YER: SAİT TANIŞ KÜLTÜR MERKEZİ
TARİH: 07/ 02/ 2013
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1/ Sakarya Kent Konseyi- Şadi Tanış
2/ Sakarya Dayanışma Derneği- Muharrem Demircan
3/ Sakarya Gönüllü Eğitimciler Derneği- Rüstem Budak
4/ Feta Girişimi- Menderes Daşkıran
5/ Değirmen Dergisi- Mehmet Özdemir
MESLEK ODALARI
SENDİKALAR
1 /Özgür- Eğitim- Sen/ Beytullah Önce
KANAAT ÖNDERİ VE BİREYLER
1/ Kemal Vardal
4/ Veysel Saka
3/ Muzaffer Narman
4/ Faik Bostancı
GÖZLEMCİLER
1/ Kadrican Mendi
KATILAN MİLLETVEKİLLERİ Yok
BELEDİYE BAŞKANLARI Yok
GENEL GÜNDEM:
Kemal Vardal : bu seçimlerdeki oyum oyumun biçimi Türkiye deki genel politik durumla göre oy kullanacağım.Bu dönem Akp ve Kürtlerin oylarının arttırılmasından yanayım.bu ikisinin oyu artarsa Türkiye demokratikleşir.Toplantılara bir daha gelmiyeceğim.bu toplantılardan bir şey çıkmayacağını düşünüyorum.
Menderes Taşgıran: Üzerinde beraber hareket etmeye çalıştığımız stklarımız vardır.
Türkiyede iş kişiselleşme üzerinden gidiyor. Ben gidersem işler bozulur anlayışının değiştirmeliyiz. Belediyeler yerelde kültürü desteklemiyor. Yereldeki kültür sanat faaliyetleri desteklenmeli. Belediyedeki işler sektörleşmiştir bunu biran önce düzeltilmelidir.
Muzaffer Narman: Trafik sorunu konusu bilhassa park sorunu giderileli ve ücretleri ucuz olmalı ki cazip olsun. Bahçe ve park çalışmasına ihtiyaç var. Yeşil alanlar çoğaltılmalı. Büyük binalar şehir dışına taşınmalı. Kültür sanat konusunda da geri kaldığını düşünüyorum.
Şadi Tanış: Trafik sorununda bizlerde sorumluluk düşmekte. Otomobilleri tek kişi olarak kullanmamalıyız. Toplu taşıma destelenmeli. Şehir merkezine otomobil sokmamalı ve toplu taşıma kullanılmalı.gençlere yönelik mekanlar yapılmalı. İmar tadilatları servet transferidir.Bu değişiklikler önceden ilan edilmelidir.İmar değişiklikleri referandumla yapılmalı.Şehirde su sorunu var. Yeni yerleşim alanları cazibe merkezi haline getirilmeli.
Veysel Saka: Mahalle meclisleri geliştirilmeli. Mahaller yerel yönetimlere katılmalı. Sapanca gölü neden bu hala geldi. Yerel kaynaklar doğru değerlendirilmiyor. Stat yerine avm yapılmasını stklar olarak istemiyoruz.Kamusal alanlar kamuya bırakılmalı.Şehir hafızasının yok edilmesi beni üzüyor.Kamuya hizmet veren yerlerin fahiş fiyat ile hizmet vermemeli.
Necati Mert: Hiç şikayetim yok değil bu belediyeden ama bu şikayetleri görmezlikten yanayım. Çünkü 2010 Şubatından bugüne kadar olmuş değil. Belediyenin sanat ve kültür hareketlerinden sonra yaptığı eksikliklere razıyım. Sanatın her dalında belediyenin destekleri mevcuttur. Meyve bahçesi ve hayvanat bahçesi eksik diyebiliriz. Hayvanat bahçesini de zaten doğru bulmuyorum.Meyve bahçeleri olsun isterim.
Muharrem Demircan: Belediye başkanı seçimi süreci değil bu ideolojik bir seçim yapıyoruz. Yerel sorunları konuşulduğu bir meclis bu. Belediye başkanlarını konuşmaktansa Sapanca nın suyunun konuşmayı tercih ederim.
Şaban Günel: Belediye başkanlarından hiçbir şey istemiyorum. Hatta bir dahaki seçimde bi çivi çakmayacağım diyene oy vereceğim. Ben susuz kalmaktan korkuyorum.
Beytullah Önce: Belediya Başkanlarına önerilerim: 1) Adaletle yöneteceksiniz, adil yöneteceksiniz: Hangi kararı alıyor, hangi uygulamayı yapıyor olursanız olun, dikkate alacağınız ilk soru “Bu adil bir karar mı? Bu adil bir uygulama mı?” olsun. Adaletinizden şüphe ediliyorsa, yöneticiliğinizin de bir kıymet-i harbiyesi kalmayacaktır.
2) Eşit yöneteceksiniz: Hangi partiden seçilirseniz seçilin, artık siz sadece o partinin değil herkesin hizmetinde olacaksınız. İdari kararlarda partizanlık yapmayacaksınız. Hakkaniyete, liyakate dikkat edeceksiniz. Gerek açılan kadrolara yapılan atamalarda, gerekse yürüteceğiniz tüm faaliyetlerde yalnızca kendi görüşünüzden, kendi cemaatinizden, kendi grubunuzdan kişileri değil herkesi gözeteceksiniz. İşlerinizi idare ederken, tüm şehir sakinlerine eşit mesafede olacaksınız.
3) İstişare edeceksiniz: Önemli konularda, özellikle kamuyu doğrudan ilgilendiren meselelerde, şehirde yaşayan insanların bugününü ve geleceğini etkileyecek kararlarda istişareyi esas alacaksınız ve bunu dar bir danışman kadrosuyla sınırlı tutmayacaksınız. Kararlarınızı ve uygulamalarınızı denetime açacak, yönetiminizi kapalı kapılar ardına sıkıştırmayacaksınız. Yerel halkın tepkilerini, taleplerini de dikkate alacaksınız.
4) Yolsuzluk yapmayacaksınız, yaptırmayacaksınız: Kamu bütçesi ne sizindir ne de devletin, bizatihi halkındır. O halde size verilen emaneti sahiplenmek yerine, ona kamu adına sahip çıkacaksınız. Şeffaf ve hesap verebilir bir yönetim sergileyeceksiniz. Bunun için yolsuzluk, fesat, rüşvet, israf, lüks ve gösteriş gibi yozlaştıran, ifsad eden, ahlaksızlaştıran her türlü çirkin fiilden uzak duracaksınız.
5) Rantı değil, kamu yararını gözeteceksiniz: Kapitalist düzen doğası gereği rant üretir. Bu haksız kazanç, suistimal ve spekülasyon düzenine uymak yerine, yetkiniz olduğu her alanda buna son vermek için mücadele edeceksiniz. Şehirle ilgili kararlarda, rantı değil kamusal yararı gözeteceksiniz. Kentsel dönüşüm deyip mahalleleri, mahalle sakinlerini her açıdan mağdur eden uygulamaları, elinizdeki yetki ve gücü kullanarak dayatmayacaksınız.
6) Doğanın hakkını da gözeteceksiniz: Allah’ın insanlara nimet olarak ortak kullanımına verdiği havanın, suyun, toprağın hakkını da gözeteceksiniz. Havayı ve suyu kirleten, toprağı çoraklaştıran hiçbir icraat gerçekleştirmeyeceksiniz. İnsanların temiz ve yeşil bir çevrede yaşama hakkı olduğunu unutmayacak; toprağın daha fazla betonlaştırılmasına, göllerimizin ve derelerimizin bir avuç sermaye sahibine peşkeş çekilmesine göz yummayacaksınız.
7) Yapamayacağınız şeyi söylemeyeceksiniz: Halka karşı her zaman doğru ve dürüst davranın. Yapamayacağınız şeyleri vaat etmeyin. Vaat ettiğiniz şeyi yapmaya çalışın. Şayet sizin iradeniz dışında bir engel çıkarsa, bunu da açıkça izah edin.
ÖNERİLER Öneri Olmadı
ORTAK SONUÇ
DEĞERLENDİRME
İLETİŞİM
SİVİL TOPLUM İLE
25 sivil toplum örgütüne duyuru yapıldı. E- mail, mesaj ve telefon ile ulaşıldı.
MİLLETVEKİLLERİ İLE
Sakarya Milletvekilleri Hasan Ali Çelik- Ayşenur İslam- Ali İhsan Yavuz- Ayhan Sefer Üstün- Münir Kutluata- Engin Özkoç
MEDYA İLE
Sakarya ilinde faaliyet göstermekte olan ulusal basın temsilcileri ve yerel basın mensupları davet edildi.
KATILIMCILARLA
SONUÇLAR
DEĞERLENDİREN KİŞİ
Rüstem BUDAK-