistemle çelişir bir durumun ortaya çıkacağını düşünüyorum. Ve böylesi bir durumda parti temsilcileri vekiller bizim kadar rahat konuşamazlar, çünkü kapatma nedeni olabilir.
Yerel Konu Üzerine Konuşulanlar:
1- Abdulmuttalip Demirel (Ulaştırma Dairesi Bşk.): Karayolu ağının artırılması, katlı kavşakların artırılmasına rağmen taşıt artışına yol yetişmiyor. Otomobile alternatif ulaşım, tek yön, çift yön çalışmaları yapılıyor. 4 Terminal Batı, Doğu, Kuzey ve Güney terminalleri, sinyalizasyon (kavşak) çalışmaları, tarfik kontrol merkezi, trafik eğitim aracı 2 adet, 45 doğalgazlı otobüs alındı. Ayrıca mekik hattı projesi raylı sisteme dönüşümlü olacak şekilde uygulamaya hazırlanacak.
2- Cabir Yeşiltaş (Trafik Tescil ve Denetleme): 226000 Tescilli araç olduğunu 2009 yılında 17000 araç ve 22000 yeni sürücünün trafiğe katıldığını, bu karşılık kazalarda düşüş olduğunu, sürücü tutanaklarının %75 olduğunu belirtmek isterim. Taşımacılık, toplu taşıma ve park sorunumuz var. İlimizin sorunlarının Türkiye’nin genel sorunlarıyla aynı olduğuna dikkat çekerim. Trafik kurallarının herkes tarafından ihlal edildiğini ( polis, doktor, mühendis, ilkokul mezunu, üniversite mezunu vs.) çocuklara ve halka örnek olması gerekenlerin bile hatalar yaptıklarını dile getirmek gerekir.
3- Çınar Ulusoy (Makina Mühendisleri Odası): Kocaeli ili gelişmişlik anlamında 4. sırada nüfus artışı hızı %27 nüfus yoğunluğu Türkiyede 2. Sırada. Yerleşim ve sanayinin olması sebebi ile hızla artmaktadır. Motorlu araç sayısı 226.000 kentimizden geçen demiryolu ve otoban 80 km, körfeze 1 yılda giren çıkan gemi 13.256 adet (2007 verileri), 2 milyon 800 bin tır giriş çıkış yapıyor.Yapılan imar planına bağlı kalınmalı ki şehirde trafik sorunu yaşanmasın, Büyükşehir Belediyesi tarafından birçok şey yapıldı ama bir plan dahilinde yapılmamaktadır. Toplu taşımada biletleri belediye satmalıdır. Tüzel veya özel şahıslara verilmemelidir. Pariste belediye yapmakta ve gelirinin %20 sini elde etmektedir. Transit geçiş sayesinde şehir geçisi %40 kolaylaşmıştır. Ulaşım master planı acilen hazırlanmalıdır. Haif raylı sisteme geçilmelidir. Denizyolu etkinliği artırılmalı ve ortak bilet uygulaması geçilmelidir. Keyfi uygulamalara izin verilmemelidir.
4- Mustafa Kurt (5 nolu minibüs ve otobüscüler Koop.): Derince- İzmit bağlantılı sabah 05:00 gece 02:00 çalışıyoruz. Geniş bir kitleye hitap ediyor, can taşıyoruz. Belçika da, Hollanda da devlet %25 teşvik veriyor. Park ücretleri pahalı insanlar toplu taşıma ve bisikleti tercih ediyor. Zaten 18 kalem bedava taşıyoruz. Sonuçta bizlerde ekmek yiyoruz, çocuk bakıyoruz.
5- Osman Acar: 5 Nolu Minibüscüler Kooperatif Başkanına katıldıklarını aynı şeyleri söylemeye geldiklerini dile getirdi.
6- Murat Uluğ (KOÜ): İzmit’in trafik sorunu İstanbul’a göre yok, hatta trafik cenneti. Bu kargaşa kimliğinde yaya hareketleri önemli D-100 kenarı kentin kimliğini gösterir. D-100 üzerindeki 3 köprü trafik sorunu olduğunu simgeler.
7- Numan Gülşah (Sivil İnisiyatif Platformu): Yürüyüş yolu ölüm yolu şu an için egzostan zehirlenirsiniz. Kaldırımlar gittikçe kafelerle doluyor. Büyükşehir Belediyesi yapacağı herşeyde halkın görüşünü almalı ama almıyor. Yapılan köprüler keşke sahile halk ile birlikte araçlarıda taşıyabilseydi. Dubai-port olursa trafik daha da sıkışacak. Ulaşım master planında herkesin görüşü alınmalı. Ankara’dan emrivaki olmamalı.
8- Hıdır Akpınar (KOÜ): Planlarımız zayıf şehir dediğiniz 50 yıllık, 100 yıllık planlara göre yapılır. Günübirlik planlarla değil, İstanbul herşeyi yer altına indirmeye çalışıyor, aynı zaman da büyümeye devam ediyorlar, İzmit’te geç kalınıyor. Yanlış planlamalar da gelecekte İzmit’i bitirir.
9- İsmet Arguç (TSD): Kooperatifler engellilere iyi davranıyor. Bunun için teşekkür ederiz. Özürlü kimlik kartı Kanrıra da geçmiyor. Yeni gelen araçlara tekerlekli sandalye ile vatandaşlarımız binebiliyor.
10- Adnan Metin: Monoray ve sekeray projelerinin halen yürürlükte olup olmadığı D-100 yolunun genişlemesi ile sahil ile irtibat koptu. Yapılan 3 köprünün işlevi genişletilecek mi yoksa öylemi kalacak? Engelilere sahil yolunda kolaylık yok, normal insanlar bile yürümekte zorlanıyor.Hersek projesi, Körfez geçişi projesi ne oldu. 7 yıldır henüz bir kent meydanı oluşturulamadı. 7 yıldır Kocaeli için herhangi bişey yapılırken halka, Üniversiteye, STK lara soruldu mu? Kocaeli’ye katlı otopark yapımı gündemde mi?
11- Abdulmuttalip Demirel: D-100 karayolu alta alınıp çarşılı geçiş yapılacaktı. DDY engelledi. Deniz yolculuğunu, deniz kara entegresini sağlayamıyoruz. Yerleşim yerleri genellikle Gölcük gibi veya İzmit gibi deniz kenarında olmadığı için deniz taşımacılığı za seviyede. Bu konuda Belediye olarak çalışmalarımız devam ediyor. STK larla 2 toplantı yapıldı. Master plan şartnamesi 15 Ocakta , monaray beklemededir. Taşıma standartlarını bakanlık ayarlıyor. Toplu taşıma araçları eğitime tabi tutuluyor. 2012 de alçak tabanlı taşıma sistemine geçilecek, körfezi %30 rahatlatacaktır.
Değerlendiren:
Bahri Odabaş (Kocaeli kMM Girişimcisi)