YER: Adıyaman Belediyesi Meclis Salonu
TARİH: 06.10.2012
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1 / Sivil Destek Der. (Mustafa Işıldak Der. Bşk)
2 / Zihinsel Engelli Ailesi Der. (Zeynel Alagöz Der. Bşk)
3 / Adıyaman Gençlik ve Kültür evi (M. AydınSarıkaya )
4 / Adıyaman kadın sorunlarını araştırma ve çözme der. (Naile Şahin)
5 / Kamer (Zeliha Toprak Bşk)
6 / İmam Hüseyin Kültür Der (Yılmaz Korkmaz )
7 / Adıyaman İşsizler Der. ( İsmet Güneş Der. Bşk. )
8 / Anadolu İş Kadınları Der. (Birsen Günay)
9 / Eğitimci ( İsmet Kaya)
10 Kadın Statüsünü Güçlendirme Der. (Perihan Gümüş)
11 / İHH (Birsen Aladağ)
12 / Alperen Ocakları Vaksı (Fehim Taştan)
13 / Adıyaman Yüksek Öğrenimler Der. Bşk. (Murat Koca)
14 / Anadolu Engelliler Der. (Abidin Harputlyoğlu)
15 / Adıyaman Üniversitesi ( Fikret Mazı)
16 / Gazeteci Yazar (Mehmet Emin Danış )
17 / Adıyaman Hukukçular der. ( Abdulhamit Dursun)
18 / Tüm Köy-sen Adıyaman Şube Bşk. (Ramazan Gökay)
19 / Yader. (İHH) (Mustafa Baydar)
20 / Gazeteci Yazar (Naif Karabatak)
21 / Gökkuşağı Der. (Samet Sivridaşdan)
22/ Gönüllü Anneler Der. (Nejla Özelçi)
MESLEK ODALARI
1 / Mühendis ve Mimarlar Odası (İbrahim Özcan Üye)
2 / Mühendisler Odası (Zeynal Bakır)
3 / Tabipler Odası (Süleyman Kılınç)
SENDİKALAR
1 / Ben – Bir – Sen (Osman Nuri Koçak)
2 / Emekliler Birliği Sendikası (Sadık Yetiş)
3 / Eğitim Bir Sen (Neşet Taner)
4 / Memur Sen (H. Sinan Temel)
KANAAT ÖNDERİ VE BİREYLER
1 / Mehmet Merdanoğlu
GÖZLEMCİLER
1 / Mesut Doğan
KATILAN MİLLETVEKİLLERİ
BELEDİYE BAŞKANLARI
1 / İskender Korkut (Kültür İşler Müd.)
KATILAN PARTİLER
1 / Ak Parti Gençlik Kolları Bşk. Yd (Samet Haras)
MESAJ YOLLAYANLAR
1 / MV. Mehmet Erdoğan
DİĞER KATILIMCILAR
Çeşitli sivil kuruluşlardan ve halktan toplam 36 izleyici/gözlemci katıldı.
MEDYA
1 / Asu TV (Yunus Emre Doğan, Deniz Çolak)
2 / Mercan TV (Özer Karakuş, İsmail Alkan)
MODERATÖR: Halime Kökçe ( Star Gazetesi Yazarı )
KONULAR
GENEL KONU: Yeni yasama yılında TBMM'yi ve TkMM'leri neler bekliyor
YEREL KONU: İlimiz 'Kentsel Dönüşüm'e hazır mı?
KONUŞULANLAR
1/ Fehim Taştan Ortadoğudaki baharın bize maliyeti ;Çiftçi patatesi, soğanı satamıyor. Akçakale ve Hataya bomba atıldı, insanlarımız öldü.Suriyede sadece iki yaralı var.Ülkede insanlık sorunu var.Anayasa çalışmalarında Eşcinselerin hakları savunuluyor, başörtülünün haklarını savunan savunup sahip çıkan yok. Parti ayrımı yapmıyorum ben; inancımdan dolayı hukuki güvencem olmayacaksa benim yeni bir anayasa ihtiyacım yok.Siyaset yapacak insanların mahalinde ön seçimle gelmeden mahalindeki sorunların çözümünde israrcı olamazlar.
2/ İsmet Kaya Türkiye’yi neler bekliyor? 24,, 71, 82 anayasaları… Anayasalar nasıl yapılmalı Başka yerlerde neden anayasa değişmiyor da Türkiye de değişiyor? Biz yeni bir çağa girdik farklı katagoriye geldiğimizi düşünüyorduk ama böyle değilmiş. Asker, sivil oturup anayasa yapmadı milletvekili üst kesimler yaptı. Emlakçı, doktor çiftçi vs… toplumun hangi kesiminin görüşü alındı anayasa değişikliğinde. Acaba bu anayasa kaç yıl sürecek? Toplumun tüm kesiminin görüşleri alınmadığı için farklı sesler çıkacaktır. Bir milletvekili seçiminde bütün toplumdaki bireylere ulaşılırken neden bu durumlarda ulaşılmıyor?
3/ Ramazan Gökay %20 sinin yoksulluk sınırında %30 unun bana ney %50 sinin de bu toplumun kaymağını götürdüğü bir Türkiye’deyiz. Tayip Erdoğan korkunç bir savaş söylemindedir. Tayip Erdoğan Kürtlere silahları bırakın gelin kardeş olalım diyor bu bir çözüm değildir. İnsanlarımız duyarsız susmak insanlık suçudur.Savaşa pay ayırmak utançtır. %10 barajı utançtır.Cambazlar çıkmadan önce tellallar çıkardı, aman cambaz ipe çıkacak sakın nefes almayın derlerdi, cambaz çıktığında ise oradaki insanlar soyulurlardı işte bizde soyuluyoruz.
4/ H. Sinan Temel Bizim kendimizle sorunumuz var yönetenlerle yok. Toplumsal güven sağlanmadan ön yargılar aşılamadıktan sonra anayasayı zaten nasıl yapalım dememin bir anlamı yok önce birbirimize güvenip ön yargılarımız aşalım. Seçilenlere duyulan güvensizlik var
5/ Murat Koca 2002 yılından itibaren anayasa bir amaç değil bir gereç olarak kullanılmaktadır
4+4+4 sistemini desteklemiyorum.
6/ Mustafa Işıldak Tercihli seçim sisteminin getirilmesi gerekir. Bir milletvekili seçilecekse niye 5 katı insan seçime giriyor? Yerel sorunlar gizleniyor; devlet her ile kendi girmeli.
7/Nejla Özelçi 4+4+4 sistemi uygulanmadan önce zemini olmalı ve bilirkişilerle bir araya gelinmeliydi, okulların fiziksel durumu hazır değildi, öğretmenlerin tayininin çıkması olumsuz bir durumdu, konunun hala gündemde olması hazır olmadığımızın göstergesidir 4+4+4’ün…15 gün içerisinde 4 şehit verdik hadi dağdan inin iş verelim denildi mi işsizlik var buralara yatırım yapılmalı.Sınava giren öğrencilerin acaba okuma şansları durumları aynı mı?Mini etekli okursa başörtülüde okur neden yıllardır bu başörtüsü sorunu çözülemiyor?Meclis kendini toparlamalı biz bu şekilde yönetilmek istemiyoruz.
8/ Mehmet Merdanoğlu 4+4+4 un uygun olmadığını düşünüyorum 5 ve 7 yaşındaki çocuklar bir arada ve 5 yaşındaki çocukların ezildiğini düşünüyorum imam hatip sorunu 4+4+4 ten bağımsız bir şekilde çözülmeliydi.Önce Suriye sınırındaki mayınlar temizlensin dendi ve şimdi de gelinen bu durum ben buna önceden hazırlanmış bir projeydi diyorum. İnsani ölçülerde yardım edelim Suriye’ye.Egemen güçler kendine göre anayasa yapıyor anayasadan beklentim eşit yurttaşlık temeline dayanan bir anayasa istiyorum.
9/ Neşet Taner TBMM sorunların çözümlendiği bir yerdir. 82 anayasası darbecilerin oluşturduğu bir anayasadır, değiştirilmesi gerekiyor ve bizimde her birimizin birleşip elbirliğiyle ne yapabilirim bu anayasa için demeliyiz destek vermeliyiz. Başbakanımızın bu ülke için bir nimet olduğunu düşünüyorum. 4+4+4 sistemini destekliyorum. Türkiye’de kadın- erkek eşitsizliği var ve bu başörtü sorunuyla birlikte, Türkiye’de artı kadın- kadın eşitsizliği de vardır.
10/ Osman Nuri Koçak Ön yargılarımızı bırakmadan bir şeyi çözemeyiz ön yargılarımızın da farkında olmalıyız. Şu anki hükümet Milli Görüş Hükümetinin uzantısı gibi görünüyor.Suriye konusunda elimizi kolumuzu bağlayıp oturamayız gerektiğinde karşılık verilmelidirBasına yapılan toplantı halktan gizlemek anlamına gelmemeli devlet her olanı durumu halkıyla paylaşamazlar. İmam hatipler onurlu okullardır.Tüm dünya ülkelerinde önemli gelişmeler ilerlemeler tek parti dönemlerinde olmuştur.
11/ İbrahim Özcan İhtiyaçlar değiştiği için doğal olarak anayasalarda değimşmelidir. 82’ den günümüze teknoloji hızlı bir ilerleme kaydetmiştir bu yüzdende yeni bir anayasa gereklidir.
12/ Zeynal Bakır Bizi mecliste temsil edenler acaba bizi mi? Yoksa başkalarını mı? Temsil ediyor? Aldatmaca bir seçim sistemi ile halkta, biz seçtik, duygusu yaratmak için yapılan bir oyundur. Başkaları tarafından seçilmişleri seçiyoruz. En basit yolu ile tercih sistemini hayata geçirsinler bakalım; Halk kimi/kimleri seçiyor. Dolayısı ile sorunlarımızın en büyüğü ve en önemlisi Siyasi partiler ve seçim yasasıdır. Eğer demokratik bir anayasa yapmakta samimiler ise öncelikle ve belki de sadece siyasi partiler ve seçim yasasını değiştirmeleri arzuladığımız demokrasi kurmak ve dolayısı ile barış içerisinde, refah bir Türkiye’de yaşamak hiç de hayal ve zor olmaz. Ben Alevi bir vatandaşım; sorunum alevi dışındaki vatandaşlarla değil. Benim bu anlamda kimseyle sorun yaşamadım. Tek sorunum bizleri idare etme yetkisini elinde bulunduran anti demokratik oyunlarla başa geçen idarecilerledir. Halkın arasında sorun yokken yukarıda duran insanlar arasında sorunlar yaşanıyor. Aslında onlar arasında hiç sorun yok da; varmış gibi davranılarak vatandaşı tahrik ve teşvik ederek halkın içerisine ayrım konmaktadır. Yani şu an siyasetimiz; eskiden olduğu gibi bir maskeli balodan ibarettir.Bizim Suriye’yle sorunumuz yokken neden şuan sorunumuz oldu? Neden birden bire en büyük düşmanımız Suriye oldu? Daha düne kadar PKK’nin eğitim kampları orada iken bıçak kemiğimize dayanmıyordu da şimdi bize ne oldu ki; Başbakanımız “artık bıçak kemiğimize dayandı” diyiyor. Dış güçlerin yürüttüğü ve asla ülkelerin kendi halkları tarafından destek görmeyen Arap Baharı adı altında Mısır’dan başlayarak Suriye’ye kadar gelen ve dış güçlerin silahlı militanları tarafından yaratılan kaostan neden biz düşman sahibi oluyoruz. Kaddafi hep şunu söylüyordu “ benimle savaşanlar Libyalı değil; bunlar dış güçlerin silahlı teröristleridir.” Nitekim Katar Devlet başkanı Kaddafi’nin ölümünden sonra şu açıklaması internete düştü. Libya’daki her silahlı gösteride en az 100 silahlı adamımız vardı” Şimdi aynı durum Suriye için yaşatılıyor. Bizim Suriye ile bir sorunumuz yok ve biz bu emperyalist oyunda yer almamamız gerekir.
13/Fikret Mazı Senedi İttifak, Tanzimat, Islahat, … 82 Anayasalarının ortak özelliği halkın katılımının olmadığı anayasalar olmasıdır. Sadece 1924 anayasasında kısmen (kadınların seçme hakkı yok) katılım vardır. Halkın katılımı olmalıdır.Suriye’deki gelişmeler ve tezkere konusu OSLO görüşmelerini geri plana itti. Suriye olayı dış politikayla uğraşıp iç politikayla uğraşmamızı engelledi. Suriye konusunda millet olarak duyarsız kalmadık. Türkiye’nin Suriye’nin içişlerine karışması gibi bir fikri yoktu. Tamamen insani yardım amaçlı bir düşünce Türkiye’yi Suriye olayına duyarlı hale getiriyor.
14/ Neşet Taner Yeni bir anayasa değişikliğine evet diyorum. Çıkarımıza ters gelse de adalet adalettir.Irak, Libya, Tunus, Mısır diktatörlerini gördük Esed de aynısı. Zalime karşı susan dilsiz şeytandır
Yerel Gündem
15/ Zeynal Bakır Türkiye , dünyadaki depremlerin beşte birine kaynaklık eden Akdeni-Alp-Himayala adı verilen en etkin deprem kuşağında yer almaktadır. Türkiye’nin, doğudan batıya; kuzeyden güneye varan fay hatları ile %92’si deprem riski altındadır. Bu kapsamda İlimiz Adıyaman da en riskli fay hattı üzerinde ve 1. Derece deprem bölgesinde yer almaktadır. Bizim Ülke olarak depremle sorunumuz yok; güvenli bina ve depremle birlikte yaşamayı öğrenmeme sorunumuz var. TÜİK verilerine göre Türkiye’deki kaçak yapı oranı %40 civarında; bu oran Adıyaman için çok daha büyüktür.
Soruna bu açıdan bakarsak; Kentsel Dönüşüm kapsamında ekonomik durumu iyi olmayan ve imar sorunu olan insanlara yeni yerleşim bölgeleri oluşturmak; daha güvenli ve konforlu yapılara kavuşturmak arzu edilen bir çalışmadır. Ancak, konum olmamakla birlikte ve diğer katılımcılara da haksızlık etmemek için çok kısa şekilde Kentsel Dönüşümde yaşanan sorunlardan bir kaçını söylemek istiyorum. Birincisi, TOKİ marifeti ile yapılan yapılar yeterince kontrol edilmemektedir. İkincisi oluşan rantın hak sahibine verilmemesi, üçüncüsü ise toplumun sosyal dokusuna dikkat edilmeden her yerde tip projeler uygulandığından insanlar rahatsız ve huzursuz oluyor.
16/ Neşet Taner Binalar yapılırken gerçekten zemin etidü yapılıyor mu bunu nereden biliyoruz?
17/ Fikret Mazı Kentsel Dönüşüm Projesi ülkemizde Marmara depremiyle birlikte kuvvetli bir şekilde yeniden gündeme gelmiştir. Geçmişte de uygulanan kentsel dönüşüm projeleri olmuştur.Dayanıklı binalar inşa edilirken o yerin kültürü, tarihi dokusu ve ilişki sistemleri bütün olarak ele alınmalıdır.Şu anki Kentsel Dönüşüm Yasasıyla uygulamadai birçok aksaklık giderilmiş durumda. Olumlu olumsuz yorumlar için de erkendir diyorum
18/ Mustafa Işıldak Kentsel Dönüşüm Projesi demek yanlış yapılan binaların yıkılıp insanların daha emniyetli ve sağlıklı yaşayacağı binalar inşa etmektir. Peki bu yanlış bina yapımına neden seçim dönemlerinde göz yumulup daha sonra yani seçim bittikten sonra neden ceza kesiliyor ev sahiplerine?Adıyaman sorunları gizlenmektedir. Biz kendi gerçeğimizle yüzleşmekten neden korkuyoruz?Vekillerimizin bu toplantılara gelmeyişi alışkanlık haline gelmiştir. Milletvekillerinin kendi aralarında sıraya koyup ayda en az birinin gelmesi gerekmektedir.Adıyaman’da bir modüler kent göremiyorum ancak Adıyaman’dan modüler köy olur.Biz Adıyamanlılar olarak Tayip Erdoğan’ın belediyecilik anlayışı dışında bir belediye görüyoruz. Bizim milletvekillerini yönetebilmemiz lazım.
19/ Murat Koca Hastane problemimiz vardır. Altınşehir tarafında hastane bulunmamaktadır.5 yıldır tamamlanamayan binalar var nasıl olurda Adıyaman’da Kentsel Dönüşüm Projesinin başarılı olduğundan bahsedilebilir. Kentsel Dönüşüm Projesinin Başarılı olabilmesi için ilk başta zihinsel olarak değişmek gerekir.
20/ İbrahim Özcan Kentsel Dönüşüm Projesi demek yerleşim alanlarının dönüştürülmesi demektir. Başbakanın Kentsel Dönüşüm Yasası’nı faaliyete geçirmesi içimizi açtı. Adıyaman’da gecekondulaşma olamaz çünkü sanayileşme yok. Ancak 3, 4 tane gecekondu bulabiliriz Adıyaman’da. Adıyaman modüler bir kenttir binalarda her şey düşünülerek yapılmaktadır. Kentsel Dönüşüm Projesi’nin sorunları çok yaşanacaktır.Kentsel Dönüşüm Projesi 50 bin metreden aşağı yerleri kapsamamaktadır bu nedenle Adıyaman’da ancak iki bölge seçilebilir bu kapsamda. Belediyecilik hizmeti kesintisiz olarak devam etseydi belki de Kentsel Dönüşüm Projesi doğmayacaktı.Bu şu an içinde bulunduğumuz toplantıda milletvekillerinin, belediyeden ve il özel idaresinden birilerinin olması gerekliydi.Toplumun yararları gözetilmeli, ülke bütünlüğü sağlanmalıdır.
21/ Mehmet Emin Danış Kentsel Dönüşüm Projesi boşluklardan oluşmuş bir sistemdir. Güzel bir adım atılıyor ama boşluklardan dolayı sorunlar çıkıyor. Her önüne gelen insanın her önüne gelen yerden rahatça ev alabilmesi bir sorun olacaktır. Anayasadan başlayarak toplumsal sorunlara hızla ulaşılmalıdır fakat bunun yapılacağını sanmıyorum.
22/Neşet Taner Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında atılan adımları uygun buluyoruz ve engelliler unutulmamalı bu proje kapsamında.
23/ Zeynel Alagöz Milletvekilleri neden buraya gelmiyor önce iğneyi kendimize sonrada çuvaldızı başkasına batırmalıyız
ÖNERİLER
1 /
DEĞERLENDİRME
İLETİŞİM
SİVİL TOPLUM İLE
MİLLETVEKİLLERİ İLE
MEDYA İLE
KATILIMCILARLA
SONUÇLAR
DEĞERLENDİREN KİŞİ
Rapor AdıyamankMM İl Girişimcisi H. Şenel ŞARALDI ve çalışmaya gönüllü olarak destek veren Elif tarafından hazırlanmıştır.