YER: MÜSİAD
TARİH: 06. 10. 2012
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1 / İlim ve Hayra Hizmet Vakfı (Resul Şahin – Başkan)
2 / Müsiad ( Nedim Durgungül – Başkan )
3 / Yader (Salih Çetin – Başkan)
4 / Tüm işçi Emeklileri Derneği ( Mürsel Balıkçı – Yön. Kur. Üyesi )
5 / Belediye Mec. Üyeleri Der. ( Rahim Ataş )
6 / Hacı Ormanoğlu ( Goncalar Solmasın Derneği – Başkan )
7 / Murat Özekinci ( Kan Arıyorum Derneği – Başkan )
8 / Mehmet Kıran ( Emlakçılar Odası – Mehmet Kıran )
9 / M. Atik Okuyucu ( Azadi Hareketi – İl Temsilcisi )
MESLEK ODALARI
1 / Mimarlar Odası ( Mithat Coşkun )
SENDİKALAR
1 / Türk Eğitim Sen ( Talat Efe – Şube Başkanı )
KANAAT ÖNDERİ VE BİREYLER
GÖZLEMCİLER
1 / Selçuk Karaca ( Ak Parti Yön. Kur. Üyesi )
KATILAN MİLLETVEKİLLERİ
Faruk Septioğlu ( Ak Parti )
BELEDİYE BAŞKANLARI
Süleyman Selmanoğlu ( Elazığ Belediye Başkanı )
MESAJ YOLLAYANLAR
1 / Zülfü Demirbağ ( AK Parti )
2/ Şuay Alpay (AK Parti)
DİĞER KATILIMCILAR
MEDYA
1 / Kanal E
2 / Kanal 23
3 / Kanal 9
4 / Kamu Sen Basın Görevlisi
MODERATÖR
Doç. Dr. Bilal Çoban ( Hazarsam Başkanı )
KONULAR
GENEL KONU:
Yeni Yasama Yılında TBMM’ yi ve TkMM’ leri Neler Bekliyor?
YEREL KONU:
Elazığ Kentsel Dönüşüme Hazırmı?
KONUŞULANLAR
1 / Doç Dr. Bilal Çoban: Yeni yasama yılında bizlerin vatandaş olarak siz STK ların da kuruluş amaçlarınıza uygun olarak çeşitli beklentilerimiz var. Bu beklentilerimizin uyuşması durumunda TkMM’ ler aracılığıyla sesimizi Ankara’ ya duyurabileceğiz. Yeni yasama döneminde çözüme kavuşturulur. Bankacılık yasasından tutunda, sporda şiddete kadar bir çok konuda çözüm bekleyen sorunlar meclisi beklemekte.
Bildiğiniz gibi Ortadoğu’ da bir geçiş dönemi yaşanmakta ve buna paralel olarak da devletin Ortadoğu’ da bir tavır değişikliği söz konusu.
Ayrıca açılım politikasıyla başlayan süreç terörün tırmanmasına sebep oldu. Bugün gelinen noktada hükümetimiz açılım politikasıyla ilgili genel tavrını gözden geçirmiş olacak. Özellikle son Ak Parti kongresinde bunun izlerini görmüş olduk. Bildiğiniz gibi Suriye ile ilişkilerimiz kopma noktasında. Türkiye Cumhuriyeti olarak bütün politikalarımızı Esed’ in gitmesi üzerine yoğunlaştırmıştık. Özellikle Suriye’ de uçağımız düşürüldükten sonra AB’ nin bizi yalnız bırakması, bizim de politikalarımızı gözden geçirmemize neden oldu. Ak Parti kongresinde AB delegasyonundan kimsenin çağırılmamasını olumlu karşılıyorum. Hükümetin, meclisten geçirdiği tezkere ile büyük bir sorumluluk taşıdığını düşünüyorum. Savaşa hayır ama düzgün bir dış politikaya evet diyoruz.
Bu dönemde meclise gelecek olan 4. Yargı Paketi Türkiye Cumhuriyeti’ni uzun vadede sıkıntıya sokacaktır. Biz etnik grupların beklentilerini boşa çıkaracak bir yargı paketi olmasını umuyoruz. Bu yasama döneminin yapacağı en büyük çalışma en kısa sürede bütün toplum katmanlarının kabul edebileceği sivil bir anayasayı hayata geçirmektir. Halkın terör konusunda yaşadığı sıkıntılardan dolayı, meclisten bir takım beklentileri oldu. Barış ve Demokrasi Partisi adı altındaki bir partinin, barış ve demokrasi dışında hareket etmesi ve bunun medyaya yansıması halk üzerinde çok ciddi bir baskı oluşturdu. Bu baskı da doğal olarak hükümete yöneldi. Bunun sonucunda da başbakanın ’’ Parlamentoda gereği yapılacaktır’’ diye bir açıklaması oldu. Bu durum da parlamentonun çözmesi gereken sorunlar arasındadır. Cezaevlerindeki milletvekillerinin tutukluluk hallerinin değişip değişmeyeceği TBMM için büyük bir yüktür. Büyük şehirle ilgili; ‘‘genel nüfüsü 750.000 i geçen iller büyük şehir statüsüne alınır’’ maddesinin yanına Elazığ’ ı da yakından ilgilendirdiği için merkez nüfusu 400.000 i geçen iller de büyük şehir statüsüne alınmalı maddesi eklenmeli diye düşünüyorum.
2 / Talat Efe: Yeni yasama yılında parlamentodan en önemli beklentimiz mevcut anayasanın değiştirilmesidir. Türk Eğitim Sen olarak sivil anayasa konularındaki çalışmalarımızı rapor halinde TBMM başkanlığına ilettik. Bizim bu konudaki hassasiyetimiz; Anayasanın ilk üç maddesinin değiştirilmemesi, ülkenin bölünmez bütünlüğünün vurgulanması, ve anadilde eğitimin sadece Türkçe ile yapılmasıdır. Bu ülkenin her vatandaşı anadilini öğrenmeye ve geliştirmeye çaba sarf edebilmelidir, hatta gerekirse devlette buna katkı sunmalıdır ama biz eğitimimizi farklı dillerde yaptığımızda bütünlüğümüzü korumamız asla mümkün değildir. Zaman zaman bu konuda örnek gösterilen ülkelerin şimdilerde çatırdadığını yaşayarak görmekteyiz. Bir sendikacı olarak çalışanlarımızın sorunlarını dile getirmek zorundayım; bunlardan kronik olanların başında memurlarımızla hizmetlilerimizin görev tanımlarının olmaması gelmektedir. Sadece bu hükümet açısından değil, cumhuriyet tarihi boyunca görev tanımı yapılmamıştır. Çalışma usul ve saatlerinin belli olmaması belli başına bir sorundur. Bunun yanı sıra bu arkadaşlarımıza mesaide ödenmemektedir. Yine memurlar için toplu sözleşme anayasa değişikliğine geçti ama orada grev hakkımız yok, o da mutlaka gündeme gelmeli ve toplu sözleşme grevli olmalı. Cumhuriyetin kuruluşundan itibaren devlet memuruna siyaset hakkı verilmemiştir. Yeni anayasayla birlikte memura da siyaset hakkı verilmelidir.
Tüm temel girdileri arttıracak nitelikte olan son zamları doğru bulmuyorum. Bütçe gelirlerini arttırmak için zam yapılması doğru değildir. Bu konuda ülkenin kaynakları yeterli ama adil kullanılmamaktadır. 28 Şubat sürecinde getirilen 8 yıllık kesintisiz eğitim sistemini doğru bulmadığımız gibi, 4+4+4’ ü de doğru bulmamaktayız. Eğitim kesintili olmalı şöyle ki; okul öncesi zorunlu olmalı, ilköğretim 5, ortaokul 3, lise ise 3 veya 4 yıl olmalıdır.
3 / Resul Şahin: Yeni dönemde TBMM’ yi çok şey beklemekte ama ben ana konuya değinmek istiyorum. Türkiye’ de kim konuşursa konuşsun tüm bu sıkıntıların temelinde 82 darbe anayasasının olduğu dile getirilmektedir. Bu darbe anayasası değişsin mi diye sorduğumuzda, değişmesin diyen tek bir kişi bile çıkmamaktadır. Nasıl değiştirelim dediğiniz zaman ise işler biraz karışmaktadır. Şöyle ki; şu anda mecliste grubu bulunan dört partinin de kendine göre kırmızı çizgileri mevcut. Oysa demokrasilerde kırmızı çizgilerin olmaması gerekir. Aksine asgari müştereklerde birleşme vardır. Şu anda bu konuda güzel bir çalışma var Mevcut komisyonlarda her parti eşit oranda temsil edilmektedir. Oysa meclis komisyonlarında üye sayısı partilerin temsiliyet sayısına göre belirlenir. Demokrasi açısından bu çok olumlu bir yaklaşımdır. Gönül isterki meclis dışındaki partilerden de bu konuda görüş alınsın. Bu görüşmelerde anlaşılan maddelerde anlaşılır anlaşılamayan maddelerde ise iktidar partisi bir veya iki parti ile bu işi çözmelidir. Bu işi çözmek, 326 milletvekili verilmiş bu hükümetin en önemli görevidir. Partilerle yapılan görüşmeler sonucunda anlaşılamayan maddeler olursa paket halinde referanduma götürülür ve yüzde elliyi geçen paket kabul edilir. Ben sivil anayasanın bu milletvekillerinin boynunun borcu olduğunu düşünüyorum, şayet gerçekleşirse bu millet tarih boyunca kendilerine dua ve hürmet edeceklerdir.
4 / Hacı Ormanoğlu : Sayın vekilimize şunu sormak isterdim; acaba meclisteki görüşmeleri çocuklarınıza izletebiliyor musunuz? Ben şahsen çocuklarıma izletemiyorum. Oysa Gandi’ nin dediği gibi nezaketle dünyayı harekete geçirmek mümkündür. A partisi olsun B partisi olsun genel olarak mecliste bir üslup sorunu var. Sivil toplum olarak bizler kendimizi siyasilere dinletmek zorundayız. Bizler kararlı bir şekilde kenetlenirsek kendimizi kabullendirebiliriz. Meclisten ve siyasilerden beklentim; ilçelerde görev yapan memurların merkezde görev yapanlardan farkı olmalı. Maddi ve manevi olarak el üstünde tutulmalıdırlar. Ayrıca bölge ile ilgili çok önyargı var ve çok farklı lanse edilmektedir. Oysa Mardin gibi bir bölge ili milyonlarca turisti çekmektedir. Bu sıkıntılar meclis tarafından giderilmelidir. Bölgenin göründüğü gibi olamadığı ve münferit olayların bölgenin tamamına mal edilmemesi gerektiği anlatılmalıdır.
5 / Murat Özekinci: Elazığ’ da gerek STK Platformu toplantısı gerekse küçük millet meclisi toplantısı olsun formata uygun yapılır ve gelecek olanlar önceden bilgilendirilirse çok daha faydalı olacağına inanıyorum. Konunun muhatapları müvekkillerini dikkate almalıdırlar. Gerekirse dernekler bir araya gelip bir federasyon kurmalı, seçilmiş kişiler ise bir araya gelip bir tüzük çalışması yapmalıdırlar. Bütün şehir de bu toplantılardan haberdar edilmeli. Yoksa şu anda olduğu gibi seçilmişler gelip dinleyip, kameralara görünüp çekip gitmemelidirler.
6 / Mithat Coşkun: Kentsel dönüşümle ilgili söylenecek çok şey var. Tabii Türkiye’ de bunun startı yeni verildi. Belediyemizin de bu konuda çok önemli çalışmaları var. Benim bu konuda belediyemize şöyle bir önerim olacak: Kesrik, Karşıyaka, Salıbaba ve Mornik mahalleleri kentsel dönüşüm projesine dahil edildi ve çalışmalar devam etmekte. Bunun yanı sıra merkez mahallelerden olan Kültür veya Nailbey mahallelerinden biri daha bu projeye dahil edilsin ki, bu projenin sosyal, kültürel, ekonomik ve çevresel sorunları çok daha iyi görülebilsin.Çünkü Elazığ’ da bir deprem olduğunda projeye dahil edilen kenar mahallelerde 5 kişi hayatını kaybedecekse, merkez mahallelerde binlerce kişi hayatını kaybedecektir. Bu yüzden şehir merkezinin de kentsel dönüşüme uygun olarak imar planının yeniden yapılması gerekir.
7 / Süleyman Selmanoğlu : Kentsel dönüşümle ilgili olarak; sayın milletvekilimiz Faruk Bey’le özellikle alt komisyon başkanı olması sebebiyle gerek TOKİ başkanı gerekse finansal daire başkanlığını ziyaret ettik. Elazığ ile ilgili ne tür çalışmaları olduğunu sorup, sonrasında bilgi ve belgelerle bu çalışmaya seferber ettik. 2011 yılında Zafran’ı TOKİ ye teslim ettik. Zafran ve Palu’ nun kentsel dönüşümle ilgili programı yayınlandı. Abdullahpaşa Mahallesi imar yönünden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ na aitti, bakanlığın imar yetkisini belediye alsın diye bir teklifleri oldu ve biz de çalışma alanımıza dahil ettik. Bununla ilgili meclis kararı aldık ve bu karar şu anda Çevre ve şehircilik bakanlığındadır. Yine Elazığ merkezde Kesrik, Karşıyaka ve Salıbaba mahalleleriyle ilgili bir dizi çalışma yapılmış ve bu çalışmaların hemen hemen sonuna gelinmiştir. Bakanlığımızla yaptığımız çalışmalar sonucunda özellikle Kesrik ile ilgili dokümanlarımız tamamlanmıştır. Karşıyaka ve Salıbaba mahalleleriyle ilgili çalışmalarımız ise devam etmektedir. Bunlara ek olarak bakanlığımız bu söz konusu mahallelerle ilgili bir dizi yeni çalışma istemiştir. 10.07.2012 tarihli gönderdiğimiz çalışmada söz konusu kentsel dönüşüm alanlarının 6306 sayılı afet riski altındaki alanların kanun kapsamında değerlendirilmesini talep ettik. Bakanlığın ise bunun için çok sayıda bilgi ve belge talebi oldu. Bu bilgi ve belgeler Kasım ayı içerisinde bakanlığa sunulacaktır. Galericiler sitesiyle ilgili birkaç ay önce TOKİ’ ye müracaatımız oldu ve ve bunun TOKİ marifetiyle yapılmasını istedik.
8 / Faruk Septioğlu: Sivil anayasayla ilgili toplumun her kesiminden görüş ve öneriler toplandı ve ilgili komisyonlara iletildi.Nasıl ki sağlıkla ilgili olarak örnek bir ülke konumuna geldiysek, demokratik bir anayasa konusunda da örnek bir ülke konumuna geleceğimizi umuyorum. Biz bütün ifadelerimizde masadan kalkan taraf olmayacağımızı belirttik. Aklın yolu birdir deyip, en iyiyi ve en güzeli vücuda getirmek istiyoruz. Yasal değişiklik istediğiniz sendikal konularda taleplerinizi iletmenizi bekliyorum. Komisyonlardaki çalışmalar bittikten sonra meclise geldikten sonra bir şey yapmak çok zor. İlimizde yaşanan depremden sonra Elazığ’ ı kentsel dönüşüm projesine dahil etmek için çalışmalara başladık. Türkiye’ de ilk defa orta hasarlı yapıların ağır hasarlı olarak kabul edilmesi Elazığ’ da gerçekleşmiştir. TOKİ’ ye verilen galericiler sitesi yapmayacaksın talimatına rağmen, biz kapanmış bu defteri Elazığ için tekrar açtık. Tarih zikretmek doğru değil ama daire başkanımızın tahmini görüşü bir ay gibi bir süre sonra galericiler sitesinin yapımına başlanacak.
ÖNERİLER
ORTAK SONUÇ
DEĞERLENDİRME
İLETİŞİM
SİVİL TOPLUM İLE
80 den fazla sivil toplum örgütüne E-Mail, SMS, Sözlü ve Çağrı Pusulalarıyla haber verildi.
MİLLETVEKİLLERİ İLE
5 milletvekiline E-Mail, SMS ve fax çekilerek toplantı hatırlatıldı.
MEDYA İLE
İldeki neredeyse tüm yazılı ve görsel basın davet edildi, üç Tv kanalı katıldı.
KATILIMCILARLA
SONUÇLAR
DEĞERLENDİREN KİŞİ
Elazığ kMM Girişimcisi Ercan Sözüer
06.10.2012 Elazığ kMM Toplantı Tutanağı
previous post