YER: Malatya Belediyesi Fırat Toplantı Salonu
TARİH: 06 Ekim 2013
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1 / Sakatlar Derneği (Ali Haydar Koyun)
2 / Uluslararası Af Örgütü (Ferman Salmış
3 / Kamer (Nilüfer Altuntaş)
4 / Barış Meclisi (Hasan Doğan)
5 / Eğitim Bir Sen (Selahattin Canpolat)
KANAAT ÖNDERİ VE BİREYLER
1 / Asım Demirkök
2 / Ali Tura
KATILAN MİLLETVEKİLLERİ Katılan Olmadı.
BELEDİYE BAŞKANLARI Katılan olmadı.
MESAJ YOLLAYANLAR Öznur Çalık
MEDYA Katılan olmadı.
MODERATÖR Doç.Dr. Recep Karabulut- İnönü Üniversitesi Öğretim Üyesi
KONULAR
GENEL KONU: Demokratikleşme Paketi Toplumsal Barışa Katkı Sunar mı?
KONUŞULANLAR
1 / Recep Karabulut Başbakan’ın 30 Eylül de açıkladığı demokratikleşme paketine ben biraz da özgürleşme paketi diyorum. Paketin içeriğinin madde madde değerlendirilip üzerinde doğru veya yanlış olduğunu tespit etmek, arkasından varsa eksiklikler bunlar üzerine konuşmak gerek.Pakette beş tane ana başlık çıkardım. Birincisi seçim sistemi ve siyasi partileri ilgilendiren başlı, ikincisi kişilerin din,mezhep,etnik kökenleri ve kişilik hakları ile ilgili başlık,üçüncüsü öğretim kurumları ilgili başlık, dördüncüsü azınlıklar ile ilgili başlık beşinci olarak da diğerleri diye bir başlık ekledim. Seçim sistemi ile ilgili başbakanın üç önerisi var. Kişinin dini inanç ve özgürlüklerinin engellenmesini ya da ibadet hakkının tanınmamasına neden olan kişilere ceza uygulanacağı belirtiliyor. Kamu kurumlarında başörtüsünün serbest bırakılması, kişilerin özel bilgilerinin güvence altına alınması, yardımların toplanması ile ilgili kısıtlamaların kaldırılması bir de nefret suçlarına ağır cezaların getirilmesi var. Öğretim kurumları ile ilgili düzenlemede de farklı dil ve lehçelerde özel eğitim kurumlarının kurulabileceği, x,w,q harflerinin kullanılması bir de andımızın kaldırılması var. Azınlıklarla ilgili olarak Mor Gabriel Manastırı arazisinin tekrar vakfa kazandırılması bir de Roman dil ve kültür enstitüsünün kurulması var. Diğer başlıkta ise yerleşim yerlerinin eski isimlerinin verilmesi, Nevşehir üniversitesinin isminin Hacı Bektaşi Veli olarak değiştirilmesi bir de en önemlisi Gezi olayları ile birlikte gündeme gelen gösteri yürüyüşleri ile ilgili kanunda yapılan değişiklikler. Başbakan bunların bir kısmı bazı kanun değişiklikleri ile olabileceğini bir kısmının bazı idari kararlarla yapılabileceği söyledi. Aslında paketteki her madde hepimizi ilgilendiriyor. Tek tek analiz ettiğimizde hiçbirine karşı duracağımızı düşünmüyorum
2 / Asım Demirkök Yaşamda değişim süreklidir. Üretimin her aşamasında o üretimle beraber insanın çevresi değişirken zihniyeti de değişiyor. Eski alışkanlıklarımızı artık muhafaza edemeyiz. Geldiğimiz aşamada bilim ve teknoloji gelişmiş ve her şey görünür olmuş. İnsanların var olan bütün kimlikleri görünür oldu. Var olan kimlikleri toplumun büyük kesimini oluşturanlar dışlarsa onlar da kendilerini dışlanmış hisseder. Varlığını hissettirmek için ya küser içine kapanır ya da ses çıkarmak ister. Köy ile kent arasında sosyal yaşantı bakımından büyük fark oluştu. Kimlikleri ve inançları farklı olan toplum kesimleri artık haklarını istiyorlar, ötekileştirilmek istenmiyorlar. Türkiye’de eski devlet yapısı bir şeyler vermek istemiyor, eski sisteme geri döndürmek için muhalefet oluşturmaya çalışıyor ama yeni devleti isteyen de bir hükümet var. İşte bu mücadele sürecek. Önemli olan biz hangisine nasıl katkı sunacağız. Demokratikleşme paketinin en eksik yönü Alevilere ilişkin düzenlemenin olmayışıdır. Doğru müzakere etmeye ihtiyacımız var. Bu paketi yeni dönemimin müjdecisi olarak algılıyorum. Taleplerimizi meşrulaştırmazsak haklarımızı alamayız.
3 / Ali Tura Demokrasi ve talepler noktasında yola çıktığınızda eski statükoların değişebilmesi için bir demokrasi rüzgarının, demokrasi ikliminin olması gerekir, bu yok. Alevilerin kendi içindeki tartışmalar, parlamentodaki tartışmalar, diğer inanç grupları içindeki tartışmaların sorunu çözücü bir etkisi yok. Hakaret vari bir eleştiri mekanizması işliyor. Çıkmamış paket hakkında olumsuz eleştiriler var. Ak Parti büyük bir güçle geldi ve bir şeyleri değiştireceği yönünde büyük bir beklenti oluştu. Ancak kendinden beklenenler konusunda eksik kaldı. Çözüm sürecinde çeşitli toplum kesimleri, Kürtler, aleviler büyük bir beklenti içine girdi. Kürtlerin istekleri kck tutuklularının serbest bırakılmalarıydı. Aleviler cem evlerinin yasal statüye kavuşmasını istiyorlardı. Eğitim alanında yapılan değişiklikler de Kürtleri memnun etmedi.
4 / Ferman Salmış Seçim barajı aslında demokrasiye karşı bir barajdı. Bütün kimlikler ve kültürleri yok sayan, inkar ve ret temelinde bir baraj vardı Türkiye’de. Bu mevcut paket Türkiye’de kültür ve kimlik ihtiyacını karşılamaya dönük bir adımdır. Dolayısıyla bugüne kadar ret edilen, inkar edilen birçok kimlik ve kültüre yönelik adım atılıyor ve bu ilk adım. Bu bir yürüyüşe dönüşecekse eğer gerçekten demokrasi süreci devam edecekse bu konuda bu adımı önemsemek gerekiyor. Demokratik standartlarımız çok yüksek olmadığı için inerek, zorlayarak bunu yapmıyoruz. Kürt hareketinin refleksleri oldu; bagajları ve mağduriyetleri daha yüksek olduğu için onlar daha ön plandalar. Kürtlerin açtığı bu demokrasi kapısı aslında Türkiye’nin geleceğini sağlama alacak adımlar da buradan geliyor. Gelecekte bir arada yaşayacaksak bu devlet yeniden kurumsallaşmalı. Herkesi hukukuyla, yasasıyla, parlamentosuyla eşitleyen bir devlet olursa biz yüzyıl sonra nasıl bir arada yaşayacağızı tartışmayız. Bir kimliği ret ve inkarlarla bastırırsanız o kimlik siyasallaşır ve karşınıza daha farklı bir manevrayla çıkar. Devletin Kürtleri de,Alevileri de, Müslümanları da ya da hakikaten özgür yaşamak isteyenleri de kendi kimliklerine hapsettiğini düşünüyorum. Bu süreçten sonra bu kapı açılmaya başlayabilir o zaman Kürtler Alevilerin haklarına sahip çıkmaya başlayacaktır, aleviler başörtüsü meselesinde adım atacaklardır. Eş başkanlık ve baş örtüsü meselesinde de facto durum var. Eş başkanlıkta özellikle kadınlara yönelik kontenjanlar açılmış oluyor. Alevi hakları ile terörle mücadele yasası ile ilgili değişikliklerin yapılması için kamuoyu oluşturmak ve gündemde tutmak gerekir. Herkesin çıkarına olacak yeni bir sürece ihtiyacımız var.
5 / Hasan Doğan Bir beklenti vardı, silahlı çatışmaların sonlanmasıyla bugüne gelindi. Bu paketten beklenti yüksekti, Kürtlerin kck yapılanmaları, daha önce tutsak edilenlerin, sistemin mağdur ettiği kişilerin beklentileri vardı. Bana göre bu ilk paket bir programın ilk parçasıydı. Eş başkanlık sistemi getirilse de kadınların hukuku hala tam değil. Paketin hassas ve amacına uygun olarak tartışılması gerekir. Öne çıkan taleplerin altını halk ne kadar doldurursa, talep ne kadar güçlü çıkarsa o kadar karşılık bulur. Parlamenter demokrasiyi yönlendiren güçlü bir bürokrasi var. İnsanların günlük hayatına giren bürokratik anlayış var her şeyi suç sayıyor. Paketteki haklar kabul edildiğinde bu bürokratik anlayış biraz geriye çekilecek. Öne çıkan en can alıcı talep anadilde eğitimdir. Bütün reformlarda artçıl ya da öncül tarafları vardır. Anadilde eğitim özel okullara verildi. Bunun hukukunun iyi kurulması gerekiyordu. Yoksa rastgele veya ideolojik sebeplerle birçok okul açılacak. Eski yönetmelikler bugüne cevap vere bilir mi belli değil. Tarihten beri hukuku olmayan, mağduriyetlerle bugüne gelen kesimlerin, Alevilerin haklarının da doğru tartışılmaya ihtiyacı var. Alevilerin statülerinin de doğru belirlenmesi gerekir. Kadın hukuku konusunda da eksiklikler var. Eş başkanlık da bu anlamda önemli bir adımdır. Temsilde adalet sağlanmalı ki hukuku kurulabilsin.
6 / Selahattin Canpolat Paketin iyi yönleri çok olmakla birlikte her kesimi kucakladığını da söyleyemeyiz. Baş örtüsü siyasal bir simge değil kuranı kerimin bize emridir. Bu konudaki mücadelemiz sürecektir. Geçmişte özellikle bu konuda büyük acılar yaşandı. Bunların yaşadığı mağduriyetler hak kayıpları iade edilmelidir. Baş örtüsünün polis, hakim ve savcılar için hala yasak olması yanlıştır. Cami ve cami projesi bana göre ortadaki kin ve nefretin ortadan kalkması için önemlidir. Andımız gibi bir dayatmadan çocukları kurtarmamız da iyi oldu. Sorunlarımızı fazla da abartmadan gündeme getirmemiz çözümünü de yavaş yavaş üretmemiz lazım.
DEĞERLENDİRME
İLETİŞİM
SİVİL TOPLUM İLE
Email ve sms çağrı yaptık.
MİLLETVEKİLLERİ İLE
Mail, sms davet edildiler.
MEDYA İLE
30 civarında tv, gazete ve internet sitesine çağrıda bulunduk.
KATILIMCILARLA
Email ve sms davet etti.
SONUÇLAR
DEĞERLENDİREN KİŞİ
Semine Dengeşik
Malatya kMM Girişimcisi