YER: MÜSİAD
TARİH: 07.05.2011
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1 / MÜSİAD ( Nedim Durgungül – Başkan )
2 / Anadolu Gençlik Derneği ( İrfan Aksöz )
3 / Tüm İşçi Emeklileri Derneği ( Mehmet Kayabaş – Başkan )
4 / YADER ( Salih Çetin – Başkan )
5 / Türkiye Emekliler Derneği ( Aziz Hıdır Doğan – Şube Sekreteri )
6 / ELÖYDER ( Mustafa Gençaban – Başkan )
7 / Akıncılar Derneği ( Dr. Mikail Tel )
8 / Ab-ı Hayat Vakfı ( Ersin Eryılmaz – Başkan )
9 / Eczacılar Odası ( Hakkı Sönmez – Başkan Yardımcısı )
10/ Ticaret ve Sanayi Odası ( Zülfü Doğan – Disiplin Kur. Üyesi )
11/ Kalem Der ( Muharrem Güneş – Başkan )
12/ Fırat Üniversitesi ( Prof. Dr. Memet Şekerci – Üniversite Temsilcisi )
13/ Balakgazi Eğitim Vakfı ( Hadin Elgin – Başkan)
14/ İHD ( M. Milat Özçelik – Yön. Kur. Üyesi )
MESLEK ODALARI :
SENDİKALAR:
1 / Eğitim Bir Sen ( Mehmet Okur – Faruk Yıldız )
2 / Ulaştırma Memur Sen ( Mahmut Sakar – Başkan )
KANAAT ÖNDERİ VE BİREYLER :
1/ Haluk Arslan ( SP Belediye Meclis Üyesi )
GÖZLEMCİLER:
1 / Atik Okuyucu ( BDP – Yön. Kur. Üyesi )
2 / Mustafa Tuğ ( Yüce Diriliş Partisi – MKYK Üyesi )
KATILAN MİLLETVEKİLİ ADAYLARI
1 / Metin Bulut ( AKP – 5. Sıra )
2 / M. Kemal Atikeler ( CHP – 2. Sıra )
3 / İbrahim Öcal ( SP – 2. Sıra )
4 / Kadir Çiçek ( HAS Parti – 1. Sıra )
BELEDİYE BAŞKANLARI
Belediye başkanı katılımı olmadı.
MESAJ YOLLAYANLAR
Mesaj yollayan olmadı.
DİĞER KATILIMCILAR
Halktan ve çeşitli STK lardan 15 izleyici ve gözlemci vardı.
MEDYA
1 / Kanal 9
2 / Kanal E
3 / Kanal 23
MODERATÖR
Resul Şahin ( İlim Ve Hayra Hizmet Vakfı Başkanı )
KONULAR
GENEL KONU: Milletvekili Adaylarından On İstek.
YEREL KONU: *****
ANAYASA:*****
KONUŞULANLAR
1 / Resul Şahin: Milletvekili kavramı Meclis-i Mebusan ile hayatımıza girmiştir. Mebus Arapça kökenli bir kelime olup Türkçe karşılığı gönderilen demektir. Daha sonra vekil olarak kullanıla geldi ve şimdi de milletvekili olarak kullanılmaktadır. Şunu belirtmekte fayda görüyorum; milletvekili adaylığı bir hizmete talip olma isteğidir ve bu isteklerinden dolayı tüm adayları tebrik etmek gerekir. Haklarındaki tüm olumsuz fikirlere rağmen bunlar halkın içinden çıkmış temsilcilerdir. Ve saygı gösterilmesi gerekir. Aynı şekilde vekillerde halkı sadece potansiyel oy sahibi kişiler olarak görmemelidirler. Sadece 4 yılda bir işleri düşen kişiler olarak da görmemelidirler. Gözlemlediğimiz kadarıyla millet meclisi ve milletvekili söz konusu olduğunda bir yerden düğmeye basılmış gibi eleştirilerin ardı arkası kesilmemektedir. Hep milletvekili dokunulmazlığından söz edilip duruluyor oysa Türkiye de öyle kurumlar ve öyle dokunulmazlıklar var ki bunların yanında milletvekili dokunulmazlığının adı bile söylenemez. Acaba parlamento üzerinde vesayet kurmak isteyenler milletvekilliği müessesini yıpratmak ve parlamentoyu milletin gözünde küçük mü düşürmek istemektedirler. Mevcut seçim sistemiyle vekiller mecliste hür iradelerini ortaya koyamamaktadırlar çünkü gelecekleri liderlerinin iki dudağı arasındadırlar. Seçmen de iradesini tam olarak ortaya koyamamaktadır, sadece önüne konan listeye göre oyunu kullanabilmektedir. Oysa artık halk yönetime katılmalıdır. Günümüzde yönetim değil yönetişim işlemektedir. Burada iş örgütlü topluma yani STK lara düşmektedir. Vekiller istifade etmeyi bilirlerse STK lar onlar için çok büyük bir avantajdır. Örneğin Elazığ küçük millet meclisi ve Elazığ STK Platformu vekiller için çok büyük birer yardımcıdırlar. Ayda bir yapılan bu toplantılara hep birlikte olmasa bile en azından nöbetçi sistemiyle bir veya iki vekilin katılması hem Elazığ’ ın hem de vekillerin faydasınadır. Halkın nabzının attığı bu STK lar Elazığ halkını temsil etmektedir. İtiraf etmek gerekir ki STK lar henüz hakkettikleri yerde değiller ama buna rağmen vekillerimizin gücü olabilirler.
Şimdi STK ların belirlediği 5 genel ve 5 de Elazığ özelindeki sorunlara ana başlıklarıyla bakalım.
Genel Sorunlar:
1/Anayasa 2/ Kürt Sorunu 3/ İşsizlik ve Ekonomik Sorun 4/ Demokrasi ve İnsan Hakları 5/ Eğitim
Yerel Sorunlar:
1/ İşsizlik 2/ Trafik ve Otopark 3/ Sulama Sorunu 4/ Üniversite 5/ Harput
Sayın vekil adaylarına söz vermeden önce STK’ lardan gelen bu sorunlara ilave olarak fikir belirtmek isteyen STK mensuplarına söz hakkı vermek istiyorum.
1 / Aziz Hıdır Doğan: Vekil adaylarının ağzından çıkan her sözün kayıt altına alınması ve seçildikleri takdirde bunun bir yaptırım aracı olarak kullanılması gerekir. Elazığ 30.000 den fazla emeklisi olan bir şehir ama emeklilerin sorunlarına önem verilmiyor. Mutlaka bir emekli kültür evi açılmalıdır. Emekliler toplu taşımadan en az yüzde elli indirimli faydalanmalıdır. Belediyenin altyapı çalışmaları yetersizdir ve muhtelif yerlerdeki çadırlar kaldırılmalıdır. Daha modern alanlar tahsis edilmelidir. Otobüs güzergahları uzatılmalı ve ring sistemi getirilmelidir.
2 / Salih Çetin: Türkiye ile birlikte Elazığ’ın da eksiği olan gençler için semt sahaları mutlaka yapılmalıdır. Elazığ’ ın sosyo-ekonomik ve coğrafi yapısı ile gelişmişliği göz önüne alınıp büyükşehir olması için çaba sarf edilmelidir. Türkiye’ de kırılma noktasına gelen aile yapısının korunması için aile danışmanlık sisteminin hayata geçirilmesini çok önemsiyorum.
3 / Mehmet Kayabaş: Ülkemizin sağlıkta ciddi bir reforma ihtiyacı vardır. Herkesin eşit sağlık hizmeti alabilmesi için ne gibi önerileriniz var. SSK ve Bağkur emeklilerinin dokuz yıldır çıkarılamayan hizmete ve prime dayalı intibak yasası hakkında ne düşünüyorsunuz. Şayet meclise gidecek olursanız SSK ve Bağkur emeklileri için ne yapmayı düşünüyorsunuz. Yerel olarak da; yoldan geçenler birbirlerine selam vermez oldular, yoksulları görmez oldular, komşularına pişirdikleri yemeklerden vermez oldular, kesilen kurbanların kanı dışarıya eti içeriye deyip fakir fukaraya vermez oldular. Kaybolan Elazığ kültürümüzün müzik dahil yeniden gençliğe ve geleceğe aşılamak için nasıl bir çalışma yapacaksınız. Madde bağımlıları ve kimsesiz çocukların tekrar topluma kazandırılması için bilinenin dışında herhangi bir çalışmanız olacak mı?
4 / Muharrem Güneş: Biliyorsunuz Türkiye’ de dini eğitim konusunda sadece Diyanet İşleri Başkanlığı sorumludur. Dini faaliyetlerin ve din eğitiminin diyanet işleri başkanlığının yanı sıra yine devletin denetleyebileceği özel okulların açılabilmesi hususunda öneride bulunmak istiyorum.
5 / Ersin Eryılmaz: Ben de ek olarak özel eğitimin önünün açılmasının yanı sıra batıda olduğu gibi müfredatının da bu özel okullar tarafından oluşturulabilecek gerçek anlamda özel eğitim okullarının açılmasını istiyorum. Elazığ açısından da mevcut çadırların kaldırılıp, kapalı spor salonunun yerinin kültür merkezi olarak, kermes ve sergi salonu toplantı ve konferanslara ev sahipliği yapacak şekilde Elazığ’ a kazandırılmasını istiyorum.
6 / Memet Şekerci: Ülkemizin ve Elazığ’ ın en önemli sorunu işsizliktir. Mevcut siyasi partilerin vaatlerine baktığımız zaman kişilere çalışmadan para vermeyi düşünen bir sistem geliştirdiklerini görüyoruz. Bu durum çalışanlar açısından ciddi bir problem oluşturacaktır. Elazığ’ da işsizlik Türkiye ortalamasının üzerindedir. Özellikle köyden kente göçün yaşandığı Elazığ’ da Uluova, Kuzova ve Palu- Kovancılar sulama birliğinin problemlerinin mutlaka halledilmesi işsizliğe çözüm konusunda ciddi bir katkı sağlayacaktır diye düşünüyorum. Ayrıca üniversitemizin gelişmediğini de belirtmek istiyorum. Kendisinden çok sonra kurulan üniversiteler 60.000 öğrenci kapasitesine ulaşmasına rağmen Fırat Üniversitesi hala 25.000 öğrenci kapasitesine sahiptir. Mutlaka yeni bölümler açılması sağlanmalı ve öğrenci kontenjanları arttırılmalıdır. Ayrıca üniversitemizde akademik personel alımında ciddi bir kadro sıkıntısı da vardır. Kadro bekleyen birçok öğretim üyesi kadrolarını alamamaktadırlar. Vekillerimizin bu konuyla ilgili ciddi çalışmalar yapmaları gerektiğine inanıyorum.
7/ Atik Okuyucu: Vekillerimiz uzlaşmacı yeni bir anayasamı düşünüyorlar yoksa tek tip bir anayasa ile devam mı edecekler. Ayrıca Kürt sorununa bakış açıları nasıl olacaktır. Demokratik yoldan bir çözümden mi yanalar yoksa yine inkar ve imha temelinde bir çözüm mü düşünecekler. Ayrıca Fırat Üniversitesi bünyesinde lisans düzeyinde Kurmanci ve Zazaki bölümlerinin açılması konusunda ne düşünüyorlar.
8/ Metin Bulut: Elazığ küçük millet meclisi ortak dilin geliştirilmesi açısından çok büyük bir önem taşımaktadır. Başından beri kMM toplantılarını önemsedik ve hep içinde olmaya çalıştık, en sonundan da bir ucundan tuttuk. Farklı görüşteki insanlarla oturup konuştuk ve tartıştık ve birbirimizi anlamaya çalıştık. Bugün de siyasi bir arenadayız ve yine bu dile dikkat edilmesi gerekir diye düşünüyorum. Bu yapının devamı açısından dostluk ve kardeşlik hukukunu zedeleyecek ifadelerden kaçınmalıyız. STK mensuplarından çok güzel sorular geldi ve her aday arkadaşımızın bu konuda bilgi ve birikimlerinin olduğu bilinen bir gerçektir ama hepsini ayrıntılı bir şekilde açıklamak pek mümkün değil. Ana hatlarıyla ele almak gerekir.
Uzlaşma olmadan yapılacak bir anayasadan kimsenin bir fayda görmeyeceği aşikardır. Gönül ister ki bu uzlaşma daha halka gitmeden meclis çatısı altında olsun, ülke ileri ve müreffeh bir düzeye taşınsın.
Kürt sorunu ise ilk defa bu iktidar döneminde kabul edildi. Geçmişte bu ülke değil böyle bir sorunun varlığı, böyle bir milletin varlığının kabul edilmediği günler yaşadı. Bugün geldiğimiz nokta itibariyle, artık Kürt sorununun kabulünün ötesinde çözümüne yönelik gayret gösteren ve mücadele eden bir hükümet söz konusudur.
Sağlık da SSK lı ve Bağkur’ lu nun eşit şekilde faydalanması konusunda çok ciddi bir uçurum olduğunu düşünmüyorum. Birisi bunu nimetlerinden komple faydalanırken diğeri bundan mahrum kalıyormuş gibi değerlendirilmemelidir. Aradaki çok küçük farkların giderilmesi bu işin mükemmele ulaşması için iyi bir gelişme olacaktır.
Yerelde dile getirilen sorunlardan; semt sahaları belediye tarafından yapılmaktadır ama elbette yeterli değildir. Yeni semt sahaları yapılmalı ve fonksiyonları da arttırılmalıdır. Elazığ büyük şehir olmalı ifadesi sıkça kullanılıyor, bence Elazığ büyük şehir olmaktansa büyüyen bir şehir olmalıdır. Yani önce içini doldurup ondan sonra sıfatı yakıştırmalıyız. Aile danışmanlık sistemini önemsiyor ve olması gerektiğine inanıyorum. İstihdamla ilgili; 4T modeli olan tarım, turizm, taşımacılık ve ticaret sektörlerinin içini doldurabilirsek istihdamın artacağına inanıyorum. Farklı partilerden arkadaşlarla oluşturduğumuz birlikteliğin bu ile kazanç sağlayacağını düşünüyorum. Hangimiz seçilirsek seçilelim küçük millet meclisi toplantılarını sahipleniriz diye umut ediyorum.
9 / M. Kemal Atikeler : Mevcut anayasamız 1982 yılında darbe sonucunda yapılan bir anayasadır. O günden beri de hepimiz bu anayasadan şikayetçiyiz. Böyle bir anayasanın modern ve çağdaş bir topluma yakışmadığını hep dile getirmekteyiz. Ülkemizin gelişmeye çalıştığını ama bu anayasayla boğulmaya çalışıldığını da fark ediyoruz. Bu anayasayı bütün STK ların desteğiyle değiştirmek tüm siyasi partilerin amacı olmalıdır. CHP olarak geniş ve katılımcı bir grubun oluşturduğu yeni bir anayasa çalışmasının sonuna kadar yanındayız. Yapılacak olan anayasa hem hukuk devletini, hem yargı bağımsızlığını hem de kuvvetler ayrılığını tam olarak yerine getirebilen bir anayasa olmalıdır.
Kürt sorunu konusunda 1989 yılında CHP tarafından yapılmış bir çalışma var o zamanki şartlarda bile iyi hazırlanmış ve çözüme yönelik projeler geliştirilmiştir. Biz bu çalışmanın daha da geliştirilmesini ve Kürt insanının diliyle, kimliğiyle özgür bir birey olarak haklarını sonuna kadar alabilmesini isteyen bir partiyiz. Kürtçe öğrenmenin ve Kürtçe konuşabilmenin sonuna kadar desteklenmesi gerektiğine inanıyoruz. Bunu toplumsal bir zenginlik olarak görüyoruz.
İşsizlik ve ekonomik sorun ülkemizin olduğu gibi Elazığ’ ın da en önemli sorunlarından biridir. Türkiye’ de yüzde 11 olan işsizlik oranı Elazığ’ da yüzde 15 dir. Biz her yıl yüzde üçler civarında bir azalma yaparak 3-4 yıl gibi bir sürede bu oranı sıfıra indirmeyi düşünüyoruz. Bunu da küçük ve orta ölçekli işletmelere devlet projeleri üreterek ve faizsiz ve uzun vadeli kredileri bu işletmelere yönlendirerek gerçekleştirmeyi düşünüyoruz.
Demokrasi ve insan hakları sorunlarını da mevcut anayasayı değiştirerek aşmış olacağız.
OECD ülkeleri arasında 15 yaş grubu çocukların bilgi düzeyi olarak otuz beş ülke içinde sondan ikinci durumundayız. Bu da eğitim sistemimizin ve müfredatımızın çok geri olduğunu ifade etmektedir. Ayrıca ikinci bir üniversite şehrimize heyecan ve üniversiteler arası rekabet getirecektir. Bu üniversitelerden birine diş hekimliği fakültesi mutlaka açılmalıdır.
10 / İbrahim Öcal : Bizler Saadet Partisi olarak STK larla buluşmaları sağlayan küçük millet meclisi toplantılarını önemsiyoruz. Katılım konusunda duyarlılık göstereceğimizi de belirtmek isterim. Anayasa değişikliği bir seçim malzemesi olmamalıdır. Milli mutabakat sonucu temel hak ve hürriyetlere saygılı bir anayasa olmalıdır. Gelin görün ki mevcut hükümet iki dönemdir bunu bir seçim malzemesi olarak kullanmaktadır. Bunun ne kadar ahlaki olduğu düşündürücüdür.
Kürt sorununu bir insanlık ve insan hakkı sorunu olarak görüyoruz. Bu sorun despot devlet anlayışının bir sorunudur. Biz despot devlet anlayışını yıkacağız ve yerine hizmetkar devlet anlayışını ön plana çıkaracağız. İşsizlik ve ekonomiyle ilgili; bu ülkede özellikle son 8 yılda tarım ve hayvancılık çökertilmiştir. Çiftçinin bankalara olan borcu 24 milyar dolardır. Burada arsasını ve tarlasını ipotek olarak göstermiştir. 10-15 yıl önce hayvan ihraç eden bir ülke iken, şimdi hayvan ithal eden bir ülke durumuna düşmüştür. Biz bölgelerimizin bir bütün olarak ele alınıp kalkındırılmasını esas alıyoruz. Rant ekonomisinden reel ekonomiye geçerek ve özel sektör teşvik edilip güçlendirilerek işsizlik önlenebilir. Ayrıca bizim iktidarımızda asgari ücretten vergi alınmayacaktır.
İleri demokrasi söylemi her dönem AKP tarafından seçim malzemesi yapılmaktadır. Oysa bu, iktidarların mutlaka yapması gereken bir zorunluluktur.
Ayrıca bizim programımızda aile ile kadın ve çocukları koruma kurumu oluşturmak da vardır.
Her fert mutlaka temsil edilmelidir anlayışıyla seçim barajını kaldıracağız.
Üniversite öğrencilerinden kesinlikle harç alınmayacaktır. Gelir gelmez 8 yıllık kesintisiz eğitimi kaldırıp yerine 4+4+3 şeklinde bir eğitim sistemi oluşturacağız. Katsayı ve Kuran kursları önündeki engeller kaldırılacaktır.
Üniversitemizde de eczacılık, diş hekimliği ve hukuk gibi yeni fakültelerin açılması gerekmektedir.
11 / Kadir Çiçek : Biz halkın yüzde 25 inin temsil edilmediği bir meclisin yapacağı bir anayasanın meşru olmayacağını düşünüyoruz. Seçim barajının kaldırılması, bunun sonucunda halkın iradesinin meclise yansıması ve böyle bir meclisin anayasa taslağı hazırlamasını ve kurucu bir meclisinde anayasayı yapmasını savunuyoruz.
Kürt sorunu konusunda; anadili ana sütü kadar helaldir diyoruz ve bu anlamda anadilde eğitimin önünü açıyoruz. Değiştirilmiş olan yer isimleri iade edilmelidir diyoruz. Has Parti iktidarının ilk gününde başbakanın devlet adına; terör nedeniyle çocuklarını kaybeden tüm ailelerden, devletin karıştığı cinayet, faili meçhul ve işkencelerden zarar gören tüm yurttaşlardan, evini yurdunu terk etmek zorunda kalanlardan özür dileyeceğini beyan ediyoruz. Başta Diyarbakır cezaevi olmak üzere adı işkencelere karışmış tüm cezaevlerinin insan hakları müzesi ve insan hakları savunucularına tahsis edilmesi gereken kurumlar olması gerektiğini savunuyoruz. Başta ilköğretimde: ‘andımız’ olmak üzere, tüm kamu kurum ve kuruluşlarında bir etnik siteyi önceleyen bir etnik sitenin tahakkümünü öngören tüm söylemlerin kaldırılması gerektiğini savunuyoruz. Koruculuk siteminin kaldırılmasını, silahların bırakılmasını ve örgüt üyelerinin topluma kazandırılması için gerekli yasal düzenlemelerin zorunlu olduğunu savunuyoruz.
İşsizlik ve ekonomik sıkıntının üretime dayalı reel ekonomik sistemle çözüleceğini beyan ediyor Has Parti. 250.000 öğretmene iş sağlanacak, köyüne dönen 200.000 kişiye ellişer koyun verilecek, 200.000 kişiye ağaçlandırma işinde asgari ücretle istihdam sağlamayı amaçlamaktadır. Bu ve benzeri alımlarla 1.260.000 kamu istihdamı sağlanacaktır. Bunun bütçeye yansıması 21.280.000.000 TL. dir.
Demokrasi ve insan hakları konusunda biz siyasal sistemin başta sona kadar değiştirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Halkın denetimine açılması gereken bir siyasal sistemin kurulması gerektiğini savunuyoruz.
Eğitim konusunda anadillin ve din eğitiminin önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini savunuyoruz. Üniversitelerde harçların ve YÖK ün de kaldırılması gerektiğine inanıyoruz.
Elazığ’ ın işsizlik sorununun çözümü tarım ve hayvancılıkta katma değeri yüksek ürünlere dönüştürülmesiyle mümkün olur. Elazığ’ ın nüfusu şehrin farklı noktalarına eşit şekilde dağıtılmalıdır.
ÖNERİLER
ORTAK SONUÇ
DEĞERLENDİRME
İLETİŞİM
SİVİL TOPLUM İLE
60 kadar sivil toplum kuruluşuna E Mail, telefon, SMS ve bizzat ziyaret edilerek duyuru yapıldı.
MİLLETVEKİLİ ADAYLARI İLE
5 siyasi partinin adayları; il başkanlıkları ve seçim koordinasyon merkezleri ziyaret edilerek ve SMS ile toplantıya çağırıldı. MHP adayları katılım göstermedi
MEDYA İLE
Bütün yerel ve ulusal medyaya haber verildi, üç Tv kanalı katıldı.
KATILIMCILARLA
.
SONUÇLAR
Genel konuya ilişkin video gösterildi ve kMM broşürleri dağıtıldı.
DEĞERLENDİREN KİŞİ
Elazığ kMM Girişimcisi Ercan Sözüer
07.05.2011 Elazığ kMM Toplantı Tutanağı
previous post