YER: BATMAN BAROSU
TARİH: 06.11.2016
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1 / Çevre Gönüllüleri Derneği (Recep KAVUŞ – Başkan)
2 / Türkiye Gençlik Konseyi (Veysi MERCİMEKÇİ – Yönetim Kurulu Üyesi)
3 / Genç Barış İnisiyatifi (Yusuf ÖZTEK – İl Koordinatörü)
4/ Batman Eczane Teknisyenleri Derneği (Abdullah EKİN-Başkan Yardımcısı)
5/ Teknikerler Birliği (Nimetullah DURMAZ- İl Başkanı)
MESLEK ODALARI
1 / Batman Barosu (Av. Mehmet Salih ATİLLA- Yönetim Kurulu Üyesi)
SENDİKALAR
1 /
KANAAT ÖNDERİ VE BİREYLER
1 /
GOZLEMCİLER
1 /
2/
3/
KATILAN MİLLETVEKİLLERİ
1 / Milletvekili katılımı olmadı.
2 /
BELEDİYE BAŞKANLARI
1 / Belediye başkanı katılımı olmadı
MESAJ YOLLAYANLAR
1/ Saadet BECERİKLİ (HDP Milletvekili)
2/Mehmet Ali ASLAN (HDP Milletvekili)
3/ Ayşe ACAR BAŞARAN (HDP Milletvekili)
DİĞER KATILIMCILAR
MEDYA
1 / Batman Sonsöz Gazetesi (Yusuf KAVAK)
MODERATÖR
İzzettin ETE
KONULAR
GENEL KONU: OHAL’de İfade Özgürlüğü ve Medyanın Durumu
YEREL KONU: TPAO İşçilerinin Durumu
KONUŞULANLAR (GENEL)
İzzettin ETE: Değerli kMM katılımcıları bu dönemin ikinci toplantısını yapıyoruz. Geçen ayın Ortak Payda Raporu TBMM de yapılan toplantı ile kamuoyuna duyuruldu. Bu ay genel konu olarak “OHAL’de İfade Özgürlüğü ve Medyanın Durumu” nu, yerel konu olarak da “TPAO İşçilerinin Durumu’nu ele alacağız. HDP milletvekilleri Diyarbakır’da toplantı halindeler. Toplantı bitmeden iştirak etmeye çalışacaklarını bildirdiler. Mutfağın hazırlamış olduğu sunumu izledikten sonra sözü kMM katılımcılarına bırakacağız.
1 / Recep KAVUŞ (Çevre Gönüllüleri Derneği): İfade özgürlüğü, basın özgürlüğü insan haklarının vazgeçilmez değerlerinden birdir. Bunlar olmadığı zaman insanların düşünerek, konuşarak ifade ettiği sorunları, şiddet, illegal eylemlerle çözmeye çalışırlar. Bu ülkede barbarca bir darbe girişimi yapıldı. OHAL ilan edildi, ne kadar süreceğini bilmiyoruz. OHAL ilan edilirken temel amaç, darbenin kalıntılarını ortadan kaldırmaktı. Görünen ve görünmeyen bir biçimde bu örgüt devlete yerleşmişti.
Yerelimizde gördüğümüz kadarıyla muhalif diyebileceğimiz, farklı düşünceleri olan kesimlere yönelik bir tasfiye sürecini yaşıyoruz. İlimizde kapanan gazetelere baktığımızda herkes hayret ediyor. Yıllardır medyanın içindeyim. Bu kapanan gazeteler siyasilerce kabul edilmiyordu. Birçok kişi işsiz kaldı. Demokratik mücadele kanalları kapatıldı. Korku ve kısıtlamaların yarattığı sonuçlar toplantıya katılımı da engelliyor. Bu süreçten çıkılmasının yolu demokrasinin ve ülke bütünlüğünün sağlanmasıyla olacağını düşünüyorum. Temel insani haklar OHAL’le birlikte yaptırımları ve sonuçlarıyla darbe yemiştir. Kısa vadede insanların tepkisizliğini kabul edilebilirlik açısından başarı olarak görebilirler. 12 Eylül’ü ve 15 yılı OHAL’le yaşayan biri olarak diyebilirim ki durum çok vahim.
2 / Av. Mehmet Salih ATİLLA (Batman Barosu): OHAL lerin oluşma sebepleri ve bunun sonucunda çıkarılan KHK lar anayasanın ilgili maddelerinde mevcuttur. Bir darbe teşebbüsünü bertaraf etmek için düzenlemekler yapılması amaçlanmıştır. Basın özgürlüğü, kişi hak ve hürriyetlerine yönelik yanlış çalışmalar yapılmıştır. Süreçle bu durum olumsuzluklara sebep ölmüştür. İlimiz de basın özgürlüğüne yönelik düzenlemeler olmuştur. Tek sesliliğin olduğu, farklı düşüncenin olmadığı bir yerde olumlu sonuçlar alamayız. Kişilerin hak ve hürriyetlerine dokunmadan KHK lar çıkartılabilir. İnsanlarda büyük bir korku var. Bugün kMM lerde farklı düşüncelere sahip insanlar düşüncelerini ifade edebiliyor ve diyalog zeminini oluşturuyorlar. Burada olan bu durum TBMM de olsaydı ne güzel olurdu. Siyasi kaygılarla TBMM de düşüncelerimize saygı duymadan düzenlemeler yapılıyorlar. Toplum ne düşündüğünü önemsemiyorlar. OHAL de ifade özgürlüğünü kısıtlayan düzenlemeler var. Bu OHAL KHK larının özüne aykırıdır. Tutuklanmalar, adil yargılama hakkının engellenmesi ciddi sıkıntıdır. Sanki iki kişiden biri FETÖ cü gibi algılanıyor. Darbeden sonra yapılan çalışmaların toplum nezdinde güven ortamı yaratması lazım. Bizim burada ortak noktada buluştuğumuz husus sürecin normale dönmesidir diyebiliriz. Farklı seslerin olması insanların iletişiminde, ülkenin gelişmesine katkı sağlar. Tırnak içinde söylüyorum “suç teşkil etmeyecek” ifadelerden dolayı insanlar gözaltına alınmamalı. Herkesin sahiplendiği bir anayasanın olması bugün yaşadığımız birçok sıkıntıyı çözer. Bütünleştirici bir anayasa olmalı. Yerel mahkemeler bile işlemez hale gelmiştir. Hakimlerin verdikleri kararlarda kaygılanması ciddi bir sorundur. Bazı çekinceler ile dosyaya bakması sıkıntılıdır. Yargılamaya olan güven sarsılmıştır.
3 / Veysi MERCİMEKÇİ (Türkiye Gençlik Konseyi): Bu süreçte diyecek bir şey bulamıyoruz. Türkiye’nin geneline baktığımız zaman bazı gazetelerin hakaret düzeyinde devleti yönetenlere yönelik haberler yaparak kitleleri kutuplaştırabiliyorlar. Biz empati kurmalıyız. Hükümet biz olsak bu haberler karşısında ne yapardık. Kurunun yanında yaş da yanıyor. Yaşı kurtarmalıyız. Dün bizimle olanlar bugün içerde. Neden alındıklarını bilemiyoruz. Haksız yere görevden alınan ya da tutuklanan insanlar için çalışmalıyız. Tek taraflı düşünmemek lazım. Mutfağın videosunda sadece hükümete yüklenmiş. Muhaliflere ses çıkarılmamış. Muhalefette muhalefetliğini iyi yapsın. Seçimle gelen seçimle gitmeli. Milletvekillerinin tutuklanmasını doğru bulmuyoruz. Batman’da yerel yönetim birçok hizmet yaptı Bunları da görmemiz lazım. Bazı konularda da konuşamıyoruz.
4 / Recep KAVUŞ (Çevre Gönüllüleri Derneği): Mevcut projeleri yapıyorlar. Ağaçları keserek Cumhuriyet Caddesini asfaltladılar. Bir insanı yükseltmek ya da alçaltmak toplumun istediği bir şeydir. Batman da yapılan çalışmaları görmek istersek görürüz. Ben kimseyi savunma amaçlı bunu söylemiyorum. Ben iktidar veya muhalefet gibi düşünmek zorunda değilim. Bu benim düşüncemdir. Herkesin söz hakkı var. Susturulmamalı insanlar. Gazetecilikten dolayı kimse alınmamalı. Burada bulunan bazı arkadaşlar alındı. Kimsenin yeri sağlam değil. Farklı düşüncede olanları bir kalıba koymamak lazım.
5/ Nimetullah DURMAZ (Teknikerler Birliği): 12 Eylül döneminde birçok insan hakkı ihlali yaşandı. Bugün yaşadığımız durumun 12 Eylül’den farkı idamın olmamasıdır. Darbe yanlıştı, biz de karşıyız. Öç alma gibi bir durum var. Memurların bile güvencesi yok. İnsan hakları, ifade özgürlüğü, basın hürriyeti devre dışı. Bu ülkeyi felakete götürür. Tekçi bir yönetime gidiliyor. Zamanında hükümeti destekleyen biriydim. Şimdi pişmanım. Batman’daki en ılımlı insanı görevden aldılar. Ben bir durumu yanlışsa, yanlış derim. İnsanların iş güvencesi yok. Devlet barbar olmamalı. Anne ve baba gibi olmalı. Öç alma duygusuyla hareket etmemeli. “Güzel gören güzel düşünür, Güzel düşünen hayatından tat alır” Çözüm sürecinin tekrar başlaması lazım. İnsanlar ölmemelidir. Süreç tekrar başlatılmalıdır.
6/ Yusuf ÖZTEK (Genç Barış İnisiyatifi): Medyanın özgürleştirilmesi lazım. Farklı görüşte olanlar OHAL ile ihraç edildi. Zamanında farklı çalışmalar yapıldı. Okuyan biri okumayan birinden daha az değer gördü. Cemaatin zamanında yaptığı çalışmayı şimdi hükümet yapıyor, kadrolaşıyor. Hükümet böyle giderse %50 oy alamayacak. Başkanlık sistemini istemiyorum. Muhalif gazetelerin susturulması yanlıştır. Biz haktan yanayız. Bu insanlar ekmek paralarını çıkarıyorlardı. İşsiz kalanlar oldu. Mağdur edildiler. Durum ve gidişat iyi görünmüyor. Yapılanlar hukuka aykırı. OHAL hemen bitmeli .Hak, hukuk, adalet istiyorum.
7/ Abdullah EKİN (Batman Eczane Teknisyenleri Derneği): Darbe yapıldıktan sonra devleti yönetenler “kandırıldık” demişti. Birçok insan hükümet kandırıldıysa biz de kandırıldık dedi. Hükümetin içinde veya partisinden kimse FETÖ cü diye alınmadı. KHK lar ile halka aşırı bir baskı uygulandı. Korku imparatorluğu oluşturulmaya çalışılıyor. İnsanlar hükümet karşıtı bir söz söylemeye korkuyor. Bana göre avukat kısıtlanması bir zulümdür. Sunumda 6 ay boyunca avukat yasağı olduğunu gördük. HDP ye yönelik gözaltılar halkta daha büyük bir korku yarattı. Halkta bir belirsizlik var. Muhalif medya susturuluyor. Muhalif yayınların bazıları hükümet lehine saf alıp kendini sağlama alıyor.
KONUŞULANLAR(YEREL)
1 / Recep KAVUŞ (Çevre Gönüllüleri Derneği): Biz petrolün üretiminden, hatta sondajından başlayarak sorunlu bir çalışma yapıldığını biliyoruz. Sondajdan işlemesine kadar zararları var. Bu kent petrol ile var olmuştur. Petrolün ne kadar hassas ve dünya için önemli olduğunu biliyoruz. Petrol üretimi tümden yasaklanasın dersek kendimiz ile çelişmiş oluruz. Sürekli eriyen bir petrol sektörü var. Ben Adıyaman’da “Petrol’ün Serüveni” isimli bir konferansa katıldım. Batman’dan giden, katılan, konuşmacı olarak katılan kimse var mıydı bilmiyoruz. Petrol’ün ilk bulunduğu yer, serüvenin başladığı kentten kimse orada yoktu. TPAO nun daha önce içinde bulunan TÜPRAŞ özelleştirildi, BOTAŞ’ ta küçülmeler yaşandı, Petrol Ofisi, İpragaz, Petlas gibi kuruluşlar ise lağvedilip, güçsüzleştirildi. TPIC, TPAO nun bir kuruluşu olmasına rağmen çalışma sistemi olarak özel sektörden farkı yok. Sınavsız, mevzuatsız alımlar yapıyor. TPAO da da böyle bir sisteme geçilmeye çalışılıyor. TPAO nun bazı birimlerinin kapanması Batman ekonomisine darbe vurur. İşsizlik artacak, sosyal ve ekonomik anlamda sıkıntılar yaşanacak. TPAO bu kentin en önemli sorunudur. Bir çevreci olarak her ne kadar aykırıda olsa TPAO nun kentin geleceği açısından Batman’da küçülmemesi gerektiğini düşünüyorum.
2/ Yusuf ÖZTEK (Genç Barış İnisiyatifi): TPAO nun küçülmesini istemiyorum. Birçok kişi buradan ekmek kazanıyor. Hükümetin bu yanlıştan dönmesi lazım. Adıyaman’ın bürokratları baskın olduğu için oraya taşınması planlanıyor.
3/ Veysi MERCİMEKÇİ (Türkiye Gençlik Konseyi): TPAO sahipsizlik nedeniyle bu durumda. İşçi alımlarına baktığımızda TPAO içerisinde bir takım yanlış yaklaşımlar olduğunu görüyoruz. İŞKUR ile irtibata geçip torpili engelledik. Batmanlılar olarak biz kentimize sahip çıkmalıyız.
4/ Av. Mehmet Salih ATİLLA (Batman Barosu): TPAO Batman’ın simgesi ve markası durumunda. Sosyal ve ekonomik durumdan ayrı olarak bakarsak Batman’ın reklamı açısından TPAO nun varlığı bir fırsattı. TPAO kurumsallaşmaya gideceğine küçülmeye çalışması doğru değil. TPAO nun küçülmesi durumunda kentin ekonomisini ciddi bir şekilde etkiler. Sanayinin gelişmesi için kurumsallaşması lazım. Kendini geliştirmek için çalışmalar yapması lazım. Yeni yatırımlar yapılması Batman’ın geleceği açısından önemlidir.
5/ Nimetullah DURMAZ (Teknikerler Birliği): 1994’te 3 binden fazla işçi çalışırken bugün bin civarında işçi çalışmakta. Alımlar yapıldığında Batmanlılar alınmalı. Geçen Petrol – İş Sendikası’nda Ekonomi Konferansında TÜPRAŞ’ın vergisinin Kocaeli ’ye gittiğini öğrendim. Zehrinin etkilendiği yer Batman, kaymağını yiyen Kocaeli. Ataullah HAMİDİ daha fazla girişimde bulunuyor. Çevreye zararları olan bu kurumun reformdan geçirilip kentin ekonomisine katkı sağlaması için çalışmalar yapılmalı.
ÖNERİLER
1 / Mutfağın hazırladığı videoda daha objektif davranılması
ORTAK SONUÇ
1 / OHAL ve KHK ların yarattığı mağduriyetlerin giderilmesi için çalışmalar yapılması.
2/ TPAO nun küçültülmeyip kentin ekonomisini geliştirmek adına yatırımlar yapması .
DEĞERLENDİRME
İLETİŞİM
SİVİL TOPLUM İLE
150 civarı sivil toplum kuruluşu ile iletişime geçildi. E-mail ve telefonlarla bilgilendirmeler yapıldı.
MİLLETVEKİLLERİ İLE
Vekiller ile telefon ve mail yoluyla iletişime geçtik.
MEDYA İLE
17 Basın Kuruluşu davet edildi. 1 Basın mensubu geldi.
KATILIMCILARLA
E-mail ve telefon ile katılımcılarla iletişim kuruldu. TPAO İşçilerinin Durumu konusu önerildi.
SONUÇLAR
Genel konuya ilişkin video gösterildi. Katılımın azlığından dolayı toplantı erken bitirildi. Basın ve İfade özgülüğü başta olmak üzere temel insani haklara yönelik KHK ların toplumda derin bir endişe yarattığı belirtildi.
DEĞERLENDİREN KİŞİ
Batman kMM Hamalı İzzettin ETE
Raporlama: İzzettin ETE