YER: Malatya Belediyesi Fırat Toplantı Salonu
TARİH: 07 Şubat 2015
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1 / Kamer (Nilüfer Kısak)
2 / Mimarlar Odası (Vefik Şahin)
3 / Barış Meclisi (Hasan Doğan)
4 / Sakatlar Derneği (Ali Haydar Koyun)
5 / Toplum Gönüllüleri Birliği (Sinan Oral)
6 / Çağdaş Gazeteciler Derneği (İbrahim Göçmen)
7 / Uluslararası Af Örgütü (Ferman Salmış)
8 / İnsan Hakları Derneği (Servet Akbudak)
9 / İmam Hatip Derneği (Mustafa Baştürk)
10 / Müsiad (Ali Ciroğlu)
KANAAT ÖNDERİ VE BİREYLER
1 / Nihal İlimen
2 / Tuba Karabay
3 / Fahrettin Tuncel
4 / Asım Demirkök
5 / Hamza Doğuç
6/ İhsan Gencay (Malatya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı)
7 / Abdulkadir Baharçiçek (İnönü Üniversitesi)
8 / Hüseyin Kuğu (İhd)
KATILAN MİLLETVEKİLLERİ
Katılan Olmadı.
MESAJ YOLLAYANLAR
Yok.
MODERATÖR
Hüseyin Sarıgül
KONULAR
GENEL KONU: İslami Terör, Avrupa’da Yükselen İsmaofobi
KONUŞULANLAR
1 / Hüseyin Sarıgül Avrupa’da Fransa’nın başkenti Paris’te Charlie Hebdo karikatür dergisine yapılan saldırı ve katliam bugünkü tartışma başlığımızı oluşturan iki konuyu öne çıkardı. Batı’nın geliştirdiği İslamofobi ve islam dünyasından batıya yöneltilen temel eleştiri, inançlara saygısızlık. Batı, İslam’ı terörle eşitlerken, doğu da batıyı İslamafobya geliştirmekle eleştirdi. Zenofobya; ötekilere duyulan bir korku halidir ve İslam’a yönelik korku da bunun sonucu üretilmiş olabilir. Bu korkunun altında Endülüs kültürü ve belki de Osmanlı’nın Viyana kuşatması olabilir. 1990’da İngiltere başbakanı Margaret Thatcher, yaptığı bir konuşmada artık batının ve dahası NATO’nun yeni düşmanının fundamentalizm olduğunun altını çizmişti. Kastedilen köktenci İslam’dı. S. Huntintong da medeniyetler arası çatışma tezini savunmuştur. Bütün bu tartışmaların altyapısı 11 Eylül Saldırısı ile ete kemiğe büründü. Carlie Hebdo saldırısı da Avrupa’nın 11 Eylülü olarak değerlendirilmektedir. Öte yandan bu korkuların haklı nedenleri de olabilir. Avrupa’ya giden Müslümanlar asimile olma yerine, onların kültürlerine direndiler ve kendi inançlarını yaygınlaştırdılar. Bu durum Avrupa’yı rahatsız etmiş olabilir. 2040’lı yıllarda Avrupa’nın %20 lik bir kesiminin Müslüman olacağı yönündeki tespitler korku nedeni olabilir. Son saldırıdan sonra %61 lik bir İslam karşıtlığı gelişti %40’lık bir kesim ise İslam ülkelerinden gelen göçün durdurulmasını istiyor. İslam dünyasında ise yapılan son saldırıya karşısında gizli bir haz da gelişti. Kimi gazeteciler ve İslamcılar başbakanın Paris yürüyüşüne katılmasını da erken ve gereksiz buldular; çünkü Carlie Hebdo dergisini basanların katil ilan edilmemeleri gerektiğini dile getirdiler; bu, saldırıya açıktan bir destek olarak okunabilir. İslam aslında Batı medeniyetine düşman değil. Müslümanların da İslam’ı yeterince bilmemeleri sorun oluyor. Kaldı ki batı kültürü de kaynaklarını Mezopotamya’dan almaktadır. 11 Eylül olaylarında da İslam dünyası sessiz kaldı. Hatta İslamcılar ve solcular bu meseleye sevindiler. ABD’nin emperyalist kimliği üzerinden saldırı meşrulaştırıldı.
2 / Hasan Doğan Türkiye bir mülteci geçiş alanı. Aynı zamanda uyuşturucu ticareti de bu güzergâhtan yapılıyor. Bunun karşılığında Batı’da bolca silah satıyor. Biliyorsunuz, yağmacı kültürler tarihte Sümerleri, Mezopotamya’yı işgal ederek kültürlerini gerilettiler. Aynı zamanda batı da kendi kültürünü korumak için böylesi bir tavrı sergileyebilir. Çünkü evrensel değerlerin kaynağı Batı’dır.
3 / Tuba Karabay Batı’da İslam karşıtlığı giderek artıyor. Çatışmanın kimseye yarar sağlayacağını sanmıyorum. Kaldı ki Batı ve Avrupa terör örgütlerini barındırıyor ve destekliyor. Ben, elbette bir dergiye yapılan saldırıda insanların ölmesini kabul edemem ve bu bir terör olayıdır. Çünkü en temel hak, insanların yaşama hakkıdır. Peygambere karşı yapılanlara da tepki vermek gerekiyor, bu öldürmek olamaz. Kendini patlatanlar, insanlara kıyanlar Müslüman olamazlar.
4 / İbrahim Göçmen İslam dünyasında eskiden beri iktidar savaşları var. Dört halife döneminde de durum böyledir, halifeler iktidar uğruna öldürülmüşlerdir. Kerbela’da bir katliam yapılmıştır. Aynı zamanda Sivas’ta daha dün insanlar yakılmıştır. Bütün bunlar karşısında bizlerin de sorumlulukları bulunmaktadır. Carlie Hebdo dergisi elbette eleştiri yapabilir, ancak İslam’ın değerlerine hakaret etmemeliydi. Ancak her durumda bu katliamın meşru bir tarafı bulunmamaktadır.El Kaide, İşid gibi örgütler katliamcıdır. Bu örgütlerin İslam dünyasında ciddi şekilde eleştirilmesi gerekir. Demir kafeste insan yakıyorlar, kele kesiyorlar; bunun dinimizle bir ilişkisi olamaz. İnsan korkuyor, çünkü bunlar her yerde ortaya çıkıyor. Aleviler katledilmiş, Dersim’de, Sivas’ta. Oysa temel mesele eşitlenme meselesidir.
5 / Hüseyin Kuğu İslamiyet’in ilk 33 yılı adildir ve bu dönemde kadınlara haklar verilmiş, kız çocuklarının diri diri gömülmesi engellenmiş, kölelik kalkmıştır. Günümüzde yaşananların nedeni İslam değil, Müslümanların yanlış bilgileridir ve iktidar kavgalarıdır. Ben bir Alevi’nin Sünnilerin haklarını, bir Türk’ün Kürtlerin haklarını savunmasından yanayım. Bizler bunu savunabilirsek sorunlarımızı çözeriz.
6 / Servet Akbudak İslam, İşid’in foyasını açığa çıkarmalı ve bunun İslamiyet’le ilişkisinin olmadığını açıklamalıdır. Bu konuda İslam dünyasından yeterince ses gelmemektedir. Sanırım bu konuda daha etkili çalışmalar yapılmalıdır. Carlie Hebdo dergisinde yayınlanan karikatürler elbette dine saygısızlıktır. Ben de öyle bakıyorum. İfade özgürlüğü ile açıklanamaz. Ancak bunun karşılığı öldürmek değildir. Açıkçası ben de bu radikallerden korkuyorum. Batı korkmakta haklı gibi görünüyor. Belki İslami düşüncenin de yeniden konuşulması gerekir. İslam’ın ortaya çıkması ilericidir, köleliği İslam kaldırmıştır. Ancak ben Batı’nın suçlanmasını doğru bulmuyorum. Sorun bizde. Batı ilerici duruyor çünkü. Ancak İslam dünyası gerilemiş durumda. Müslümanların dini algılarını değiştirmeleri gerekiyor.
7 / Nihal İlimen Türkiye’de dindarlık %20 civarında, çünkü yapılan bir araştırma bunu bizlere böyle söylüyor. İslam yekpare değildir, içinde farklılıklar bulunmaktadır. Mezhepler, tarikatlar öyledir. Kaldı ki birileri ben Müslüman’ım diyorsa, bizlerin buna karşı çıkma hakkı yok, yani onların Müslüman olmadığını söyleyemeyiz. Kaldı ki ben kutsal olanın kişiler olduğunu düşünmüyorum. Peygamber de insan,eleştirilebilir ancak kast edilen dinin eleştirilmesidir ve bu hakaret sayılabilir. Bizler İslam’ı yeterince bilmiyoruz. Bence sorun buradan kaynaklanıyor. Bizler eleştirilere açık olmalıyız, elbette ki hakaret kabul edilemez. Peygamberimiz yalnızca İslam’a zarar verecek şeylere karşı tepki geliştirmiştir. Şahsıyla ilgili daha çok sessiz kalmıştır. Sizlere saldırı varsa elbette sizler de kendinizi savunma hakkına sahipsiniz. Savunma dışındaki şiddet kabul edilemez. Ayrıca kötü sözün söylenmesini ve yaygınlaşmasını peygamberimiz istemezdi. Bizler bu mevzuyu protestolara dönüştürerek kötü sözlerin yaygınlaşmasına da neden olduk. Ayrıca dergiye yapılan saldırı karikatürleri de meşrulaştırmış oldu. Bence İslam yeterince adil temsil edilmiyor. Meşru amaçlar için, meşru araçlar kullanmak gerekir. Meşru olmayan araçlar amaçları da gayrimeşru hale getirebilir.
8 / Asım Demirkök Kültür bir yaşanmışlıktır. Bizler bir şeyler yaşamadan, kültürümüzü, zihinsel dünyamızı değiştiremeyiz. 1950’li yıllarda ABD yeşil kuşak projesiyle İslamcı bir kültür üretti, onu sola karşı kullandı. Dolayısıyla aslında bu ideolojilerin altında Batı vardır.İslamofobi bir durumdur. Örneğin, elimdeki kitapta, Papua Yeni Gine’ye gelen Beyazların Kargolarını anlatıyor. Kargo; onların taşıdığı şeylerin adı ve bugün bizler kargoyu bu kökenden kullanıyoruz. Onlar Gine’ye büyük kargolarla gelerek onlara bir yaşam biçimi öğrettiler. Böylece durum değişti. Bizim de bagajımızı yenilememiz gerekiyor. Enformasyon çağında yaşıyoruz. Zihin böyle değişiyor. Bizler, kendi düşüncelerimizi ve kültürümüzü üretmeliyiz. Bunu için kendi kaynaklarımıza yönelmeliyiz. İki ayrı zihin dünyası var; Batı ve Doğu. Şimdi sıra Doğu’nun kendini güncellemesinde. İslamofobi, Batılıların kavramı, bizler yeni kavramlar üreterek kendimizi geliştirebiliriz.Temel sorun, Kuran’ı bir yönetim şekli haline getirmeden, onu inanç olarak yaşamak. Sanırım bunu çözmek gerekir.
10 / İhsan Gencay Peygamberimizin katıldığı savaş sayısı üç tanedir ve üçünde de müşriklerin sayısı onlarınkinden kat be kat fazladır, yani savaşlar hücum ağırlıklı değil, savunma ağırlıklıdır. Cumhuriyet döneminde elbette ötekilere karşı katliamlar yapılmıştır. Avrupa’da da yabancı düşmanlığı var. İfade özgürlüğü ile dine hakaret aynı kefelere konamaz. İnsanlar Suriye’de, Irak’ta halen ölüyor. ABD, hala katliamlara imza atıyor. Ancak yaşam hakkı kutsaldır, her yerde öyle olmalıdır, yalnızca batıda değil.
11 / Mustafa Baştürk Batı kendisi için istediklerini İslam dünyası için istemiyor. İslam ülkelerinde demokrasinin olup olmaması onların umurlarında değil, ancak bizlerin umurunda olmalıdır. Peygamberimiz şiddete karşıdır, yalnızca tebliğden yanadır. Cumhuriyet döneminde biz Sünniler de hatalar yaptık Alevilere karşı. Örneğin Seyyid Rıza Elazığ’a getirildiğinde kimi Sünniler onun o perişan haline üzüleceklerine, askerlerin kışkırtmasıyla ve onun bir katil olduğuna inandırılarak, ona tükürdüler. Bu kadar adaletsiz bir geçmişimiz var. Alevilerin Sünnilere karşı olmalarında elbette bizlerin de hataları var. İslam, Müslümanların yaptıkları değil, problem buradan kaynaklanıyor. “kötü” tek başına kötüdür, bunun dili, dini olamaz.
12 / Hamza Doğuç Ben bu forumu çok önemsiyorum. Herkese çok teşekkür ediyorum. Bizler burada birbirlerimizi tanıdık. Sanırım Batı ve Doğu da bir birlerini yeterince tanımıyor. Çünkü İslam özünde barışçıldır. Tüm ülkede ve dünyada dil, din, ırk ayrımı yapılmasını istemiyorum. BM İnsan hakları evrensel bildirgesini önemsiyoruz. Bunun tüm dünyada adilce uygulanması gerekiyor.
13 / A.Haydar Koyun Savaşanlar kendi savaşlarını sürdürüyorlar, kimse bizim adımıza savaşmıyor aslında. Ben de işid’den korkuyorum. Meselelere bir birimizin pencerelerinden bakmasını öğrenmeliyiz. O zaman kendi aramızda anlaşabiliriz. Empati yapmalıyız. Artık pratik de yapmalıyız.
14 / Vefik Şahin Ortaçağ, Batı’nın bir bataklığıdır. İslam dünyası o dönemde çok daha aydındır. Bizler daha fazla tarih bilgisine sahip olmalıyız ve kendi kavramlarımızla konuşmasını, düşünmesini bilmeliyiz. Bu konuda İslam dünyasının bilginleri mutlaka yeni çalışmalar yapmalıdır ve bunun için bizler de üzerimize düşeni yapmalıyız. Nüfus cüzdanlarımızda İslam yazıyor, ancak bizler kültürümüzü bilmiyoruz. Araştırma ve inceleme yapmalıyız. Medeniyetimizin derinliklerine yeniden yönelmeliyiz. Batı hala Türklerin ve Kürtlerin barbar olduğunu söylemektedir, bunu kabul edemeyiz.
15 / Fahrettin Tuncer İslam yanlış yorumlanıyor. Batı elbette Ortadoğu’yu sömürmektedir. Bu konuda kimi örgütleri ve hükümetleri kullanıyor, bunun farkında olmak gerekir. İslam din adamları ve araştırmacıları, İslam’ın ilerici yönlerini yeniden ele alarak onu güncellemek durumundadır. Demokratik İslam tartışması bu bağlamda doğru bir tartışmadır. Bu tip çalışmaların sayısını artırmalıyız. Eşit yurttaşlık sorunları çözer
16 / Nilüfer Kısak İslam, şiddete karşıdır. Bizler kadınlar olarak, daha çok karşıyız. O nedenle katliamlara karşı çıkıyoruz.
17 / Ferman Salmış Batı, kendi değerlerini yalnızca kendi içinde değil başka coğrafyalarda da savunmalıdır. Örneğin onbinlerce Kürt, Türkmen, Ezidi, Arap öldürüldü Ortadoğu’da. Batı bunun için bir yürüyüş tertip etmedi. Elbette Carlie Hebdo saldırısı bir katliamdır ve kabul edilemez. Batı da artık diğer ülkelere 2.ve 3. Lig muamelesi yapmamalıdır. Kaldı ki Yusuf İslam diyor ki : “Eğer ben İslam’dan önce Müslümanları tanısaydım, Müslüman olmayı tercih etmezdim:” diyor. Sanırım yapılan saldırılar konusunda İslam dünyası da bir ders çıkartmalı ve kendini güncellemeli.
DEĞERLENDİRME
İLETİŞİM
SİVİL TOPLUM İLE
Görüşme, email ve sms çağrı yaptık.
MİLLETVEKİLLERİ İLE
Mail, sms davet edildiler.
MEDYA İLE
30 civarında tv, gazete ve internet sitesine çağrıda bulunduk.
KATILIMCILARLA
Email ve sms davet ettik.
SONUÇLAR
DEĞERLENDİREN KİŞİ
Semine Dengeşik
Malatya kMM Girişimcisi