Yer: MARSİAD Konferans Salonu
Tarih: 07.05.2010
Katılımcılar:
a. Dernek, Vakıf ve Girişimler:
1- İmre Tokeli Dostluk Derneği (İbrahim Sarı)
2- Yerel Gündem 21 (Nigün Doğanay)
3- HSÇ Platformu (Hayri Altınok- Başkan)
4- Mazlumder (Behlül Metin)
5- Türkiye Çevre Platformu/Kocaeli Çevre İnisiyatifi (Mehmet Toker- Yürütme Kur. Üyesi)
6- ÇEKÜL (Numan Gülşah- Başkan)
7- Kocaeli Magder (Mustafa Akpınar)
8- Simge Kadın Koop. (Nurten Ersoy)
9- Kocaeli Kızılay (Muzaffer Şişmanoğlu- Başkan)
10- Anadolu Gençlik Derneği (Ahmet Özen)
11- MTTB Kocaeli (Doğan Narboğa)
12- Marmara Ordulular Derneği (Mehmet Çun)
13- İZGİAD (İsmail Çoruh)
b. Kanaat önderi bireyler
1- Hamiyet Şahin
Katılan Milletvekilleri: Katılım olmadı.
Belediye Başkanları: Katılım olmadı.
Moderatör: Bahri Odabaş
Medya:
1- Özgür Kocaeli
2- Çağdaş Kocaeli
3- Kocaeli Demokrat
4- Bizim Kocaeli
Konular:
Genel konu: Anayasa Değişikliği Paketinde Anayasa Mahkemesi
Yerel konu: 2011 İzmit Dünyanın Hoşgörü Şehri/ Ankara’da Kocaeli Platformu
Genel Konu Üzerine Konuşulanlar:
1- Bahri Odabaş: Türkiye’nin tüm kesimlerinin ihtiyaçlarına cevap verebilecek bir Anayasa değişikliğine ihtiyaç vardır. Bu Anayasa aceleye getirilmeden, önyargısız ve sağduyulu bir şekilde herkesin ihtiyaç ve görüşlerinin belirlenerek, uzun çalışmalar sonucu toplumsal mütabakat ile hazırlanıp onaylanmalı idi. Ancak yeni değişikliklerin kısmende olsa bazı yaralara merhem olabileceği düşünülerek, hareket edilmelidir. Web sayfamızda (www.tbmmocg.net) eski ve yeni yapılacak değişiklikler karşılaştırılarak karar verilmelidir.
2- Mehmet Toker: Yeni Sivil Anayasaya şiddetle ihtiyaç var. Ancak Ak Parti yeni değişiklikte yöntem hatası yapmakta, kendi görüşlerini halka dikte etmeye çalışmaktadır. Halbuki anayasalar toplumsal mutabakat belgeleridir. Ve mutlaka geniş bir mutabakatla oluşturulmalıdırlar, değiştirilmelidirler. Anayasalar yeterli çoğunlukların kendisi gibi düşünmeyenlere dayatacağı ve elde ettiği çoğunlukla kendisi dışındakileri boyun eğmeye zorlayacakları belgeler değildir. Kaldı ki elde edilen çoğunluk tarihsel ve dönemsel olarak daha öncesi ve daha başka bir oylama nedeniyle sağlanmış bir çoğunluk ise ki AKP nin sahip olduğu çoğunluk böylesi bir çoğunluktur, böylesi bir durum ise son derece anti demokratik ve konunun özüne son derece yabancı bir yaklaşım biçimidir.
Yerel Konu Üzerine Konuşulanlar:
1- Prof. Dr. Tuba Öksel: M.S 284 yılında Roma İmparatoru Carus’un öldürülmesi üzerine katilini asker olan Dioklesin yakalaması üzerine Diokletyan adını alır ve kral ilan edilir. Yönetim yerini Nikomedia olarak seçer. Kent yeni baştan İmparatorluk başkenti olarak inşa edilir. Diokletyan M.S 285yılında yönetimi paylaşmak üzere başarılı bir asker olan Marcus Aurelius Valerius Maximianı yönetime davet eder, 286 da Maximian Augustus ünvanını alır. 1 Mart 293 te Augustus a 2 yardımcı daha eklenir. Hanedanlığa dayanmayan yalnızca askeri donanıma önem veren bu dörtlü yönetimin amacı imparatorluğa huzur, barış ve pax romana günlerindeki ferahı getirmektir. Her biri üstlendiği kentte imar planlarına girişirler. Nikomedeia en büyük payı alır. 1 Mayıs 305 te Augustus, Diokletyan ve Maximian emekliye ayrılırlar. Yeni İmparator görevi devr alır. 25 Temmuz 306 da Augustus Konstantius York şehrinde ölünce oğlu Konstantin imparator ilan edilir. Bunun üzerine Maximian ın oğlu Maxentius ta kendini imparator ilan eder. Çıkan bu karışıklık karşısında Diokletyan çeşitli kararlar alır. Hristiyanların imparatorluk yasalarına ve inançlarına uymamaları söz konusu olduğu için çareyi Apolla tapınağı kahinlerine sorar. 24 Şubat 303 te Hristiyanların katledilmeleri kararı alınır. Hristiyanlara karşı değişen şiddet ve katliamlar başlatılır. Bu durum 306 yılında Konstantin tarafından Hristiyanlara mallarını geri verir ve katliamı durdurur. Bir ferman verilir. ‘Kendi huzurları ve toplumun huzuru ve Cumhuriyetin bekası için evlerinde güvenle ve huzurla yaşamlarını sağlamak adına, kendi Tanrılarına dua edebilirler’ denmiştir. Bu olaylar 1700 yıl önce gerçekleşmiştir. Günümüze kadar gelen bu hoşgörünün 2011 yılında 1700’üncü yılı kutlamaları kapsamında etkinlikler yapılması şehrimiz için olumlu bir gelişmedir.
2- Numan Gülşah: Şu elimde gördüğünüz büst(Dioklestosun) Seka Kağıt Fabrikası temeli açılırken bulunup, çıkartılmıştır. Büst Çukurbağ’daki sarayında yaptırılmıştır. 330 yılına kadar burada kalmış, şifalı su için Hereke’ye gitmiş 332 yılında Hereke de ölmüştür. Dünyada en çok Hristiyan hatta Yahudilerin öldürüldüğü yer burası günde 100 den fazla insan çeşitli basit sebeplerden dolayı öldürülüyorlarmış, büyük bir hoşgörüsüzlük hakim iken fark ediyorlar ki çok insan öldüğünü savaşacak asker bulamayacaklarını anlayıp, 30 Nisan 311 de insanların inançlarından dolayı eziyet çekmelerini, öldürülmelerini engelleyen kararlar almışlardır. Şimdi Dünya üzerindeki özgürlük kanunu maddelerinin bunlara uyduğu kabul ediliyor. 8 Avrupa kenti 2011 de Dünyanın Hoşgörü Şehri Nikomedya olarak kabullendi ve çalışmalar başladı. 30 Nisan 2011 de burada büyük bir dünya olayı olacak buradaki saraylarda hoşgörü atılımının gösterisi yapılacak. Burada inançlara özgürlük adıyla yapılacak bu faaliyetler bize reklam olarak, ekonomi olarak ülkemize de çok büyük getirileri olacak. Bizde İzmit’imiz için bu olaylara sahip çıkmaya çalışacağız. Bütün diğer şehirler kayıtsız şartsız bunu kabulleniyorlar 2013 de Milano da yapılacak. Biz bu şansı çok iyi kullanmalıyız. Bu alınan kararlardan 900 yıl sonra ortaya çıkan Mevlanayı yani Mevlananın getirdiği Mevleviliği de bağdaştırıyorlar. Turizm ve hoşgörü açısından çok önemli olacaktır.
3- Behlül Metin: Başörtüsüne karşı yapılanları tenkit ediyorum. Hoşgörü içerisinde ele alınması gerekmektedir. Yapılacak bu hoşgörü çalışmalarının iyi bir örnek olacağı kanaatindeyim. 2011 kutlamaları Tiyatro salonları yerine antik yerlerde yapılmalıdır. Turist geldiğinde İzmit’in kültürel tarihi yapısını göstermeliyiz. Eski eserleri bu anlamda çok iyi kullanmalıyız.
4- Bahri Odabaş: İnsanları özgür bırakacaksınız. Nasıl giyinirse, nasıl yaşarsa yaşasın yıllar önce ideolojileri uygun değil diye işkence yapılıyormuş, şimdide başka şekillerde karşımıza çıkmaktadır. Tarihten ders almalıyız. Çalıştırdığımız insanların ihtiyaçlarını karşılamazsak onlardan ne derece randıman alabiliriz. Bunca eziyet karşısında bir gün ayaklanırlar. Ortak paydalara sahip çıkmalı. İnsanlar bir arada birbirleriyle iyi geçinmeleri gerekir. İstanbul, Antalya’ya binlerce turist gelirken Kocaeli’ye niye gelmesin, bizler bunu sağlamalıyız. Yöneticiler, siyasetçiler bugün var yarın yoklar, şehrin sahipleri biz sivil toplum kuruluşladır.
5- Behlül Metin: 2011 yılı lokal, basit, simgesel bir şeylerle geçiştirilmemelidir. Hoşgörü denince yaşam, hayat, çevre her şeyde hoşgörü yılı olarak değerlendirilmeli. . Bu bir fırsatsa ki fırsattır, etkinlikler basitçe geçiştirilmemeli. İzmit bu kutlamalara layık olmalıdır. Kent bu etkinlikleri hak edecek duruma getirilmeli, sivil halk olarak, yolundan, kaldırımından, yurttaşla ilişkilerden karar alma süreçlerinde katılımcılığa, farklıların bir arada olma hoşgörüsü ve yöneticilerin sosyal sorumluluğuna ve samimiyetine kadar her türlü hoşgörüyü görünür kılmak ve yaşamda, kentsel yaşamın planlanması ve uygulanmasında etkin kılma çabası içerisinde olma ve bunun hissedilir olmasının hazırlığı yapılmalıdır. Bu konu ile ilgili STK hazırlıklarını somutlayıp gündeme taşımalıyız. Kentte bu anlamda sivil bir iradenin gelişip güçlenmesi için somut adımların atılması doğrultusunda çabalarımızı yoğunlaştırmalıyız.
6- Mehmet Toker: Kocaeli’de yaşamı iyileştirmek, hayatı kolaylaştırmak içinse öncelikle bu işin Kocaeli’de başlaması şekillenmesi lazım. İşin temeli burada inşa edilmeli. Öncelikle sivil kararlar alabilen bir yapılanmayı burada oluşturalım. Daha sonra bir ayağı Ankara’da olabilen uzantılar kurulabilir. Tecrübelerimiz gösteriyor ki iyi temeller üzerine kurulmayan, doğru tanımlanmamış yapılar zamanla yıkılıyor. Bu arada daha sonra böylesi şeyler yapacaklarında önünü kesmiş oluruz. Ankarada yapılan lobilerde bir ilin temsilcisi Ankara’ya gittiğinde her istediklerini alıyorlar, Çünkü arkalarında gümbür gümbür temsil ettikleri İl duruyor. Peki Kocaeli yapar mı bunu, önce Kocaeli de bunu güçlendirmeliyiz
Değerlendirme:
İletişim:
a. Sivil toplum ile
65 Sivil Toplum Kuruluşuna mail, telefon ve faks yolu ile toplantı duyrulmuştur. Belediye ve Siyasi Parti İl Başkanlıklarına davet metni faks çekilmiştir. Yerel Konu ile ilgili olarak ilgili belediyelerden sunum istendi. Geçen ayki toplantı ile ilgili bilgiler verilmiştir.TkMM broşürleri dağıtıldı.
b. Milletvekilleri ile
Meclis çalışmaları sebebi ile Milletvekillerine bu ay davet metni gönderilmemiş olup. Bir daha ki ay yapılacak olan toplantıyı hatırlatmak için SMS atılmıştır.
c. Medya ile
Kocaeli’nde bulunan ulusal ve yerel basın temsilcilerine mail ve faks yolu ile haber verildi.
Değerlendirenler: Bahri Odabaş