Yer : Kocasinan Belediyesi Meclis Salonu
Tarih: 07.12. 2013
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1- Millet Derneği (Mustafa TEMİZER – Başkan)
2- Anadolu Eğitim Bilim Kültür Vakfı ( Kahraman CALASIN – Başkan)
3- MAZLUMDER Kayseri Şubesi (Gülhan AKBAŞ, Dilaver GÖĞDAŞ, İbrahim ÇALIŞKAN – Üye)
4- Liberal Düşünce Topluluğu (Ferhat ÇAKIR)
5- MTTB ( Abdülsamet BAKIR, Muhammed Atıf BOZDAĞ, Abdullah EKİNCİ – Üye)
6- Kayseri Gönüllü Kültür Kuruluşları (Ahmet TAŞ – Başkan)
7- Jeoloji Mühendisler Odası (Adnan EVSEN – Başkan)
8- Ahmet KÜÇÜKERCAN (Önyargısız insanlar platformu)
9- Anadolu Hukuk Derneği (Bekir Sıddık ÇELİK)
10- Çözüm Dershanesi (İrfan TAN)
11- Kılıçaslan Lisesi (Yunus Emre KALA)
12- Serhat Dershanesi (Mehmet HAMİSLİ)
13- Rota Dershanesi (Cafer BAYRAK)
14- Erciyes Üniversitesi (Şenay KAYA, Yeter ER, Mustafa ÖZDİL)
SENDİKALAR
1- Eğitim Bir Sen ( Yasin KARAKAYA – Üye)
KANAAT ÖNDERİYOK
GÖZLEMCİLERYOK
Çeşitli sivil kuruluşlardan ve halktan toplam 60 izleyici katıldı.
MEDYA
Anadolu Ajansı : Muhammet DUMAN
MODERATÖR: Doç. Dr. Mahmut Hakkı AKIN – Selçuk Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi
Konu: Eğitim Sistemimiz ve Dershaneler
1/ Mahmut Hakkı AKIN: Türkiye’de ki dershaneler eğitim sisteminin bir parçasıdır. Geçmişte dershaneler olmadığı yıllarda yetenekli öğrenciler üniversiteye giriyordu. Tamamen sınav odaklı bir eğitim sisteminde dershanelerin ortaya çıkması gayet doğaldır. Ama dershaneler ana kurum değildir, yardımcı kurumlardır. Eğitim böyle giderse dershaneler eğitimin ana unsuru olur. Ülkemizde eğitim seviyesi ve bilgi seviyesi sürekli düşüyor. Bunun sebebi dershaneler ya da okullar değil. Yıllar önceki lise mezunlarının bilgi seviyesi şimdiki lisans veya yüksek lisans mezunlarından daha iyiydi. Sadece üniversite sınavını kazanmaya endeksli bir eğitim sistemimiz var. Böyle işleyen bir sistemde genç, çocuk ve aile bu yarışın dışında kalamaz. Dershanelerin fen bilimleri ve matematik çözmenin dışında öğrenciye verdiği hiçbir şey yok. Ayrıca dershaneler toplumun her kesimine hitap etmiyorlar. Dershanelerin pozitif tarafı ise öğrenci ile okul dışında birlikte olunmasıdır. Dershanelerin kapatılmasının ardından yerine konulacak yapı ise yok. Mevcut eğitim sistemimiz fecaat bir durumdadır. Dershaneler ortadan kalkarsa fecaat olan sistem ne olur acaba? Nurettin TOPÇU gibi bir maarif davasına sahip miyiz? Öğretmenler daha birinci sınıftan itibaren testi öğrencinin önüne koyuyor. MEB de gerekli yapısal değişiklikler derhal olmalı. MEB’in tek olumlu tarafı ise çok formal bir yapısının olmasıdır.
2/ Cafer BAYRAK: Konuşmacı ön yargı ile konuşmasına başladı. Coğrafya öğretmeniyim.15. yılımda istifa ederek dershane kurdum. Kimse bana niye istifa ediyorsun demedi. Dershaneye giden öğrenci oranı %15, gitmeyenlerin ki ise %85. Neden köydekiler dershaneye gitmiyor. Dershanede çok şey öğretiliyor. Bütün lise müfredatı anlatılıyor. Test tekniğinin ifadesinde de öğretilenler var.
3/ Yunus Emre KALA: Eğitim sistemi sınava dayalı. Yeni dersler konulmalı mesela iktisat gibi. Konuyla ilgili tartışmalar yapılmalı. Dershaneler eğitim sisteminin bir sonucudur. Daha interaktif bir eğitim olsa bile dershaneler olacaktır.
4/ Mehmet HAMİSLİ: Konuşmacının sözlerine katılıyorum. Tartışmalar eğitim ve nitelikleri değil. Son yıllardaki kılık kıyafet, raporlar, devamsızlıklar konularında yeterli tartışma yapılmıyor. İcraatın içinde olanların biz tabandakilerle yeterli paylaşımları yok. Dershaneleri kapatma olmamalı. 2 milyon öğrenci üniversite sınavına hazırlanıyor, her yıl sınavdan önce ya da sonra sürekli değişiklikler oluyor. Bizler öğrenci ve ailelerini her yıl motive ediyoruz. Bu konular iyi tartışılmalı, ülkenin politikası bakan veya hükümete göre olmamalı. Şu anda bütün arkadaşlarım Milli eğitim Müdürü, idealim uğruna dershaneyi seçtim ayrıştırmaya gerek yok. İlgililerden, üniversitelerden yeteri kadar görüş alınmıyor.
5/ Şenay KAYA: Hükümet algıyı kırmaya uğraşıyor. Ben dershaneye gitmeden üniversiteyi kazandım. Sınıfımızda 2 kişi dershaneye gitmiyordu, geri kalan herkes dershaneye gidiyordu. Dershaneler sistemin aksaklıklarını gidermeye çalışıyor.
6/ Ahmet KÜÇÜKERCAN: Öncelikle herkes aynı şeyi söylüyor. Eğitim sisteminde çarpıklıklar var, insanlar para odaklı eğitime yönlendiriliyorlar. İnsanlık için eğitim verilmiyor, insanlık unutuluyor. En büyük hezeyan ise 2 milyon kişinin üniversite sınavına giriyor olması. Üniversiteye sınavsız bir geçiş olması durumunda dershaneler kendiliğinden kapanır.
7/ Mustafa TEMİZER: 50’li yıllardan beri eğitimde Amerikan sistemi uygulanıyor. Okullarda eğitim süresinin artırılması ya da azaltılmasıyla uğraşıyoruz. Bize özgü bir eğitim sistemi oluşturulmalı. Dershanelerin kapatılması konusunda hükümet acaba üniversitelerden görüş aldı mı? Almadıysa onlarında görüşleri alınmalı ve toplanan bilgilerle yeniden bir eğitim politikası oluşturulmalı. Üniversitelere görev verilmeli.
8/ Mustafa ÖZDİL: sistemin sıkıntılarının başında sınıf mevcutlarının fazlalığı gelmektedir. Sınıflardaki öğrenci sayıları azaltılmalıdır. Dershaneler bu konuda başarılılar. Dershaneye gitmeden üniversitenin kazanılamayacağına ilişkin bir ön yargı var. Bu kırılacaksa dershaneler kapatılarak yapılamaz.
9/ Ferhat ÇAKIR: Bakana göre, hükümete göre eğitim değişmeli konusu yanlış. Bu sandığa saygısızlık olur. Araştırmalara göre Türkiye sağlıkta başlara geldi ama; eğitimde hâlâ sonlarda. 12. Sınıf öğrencilerinin % 60’ı dershaneye gidiyor. Dershaneler okullardan daha başarısızlar. Ülkeye matbaa geldiğinde de hattatlar ne olacak diye tartışıldı şimdi ise dershane öğretmenleri ne olacak diye tartışıyoruz.
10/ İbrahim ÇALIŞKAN: Bizler dershanelerde yarış atı gibi kullanıldık. Derece alan öğrencilere araba, para vererek yeniden sınava girdiriyorlar. Bu yarış doğru değil. Olimpiyatlarda sadece 1 altın madalya alınıyor. MEB bakanlık olmaktan çıktı.
11/ İrfan TAN: Öğrencileri dershaneye yönelten faktörler var. Dershanenin öğrenci için bir cazibesi var. Eğitimle ilgili uzun vadeli değişiklikler olmadan dershanelerin kapatılması uygun değil. Okullarda sınavla ilgili hazırlık yok ama dershanelerde çok hızlı programlama yapılıyor. Aynı durum meslek seçimi içinde geçerli. Dershaneler bu konuda fedakârca çalışıyor.
12/ Gülhan AKBAŞ: Sınavda mevcut sorulanlar haricinde başka şeylerde sorulmalı. Öğretmenler daha düzeyli olmalı. Fransa da geçme notu 70, bizde ise hükümet geçme notunu 60’a düşürmek için tasarı hazırladığında halk ayaklandı. Eğitim de dini konulara da yer verilmeli.
Ortak sonuç: YOK
Değerlendirme:
1. İletişim
Sivil toplum ile
30 STÖ ile telefonla görüştüm ve maille davet metnini gönderdim. 14 STÖ bu çağrıya olumlu cevap verdi ve toplantımıza katıldı. Ancak 16 STÖ temsilcisi katılmadı.
Değerlendirenler: Ferhat ÇAKIR Kayseri kMM hamalı