YER: ITSO Meclis Salonu
TARİH: 7 Mayıs 2011
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1/Pozitif Düşünce Platformu (Dr. Mehmet Kum)
2/Asim-Der Başkanı (Göksel Gülbey)
3/Kent Konseyi-Gençlik Meclisi (Ali Uçum)
4/Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Müdürü (İsak Savaş)
5/Türkiye Emekliler Derneği Şube Başkanı (İsa Bilir)
MESLEK ODALARI
1/Mimarlar Odası (Orhan Ağırkaya)
2/Diş Hekimleri Odası (Dr. İdris Kesel)
SENDİKALAR
1/Kesk Haber-Sen (Ömer Koşik)
KANAAT ÖNDERİ VE BİREYLER
1/Yahya Azeroğlu (Şair-Yazar)
2/Mahmut Çekim (İş Adamı)
3/Müslüm Karacan (Kanaat Önderi)
4/Hamit Ükü (Kanaat Önderi)
5/Feride Öztürk (Sosyal Bilimci)
6/Dr. İdris Kesel (Diş Hekimi)
7/Nihat Akkuş (Iğdır Devlet Hastanesi Bilgi İşlem Şefi-İşçi Sendikası
GÖZLEMCİLER
1/Naci Aydın (Has Parti İl Başkanı)
2/Faruk Korkusuz (Ak Parti Tuzluca Gen. Kol. Bşk.)
3/Edip Emre Şeriati ( Has Parti Milletvekili Adayı)
4/Tahir Kavri (DSP Milletvekili Adayı)
5/Remzi Karaca (DSP Merkez İlçe Bşk.)
6/Ahmet Karakuş (DSP İl Başkanı)
KATILAN MİLLETVEKİLLERİ Yok
BELEDİYE BAŞKANLARI Yok
MESAJ YOLLAYANLAR Yok
DİĞER KATILIMCILAR Yok
MEDYA
1/Ercan Yiğit (Anadolu Ajansı)
2/Akay Aktaş (Haftaya Bakış ve Işık Gazetesi)
3/Abbascan Aras (Bilgi Gazetesi)
4/Halit Öztürk (Taraf-Siyasal Birikim)
KONULAR
GENEL KONU: "Siyasi Partilerin Vekil Adaylarının ve Temsilcilerinin seçim programlarını ve vaatleri”
1/ İsak Savaş: Ülkemizdeki seçim sistemi değiştirilmelidir. Aday belirlemede genel başkan diktatoryası hüküm sürüyor. Iğdır’da başa güreşen üç adayda Iğdır’ın istediği adaylar değil. Aslında bizler aday seçmiyoruz bizlere seçtiriyorlar, ricamız ırkçı söylemlerden ve toplumu germekten uzak durmalarıdır. Bir zamanlar dünyanın en gözde tarım ve hayvancılık ülkesi olarak tanınan Türkiye yerli üreticiye destek vereceğine parayı yabancı sermayeye akıtıyor. Hayvancılığın neredeyse yok olmaya yüz tuttuğu şu dönemde gemi gemi hayvan ithal ediyorlar. Yerli üretici perişan durumda iken yapılan bu hayvan ithalatları gerçekten acı verici bir durumdur. Pancar ve buğday üreten çiftçilerimizin durumu da bu saydıklarımdan farksızdır. Adaylardan bu sorunlara eğilmelerini istiyorum.
2/ Göksel Gülbey: Geçenlerde siyasetçilerin kahvesinde masada birkaç kişiyle sohbet derken biri “falanca? da milletvekili olacak kapasite var” dedi. Hemen itiraz geldi “onun parası yok, olamaz” sevgili hemşerim adamın parasından sana ne? Sen insanı eğitimiyle, bilgi birikimi ile, kişiliği ve projeleriyle değerlendirsene… Görüldüğü gibi seçimi geçim kaynağı olarak görenler var. Geçen akşam bir partili hemşerimiz köy çalışmasına gittiğini söyledi. Kahvede sohbet derken köylülerden biri kendisine aynen söyle demiş, “Ben parti martiye bakmam. Benim 9 oyum var. kim dokuz yüz lira verirse oyumu ona vereceğim” ne diyelim Iğdırlıyı oy satmaya alıştıranlar utansın.
İlimize bağlı köy kadar olan bir beldemizin başkanı “seçimi almak için 260 bin (milyar) lira harcadım” diyorsa milletvekili adaylarının harcayacağı parayı siz hesap edin artık? Ayrıca yine bir beldemizin belediye başkanlığı seçimlerinde başkan adayının bir akrabası batıdan gelerek İmece dövizden paraları bozdurup bir takım seçmenlere dağıttığı söylendi. Ve o aday seçimi kazandı. Bilindiği gibi seçim süreçlerinde seçim büroları kiralanır. Kahve sahibi normalde yıllığı 1500 lira ise milletvekili adayından bir aylık kira için 17.000 lira istiyor. Fırsat bu fırsat diyen böyle bir esnaf dürüstlükten nasıl dem vurabilir. Milletvekili adayı mutlaka paralı olmalı demeyen bir seçmen her fırsatta para koparmaya kalkmazsa, kimi elinde reçete ile gelip anam hasta, Erzurum’da yatıyor diyerek el uzatanların eli ne zaman boş dönerse o zaman siyasete kalite gelmiş demektir
3/ Yahya Azeroğlu: Duyduğum kadarıyla “Oy satımı bir sektör haline dönüşmüş bir kere”… Hep siyasileri eleştiren toplumumuz biraz da kendine bakmalıdır. Adaylardan para alan bir seçmenin seçildikten sonra o adaydan hesap sorması mümkün mü? Ya siyasetçiye ne demeli? Milletvekilliğinden alacağı maaş belli iken 4 yıl sürecek bu maaşın dört katını harcayanlar ne kadar dürüsttürler? Seçim geldi çattı, siyasilere tavsiyem bu para harcama işine son versinler. Onurlu seçmene de tavsiyem birkaç kuruşluk kişisel menfaatleri yerine ilimizin genel kalkınmasına yönelik istihdam projelerinin üretilmesi ve hayata geçirilmesini konuşsunlar. Bence en hırsız siyasetçi en çok para dağıtan siyasetçidir. Gerçekliğimiz olan bu belirlemelerde bulunurken karakter sahibi dürüst politikacılarımızı ve onurlu seçmenlerimizi tenzih ediyorum
4/ Dr. Mehmet Kum: Her geçen gün üretimden uzaklaşarak hızla tüketim toplumuna dönüşen, bilinçlenmeden uzak kalan kitlelerin makarna ve bulgurla kandırılarak oy avcılarının ağlarına düşüşlerin vahametine şahit oluyoruz. Ayrıca pek bir seçim havasının yaşanmadığı ilimizde adaylardan toplumu germemeleri, seçimin barış içinde centilmenlik esaslarında karnaval havasında geçmesini temenni ediyoruz.
5/ Ömer Koşik: Oy almak için para dağıtma gibi iddialarının çok çirkin bir yaklaşımdır. Seçilecek milletvekillerinin Iğdır için pek bir şey yapacakları da yok. Hükümet her zaman kendi bildiğini okumuştur. Vekilin görevi yasamadır. Yasa yapmaktır. Bunu da genel başkanların talimatıyla el kaldırıp indirerek yapmaktadırlar, işi yasa yapmak olan vekillerin maalesef ülkemizde karışmadıkları iş kalmadı. Sivil toplum örgütlerinin siyasi partilerin peşine takılmamalılar. Bizim seçmediklerimizi bize seçtirenlerin olmaması için demokratik, katılımcı ve özgürlükçü yeni bir anayasanın oluşturulması gerekmektedir.
6/ Akay Aktaş: Adaylardan isteğim burada bizleri birbirine düşürmesinler, mecliste de birbirlerine düşmesinler, el kaldırıp indirmenin dışında projeler üretsinler, yapamayacakları işlerin sözünü vermesinler, halkı kandırmasınlar, yolsuzluk ve yoksullukla mücadele etsinler.
7/ Feride Öztürk: Parlamentoda kadın oranı konusunda 181 ülkede Türkiye 105’inci. Bakanlar Kurulu’muzdaki 25 bakandan sadece ikisi kadın. TBMM’nin 17 ihtisas komisyonunda görev alan 477 milletvekilinden yalnızca 45’i kadın. Plan Bütçe Komisyonu’nun 40 üyesi arasında kadın vekil yok. Türkiye’de toplam sayısı 16 olan Büyükşehir Belediyeleri arasında kadın başkan yer almıyor. 2 bin 903 Belediye Başkanı’ndan yalnızca 26’sı kadın. Mayıs 2008 itibariyle, Türkiye’de 155 vali arasında tek bir kadın yok.
8/ Orhan Ağırkaya: Adaylar açık açık fikirlerini beyan etsinler kimin neyi hedeflediğini bilelim. Herkes şunu bilmeli artık bu “hurda anayasa” ile gidilecek başka bir yer kalmadı. İşin sonuna geldik. Yeni demokratik, sivil bir anayasa herkes için her zaman bir yaşamsal ihtiyaç haline geldi. Bunun için seçim çalışmalarında sırasında tüm partiler ve adaylar nasıl bir anayasa istediklerini yurttaşlara açıklasınlar. Kimin ne kadar demokrasiden ve hukuktan yana olduğunu görelim. Oylarımızı ona göre verelim. Türkiye her alanda yaşadığı bu hukuksuzluk ve özgürlük sorunu her bakımdan sadece bu günümüzü değil geleceğimizi de tehdit ediyor.
ÖNERİLER
ORTAK SONU DEĞERLENDİRME
İLETİŞİM
SİVİL TOPLUM İLE
25 sivil toplum örgütü temsilcileriyle telefonla irtibata geçildi. Salonda bir önce ki ayın toplantı haberlerinin yer aldığı gazeteler katılımcılara dağıtıldı.
MİLLETVEKİLLERİ İLE
Haber verildi ancak katılım sağlanmadı.
MEDYA İLE
İldeki ulusal ve yerel medyaya haber verildi. Tümü foruma katılmasa da Toplantı haberi hepsinde yer aldı. Haber linklerini daha önce göndermiştim.
KATILIMCILARLA
Her zaman olduğu gibi birlikte yerel konuyu belirliyoruz.
SONUÇLAR
Genel konu ile ilgili olarak katılımcılara dağıtılmak üzere CD’ler gönderilebilir. Ayrıca elimizde TkMM broşürleri kalmadı.
DEĞERLENDİREN KİŞİ
Murat Akkuş TkMM Iğdır İl Temsilcisi