Yer: KOCASİNAN BELEDİYESİ
Tarih: 07.11.2009
Yerel Katılım:
Yeşilay (Ertuğrul Uyanık Şube Başkanı)
Radyo Yayıncılar (Ahmet Ceylan Şube Başkanı)
Tüketiciler Birliği (Fikri Kaplan Şube Bşk. Yrd.)
Gazeteciler Cemiyeti (Recep Bulut Genel Başkan)
Anadolu Sakatlar Der. (Osman Kılıç Genel Başkan)
Elektrikçiler Odası (Mehmet Alan Başkan)
Sivaslılar Derneği (Şevki Çakır Başkan)
Eğitim-sen (Nurettin Parlak Şube Sekreteri)
Anadolu Hukuk Dern. (Gülay Pancar Yönetim Kurulu Üyesi)
Mazlum Der (Ahmet Taş Başkan)
Mimarlar Odası (Hakan Mahiroğlu Başkan)
Yazarlar Birliği (Hüseyin Türkmen Başkan)
Tabipler Odası (Selim Ekinci Genel Sekreteri)
Hacı Bektaş Vakfı (Remzi Akbulut Başkan)
Ses (Orhan Karakaya Başkan)
İktisat Fakültesi (Ekrem Erdem Dekan)
Memur Sen (Aydın kalkan İl Temsilcisi)
Diyanet Sen (İrfan Kaşıkçıoğlu Başkan)
Bayındır Memur Sen (Ragıp Akur Başkan)
Hacı Bektaş Derneği (Kenan Akpınar Başkan)
Büro Memur Sen (Cevdet Çetinkaya Başkan)
Türk Kadınlar Birliği (Ayşe Uzunlu Başkan)
Liberal Düşünce Topl. (Ferhat Çakır İl Temsilcisi)
Kayseri Barosu (Ali Aydın Başkan)
Genç Hukukçular (Gökhan Ülke Başkan)
Şehit ve Gaziler Dern. (Ali Yavuz Başkan)
Milletvekilleri: Katılım Olmadı.CHP milletvekili Şevki Kulkuloğlu arayarak ve özür dileyerek katılamayacağını bildirdi.
Belediye Başkanları: Katılım Olmadı.
Medya:
Erciyes TV
Kay TV
Kanal 38
Doğan Haber Ajansı
Anadolu Haber Gazetesi
Moderatör: Lale Mansur
Konular:
1. Genel Konu:Demokratik Açılım
2. Anayasa konusu:Sivil Anayasa Bir İhtiyaç mıdır?
3. Yerel Konu:Demokratik Açılımın Kayseri’ye yansıması
Konuşulanlar:
Ahmet Taş, Mazlum Der Şube Başkanı : Demokratik açılım projesi devlet ile milleti, milletin farklı kesimleri arasında oluşan husumeti ortadan kaldırmaya yönelik bir projedir. Resmi dilin türkçe olmasının yanında farklı dil ve mezheplere sahip insanlarımızın ana dilleri ile eğitim yapmak, çarşıda pazarda kendi dillerini bir baskıya uğramadan konuşabilmek ve farklı mezheplerdeki insanların herhangi bir kınama ve dışlanmaya maruz kalmadan hayatlarını devam ettirmeleri ön planda olmalıdır. Toplumun tüm kesimleri ile görüşerek tamamının ihtiyaçlarına cevap verebilecek bir anaysa hazırlanmalı ve referandumla kabulü sağlanmalıdır.
Gülay Pancar, Anadolu Hukuk Derneği Yönetim Kurulu Üyesi: Demokratik açılım sürecini sonuna kadar destekliyoruz. Darbe anayasasının değiştirilmesi acil bir zorunluluktur. Yöntem ya da görünüşteki bazı ufak tefek detaylara takılıp ana konu atlanmamalıdır. İç savaşın bitmesi için ne gerekiyorsa yapılmalıdır. Kadın, engelli, yoksul, kürt, Çerkez, alevi, yezidi, Süryani tüm yurttaşların devletten beklentilerine cevap verilmesi ve eşit haklara kavuşturulması gerekmektedir.
Ertuğrul Uyanık, Yeşilay Şube Başkanı: Yapılacak açılım çalışmaları bir kardeşlik projesi vasfında olmalıdır. Sadece belli bir etnik topluluğa yönelik olmamalıdır. Her kesimden akil adamlar ve mahalli toplum önderleri yönlendirilerek, açılım için seslendirilen taleplerden, gerçekten ileride bölünmenin temellerini oluşturabilecek taleplerin gereksizliği ve kötü sonuçları işlenerek makul çözümlerin toplum tarafından benimsenmesine zemin hazırlanmalıdır. Darbe anayasası bir an önce değiştirilmeli ve özgürlük temelinde olmalıdır.
Hüseyin Türkmen, Yazarlar Birliği Şube Başkanı: Demokratik açılım sürecine temkinli de olsa destekçi olmakta yarar görüyoruz. Başarılabilirse hem ülkemiz hem de bölge ülke halkları açısından huzur ve refah seviyelerinin yükseldiği bir coğrafya oluşabilir. Değişik sebepler ile bu süreç tıkanırsa açılım bir felakete dönüşebilir. Sivil ve özgürlükçü bir anayasa olmadan da bu sorunların çözümünün sıkıntılı olduğunu düşünüyoruz
Ali Yavuz, Gaziler ve Şehitler Derneği Şube Başkanı: Süreci desteklemekle birlikte bazı şartlarımız vardır. Terör örgütü ve elebaşının muhatap alınmasına karşıyız. Kürt kardeşlerimizi ikinci sınıf vatandaş olarak görmediğimizi ve kardeşten de öte kabul ettiğimizi herkes bilmelidir. Şehit ve gazi ailelerini üzmeyecek şekilde sürecin devam ettirilmesini istiyoruz. Vatan hainleri davul zurna ile karşılanmasın. Biz bunun için şehit ve gazi olmadık. Bu hainler affedilecekse biz neden 30 sene bunlarla mücadele ettik, kan akıttık ve can verdik?
Ali Aydın, Kayseri Barosu Başkanı: Hükümetin sorunları çözme, akan kanın durması ve ülkenin çağdaş ve demokratik standartlara kavuşması yönündeki gayretini takdirle karşılıyoruz. Sorunlu yaklaşımlara rağmen rehabilite edilerek desteklenmelidir. Toplumsal yapıya egemen elitlerle ve hakim anlayışlarla ciddi çatışmaları göze almayan bir gayretin başarı şansı da olamaz. Bu proje dış güçlerin bir dayatması olmaktan ziyade, öyle olsa dahi kendi iç dinamiklerimiz ve sorunlarımızın zorladığı bir projedir. Daha fazla ertelenmesi de mümkün değildir. Askeri vesayete dayanan mevcut anayasa yerine sivil bir anaysa yapılmalıdır. Ekonomik ve sosyal hayat insan merkezli olarak yeniden tanzim edilmelidir.
Orhan Karakaya, SES şube başkanı: Bu ülkenin 70 yılı aşkındır yaşanan kürt, alevi ve gerçek laiklik sorunu vardır. Sorunun varlığını kabul ettikten sonra kimin çözmek istediğine bakarak, dış güçler mi çözmek istiyor o zaman vazgeçelim demek olmaz. PKK şunu istiyor, Amerika bunu istiyor. Tamam, istesinler. Ama halkımız ne istiyor? İşsizliğin ve ekonomik geriliğin temelinde çatışma var. Sorunu ortaya çıkaranlardan çözümünü bekleyemeyiz. Açılımın samimi olmasını istiyoruz. Sorunu yaşayanlar ile birlikte çözmeliyiz. Konuşulmasını çok olumlu buluyoruz. Şimdiye kadar yapılan, biz kardeşiz ama ben büyük kardeşim çizgisinden çıkmalıyız. Yeni bir anayasa şart.
A. Biçer Ceylan, Radyo yayıncıları derneği İl temsilcisi: Cumhuriyetin kuruluş felsefesi ulus devlet üzerine oldu. Mahkemeler kuruldu ve idamlar yapıldı. İnsanımızı yok sayan ve batıya endeksli bir devlet kuruldu. Farklılıkları bitirmek isteyen ideolojik devlet anlayışı bu sorunları ortaya çıkardı. Irk, aşağılanmaya veya üstün tutulmaya sebep olamaz. Yeni bir anayasa çok hukuklu bir sistemi inşa etmelidir.
Hakan Mahiroğlu, Mimarlar Odası Şube Başkanı: Açılımın adının doğru konması lazım. Bu bir kürt açılımıdır. Açılımın gerekçesi nedir? PKK’nın taleplerinin bilinmesi gerekmektedir. İsteklerin açılım ile örtüştüğünü görüyoruz. Savaş dursun ama insanlarımız da incitilmesin. Sivil bir anayasa için acele edilmelidir.
Selim Ekinci, Tabipler odası Genel sekreteri: Ekonomik ve eğitim sorununu halletmeden bu açılımı gerçekleştirmemiz mümkün değildir. Öncelikli sorun demokratikleşmedir. Sivil anayasa talebi mutlaka olmalıdır. Her alanda milli bir politika geliştirmeden sorunları aşmak çok zordur. Açılımın ne yanındayız ne de karşısında. Çünkü içi boştur açılım projesinin. 50 yıldır yapılan yanlışların teşhisi ile çözüm noktasında ilerleriz. Her iki tarafında hataları oldu. Gerillayı ordu ile durduramazsınız.
Ayşe Uzunlu, Türk Kadınlar Birliği Şube Başkanı: Sadece analar değil babalar da ağlamasın. Ayrımcılık yapmayalım. Demokratik açılım neden aniden ortaya çıktı? Önyargılarımızı bırakamadığımız için bu durumdayız. İyice çalışılmadan bir proje ile karşımıza çıkmasınlar. Sivil anayasayı biran önce istiyoruz. Sivil toplum örgütleri de açılım konusunda çalışmalılar. Karşımızdakine etnik kimliği, cinsiyeti ve dini üzerinden bakmamalı insan olarak görmeliyiz. Refah olayı bütün kilitleri açar diye düşünüyoruz.
Ferhat Çakır, Liberal Düşünce Topluluğu Kayseri Temsilcisi: Açılımın içi boş ise eğer biz dolduralım. Somut şeylerle gidelim üzerine. Parçaları eleştirerek bütünün önünü tıkamayalım. Barış ve kardeşlik için gerekiyorsa hepsini affedelim. Gerekirse yerel yönetimleri güçlendirelim. Ekrem Erdem, İktisat Fakültesi Dekanı: A veya B partisine takılmadan çalışmaları değerlendirmeliyiz. Toplumun refahı için arayışlar içinde olmalıyız. Güvenlik, özgürlük ve bağımsızlık birbirlerine bağlıdır. Birbirimize güvesizliğimizi terk etmeliyiz. Solun sağa, alevinin suni ye önyargıları kalkmalıdır. Sınırdaki karşılama törenine takılmamalıyız. Tereddütten ziyade eleştirilerimizi hükümete sunmalı ve onunda istifade etmesini sağlamalıyız. Eğitimsizlik ve kültürsüzlük ya terörü ya da hamaseti doğurur.
Aydın Kalkan, Memur Sen il temsilcisi: Yıllardır Kürtlere sen Türksün dememizin sıkıntılarını çekiyoruz bugün. Merkeze insanı ve insani talepleri almak zorundayız. Devletin vatandaşa, vatandaşın da devlete bakışını değiştirmesi gerekmektedir. İnsanları mutlu edecek sivil bir anayasa için herkes üzerine düşeni yapmak zorundadır. Hükümet ortaya bir çözüm koydu. Muhalefet bu konuda ne diyor anlayan var mı? Lokal bazı uygulamaları eleştirerek çözüme katkı sağlayamazsınız. Güneydoğu sürgün yeri olmaktan çıkmalıdır. Oraya işi bilen başarılı memurların gönderilmesi gereklidir. Kimse anne ve babasını seçemediği gibi ırkını da seçemez. Bu bir suçlama vesilesi olamaz.
Recep bulut, Gazeteciler cemiyeti başkanı: Sorun sadece doğunun değil bütün ülkenin sorunudur. Süreçte belirsizliğin olması endişeleri artırıyor. Başını sonunu bildiğimiz bir açılım projesi ve yeni bir anayasa gerekli.
Gökhan Ülke, Genç hukukçular birliği: Açılıma gerek var çünkü ortada bir sorun var. Terörist kıyafetleri ile yurda girmeleri şok yarattı. Açılımı destekliyoruz. Devletin de milletin de kürt halkının da kayıpları oldu. Gövde gösterilerinin olmadığı bir süreç istiyoruz.
Nurettin Parlak, Eğitim Sen Şube sekreteri: Sorunun olduğu yerlere eğitim ve ekonomik canlanmanın götürülmesi lazım. Demokratikleşmeye ihtiyaç var. Yeni bir anayasa ve bölgelerin eşit kalkınmasına öncelik verilerek çözümün önünü açabiliriz.
Kenan Akpınar Hacı Bektaş veli derneği başkanı : Bu açılımın içi boş ve insanlar bununla zaman kaybediyor. En büyük açılım insana olan açılımdır. 12 Eylül darbesi yargılanmadan demokratikleşme, demokratikleşme olmadan da hiçbir açılım olmaz. Dışa bağlı kalınmamalı. Kendi kurumlarımızla hareket etmeliyiz. Sivil toplum örgütleri ile birlikte hareket edilmelidir. Her açılımı destekleriz ama içi boş açılımları desteklemeyiz.
Mehmet Alan, Elektrikçiler odası başkanı: PKK-DTP şovundan rahatsızız. Bu proje Ak partinin projesi değildir. Vatandaşın kanaatlerine göre açılım yapılsın. Şehit aileleri ve gaziler ayak altına alındı. Üstü kapalı açılım istemiyoruz. Yeni bir anayasa istiyoruz
Osman Kılıç, Anadolu sakatlar derneği genel başkanı: Bu proje Avrupa Birliğine girmek için yapılmıştır. Avrupa’nın dayatmasıdır. İçinin doldurulamamasının sebebi orta doğudaki hareketliliktir. Ne getireceği bilinmeden yapıldı. Destekliyoruz ama herkese eşitlik istiyoruz.
Remzi Akbulut, Hacı Bektaş vakfı başkanı: Neyin peşinde olduğumuzu anlamıyorum. İnsanlara eşit haklar tanıdığımız zaman hiçbir açılıma gerek kalmaz. Eşit yurttaşlık temelinde bütün sorunları çözeriz. Yeni anayasada bunun yer almasını ümit ediyoruz.
Diğer katılımcılar görüş belirtmediler.
Öneriler:
1. Ortak Görüş:Kimse savaşın devamından yana değil.Herkes yeni ve sivil bir anayasadan yana…
Değerlendiren: Mahmut Şahin(küçük Millet Meclisi Hamalı)