Yer:Adana 4 Bölge Eczacılar Odası
Tarih:07.02.2009 Cumartesi
Yerel Katılım:
1. Adana Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (AESOB)- Aydın HÜR (2.Bşk.)
2. Türk-İş Bölge – Hüseyin ELBEK (Bşk.)
3. İnsan Hakları Derneği Adana Şb Osman KARA
4. Eğitim Sen – Abdullah YALÇIN
5. Adana Barosu – Av.Osman OLCAY (YK üyesi)
6. Halkevi Adana Şb –Osman ERKUT
7. 4.Bölge Eczacılar Odası – Ali Seçki
8. Pir Sultan Abdal Der.Adan Şb.- Metin ÇELİK (Bşk)
9. Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) – Mustafa ÇİNKILIÇ
10. Kent Konseyi- Ferah NALCI
11. Kadın Adayları Destekleme Derneği Adana Şb KADER – Saynur BULCA
12. Sağlık Emekçileri Sendikası (SES)- Faruk OMİK
13. Çukurova Genç İşadamları Derneği (ÇUGİAD) –Ali DEMİRÇALI
14. Hukuk ve Nizam Derneği –Av.Ömer Faruk ÜSTÜNDAĞ (Gn.Sekreter)
Bireysel Katılanlar
1. Sahra YETİMOĞLU
2. Kemal DERİN
3. Fatih COŞKUN
Milletvekilleri:
1. Nevin Gaye Erbatur (CHP)
Mazeret bildiren vekiller
1. Kürşat ATILGAN (MHP)
2. Hulusi GÜVEL (CHP)
3. Muharrem VARLI (MHP)
4. Fatoş GÜRKAN (AKP)
5. Dengir Mir Mehmet FIRAT (AKP)
6. Mustafa VURAL (DSP)
Medya:
1. Doğan Haber Ajansı
2. Cihan Haber Ajansı
3. Anadolu Ajansı
4. Bölge Gazetesi
5. Zaman Gazetesi
6. KANAL-A TV
Moderatör: Hüseyin ELBEK
Konular:
1. Genel Değerlendirme ve OÇG hakkında bilgi
2. STK ları şu ankı gündemleri
3. Yeni ve daha fazla katılımın yollarının tartışılması.
4. Gelecek toplantının gününün kararlaştırılması ve yeniden birbirimize ve kendimize söz verme
Değerlendirme:
1. İletişim
a. Sivil toplum ile
30 sivil toplum kuruluşuna davetiye ve faks gönderilmiştir.
b. Milletvekilleri ile
Telefon ,davetiye ve bire bir iletişim yolu ile davet edilmişlerdir.
c. Girişim ile
Telefon ve e-mail ile sürekli iletişim halinde olunmuştur.
2. Malzeme
“ ÖNYARGILAR GİREMEZ” afişi hazırlanarak salon girişine asıldı.
Toplantıda gösterilmek üzere; OÇG tanıtımını, milletvekillerinin karnesini ve geçen toplantının basındaki yankılarını içeren bir sunum hazırlandı
3. Medya
4 Tv ve 7 kadar ulusal ve yerel basın temsilcileri mensupları davet edildi. Yerel basının bağlı olduğu ve haber servis ettikleri 3 ulusal ajans, 2 gazete ve 1 yerel TV katıldı forum görsel ve yazılı basında yer aldı.
4. Toplantı yönetimi
1- Toplantı Mustafa ÇİNKILIÇ tarafından açıldı. Katılanlara, gelen vekile, mazeret bildiren vekillere teşekkür etti. Geçen toplantıda dile getirilen talepler konusunda toplantıya katılan Milletvekili Gaye Erbatur’un yaptıklarını ve hazırladığı soru önergeleri konusunda bilgi verdi, OÇG tanıtımı, milletvekillerinin devam durumlarını ve geçen toplantının basındaki yankılarını içeren bir sunum yaptı.
2- AESOB başkan vekili Aydın Hür esnafın sıkıntılarından ve milletvekillerinin katılmayışından ve konuya duyarsızlığından yakınıp gelmeyen milletvekillerine sitem etti.
3- Eğitim Sen temsilcisi, bazı okullarda Cuma günü çocukların topluca Cuma namazına götürüldüklerini buna ilişkin yaptıkları açıklamaları anlattı. Bir okuldan uzaklaştırılan üyelerinin açtığı dava sonucu okuluna döndüğünü ancak öğretmen için okul önünde sendikanın yaptığı basın açıklamasına “öğretmenimizi istiyoruz” diye destek veren öğrencilerin soruşturmaya uğradıkların söyledi. Basın açıklamasında çekilen fotoğraflar üzerinden tespit edilen öğrencilerin rehber öğretmen tarafından sorgulandığını ve durumu öğrenip karşı çıkan velilere hakaret edildiğine ilişkin bilgi verdi ve vekillerden işin takibini talep etti.
4- TİHV temsilcisi olarak söz alan Mustafa Çinkılıç “işkenceye sıfır tolerans” denmesine rağmen, işkencenin yasadışı göz altılarla ve kemik kırma boyutlarına varacak şekilde şiddeti artmış olarak devam ettiğini örnekler vererek anlattı. İşkence nedeni ile zor da olsa açılan davalarda mutlaka işkence mağdurlarının da “güvenlik güçlerine mukavemetten” yargılandığını, bu nedenle de işkence mağdurlarının şikayette bulunmak istemediklerin söyledi ve resmi gözaltı kayından öncede, güvenlik güçlerinin eli bir şahsa dokunduğu andan itibaren avukata erişim hakkı tanınmasının sağlanmasını söyledi.
5- Pir Sultan Abdal derneği şube başkanı Metin ÇELİK, alevi yurttaşların hükümet ulgulamaları ile sıkıntıda olduklarını anlattı ve OÇG toplantısını katılımın ve ilginin arttırılması için konferans ve benzeri etkinlik yapılmasını önerdi. Çağrılan STK ların tüm toplumu kucaklayacak bir yelpazede olması gerektiğine işaret etti.
6- Milletvekili Gaye Erbatur söz alarak değerlendirme yaptı. Notlar aldığını sorunların çözümü için kendisi ve diğer milletvekili arkadaşları ile birlikte çalışmalar yapacağını söyledi. Geçen toplantıda kendisine iletilenler konusunda Grekli açıklamaların yapıldığını söyledi ve geçen bir ay içerisinde parlamentoda gündeme gelen önemli yasa taslakları ve tartışmalar hakkında bilgi verdi. Kendisini davet ettiği için hazırlayanlara teşekkür etti.
7- Kolaylaştırıcı Hüseyin Elbek kendisine söz vererek işçilerin sorunlarını, kapanan fabrikaları ve Adana işçisinin sıkıntılarını açıkladı.
8- Mustafa Çinkılıç Metin Çelik’in katılım konusunda konferans ve benzeri bir çalışma yapmanın bu formun kapsamında değerlendirilemeyeceğini ancak, farklı eğilimlerden yeni STK ların katılımı konusunda ve milletvekililerine ulaşmada onları toplantıya çağırmak için baskı unsuru olma konusunda katılımcılardan destek istedi.
9- Her ayın ilk cumartesi günü, bu toplantı salonunda saat 11.00-13.00 arasında toplanmaya tekrar karar ve söz verildi toplantı tamamlandı.
Değerlendirenler: Toplantıda milletvekillerine birer koltuk ayrılması ve o koltuklara adları ile fotoğraflarının konulması, gelen milletvekilinin yerine oturtulması gelmeyenlerin boş kalmasının ve bu toplantıda toplantıya katılımlarının karnesinin görsel olarak sunulması etkili oldu. Aynı gün akşam yerel TV haberlerinde ve 08.02.2009 tarihli yazılı basında bu görüntüleri öne çıkaran haberlerin yapılması yöntemin etkili olduğunu göstermektedir
Bir milletvekilinin gelmesi, birinin geleceğini söyleyip son anda gelemeyişi ve altı vekilin felgraf ve doğrudan telefonla mazeret bildirmesi, formun giderek daha dikkate alınmaya başladığını göstermektedir. 08.02.2009
Hazırlayan : Mustafa ÇİNKILIÇ