Yer: Belediye Toplantı Salonu
Tarih: 06.11.2010
Katılımcılar:
a. Dernek, Vakıf ve Girişimler:
1- Kamer (Necmiye Boz- Muş Temsilcisi)
2- Taşeron İşçi Derneği (Orhan Erkul- Bşk.)
3- Dives (Zahir Aktaş)
4- Muş Pancar Koop. (M. Ali Seçkin- Bşk.)
5- Tema Vakfı (İhsan Aytemiş- Bşk.)
6- Muş Kültür Sanat Koop. (Kasım Sığıç- Bşk.)
7- Genç Birikim Derneği (Elif Ak)
8- Tuhadder (Şahin Kotan- Bşk.)
9- Doğal Kaynakları Koruma Derneği (Heybet Özmen- Bşk.)
10- Tütün Koop. (Şeyhmus Solgun- Bşk.)
11- Zehra Derneği (A. Muttalip Bingöl- Bşk.)
12- ASKF (Abdullah Gündoğdu- Bşk. Yrd.)
13- Mukadder (Gül Özdemir- Yön. Krl. Üyesi)
b. Meslek Odalar:
1- Muş Ziraat Odası (Muzaffer Sonduk)
2- Muş Barosu (Sabahattin Göçmen- Bşk.)
3- Muş Odalar Birliği (Salih Kılıç- Bşk.)
4- Esnaf Sanatkarlar Odası (Orhan Demirtürkoğlu- Bşk.)
c. Sendikalar :
1- Eğitim Bir Sen (Bayram Güler- Şube Bşk.)
2- Tarım-İş (Bekir Işık- Bşk.)
3- Şeker- İş (Fikret Sancar)
4- Tümbel-Sen (Uğur Turan- Bşk.)
5- TSE-İş (Ramazan Erdenci- Bşk.)
6- Toçbir- Sen (Mehmet Gündoğdu- Bşk.)
7- KESK (Derya Yolcu- Dönem Sözcüsü)
8- Eğitimbir- Sen (Bayram Güler- Bşk.)
9- Hak-İş (Yaşar Kalır)
d. Gözlemciler:
1- Barış ve Demokrasi Partisi İl Başkanı Nimet Sezgin
2- Adalet ve Kalkınma Partisi Yönetim Kurulu Üyesi Ayşe Güler
Moderatör: Nurcan Çetinbaş
İzleyiciler: Muş Belediyesi Personeli Cevdet Çiftçi
Medya:
1- Muş Gazetesi
2- Muşun Sesi Gazetesi
3- Taraf Gazetesi
Konular:
Genel konu:Başörtüsü Ve Kamusal Alan
Yerel konu:Üniversitenin Sorunları ve Tıp Fakültesinin Açılması
Genel Konu Üzerine Konuşulanlar
1- Bayram Güler: İslam dinine göre davranmak lazım. Örtü Allah’ın emridir, kişi giyiminde özgürdür. Bu konuda AKP, CHP suçludur, başörtüsü sorununu siyasi malzeme olarak kullanıyorlar. Kişilerin din ve vicdan özgürlüğü vardır.
2- Sabahattin Göçmen: Gündemi meşgul eden konuları genelini araştırıyorum türban meselesini de araştırdım. Madem bu çağda cemaat evleri var, Atatürk Türkiye’si kurulduğunda laik evleri kuruldu. Kadın dinini yaşayarak okuyup, kendini geliştirip ekonomik ve sosyal olarak hayatını idame edebilmelidir. Devlet dini yaşayacaksan benim bıraktığım şekilde yaşayacaksın diyor. Cumhuriyetin kuruluşunda bu dayatılmıştır.
3- İhsan Aytemiş: Diyanet sendikası yıllardır özgürlükleri kısıtlamış hangi taraftan bakılırsa bakılsın kadınların giyimine, örtünmelerine karışılıyor.Biz dini olarak devlete bağlıyı,devletin bize izin verdiği kadar kendimizi ifade ediyoruz. Bu konuda yeni bir anayasa, sivil bir anayasa oluşturulması gerekiyor. Başörtüsü sorununun ve anadilde eğitimin yasal olarak önünün açılması gerekiyor.
4- Ayşe Güler: Hiçbir alanda başörtüsü engel değildir. Eğer yaptığın işin hakkını veriyorsan kıyafeti onun için bir ölçüt değildir. Başörtüsü ne hizmet ne kamu alanında ne de üniversitelere engel değildir. Siyasi partiler seçim zamanında bu konuyu gündeme çok getiriyorlar daha sonra da verdikleri sözleri unutuyorlar ama biz artık örtüyü kullandırtmayacağız. Muş’ta bir gazetenin köşe yazarı başka sorun yokmuş gibi başörtüye değindi. Köşesinde yazdığı yazıda '' Kamuda çalışan devlet memurlarının bay ve bayan personeli ayırım gözetmeksizin, başları açık olmalıdır hükmüne rağmen, başörtülü kamu kurumlarında çalışmaktadırlar. Bundan kurum amirleri sorumludur.
5- Mehmet Gündoğdu: Bizi yöneten iktidarlar bu konuda çalışmalar yapmalıdır. Bu sorunu(Başörtüsü ve Kürt sorunu ) kesin bir çözüme ulaştırmalıdır.
6- Nimet Sezgin: Herkes Türkiye'nin 80 yıllık sorunu dedi, ama hiç kimse elini taşın altına koymadı. Türkiye genelinde bir araya gelip bir bildirge yayınlamadı. Türkiye’nin temel hak ve özgürlük alanında ve de dini anlamda tartışmasız insanlar özgür olmalıdır. Sorun başörtüsü değil üniversitede başörtüsü serbest olursa ilköğretime de yansır mı? Korkusu Anadilde eğitim verilirse arkası gelir mi? korkusu var. Gelin bütün özgürlükler için yola çıkalım. Dini, dili, ırkı, görüşü, hayat felsefesi ne olursa olsun el ele verip özgürlüklerimizi kazanalım.
7- Şahin Kotan: Bugün ki iktidar başörtüsü konusunda dürüst değildir. Temel hak ve özgürlükler konusunda da samimi değildir. Bugün Türkiye de binlerce insan cezaevlerinde ve bodrum katlarında tedavi görüyor. Buna izin veren bir zihniyetle karşı karşıyayız.
8- Derya Yolcu: Mücadelemiz emek, barış ve demokrasi mücadelesidir. Kadın sorununu ele alırsak 80 yıldır kadının her şeyine karşı çıkılmıştır. Kılık kıyafet konusunda kadınlar daha çok sömürülüyor, erkekler giyimlerine müdahale ediyor, şiddet uyguluyor, tecavüz ediyor. Bu toplumda kadın her anlamda sömürülüyor.
9- Kasım Sığınç: Türban referans olarak kabul edilmemelidir. STK lar olarak bütün özgürlükler için beraber yürümeliyiz, özgürlükler adına bütün farklılıkları konuşalım çözüm yollarını bulalım.
10- Elif Ak: Muhafazakâr bir sistem oluşuyor. Tabi ki kadınların örtünmesi ya da açık olması bireysel kararları saygı duymak gerekir.
11- İhsan Aytemiş: %99 un Müslüman olduğu bir ülkede başörtüsünün bir sorun olarak konuşulmasını kınıyorum. Bu ülkemiz adına yakışık olan bir durum değil, kişi istediği gibi giyinebilir biz olmazsak, kamu olmaz STK olarak bu konulara dokunmalıyız ve üstüne gitmeliyiz.
12- Zahir Aktaş: Bütün inançlarda örtünme bir emirdir. Hatta ayeti kerimede şöyle geçiyor '' Müslüman kadınlara söyleyin ziynet ve mahrem yerlerini örtsünler''.Kadınlar nerde yaşarlarsa yasasınlar örtünmek kadının insan hakkıdır. Üniversitelerde örtü serbest olup kamuda yasaklanırsa bu yasanın bir anlamı olmaz. Hizmet alırken serbest ama hizmet verirken yasak bu akla ve mantığa aykırıdır.
13- Beşir Işık: Biz STK lar emek örgütleriyiz. Dünya kapitalizmi Türkiye ekonomisi çok kötü durumda. Türkiye’de Muş fakirlikte 2. sırada. Kimse herhangi bir sebeple kadının yükseköğrenim hakkını engelleyemez.
Yerel Konu Üzerine Konuşulanlar
1- Bayram Güler: İlimizde üniversitede tıp fakültesinin açılmaması toplumda eleştirilere neden oluyor. Diğer illerde o ilin eşrafları destek olurken burada kimse katkıda bulunmuyor. Muşlu Prof. öğretim üyesi akademisyenlere teklif etmemize hatta ısrar etmemize rağmen kimse gelmedi. Ama sonrasında konuşmaya gelince her bir ağızdan bir söz çıkıyor ve buda bizi üzüyor. Diğer illerde olduğu gibi aydınlar ve akademisyenlerimiz gelip kendi memleketindeki üniversitede hizmet verse ve ilimizin zenginleri katkıda bulunmuş olsa tıp fakültesi çoktan açılmış olurdu.
2- Elif Ak: Güvenlik, beslenme ve barınma ihtiyacımız var. Devlet birkaç bina kiralasa öğrencilerin barınma ihtiyacı kalmayacak. Öğrenciler barınacak yer olmadığı için rektörlük önünde eylem yaptı, rektör'' ev bulamıyorsanız ben ne yapabilirim'' diye bir açıklama yaptı ve üniversitede kantini ve sınıfları tek tek gezerek'' bunlar provakatif eylemlerdir sakın kanmayın'' şeklinde konuştu. Barınma sorunu yüzünden 20 öğrenci arkadaşımız gitmek zorunda kaldı. Bir arkadaşımız okul birincisi olmasına rağmen alınmadı ama aynı kişiye ODTÜ den teklif geldi. Fen-Edebiyat bölümünde bile öğretim görevlisi sorunu var. Muş un alt yapısı tıp fakültesine müsait değil.
3- Sabahattin Göçmen: Üniversitenin açılması Muş'umuz adına güzel bir gelişme oldu ama alt yapımızda bazı eksiklikler var. Sosyal kültürel yapımızın gelişmeye alt yapısının oluşturulmasına ihtiyaç var, buraya gelen öğrencilerimize ve sorunlarına sahip çıkmalıyız.
4- Muzaffer Sonduk: Üniversitemizin öğrencileri ile konuştuk. Ciddi ulaşım ve barınma sıkıntıları var, üniversitenin işleyişinde de sıkıntı var. Öğrenci olmayanlar elini kolonu sallayarak üniversiteye girebiliyor.
5- İhsan Aytemiş: Yıllardan beri hayalimiz Muş ta bir üniversitenin açılmasıydı ama sorunları bitmedi. Kiralar yüksek, öğrenci yurtları yetersiz üniversite artık bu sorunların üstesinden gelmeli ki Muş ta tıp fakültesi açalım. Tıp fakültesi açılırsa Muş ta ve bölgedeki sağlık sorunları çözülür. 2009 da Muş'tan komşu illere 2000 civarı hasta sevk edildi. Bu bizim için maddi yönden büyük bir kayıptır. Bingöl, Bitlis ve Muş üç ilden birinde açılacaksa bu neden Muş olmasın?
6- Kasım Sığınç: YÖK kurulmadan önce üniversite öğrencilerinin daha rahat ve özgürlükçü bir yapısı vardı. YÖK ün kurulmasıyla beraber bu yapı zedelendi. YÖK’ün kaldırılması için çok sayıda önerge sunulmasına rağmen reddedildi. Başbakan YÖK ün kaldırılması gerektiğini hiçbir zaman söylemedim, konuşmalarımda öyle bir ifade kullanmadım dedi.
7- Beşir Işık: Tıp fakültesi Muş için bir fantezi olur, çünkü Ziraat ve Veterinerlik fakültesi olmayan bir alt yapı tıp fakültesinin ihtiyaçlarını nasıl karşılar.
8- Derya Yolcu: 1980 sonrası üniversite sorunları çoğaldı, üniversitemizin öğretim görevlilerinin çoğu ilahiyatçı ve eğitim verdikleri bölümle alakaları yok. Alternatif tıptan haberimiz yok, sağlık sorunlarımız almış başını gidiyor.
Öneriler:
A. Muttalip Bingöl, Nimet Sezgin, Uğur Turan aralık ayında yerel konu olarak, “Muş Hastaneleri ve Sağlık Sorunları” başlığını önerdi.
İhsan Aytemiş ve Heybet Özmen aralık ayında yerel konu olarak, “ İmar-Çevre Sorunu, Çarpık Kentleşme” başlığını önerdi.
Ortak sonuç: Katılımcıların insan hak ve özgürlüklerinin kılık kıyafetle sınırlandırılmasının yanlış ve gereksiz bir yaklaşım olduğu hakkında mutabakata vardılar. Aynı şekilde ilimizde açılması istenen tıp fakültesinin alt yapısının oluşturulmaya başlanması konusunda ve öğrencilerin daha iyi şartlarda eğitim görmesi için eksikliklerin rektör ve gerekli kurumlarla görüşülüp en kısa zamanda çözümlenmesi gerektiği kanısına varılmıştır.
Değerlendirme:
a. Sivil toplum ile
STK ve belediyeler ile toplam 105 kişiye SMS yolu ile bilgi verildi
b. Milletvekilleri ile
Önce bilgilendirme mesajı gönderildi sonrasında telefonla 4 milletvekili ile görüşüldü.
c. Katılımcılarla
Daha önceden STK ile yapmış olduğumuz toplantıda yerel gündemimizi belirlemiştik.
d. Medya ile
2 ulusal 6 yerel gazetelere mail ve sms yolu ile bilgilendirme yapıldı. 1 ulusal 2 yerel gazete katılım sağladı.
Sonuçlar: Sivil Toplum Kuruluşları ve katılımcılar birbirlerinin sözünü kesmeden toplantı düzenine uygun, seviyeli bir katılım gerçekleştirildi. Gelecek olan moderatörün bir gün önceden gelmesini sağlamak. Uçağın sis yüzünden kalkmaması Şanar Yurdatapan 'ın gelemeyişi, Belediye başkanları ve Milletvekillerinin katılmayışları olumsuz karşılandı. Mutfaktan milletvekillerinin katılımlarını sağlamaları konusunda daha çok baskı uygulaması gerekiyor.
Değerlendirenler: Nurcan Çetinbaş/ Muş kMM Girişimcisi
06.11.2010 Muş kMM Toplantı Tutanağı
previous post