Yer: Diyarbakır Barosu Eğitim Ve Toplantı Salonu
Tarih: 07.11.2009
Yerel Katılım:
1- TİHV (Av. Sezgin Tanrıkulu)
2- Diyarbakır Barosu (Av.Serhat Eren)
3- Diyarbakır Tabip Odası (Dr.Selçuk Mızraklı – Başkan)
4- Memur-Sen (Yasin Yıldız – Başkan)
5- Eğitim Bir Sen (M.Vefa Çelik)
6- GÜNSİAD (Şah İsmail Bedirhanoğlu – Başkan)
7- Makine Müh. Odası (Hakan Subaşı – Başkan)
8- Tüm Bel Sen (Eylem Ata Güleç)
9- Av.Tahir Elçi
10- Eğitim Bir Sen Bağlar Şb. (Kasım Akgönül)
11- Bem Bir Sen (İbrahim Gökdemir)
12- Duyarlılık Derneği (Özlem Öztürk)
13- Diyanet-Sen (Ömer Evsen – Şb.Başk.)
14- İHH (Selahattin Özer)
15- Dicle Fırat Barış Ve Diyalog Grubu (Muhittin Batmanlı)
16- Toç Bir Sen (Seyfettin Güler)
17- Eczacı Odası (Mehmet Azizoğlu)
18- Veteriner Hekimler Odası (Denizhan Kurt – Başkan)
19- Diyarbakır STGM (Lezgin Yalçın – Bölge Koordinatörü)
20- Kürdi Der (Remzi Azizoğlu)
21- Özgür Der. (S.Bülent Yılmaz)
Diğer Katılımcılar:
1- Muhabbet Erdoğmuş (Diyarbakır B.Şehir Belediyesi)
2- Remzi Azizoğlu (Diyarbakır Tabip Odası)
3- Sidar Gülen (Duyarlılık Derneği)
4- Av.Sıtkı Zilan (Haber Diyarbakır)
5- Mesut Azizoğlu (Eczacı Odası)
6- Yücel Demirdağ (Eczacı Odası)
7- Şeyhmus Gökalp (Diyarbakır Tabip Odası)
8- Dr.Serdar Sürmeli (Diyarbakır Tabip Odası)
9- Mehmet Gökçe (Zaman)
10- Celal Yavuz (Eğitim –Sen)
11- Fırat Atalay
12- Emine Yıldırım
13- Kibar Süvari Bozkuş
14- Süleyman Analay
15- Sebahattin Korkmaz
16- Eyüphan Kaya
Milletvekilleri:
1- Abdurrhman Kurt (Akp )
2- Kutbettin Arzu (Akp)
3- Gültan Kışanak ( Dtp Mazeret Bildirdi)
Medya:
1- Dicle Haber Ajansı
2- Anadolu Ajansı
3- İlke Haber Ajansı
4- Cihan Haber Ajansı
5- Haberdiyarbakır
6- Gün Tv
7- Söz Tv
Moderatör: Prof.Mehmet Altan
Konular:
Genel Konu : Kürt Açılımı/Demokratik Açılım/Milli Birlik Projesi
Yerel Konu : Bu açılımın önündeki yerel bölgesel engel/tehditler
Anayasa : Bu açılımın önündeki Anayasal engeller
Konuşulanlar:
1- Mehmet Altan (Moderatör): Şiddetin sona ermesi, insanların dağdan inmesi ve çocukların ölmesinin engellenmesi gibi bir amaca ulaşılmasını herkes çok arzuluyor. Türkiye'de maalesef bu konuda iki ayrı kamuoyu var. Birbirleri ile ilgili algıları bir empati yapmadan kimi yerlerde keskin bir inada dönüşebiliyor. Kürt açılımının bu kadar güçlü bir şekilde gündeme gelmesi umut veriyor. Devlet ve birey arasındaki temel mutabakatları yenilemeden, bunun üzerinden çok ağır radikal yapısal bir reforma gitmeden bu konunun nihai olarak çözülmesi çok olanaklı değil. Umarım bunun bir daha tekrarlanmasını engelleyecek radikal noktalara doğru adımlar atılır.
2- Muhittin Batmanlı (Dicle Fırat Diyalog Grubu): Bölgenin ismi doğru telafuz edilmelidir. Resmi ideoloji kabullenemese de bu bölgenin bir ismi vardır ve Kürdistan’dır.Bu ismin kabul edilmesini istiyoruz artık. Kürdistan’da bir çok millet ve inanç mensubu yaşıyor. Ve tüm fikirler bu coğrafyada yer alıyor. Bu göz ardı edilmemelidir. Resmi ideoloji çözüm istiyorsa ve samimi ise Şeyh Said , Said’i Kurdi ve Seyyid Rıza’ya iadei itibar yapılmalıdır.
3- Av.Sıtkı Zilan (Haber Diyarbakır): Andımızı ve faşizan slogan ve tabelaları kaldıramayan iktidarın samimiyetine inanmıyorum. Kürt hakları anayasal güvence altına alınmalıdır. Uzlaşma çağrılarına olumlu yaklaşılmalıdır.
4- Dr.Selçuk Mızraklı (Tabipler Odası Başk): Başbakanın koltuğunun altında birkaçtane karpuz var. Bunlardan bir tanesi de çok büyük bir Diyarbakır karpuzudur. Sorun yapısaldır ve çözümde öyle olmalıdır.Sorunun öznesi durumunda olan Kürt tarafının kendisini siyasi, toplumsal ve sivil alanda ifade edebildiği olanakları, kulvarları artırmak zorundayız. Kan ve gözyaşının durduğu, azaldığı yer iyi bir yerdir. Üniversiteler çok sessiz kalmaktadır. Akademik çözüm önerileri getirilmelidir.
5- Eyüphan Kaya: Çözüm zamanı gelmiştir. Sivil toplumun gelişmesi ve çözümün asli unsuru olması lazım.
6- Hakan Subaşı (Makine Müh.Odası Başk.): Kürt sorunu yüzyılların birikimidir. Kazanımlar yasal güvence altına alınmalıdır. Siyasi partiler yasası değiştirlmelidir. Halk DTP’yi Kürt partisi olarak kabullenmiş ve desteklemektedir. Hükümet isterse bu açılımı gerçekleştirebileceğine inanıyorum.
7- Özlem Öztürk (DUY-DER): Bir kadın ve bir Kürt olarak tüm haklarımın yasal güvence altına alınmasını istiyorum.
8- Sİdar Gülen (DUY-DER): Anneler artık ağıt yakmasın. Ninnilerde acı olmasın. Karşılama törenindeki kadınların yüzünde sevinç vardı.
9- Şeyhmus Gökalp (Doktor): Kürtler bu süreçte çok yapıcı durdu ve duruyor. Karşılama sürecindeki sevinç gösterileri zafer çığlığı değil barışın zaferiydi ve çığlıklar onun içindi. Ülkemizde grifit sorunlar vardır. Sorunlar iç içe girmiştir . Kürt sorunu, inanç sorunu, alevi sorunu. Bu sorunların çözümü evrensel demokrasidir.
10- Selahattin Özer (İHH): Pişmanlık Yasası yeni ihanetçiler yaratmasın. Sorun sistemin kendisidir. Barışın güvenirliği konusunda zihinlerde soru işareti var. Türkiye’de Kürdistan’ın 4 parçasından oluşan heyetin toplanması ve bunların oturup sorunun çözümü noktasında konuşmaları lazım.
11- Serhat Eren (Diyarbakır Barosu): TCK 220.Madde insanları dağ ortamına itiyor. Çocuklar ağlayarak cezaevine giriyor. 3 ay sonra açlık grevine giriyor. Ve bir müddet sonra bildiri yayınlıyor. Hayatlarında hiç DTP'ye gitmeyen insanlar bile zorla örgüt üyesi yapılıyor.
12- Sabahattin Korkmaz (Avukat): Kürt meselesi bir ulusal meseledir. Kürtler tarihsel, kültürel, dilsel olarak bir ulustur. Kürt meselesi kendi kendini yönetme, bir Kürdistan meselesidir. Bu irade milletin elinden kanla, gözyaşı, katliamlar zorla yok edilerek alınmıştır. Yüzyıla kadar işlenenler insanlığa karşı işlenen uygulamalardır. Devlet kurmak için kurban verecek tek bir insanımız olmamalı, ancak kendi anadilini konuşmak için her şeyini kurban edebilmelidir.
13- Remzi Azizoğlu (Kurdi Der): Türkiye'de Türk, İslam, Sünni ve laik gibi küçük bir grup oluşmuştur. Bunların dışındaki bireyler kendilerini güvensiz bir ortamda görmeye başladı. Sorunun temeli bireyin kendini güvenli bir ortamda görememesidir. Çözüm, sorunun başladığı yerde aranmalıdır.
14- Av.Sezgin Tanrıkulu (TİHV): Anayasa’nın başlangıç kısmı, Anayasa’nın 3. maddesi yeniden düzenlenmelidir. Yerel yönetimlerle ilgili Bölge Yönetimi esaslı yeni düzenleme yapılmalıdır
Anayasadaki 42.Madde (Anadilde eğitim hakkı) düzenlenmelidir.
66.Madde Türk etnik kimliğine vurgu yapmaktadır ve bu düzenlenmelidir.
15- Mehmet Altan (Moderatör): İnsanlar sınırlardan önemlidir. En büyük sıkıntı iki ayrı kamuoyunun olmasıdır. Milliyetçilik anlamayı değil düşman yaratmayı geliştiriyor. İnsanlarımızda yönetme arzusu ağır basıyor. Yönetme ihtirası yönetilenlerin sorunlarını unutturuyor.
Kürt sorunu evrensel hukukla çözülür
Dünyalılık duygusuna sahip olmalıyız ve saraya girmek düşüncesi yerine sarayları ortadan kaldırmalıyız.
16- Abdurrahman Kurt (Ak Parti Milletvekili): İnsanlar bir müddet sonra savaştıklarına benzemeye başlıyor. Sağ kesim daha duyarlı, sol kesim daha dikkatli olmalı. Barış dilini geliştirmeliyiz.
Dökümantasyon: Salona DİYARBAKIR küçük MİLLET MECLİSİ panosu asıldı. Tüm katılımcılara Küçük Millet Meclisi Broşürleri ve Kalıcı bir Anayasaya Doğru Sivil Önermeler 2009 kitapçığı dağıtıldı.
Değerlendirme: Toplantıya ilk kez katılan AKP milletvekillerince Diyarbakır küçük Millet Meclisi toplantılarına farklı sivil toplu kuruluşlarının davet edilmesi önerildi. Tüm STK’lara davet gönderildiği tarafımızdan belirtildi.
Değerlendirenler: Ramazan Analay
Diyarbakır küçük Millet Meclisi Girişimcisi